پارلمان پاکستان روز دوشنبه ۲۲ فروردین شهباز شریف، رهبر حزب مسلم لیگ شاخه نواز، را به عنوان نخستوزیر جدید کشور انتخاب کرد. به این ترتیب روند برکناری عمران خان، نخستوزیر سابق، پس از یک هفته کشمکش سیاسی، تظاهرات خیابانی و استعفای گروه کثیری از اعضای پارلمان به پایان رسید.
گزارشها حاکی است که ۱۷۴ عضو پارلمان پاکستان به نخستوزیری آقای شریف رای مثبت دادند.
بحران سیاسی پاکستان حدود یک هفته پیش و درپی موافقت رئیسجمهوری با درخواست عمران خان برای انحلال پارلمان آغاز شد. پارلمان به پیشنهاد نمایندگان مخالف دولت قرار بود رای عدم کفایت به نخستوزیر را در دستور کار قرار دهد.
اما چند روز بعد دیوان عالی پاکستان انحلال پارلمان را خلاف قانون اساسی اعلام کرد و در حکم خود تصریح کرد که رایگیری در مورد عدم کفایت نخستوزیر باید انجام شود.
انتخاب شهباز شریف که به گفته کارشناسان در مقایسه با عمران خان با غرب مناسبات بهتری دارد ممکن است برای مدتی آرامش را به کشور بازگرداند ولی چنین بحرانهایی در نهادهای حکومتی پاکستان به کرات اتفاق میافتد.
شهباز شریف، رهبر حزب مسلم لیگ شاخه نواز و برادر کوچکتر نواز شریف است که سه دوره نخستوزیر پاکستان بود. او ۷۰ ساله و بیش از یک سیاستمدار برجسته، به عنوان یک مدیر و دیوانسالار قابل و خوشنام شناخته میشود.
کارشناسان میگویند که شهباز شریف برخلاف برادرش نواز با نیروهای مسلح پاکستان که سیاست دفاعی و خارجی کشور را کنترل میکند مناسبات بهتری دارد. او پس از پیروزی در رایگیری پارلمان وعده داد که با بحران اقتصادی کشور مقابله خواهد کرد.
ارزش برابری روپیه، پول ملی پاکستان به پایینترین رقم در چندین دهه اخیر سقوط کرده و بانک مرکزی پاکستان ناگزیر شده است نرخ متوسط بهره را به شدت افزایش دهد.
آقای شریف روز دوشنبه گفت: «برای نجات قایقی که در حال غرق شدن است به همکاری، تلاش و اتحاد نیاز داریم. یک دوران جدید توسعه از امروز آغاز میشود».
چند دقیقه قبل از برگزاری رایگیری در پارلمان برای انتخاب نخستوزیر جديد، تمام اعضای پارلمانی حزب عمران خان به صورت دستهجمعی استعفا دادند. شاه محمود قریشی، وزیر خارجه سابق و معاون نخستوزیر در دولت عمران خان، در جلسه پارلمان استعفای دستهجمعی نمایندگان حزب «تحریک انصاف» را اعلام کرد.
با استعفای نمایندگان این حزب بیش از صد کرسی پارلمان خالی خواهد ماند و دولت جدید ناگزیر است در این حوزهها انتخابات میان دورهای برگزار کند.
در طول بحران سیاسی اخیر عمران خان ادعا کرد که دولت آمریکا در اقدامات احزاب مخالف برای برکناری او دست داشته است. واشینگتن این اتهام را رد کرده است.
شهباز شریف هفته گذشته در مصاحبهای گفت که چه خوب و چه بد مناسبات دوستانه با واشینگتن برای پاکستان حیاتی است. او در عین حال بر توسعه همکاریهای اقتصادی با چین نیز تاکید کرد.
او روز دوشنبه گفت دولتش اجرای طرحهای اقتصادی مشترک با چین را تسریع خواهد کرد. ارزش اقتصادی این طرحها که تحت عنوان «مسیرهای اقتصادی چین و پاکستان» شناخته میشود، حدود ۶۰ میلیارد دلار و بخشی از طرحهای بلندپروازانه چین موسوم به «ابتکار کمربند و جاده» است.
از زمان استقلال پاکستان از امپراطوری بریتانیا در سال ۱۹۴۷ میلادی هیچ نخستوزیری تا پایان دوره زمامداری در قدرت نمانده است ولی عمران خان اولین نخستوزیری است که با رای عدم کفایت پارلمان برکنار میشود.
در نیمی از تاریخ ۷۵ ساله پاکستان قدرت به طور مستقیم در دست ارتش بوده است. ارتش پاکستان پیروزی عمران خان و حزب محافظهکار او در انتخابات سال ۲۰۱۸ را به دید مثبت مینگریست. ولی در پی اختلاف بر سر انتصاب فرمانده دایره اطلاعاتی ارتش و بحران اقتصادی کشور مناسبات عمران خان با سران ارتش تیره شد.
عمران خان اعتراض به تصمیم پارلمان را ادامه داده و تظاهرات خیابانی هواداران او تا آخرین ساعات یکشنبه شب ادامه داشت.