جان کربی، هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید روز دوشنبه ۲۷ تیرماه هشدار داده است در صورتی که ایران توافق پیشنهادی در مذاکرات احیای توافق هستهای موسوم به برجام را نپذیرد، فشارها بر جمهوری اسلامی تشدید خواهد شد.
جان کربی در مصاحبه با «سیبیسی نیوز» در خصوص دستاوردهای سفر جو بایدن به خاورمیانه و منافع مشترک آمریکا و عربستان در مورد مناقشه برنامه هستهای ایران گفت، نقاط مشترک بسیاری وجود دارد. عربستان نیز نمیخواهد شاهد یک ایران مسلح به بمب اتم باشد. آنها مطلقا نمیخواهند چنین نتیجهای رقم بخورد.
این مقام کاخ سفید تصریح کرد: دو کشور اذعان داشتند که «هیچ مشکلی در خاورمیانه با وجود یک ایران اتمی به آسانی قابل حل نخواهد بود. رئیس جمهوری بایدن اعتقاد دارد که بهترین مسیر برای جلوگیری از (دستیابی ایران به سلاح هستهای) دیپلماسی و توافقی مبتنی بر مذاکره است.»
او اضافه کرد: «هم اکنون توافقی روی میز وجود دارد و این برعهده ایران است که این توافق را بپذیرد و در راستای چنین نتیجهای حرکت کند. اگر آنها خواهان رفع تحریمها هستند، هم اکنون توافقی پیش روی آنها وجود دارد. تنها کاری که باید بکنند این است که این توافق روی میز را اجرا کنند.»
جان کربی در ادامه هشدار داد: اگر ایران نپذیرد، همانطور که رئیس جمهوری بایدن به طور واضح و روشن اعلام کرد، با همکاری متحدان و شرکا در منطقه و اروپایی فشارها بر ایران افزایش خواهد یافت و همزمان مطمئن خواهیم شد که ظرفیت کافی نظامی برای دفاع از متحدان در منطقه و منافع امنیت ملی خواهیم داشت.
جان کربی درپاسخ به پرسش مجری در خصوص جزيیات چنین فشارهایی گفت، این فشارها میتوانند از طریق تحریمهای مضاعف باشند. راههای متفاوتی برای اجر آنها وجود دارد. ولی قطعا ما اعمال تحریمها تازه را از روی میز کنار نمیگذاریم، هرچند که تقویت هم شدهاند.
مذاکرات احیای برجام پس از روی کار آمدن دولت ابراهیم رئیسی پس از وقفهای چند ماه از هشتم آذرماه پارسال از سرگرفته شد.
علی باقری کنی، مذاکره کننده ارشد ایران در این دور جدید مذاکرات بود که با مشارکت کشورهای عضو برجام و حضور غیر مستقیم آمریکا در وین ادامه یافت . در همین راستا گفته شد پیشنویس توافقنامه برای احیای برجام تقریبا کامل شده است.
به دنبال انتشار گزارشها در مورد آمده شدن چنین پیش نویس، مقامهای آمریکایی گفتند که ایران خواستار خارج کردن سپاه پاسدار از فهرست گروه های تروریستی شده است. از سوی دیگر، اوایل فروردینماه امسال، یک منبع آگاه نزدیک به مذاکرات احیای برجام در وین به رادیوفردا گفته بود که تعهد حکومت جمهوری اسلامی برای توقف پیگیری عملیاتی پرونده کشته شدن قاسم سلیمانی، یکی از شروط اصلی خارج کردن سپاه از فهرست تروریستی دولت آمریکا است.
پس از توقف مذاکرات احیای برجام در وین در اسفند سال گذشته، ایران و آمریکا یکدیگر را مقصر توقف این مذاکرات معرفی میکنند.
ایران و آمریکا در هشتم تیرماه سال جاری مذاکرات غیر مستقیمی را با میانجیگری مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در دوحه قطر برگزار کردند که این مذاکرات نیز نتیجهای نداشت.
امیرعبداللهیان: آمریکا از توسل به اهرم فشار و تحریم دست بردارد
ایرنا هم روز دوشنبه گزارش داده است که حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران، با جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، درباره ضرورت دستیابی به یک «توافق خوب» تلفنی صحبت کرده است.
طبق این گزارش حسین امیرعبداللهیان تاکید کرده است که «هیچ تردیدی در اراده ایران» برای رسیدن به یک توافق «خوب، قوی و پایدار» وجود ندارد.
وزیر امور خارجه ایران در ادامه از آمریکا خواسته است که «ز یاده خواهیها و تردیدها» را کنار بگذارد و با «واقع بینی در مسیر دستیابی به راه حل و حصول توافق گام بردارد» و از« تکرار رویکرد ناکارآمد گذشته و رفتار غیر سازنده و توسل به اهرم فشار و تحریم دست بردارد.»
در حالی وزیر امور خارجه ایران با مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا صحبت کرده است که وزیر امور خارجه فرانسه هفته گذشته گفته بود٬ بیشتر از چند هفته فرصت باقی نمانده است که پنجره احیای برجام بسته شود.
کاترین کولونا ضمن غیر قابل تحمل خواندن «وضعیت»٬ ایران را متهم کرد که از تاکتیکهای تاخیری استفاده میکند، در مذاکرات دوحه به قبل از مواضع توافق شده در وین بازگشت، ضمن اینکه به پیشرفت در برنامه خود برای غنیسازی اورانیوم ادامه میدهد.
وزیر امور خارجه فرانسه تصریح کرده بود که هنوز «پنجرهای از فرصت برای ایران وجود دارد تا تصمیم بگیرد توافقی را که کار میکرد، بپذیرد اما زمان در حال سپری شدن است».
خانم کولونا هشدار داد که اگر ایران بر سر موضع فعلی خود بایستد، در آستانه تبدیل شدن به یک کشور دارای تسلیحات هستهای قرار خواهد گرفت.