هیئتمدیره انجمن صنفی کارگردانان سینمای مستند اعلام کرد مژگان اینانلو، مستندساز، پس از دو ماه از که از بازداشت او میگذرد همچنان بلاتکلیف است.
در متن پیام هیئتمدیره انجمن چنین آمده است: «نزدیک به دو ماه است که همکار عزیزمان، مژگان ایلانلو، توسط نهادهای امنیتی بازداشت شده است. بینتیجه ماندن پیگیریهای متعدد خانواده، دوستان و همکاران این دوست و همکار ما و بلاتکلیفی پروندهی او ما را نگرانتر از قبل کرده است. انتقال او از اوین به زندان قرچک و برگرداندن دوبارهی او به اوین وضعیت را پیچیدهتر نشان میدهد. ما ضمن ابراز نگرانی بابت این دورهی طولانی بلاتکلیفی و شرایط کنونی مژگان ایلانلو، خواستار آزادی هرچه سریعتر او هستیم.»
تجمع اعتراضی در مراسم مجیدرضا رهنورد
بر اساس ویدئوهایی که منتشر شده، شماری از مردم که امروز برای شرکت در مراسم بزرگداشت مجیدرضا رهنورد، جوان معترض اعدامشده در مشهد، حاضر شده بودند، با درِ بستۀ مسجد و ممانعت نیروهای حکومتی مواجه شدند.
با این حال ویدئوها نشان میدهد که تجمع معترضان، علیرغم حضور سنگین نیروهای امنیتی، شکل گرفته و شعار میدهند «این همه سال جنایت، مرگ بر این ولایت».
خبرگزاری حکومتی مهر امروز از بیانیه «۱۲۰۰ پزشک» خطاب به رئیس سازمان نظام پزشکی خبر داد که «خواستار ابراز انزجار» از حمید و فرزانه قرهحسنلو و «اشد مجازات» برای آنها در پرونده روحالله عجمیان در کرج شدهاند.
دکتر قرهحسنلو یکی از پنج نفری است که در پرونده کشتهشدن عجمیان، از مأموران حکومت، در جریان سرکوب اعتراضات روز ۱۲ آبان کمالشهر کرج، حکم اعدام گرفته و همسرش، فرزانه، نیز به ۲۵ سال زندان در شهری دوردست محکوم شده است.
خبرگزاری مهر هیچ نامی از این ۱۲۰۰ پزشک نیاورده، اما در بیانیه آنها خطاب به رئیس نظام پزشکی چنین آمده است: «از آن مقام مسئول اعاده حیثیت جامعه پزشکی و از مقامات قضائی اشد مجازات برای عاملین این جنایت را در هر لباس و صنفی و با هر سابقهای خواستاریم.»
این در حالی است که بهگفته برادر قرهحسنلو، این پزشک از لحظه بازداشت زیر شکنجههای شدید برای اعتراف بوده به گونهای که در بیمارستان سپاه پاسداران مورد عمل جراحی ریه هم قرار گرفته و محاکمه او هم بدون وکیل انتخابی برگزار شده و حکم اعدام او بر مبنای «اعتراف زیر شکنجه» همسرش صادر شده است.
در واکنش به صدور این حکم، علاوه بر درخواستهای گسترده پزشکان و برخی نهادهای پزشکی برای لغو این حکم، سازمان جهانی پزشکان هم در نامهای به ابراهیم رئیسی احکام صادرشده علیه این زوج را نشان «ظلم فاحش» خواند و خواستار لغو آنها شد.
پیام کفیل سیاسی توماج صالحی
یه-وُن ری، نماینده پارلمان آلمان، که کفالت سیاسی توماج صالحی، خواننده معترضی که به «محاربه» متهم شده را بر عهده گرفته، خواستار دسترسی وکیل انتخابی خانواده صالحی به پرونده وی شد.
این نماینده در یک رشتهتوئیت به زبان فارسی از این که دادگاه، امیر رئیسیان، وکیل انتخابی توماج و خانوادهاش را نمیپذیرد و به او اجازه دسترسی به پرونده و موکلش را نمیدهد، انتقاد کرده است.
یه-وُن ری نوشته که این محدودیت ادعای جمهوری اسلامی مبنی بر «دولت قانون» بودن را زیر سوال میبرد و وی این مسئله را به سفیر ایران، دفتر دادگاه عالی کشور ایران در اروپا، نماینده ویژه حقوق بشر اروپا، کمیساریای حقوق بشر اروپا و بالاترین مقام کمیساریای حقوق بشر به صورت کتبی اطلاع داده است.
ژولیت بینوش، بازیگر سرشناس فرانسوی، با انتشار ویدئویی از حسین محمدی، بازیگر تئاتر که با خطر اعدام روبهروست، خواستار حمایت از این بازیگر شد.
حمله سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس به هنرمندان حامی مردم
سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس با این ادعا که «بیش از ۹۰ درصد» هنرمندان طرفدار نظام هستند، خواهان محاکمه ۱۰ درصد باقیمانده شد که بهگفته او «خود را در مقابل ملت قرار دادند».
احمد راستینه منبع آمار خود را اعلام نکرد، اما گفت این هنرمندان و سلبریتیها «حتی اگر توبهنامه امضا کنند، نبایست این افراد را با رأفت نظام روبهرو کرد.
این نماینده مجلس همچنین تأکید کرد که هنرمندان حامی اعتراضات مردم باید هزینه «جرمهای» خود را بدهند و افزود «این هزینه میتواند هزینههای مالی باشد تا برسد به این نقطه که اساساً صلاحیت داشتن پسوند ایرانی را هم نداشته باشند».
در حدود سه ماهی که از اعتراضات «زن زندگی آزادی» میگذرد، شمار گستردهای از هنرمندان در عرصههای گوناگون از مردم حمایت کردهاند و شمار قابلتوجهی نیز احضار و یا بازداشت شدهاند.
دو روز پیش روزنامه جوان، وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، هم با انتشار یادداشتی چهرههای سرشناس هنری را بهدلیل اعتراضشان به اعدام محسن شکاری، معترض ۲۳ ساله خیابان ستارخان، تهدید به مجازات کرده بود.
در هفتههای نخست اعتراضات، علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، حمایت چهرههای سرشناس هنری از مردم را «بیارزش» توصیف کرده و از قوه قضاییه خواسته بود درباره «اینکه موضعگیری آنها عناوین مجرمانه دارد یا نه» تصمیمگیری کند.
پیام اتحادیه جهانی بازیکنان حرفهای فوتبال در حمایت از امیر نصر آزادانی
اتحادیه جهانی بازیکنان حرفهای فوتبال (فیفپرو) در واکنش به محاکمه امیر نصر آزادانی، بازیکن فوتبال که بهاتهام «بغی و محاربه» با خطر اعدام روبهروست، با انتشار پیامی در توئیتر نوشت این اتحادیه از شوکه و نگران شده است از گزارشهایی مبنی بر اینکه امیر نصر آزادانی، فوتبالیست حرفهای، در جریان اعتراضات سراسری در ایران برای حقوق زنان و آزادی در کشورش با اعدام در ایران مواجه شده است.
اتحادیه جهانی بازیکنان حرفهای فوتبال تأکید کرد که «ما در همبستگی با امیر در کنار او ایستادهایم و خواهان رفع فوری مجازات او هستیم».
امیر نصر آزادانی، بازیکن سابق تیم تراکتورسازی تبریز است که ۲۷ آبان در اعتراضات اصفهان بازداشت شد و دادگستری اصفهان اعلام کرد اتهامش «بغی و محاربه» است؛ اتهاماتی که میتواند به صدور حکم اعدام برای او منجر شود.
حمله تند روزنامه جوان به بازیکنان تیم ملی فوتبال
روزنامه جوان، که به سپاه پاسداران وابسته است، با انتشار یادداشتی به آن دسته از بازیکنان تیم ملی فوتبال حمله کرد که در روزهای اخیر از صدور و اجرای احکام اعدام معترضان انتقاد کردهاند.
این روزنامه نوشت این اقدام اعضای تیم ملی «بعد از دریافت پاداشهای آنچنانی و حواله خودرو» نشانه این است که «این قبیل بازیکنان یا واقعاً نمیفهمند یا در برابر فهمیدن مقاومت میکنند».
این روزنامه سپاه بازیکنان تیم ملی فوتبال ایران را متهم کرد به اینکه «تا وقتی پای پاداش در میان بود، چیزی نمیگفتند، اما حالا که جیبشان پر شده لگداندازی را شروع کردهاند».
روزنامه جوان همچنین پیشبینی کرد که دیگر اعضای تیم ملی فوتبال هم «طی روزهای بعد مردمداری خودشان را نشان دهند» و آنها را متهم کرد که از رسانههای فارسیزبان خارج از کشور فرمان میگیرند.
خشایار دیهیمی، مترجم باسابقه آثار فلسفی و علوم انسانی، اعتراضات جاری در ایران را «انقلاب» خواند و بر تغییر حکومت در کشور تأکید کرد.
او نوشت: «از هر کس که حتی بوی پنجاه و هفت بدهد، از سیاستمدار و روشنفکر گرفته تا هوادار سادهاش، از چپ اسلامیاش گرفته تا تودهای و فداییاش، از روشنفکر دینی گرفته تا روشنفکر امپریالیستستیز عمدتاً غربنشینش و... بدم میآید.»
آقای دیهیمی در تازهترین یادداشت خود که در فیسبوک منتشر کرده تأکید کرد: «در یک کلام از جهل بدم میآید. این انقلاب را تا پای جان باید برای گذر از جهل دنبال کرد. خطاپوشی ناشی از رفاقت، نارفیقی در حق همه آنهایی است که عمر و جوانی و زندگیشان در این رژیم تباه شد.»
درخواست مادربزرگهای سهند نورمحمدزاده از علی خامنهای برای «بخشش» او
جعفر نورمحمدزاده، پدر سهند نورمحمدزاده، ویدئویی از مادربزرگهای فرزندش که حکم اعدام وی به اتهام «محاربه» صادر شده، منتشر کرده است.
دو مادربزرگ سهند به زبان ترکی آذری، به علی خامنهای التماس میکنند که نوه آنها را «عفو» کرده و مانع اجرای حکم اعدام وی شود.
حامد احمدی، وکیل تسخیری سهند نورمحمدزاده، پیش از این از ابلاغ حکم «اعدام» این جوان ۲۵ ساله خبر داد و گفت که استناد دادگاه انقلاب در صدور این حکم «یک فیلم است که در آن این جوان معترض تلاش میکند گاردریل بزرگراه را بکند».