رئیسجمهوری ایالات متحده میگوید متعهد به حفظ نام سپاه پاسداران در فهرست سازمانهای تروریستی آمریکا است، حتی اگر این تصمیم منجر به مرگ برجام شود.
جو بایدن در گفتوگوی اختصاصی با کانال ۱۲ تلویزیون اسرائیل بار دیگر تاکید کرد که ایالات متحده از «زور» به عنوان آخرین گزینه برای دست نیافتن ایران به سلاح هستهای استفاده خواهد کرد.
او در مورد همکاری با اسرائیل در این زمینه گفت که در این زمینه گمانهزنی نخواهد کرد، اما یادآور شد که «ایران نمیتواند به سلاح هستهای دست پیدا کند».
رئیسجمهوری آمریکا اظهار داشت: «آنچه که بدتر از وضعیت امروز ایران خواهد بود، دستیابی این کشور به سلاح هستهای است. هدف این است که ما بتوانیم به توافق هستهای بازگردیم و آنها را دور کنیم».
این اظهارات در شرایطی بیان میشود که از زمان توقف مذاکرات وین در اسفند گذشته، مسئله لغو تحریمهای سپاه به یکی از موانع کلیدی بر سر دستیابی به توافق نهایی با قدرتهای غربی تبدیل شده است.
دونالد ترامپ در سال ۱۳۹۸ با این استدلال، کلیت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست سازمانهای تروریستی قرار داد که این نیروی نظامی «فعالانه در تامین مالی و ترغیب تروریسم به عنوان ابزاری برای کشورداری مشارکت دارد» و «ابزار اصلی حکومت ایران در راستای هدایت و اجرای کارزار بینالمللی تروریسم است».
در همین حال، ایران شرط دیگری هم مطرح کرده است مبنیبر اینکه دولت جو بایدن باید در مورد عدم خروج دولتهای آتی آمریکا از توافق برجام «تضمین موثر» بدهد.
مقامهای آمریکایی و اروپایی، خواستههای ایران را «فرابرجامی» خواندهاند و بارها تاکید کردهاند که توافق نهایی موجود است و تهران باید تصمیم بگیرد که آن را فوری منعقد کند یا نه.
آقای بایدن در بخش دیگری از مصاحبه با کانال ۱۲ تلویزیون اسرائیل گفت: دونالد ترامپ، رئیسجمهوری پیشین آمریکا، با ترک برجام «مرتکب اشتباه بزرگی شد»، زیرا به گفته او «ایران اکنون بیش از گذشته در حال نزدیک شدن به توسعه سلاح هستهای است».
او در پاسخ به این پرسش که «آیا تضمینهایی از دولت اسرائیل، از بنت و لاپید، گرفتهاید که بدون اطلاع شما به ایران حمله نخواهد شد»، گفت که در این مورد اظهارنظر نمیکند.
پیش از این نفتالی بنت، نخستوزیر پیشین اسرائیل، سوم خردادماه در واکنش به گزارش نشریه آمریکایی «پولیتیکو»، از «تصمیم دولت ایالات متحده برای عدم حذف سپاه پاسداران از فهرست سازمانهای تروریستی» استقبال کرده بود.
این نشریه به نقل از یک مقام ارشد غربی نوشته بود که آقای بایدن تصمیم نهایی خود را گرفته است تا سپاه پاسداران را در فهرست سازمانهای تروریستی نگه دارد.
یائیر لاپید، نخستوزیر جدید اسرائیل، نیز روز ۱۹ خرداد در آستانه سفر رئیسجمهوری آمریکا به منطقه، گفت که بار دیگر از امتناع جو بایدن از حذف سپاه پاسداران از فهرست سازمانهای تروریستی آمریکا قدردانی میکند.
اوایل فروردینماه امسال، یک منبع آگاه نزدیک به مذاکرات احیای برجام در وین به رادیوفردا گفته بود که تعهد حکومت جمهوری اسلامی برای توقف پیگیری عملیاتی پرونده کشته شدن قاسم سلیمانی، یکی از شروط اصلی خارج کردن سپاه از فهرست تروریستی دولت آمریکا است.
سفر آقای بایدن به خاورمیانه در شرایطی آغاز شده است که آخرین دور مذاکرات احیای برجام به صورت غیرمستقیم میان ایران و آمریکا، دو هفته پیش در دوحه پایتخت قطر بدون دستیابی به نتیجه پایان یافت.
گزارشها از روند توسعه برنامه هستهای ایران حاکی است که در همین فاصله، تهران غنیسازی با استفاده از سانتریفوژهای پیشرفته را آغاز کرده است.
در همین زمینه، روزنامه ایتالیایی «لاریپوبلیکا» روز چهارشنبه به نقل از حسین امیرعبداللهیان نوشت تهران در ازای تضمین «منافع اقتصادی» به واشینگتن پیشنهاد داده است که مذاکره بر سر مسائل مربوط به فهرست سیاه فعلا به تعویق بیفتد.
وزیر خارجه ایران تصریح کرد این پیشنهاد مشروط بر این است که تهران اطمینان یابد شرکتهای ایرانی از منافع اقتصادی و سهم خود در برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) برخوردار میشوند.
او در این مصاحبه دستیابی به منافع اقتصادی تضمین شده را لازمه احیای برجام دانسته و مدعی شده که در آن صورت، ایران هیچ خواستهای خارج از توافق هستهای برجام را مطرح نخواهد کرد.