لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۹ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۲:۳۵

گنبد مسجد شاه تغییر شکل داد،‌ ضرغامی برای مسجد شیخ لطف‌الله هیئت تشکیل داد


ترکیب دو عکس قبل و بعد از مرمت اخیر که سعید قاسمی‌نژاد ۲۴ تیر ۱۴۰۱ در اینستاگرام خود منتشر کرد
ترکیب دو عکس قبل و بعد از مرمت اخیر که سعید قاسمی‌نژاد ۲۴ تیر ۱۴۰۱ در اینستاگرام خود منتشر کرد

ده روز پس از اذعان میراث فرهنگی اصفهان به «اعوجاج و تغییر شکل» گنبد مسجد شاه اصفهان در طی مرمت، عزت‌الله ضرغامی، وزیر میراث فرهنگی و گردشگری، از تشکیل هیئت کارشناسی برای بررسی اشکال مرمت مسجد شیخ لطف‌الله خبر داد.

به‌گزارش ایرنا، آقای ضرغامی روز چهارشنبه، پنجم مرداد، گفت: «مرمت گنبد مسجد شیخ لطف‌الله ۱۲ سال قبل آغاز شد و با باز شدن داربست‌ها اشکالاتی در مرمت مشاهده شد که بلافاصله جلسه تشکیل دادم.»

این در حالی است که ایراد در مرمت مسجد شیخ لطف‌الله اصفهان دو سال و نیم پیش عیان شد و آن‌چه این‌روزها بر سر آن بحث در گرفته، مسجد شاه از مجموعه نقش جهان اصفهان است که به مسجد جامع عباسی هم شناخته می‌شود.

عکس گنبد در ۲۳ تیرماه ۱۴۰۱ با استفاده از تلفن همراه
عکس گنبد در ۲۳ تیرماه ۱۴۰۱ با استفاده از تلفن همراه

آشکار شدن ایرادهای مرمت مسجد شاه، پس از باز شدن داربست‌های آن، با انتشار عکس‌هایی در روز ۲۴ تیرماه امسال رسانه‌ای شد که نشان می‌داد نه‌تنها فرورفتگی‌ها و برآمدگی‌هایی در آن ایجاد شده که «حتی تَرک‌های گنبد هم به‌درستی جاگذاری نشده و نقوش کاشی‌کاری‌های روی گنبد هم تراز نیستند».

وزیر میراث فرهنگی و گردشگری روز چهارشنبه گفت: «این موضوع قبل از این‌که برای یونسکو مهم باشد، مربوط به کشور خودمان است و بنا شده یک هیئت کارشناسی وارد این موضوع شود.»

مسجد شاه اصفهان که در سال ۱۳۱۰ به‌‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید، در حال حاضر به‌‌عنوان یکی از آثار میراث جهانی یونسکو هم ثبت شده‌ است.

اظهارات آقای ضرغامی درباره بررسی ایراد مرمت مسجد در حالی است که پیشتر میراث فرهنگی اصفهان، ضمن اذعان به آسیب واردشده به شکل گنبد مسجد شاه، اعلام کرده بود که مرمتگر و پیمانکار «موظف به ترمیم» این آسیب شده‌اند.

سعید قاسمی‌نژاد، دانش‌آموخته معماری دانشگاه هنر اصفهان که عکس‌های او از این گنبد نقطه‌ شروع رسانه‌ای شدن موضوع بود، روز چهارشنبه به خبرگزاری ایسنا گفت که ایرادهای موجود در مرمت اخیر «حتی بدون باز شدن داربست‌ها نیز مشخص است و باید تشخیص داده می‌شد».

عکس گنبد مسجد شاه، اوایل سال ۱۳۸۹ قبل از شروع مرمت
عکس گنبد مسجد شاه، اوایل سال ۱۳۸۹ قبل از شروع مرمت

آقای قاسمی‌نژاد همچنین افزود که تغییر شکل بزرگ‌ترین گنبد معرق جهان تنها ایراد ایجادشده به‌واسطه مرمت اخیر نیست، بلکه «رنگ و برخی جزئیات بسیاری از گل‌های موجود در کاشی‌های گنبد نیز نسبت به آنچه پیش از مرمت وجود داشته، تغییر کرده است».

پیش از این، در دی ۱۳۹۸، نیز دو رنگ شدن گنبد مسجد شیخ‌ لطف‌الله پس از مرمت جنجالی شد، اما فریبا خطابخش، مسئول مستقیم پروژه‌های مرمت گنبد مسجد شیخ‌ لطف‌الله و مسجد شاه، انتقادها به شیوه مرمت این گنبدها را «حرف‌های بی‌ربط» خواند و اضافه کرد: «منتقدان هر ایرادی دارند، بهتر است حضوری بیایند و ایرادات‌شان را مطرح کنند، نه این‌که رسانه‌ای کنند.»

هوشنگ رسام، از استادان سرشناس کاشی‌کاری در اصفهان، مسئول این «اشتباهات مرمتی» را «نه پیمانکار و فردی که با او برای نوسازی گنبد مسجد شاه قرارداد بسته شده که مسئولان میراث فرهنگی استان اصفهان در یک دهه گذشته» معرفی کرده است.

با استفاده از خبرگزاری ایرنا، ایسنا و وب‌سایت رادیوفردا/ ر. ش./ ف. دو.
XS
SM
MD
LG