خبرگزاری ایسنا روز چهارشنبه ۱۴ اردیبهشت به نقل از «منابع آگاه» خبر داد که حکم اعدام احمدرضا جلالی، پژوهشگر دوتابعیتی زندانی، «به جرم جاسوسی» برای اسرائیل که به تأیید دیوان عالی کشور رسیده است، تا دو هفته دیگر اجرا میشود.
ایسنا در این خبر که کل متن آن در گیومه گذاشته شده و به نظر میرسد متنی باشد که توسط یک نهاد در اختیار این رسانه خبری گذاشته شده است، بهروشنی تصمیم به اجرای این حکم اعدام را به محاکمه حمید نوری در سوئد ربط میدهد.
در همین حال، وزیر خارجه سوئد این تصمیم جمهوری اسلامی ایران را محکوم کرد و خواستار آزادی این پژوهشگر ایرانی-سوئدی شد.
آن لینده روز چهارشنبه با انتشار توئیتی گفت امروز خبر «به شدت نگرانکنندهای» از احتمال اجرای حکم اعدام آقای جلالی که تابعیت سوئد را نیز دارد منتشر شد.
او افزود سوئد همراه با اتحادیه اروپا حکم اعدام را محکوم کرده و خواستار آزادی آقای جلالی هستیم.
وزیر خارجه سوئد میگوید که این خواسته مرتبا به نمایندگیهای ایران ابلاغ شده است و در تماس با ایران هستیم.
خبر اجرای قریبالوقوع حکم اعدام آقای جلالی که بارها تمام اتهامات علیه خود را رد کرده و گفته است که تحت شکنجه جسمی و روانی، وادار به اعتراف شده، درست در آخرین روز دادگاه حمید نوری در سوئد منتشر میشود.
حمید نوری متهم است که در اعدامهای دستهجمعی زندانیان سیاسی در زندان گوهردشت کرج در سال ۱۳۶۷ مشارکت داشته و در حال حاضر در سوئد در بازداشت به سر میبرد و به همین اتهام در حال محاکمه است.
به گزارش خبرنگار اعزامی رادیوفردا به استکهلم، وکلای نوری روز سهشنبه مدعی شدند که در این دادگاه «سیاسیکاری انجام شده و شاکیان و شاهدان علیه آقای نوری از این دادگاه استفاده کردهاند تا رژیم ایران را محکوم کنند.»
حال خبرگزاری ایسنا به نقل از «تحلیلگران سیاسی» که به نامشان اشاره نکرده مینویسد که «کل پروژهٔ بازداشت حمید نوری در سوئد و تشکیل دادگاه نمایشی برای وی در آن کشور با هدف فشار بر دولت ایران جهت رهاسازی احمدرضا جلالی بوده است».
این در حالی است که نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی تاکنون دهها شهروند دوتابعیتی ایرانی یا شهروندان غربی را به اتهام «جاسوسی» بازداشت کرده و تلاش کردهاند از این افراد به عنوان اهرم فشاری علیه کشورهای خارجی استفاده کنند.
خبر اجرای حکم اعدام احمدرضا جلالی پس از آن منتشر میشود که در روزهای اخیر احتمال مبادله او با حمید نوری مطرح شده بود.
احمدرضا جلالی پزشک و استاد دانشگاه ایرانیتبار و شهروند سوئد است که اردیبهشت ۹۵ در حالی که برای شرکت در یک کنفرانس علمی به ایران سفر کرده بود به دست ماموران وزارت اطلاعات بازداشت شد.
او پس از ۹ ماه زندان از جمله سه ماه انفرادی در روز ۱۲ بهمن ۱۳۹۵ در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب توسط قاضی ابوالقاسم صلواتی متهم به «جاسوسی و فروش اطلاعات به اسرائیل» و فساد فیالارض و محکوم به اعدام شد.
ایسنا بدون ارائه هیچ شاهد و مدرکی از حدسی «بسیار قابل تأمل» سخن میگوید به این مضمون که دولت سوئد «بنا به درخواست» اسرائیل «پس از بازداشت وی [جلالی] در ایران به او اقامت دائم و پس از محاکمه و صدور حکم اعدام وی، به او تابعیت سوئدی اعطاء نمود تا نظام قضایی ایران را تحت فشار قرار دهد.»
هفته گذشته در پاسخ به گمانهزنیهایی که اخیرا درباره تلاش جمهوری اسلامی برای مبادله حمید نوری با احمدرضا جلالی مطرح شده بود، همسر آقای جلالی در گفتوگو با «صدای آمریکا» گفت که حاضر است همسرش با هر فرد دیگری جز حمید نوری مبادله شود.
خانم مهراننیا در عین حال تاکید کرده که هیچ خبری در این زمینه از وزارت خارجه سوئد و دفتر وزیر خارجه که با وی در ارتباط بودهاند، نشنیده و این موضوع، تنها در برخی رسانههای ایرانی مطرح شده است.
هفته گذشته در پی درخواست دادستانی سوئد مبنی بر صدور حکم حبس ابد برای حمید نوری، دادیار پیشین زندان گوهردشت کرج، وزارت خارجه این کشور به شهروندان خود درباره سفر به ایران هشدار داد.
وزارت خارجه ایران روز ۱۲ اردیبهشت با احضار سفیر سوئد در تهران، «مراتب اعتراض شدید» جمهوری اسلامی به برگزاری دادگاه حمید نوری و کیفرخواست دادستان این کشور را اعلام کرده و خواستار آزادی این متهم اعدامهای تابستان ۶۷ شده بود.