لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۳۸

انتقاد نماینده روسیه از توقف مذاکرات برجام: «۹۹ درصد توافق حاصل شده بود»


نماینده ارشد روسیه در مذاکرات هسته‌ای ایران و قدرت‌های جهانی با اشاره به آغاز چهارمین ماه توقف مذاکرات گفته است، «۹۹ درصد توافق حاصل شده بود و چیزهای کوچکی باقی مانده بودند که می‌شد ظرف یکی دو روز بر سر آنها توافق کرد».

میخائیل اولیانوف در مصاحبه با شبکه تلویزیونی «راشا ۲۴» اظهار داشت، متن توافق احیای برجام تکمیل شده بود و در بحث برداشتن تحریم‌ها، بیش از ۹۹ درصد توافق حاصل شده بود.

وی روز شنبه ۲۱ خرداد نیز با انتشار توئیتی یادآوری کرد که وقفه در مذاکرات برجام وارد چهارمین ماه خود شده، اگرچه «هنوز هم توافق هسته‌ای ممکن است».

اظهارات این دیپلمات روسی در حالی است که مذاکرات برجام چند روزی بعد از شروط جدید روسیه در توافق هسته‌ای متوقف شد؛ شروطی که آمریکا و اعضای اروپایی برجام از آن به عنوان «گروکشی» نام بردند.

سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، ۱۴ اسفندماه، در حالی که امیدها به نهایی شدن توافق برجام در سطح بالایی بود اعلام کرد کشورش از آمریکا ضمانت خواسته است که تحریم‌ها بر سر اوکراین بر روابط مسکو با تهران ذیل توافق موسوم به برجام اثر منفی نداشته باشد.

همان زمان، خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام ایرانی که نام او فاش نشده،‌ گزارش داد که روسیه با «تغییر موضع در مذاکرات وین» به دنبال تامین منافع خود است. او اقدام روسیه را «سازنده» ارزیابی نکرد.

از طرفی ایران اعلام کرده است توافق برجام منوط به حذف نام سپاه پاسداران از فهرست گروه‌های تروریستی آمریکا است و دولت جو بایدن باید تعهد دهد که دولت‌های آتی آمریکا از برجام خارج نخواهند شد؛ موضوعی که آمریکا آن را رد کرده و گفته است دولت آقای بایدن صلاحیت ارائه تضمین از طرف دولت‌های آتی را ندارد.

آقای اولیانوف گفته است اکنون باید به نحوی سعی کنیم مذاکرات را از سر بگیریم: البته انجام تمام این‌ها کار آسانی نیست، به‌خصوص بعد از اینکه قطعنامه صادر شد اوضاع تغییر کرده است.

اشاره وی به قطعنامه شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است که ۱۸ خرداد ماه با اکثریت آراء علیه ایران به تصویب رسید که در آن از عدم همکاری تهران با این نهاد انتقاد شده است.

ایران متهم است که به سوالات آژانس در مورد ذرات اورانیوم یافت شده در سه مکان هسته‌ای اعلام نشده خود پاسخ نداده است.

بر اساس گزارش خبرگزاری‌ها، ۳۰ کشور به این قطعنامه رای مثبت دادند، چین و روسیه با آن مخالفت کردند و کشورهای هند، پاکستان و لیبی نیز به آن رای ممتنع دادند.

ایران در واکنش به این قطعنامه بخشی از دوربین‌های آژانس در تاسیسات هسته‌ای خود را حذف کرد؛ موضوعی که با هشدار آژانس و شرکای اروپایی برجام و آمریکا مواجه شد.

با استفاده از گزارش‌های فارس، توئیتر اولیانوف و رادیو فردا؛ د.خ/س.ن

XS
SM
MD
LG