بازداشت ترانه علیدوستی
نزدیکان ترانه علیدوستی، ستاره سینمای ایران، روز شنبه ۲۶ آذر از بازداشت او توسط نیروهای امنیتی خبر دادند.
بر اساس گزارشها، نیروهای امنیتی عصر شنبه پس از تنفتیش خانه خانم علیدوستی، او را بازداشت کردند، اما هنوز مشخص نیست کدام نهاد امنیتی و به چه اتهامی او را بازداشت کرده است.
ترانه علیدوستی به دنبال اعتراضات مردمی اخیر در کشور با انتشار عکسی از خود بدون حجاب اجباری در حالی که نوشتهای با شعار «زن، زندگی، آزادی» (ژن، ژیان، ئازادی) در دست داشت از این جنبش اعتراضی حمایت کرد.
او همچنین در واکنش به اعدام محسن شکاری، معترض جوانی که به خاطر «بستن خیابان» و «زخمی کردن دو بسیجی» به محاربه متهم شده بود، نسبت به تبعات این اقدام جمهوری اسلامی هشدار داد و نوشت: «حالا بنشینید و منتظر عواقب این خونخواری باشید.»
ساعاتی پس از انتشار خبر بازداشت خانم علیدوستی، خبرگزاری میزان وابسته به قوه قضائیه دلیل بازداشت این بازیگر را «عدم ارائه اسناد و مستندات در مورد برخی ادعاها» اعلام کرد و افزود که پرونده او در حال «تحقیقات تکمیلی» است.
پلمب فروشگاه نشر چشمه در پی اخطار ۱۵ آذرماه
یکی از فروشگاههای کتاب نشر چشمه که زیر پل کریمخان تهران قرار دارد روز شنبه ۲۶ آذر با حکم قضایی پلمپ شد.
نشر چشمه پیشتر در آستانه اعتصابات سراسری سهروزه در میانه آذرماه اعلام کرده بود که در روزهای ۱۴ تا ۱۶ آذر به دلیل «انبارگردانی» تعطیل است.
وبسایت «انصافنیوز» به نقل از کاوه کیاییان مدیر این فروشگاه نوشت: «امروز بعدازظهر پلمپ شدیم. روز ۱۵ آذر ماه اخطار داده بودند و امروز اجرا شد. فردا باید مراجعه کنیم تا ببینیم که چه میشود.»
همچنین علی ملیحی، روزنامهنگار، نیز تصویری از فروشگاه پلمبشده نشر چشمه را در توییتر منتشر کرده است.
عبدالله نوری: بنا نبوده و نیست که سخن و نظر اکثریت مردم شنیده شود
عبدالله نوری، وزیر کشور اسبق جمهوری اسلامی، روز شنبه در بیانیهای دلیل اعتراضات مردمی را «انسداد سیاسی و اجتماعی و ناکامی اصلاحات» عنوان کرد که منجر به «ناامیدی از بهبود وضعیت» شده است.
آقای نوری در این بیانیه در انتقاد از پاسخ حاکمیت به مطالبات مردم نوشته است: «حکومت به جای شنیدن صدای معترضان و توجه به ریشهها و زمینههای درونی اعتراضات و نقش خود در مشکلات گسترده موجود با فرافکنی و انتساب مطلق آن به عوامل و رسانههای بیگانه، راه خشونت و سرکوب در پیش گرفت.»
قول نماینده آلمانی به معترضان در ایران
نماینده آلمانی که کفالت سیاسی توماج صالحی را پذیرفته روز شنبه در توییتی به معترضان در ایران قول داد که اگر جمهوری اسلامی سعی کند از راه قطع اینترنت «شما را ساکت کند، صدای ما بلندتر خواهد شد».
حمایت یکی از رهبران چپ یونان از چهار زندانی کرد
یانیس واروفاکیس، وزیر سابق در دولت یونان و یکی از رهبران چپ این کشور، از چهار زندانی کرد اعلام حمایت کرد:
دنا شیبانی، گرافیست و مربی اسنوبرد، از متهمان پرونده «شاهچراغ» است که بر اثر فشارها، مجبور به اعتراف اجباری علیه خود شده است.
سازمان اطلاعات سپاه درحالی «دنا» را «مسئول تست عملیات» بمبگذاری در شاهچراغ معرفی میکند که او در تاریخ ادعاشده از سوی این نهاد، حتی در شیراز حضور نداشته است.
روز چهارم آبان در «حرم» شاهچراغِ شیراز یک حمله رخ داد که مقامات ایران ضمن «تروریستی» خواندن، مسئول آن را گروه موسوم به حکومت اسلامی (داعش) معرفی کردند.
قوه قضائیه ایران تاکنون پنج ورزشکار و هنرمند را به اتهام «تلاش برای بمبگذاری» بازداشت کرده است.
ییوان ری، نماینده پارلمان آلمان و کفیل سیاسی توماج صالحی در نامهای به این خواننده بازداشتشده نوشته است: «شما تنها نیستید. شما فراموش نشدهاید. در سرتاسر دنیا، افراد زیادی هستند که به شما اهمیت میدهند.»
او در ادامه گفته است که فقط امروز (۲۶ آذر) اعضای پارلمان آلمان، صدها ایمیل دریافت کردهاند که از آنها خواسته شده است برای آزادی توماج «بجنگند.»
خانم ییوان ری گفته است که چهار رونوشت از نامه خود به زندان دستگرد اصفهان، محل حبس توماج صالحی و یک نسخه به سفارت ایران در آلمان ارسال کرده است.
در پی اعدام دو معترض در ایران و خطر اعدام دست کم ۲۶ معترض دیگر، تعدادی از شخصیتهای سیاسی و حقوق بشری در کشورهای مختلف اعلام کردهاند که برای حمایت از این بازداشتشدگان، بهصورت نمادین «کفالت» آنها را برعهده میگیرند.
تصویب پیشنویس قطعنامه حقوق بشری علیه ایران در مجمع عمومی سازمان ملل
مجمع عمومی سازمان ملل متحد روز جمعه، ۲۵ آذر، با تصویب پیشنویس قطعنامه «وضعیت حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران»، حکومت ایران را فراخواند تا تمامی اشکال خشونت در برابر معترضان و تبعیض سیستماتیک در کشور را متوقف کند.
پیشنویس متنی که از سوی کمیته سوم مجمع عمومی سازمان ملل متحد در خصوص وضعیت حقوق بشر در ایران تهیه شده بود، رای موافق ۸۰ کشور را کسب کرد.
۲۹ کشور به قطعنامه رای مخالف دادند و رای ۶۵ کشور نیز ممتنع بود. کشورهای مخالف قطعنامه اکثرا خود دارای حکومتهای خودکامه هستند یا مانند روسیه، چین، سوریه، عراق و ترکمنستان دارای کارنامه طولانی از نقض حقوق بشر شناخته شدهاند.
این قطعنامه که پیشنویس آن امسال نیز مانند سال گذشته از سوی کانادا به مجمع عمومی ارائه شد، تاکید میکند که حکومت ایران بر اساس قوانین بینالملل مسئول حفظ جان شهروندان کشور است و لذا باید اهتمام لازم را در این زمینه انجام دهد.