سه جشنواره بزرگ سینمایی و هنری اروپایی روز دوشنبه با صدور بیانیههای جداگانهای بازداشت سینماگران ایرانی را به شدت محکوم کردند.
جشنواره فیلم برلین که روز شنبه بیانیهای در اعتراض به بازداشت محمد رسولاف و مصطفی آلاحمد صادر کرده بود، روز دوشنبه در بیانیه دیگری نوشت که از شنیدن خبر بازداشت جعفر پناهی «وحشتزده» و «عصبانی» شده است.
آقای پناهی که از چهرههای شناختهشده سینمای ایران و جهان و صاحب جوایز فراوانی از جشنوارههای بینالمللی و معتبر دنیاست روز دوشنبه توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد.
جعفر پناهی از جمله ۳۰۰ سینماگر و فعال فرهنگی ایران است که با انتشار بیانیهای بازداشت محمد رسولاف و مصطفی آل احمد، سینماگران امضاکننده بیانیه اعتراضی «تفنگت را زمین بگذار» را محکوم کردهاند.
برخی گزارشها حاکی است که آقای پناهی همراه با گروهی از سینماگران برای پیگیری بازداشت این دو سینماگر به دادسرای زندان اوین مراجعه کرده بود، اما هنگام خروج از دادسرا بازداشت شده است.
مدیران جشنواره فیلم برلین در بیانیه خود اقدامات نهادهای امنیتی ایران در بازداشت این سینماگران را نقض آزادی بیان و آزادی هنر دانسته و خواستار آزادی آنها شدهاند.
همچنین جشنواره فیلم کن نیز روز دوشنبه با صدور بیانیه شدیداللحنی به بازداشت جعفر پناهی، محمد رسولاف و مصطفی آل احمد واکنش نشان داد.
جشنواره کن با مروری بر حضورها و موفقیتهای جعفر پناهی و محمد رسولاف در این رویداد معتبر بینالمللی، با محکومیت شدید بازداشت آنها، از مقامهای جمهوری اسلامی ایران خواسته است تا تمام هنرمندان بازداشت شده را آزاد کند.
این جشنواره در بیانیه خود «موج شدید سرکوب فعلی هنرمندان در ایران» را محکوم کرده است.
بعد از برلین و کن، جشنواره ونیز هم با صدور بیانیهای ضمن ابراز ناراحتی از بازداشت سینماگران در ایران، «اقدامات سرکوبگرانه در حال اجرا» علیه هنرمندان را محکوم کرد و خواستار آزادی فیلمسازان بازداشتی در دفاع از حق آزادی بیان و آفرینشگری شد.
جعفر پناهی در سال ۲۰۰۰ با فیلم «دایره» جایزه شیر طلایی جشنواره ونیز را از آن خود کرده بود. آقای پناهی همچنین جایزه خرس طلایی جشنواره فیلم برلین را نیز در کارنامه کاری خود دارد، جایزهای که محمد رسولاف هم در سال ۲۰۲۰ با فیلم «شیطان وجود ندارد» برنده آن شده است.