جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، اعلام کرد که ایمن الظواهری، رهبر گروه شبهنظامی القاعده، شامگاه شنبه در حمله نیروهای آمریکایی کشته شده است.
آقای بایدن غروب دوشنبه طی سخنرانی خود در کاخ سفید اظهار داشت که اکنون «عدالت برقرار شده است» و «این رهبر تروریست دیگر وجود خارجی ندارد».
وی گفت که نیروهای اطلاعاتی ایالات متحده رد ایمن الظواهری را تا خانهای در مرکز کابل، پایتخت افغانستان،گرفته بودند، جایی که او همراه خانوادهاش پنهان شده بود.
رئیس جمهوری ایالات متحده سپس تاکید کرد که در این حمله پهپادی هیچ یک از اعضای خانواده الظواهری و نه هیچ فرد غیرنظامی کشته نشده است.
آقای بایدن ابراز امیدواری کرد که «این اقدام قاطع» کمکی به التیام رنج خانوادههای قربانیان حملات ۱۱ سپتامبر بکند.
ساعتی قبل از این سخنرانی، رسانههای آمریکایی به نقل از منابع ناشناس گزارش داده بودند ایمن الظواهری در حمله پهپادی سیآیای در افغانستان کشته شده است.
این رخداد از سال ۲۰۱۱ و کشته شدن اسامه بن لادن، بنیانگذار القاعده، بزرگترین ضربه به این گروه شبهنظامی توصیف شده است.
ایمن الظواهری، پزشک و جراح مصری، در هماهنگی حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ نقش داشت که در جریان آن چهار هواپیمای غیرنظامی ربوده و به برجهای دوقلوی مرکز تجارت جهانی در نیویورک، پنتاگون در نزدیکی واشینگتن و مزرعهای در پنسیلوانیا کوبیده شدند. این رخداد حدود سه هزار کشته بر جای گذاشت.
یکی از مقامات ایالات متحده به شرط عدم انتشار نام خود به خبرگزاری رویترز گفت که حمله پهپادی بامداد یکشنبه توسط سیآیای در کابل، پایتخت افغانستان، انجام شد.
همچنین یک مقام ارشد دولت آمریکا نیز اظهار داشت: «ایالات متحده در طول آخر هفته عملیاتی ضدتروریستی علیه یکی از چهرههای مهم القاعده در افغانستان انجام داد.»
وی افزود: «این عملیات موفقیتآمیز بود و هیچ تلفات غیرنظامی نداشت.»
اکنون که خبر کشته شدن ایمن الظواهری در حمله پهپادی سیآیای تایید شده است، این پرسش به وجود میآید که آیا طالبان پس از تصرف کابل در تابستان گذشته به رهبر القاعده پناه داده است.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان، در اطلاعیهای تایید کرده که این حمله رخ داده است. او ضمن محکومیت شدید این حمله، اقدام ایالات متحده را نقض «قواعد بینالمللی» دانسته است.
عبدالنافی تکور، سخنگوی وزارت داخله طالبان، نیز گفت: «خانهای در محله شیرپور هدف یک راکت قرار گرفت. اما از آنجا که این خانه خالی بود، کسی کشته نشد.»
همچنین یک مقام طالبان به شرط عدم انتشار نام خود گفت که گزارشهایی درباره پرواز حداقل یک فروند پهپاد بر فراز کابل در صبح یکشنبه وجود داشته است.
تصور میرود ایمن الظواهری همراه با دیگر اعضای ارشد القاعده، حمله روز ۱۲ اکتبر ۲۰۰۰ به کشتی نیروی دریایی ایالات متحده در یمن، به نام یواساس کول، را طراحی کرده باشد که در جریان آن ۱۷ ملوان آمریکایی کشته شدند.
او در ایالات متحده متهم شده که در بمبگذاریهای روز ۷ اوت ۱۹۹۸ در سفارتخانههای آمریکا در کنیا و تانزانیا نیز که ۲۲۴ کشته و بیش از ۵ هزار مجروح بر جای گذاشت، نقش داشته است.
ایمن الظواهری و بن لادن پس از حمله نیروهای آمریکا به افغانستان در اواخر سال ۲۰۰۱ که به سرنگونی حکومت طالبان انجامید، متواری شدند. بن لادن سال ۲۰۱۱ در پاکستان توسط نیروهای ایالات متحده کشته شد.
او در یکی از آخرین پیامهای صوتی خود که در سال ۱۳۹۴ منتشر شد از گروههای شورشی در عراق و سوریه خواسته بود تا اختلافات داخلی خود را کنار گذاشته و برای مبارزه با آمریکا، روسیه، ایران، و حزبالله لبنان متحد شوند.