محمدرضا اصلانی، شاعر و فیلمساز سرشناس ایرانی، روز سهشنبه از اجرای نمایشی بر اساس شعری از خود اعلام برائت کرد.
کارگردان فیلم «شطرنج باد» در صفحه اینستاگرام خود نوشت: «مرا که گوشه گرفتهام از هر کاری، برائت است از چنین نمایشی، و هر کلمه که در چنین مکانهایی ادا شود، حاشا که از من باشد، که میخواهم تا که نباشم تا ببینم آنچه را نمیتوان دید».
احمد خاتمی: نمیگذاریم حکم حجاب روی زمین بماند
امام جمعه تهران و عضو مجلس خبرگان روز سهشنبه گفت «نمیگذاریم حکم حجاب روی زمین بماند».
احمد خاتمی که در گردهمایی «مبلغان سازمان اوقاف و امور خیریه» سخنرانی کرد، گفت حکم حجاب اجباری در «۱۰ آیه از قرآن» آمده است و «در جلسهای که رئیسجمهوری حضور داشتند اعلام کردیم سر میدهیم، اما نمیگذاریم حکم حجاب بر روی زمین بماند».
این روحانی تندرو در اظهاراتش تایید کرد که برداشتن حجاب اجباری از سوی دختران و زنان ایران رواج پیدا کرده و آن را ناشی از اعتراضات سراسری اخیر دانست که او از آن به عنوان «اغتشاشات» یاد کرد.
احمد خاتمی در سخنانش، حجاب اجباری را «حکم خدا» دانست، این در حالی است که بسیاری از فقهای اسلام در مورد لزوم حجاب با هم اختلافنظر دارند و حکم واحدی در این زمینه وجود ندارد.
حمید فرخنژاد: علی خامنهای، مسبب و مقصر همه اتفاقات اخیر شمایید
حمید فرخنژاد، بازیگر سینما، با انتشار پست دیگری در شبکه اجتماعی اینستاگرام علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، را «مسبب و مقصر» کشته شدن صدها نفر در جریان اعتراضات اخیر دانست.
آقای فرخنژاد در این نوشته علی خامنهای را به خاطر «نگاه متفرعن و جایگاه فرعونی» و همچنین «نگاه ارباب رعیتی به مردم» شماتت کرده و گفته که رهبر جمهوری اسلامی گوشهایش را بر هر اعتراض مسالمتآمیز بسته و راه خیابان را برای احقاق حق به مردم نشان داده است.
وی خطاب به خامنهای نوشت: «مقصر شمایید که مردم را تحقیر کردید،زور گفتید و نادیده گرفتید،جواب هر اعتراض و انتقادی را با درفش و داغ و زندان و اعدام دادید، مقصر شمایید که حق انتخاب را از مردم گرفتید، مقصر شمایید که تحمیل کردید که چه بپوشند، چه ببینند، چگونه فکر کنند و چگونه زندگی کنند، مقصر شمایید که سرنوشت دیگر مستکبران را ندیدید و عبرت نگرفتید و در عوض صدایتان را بلندتر کردید.»
موضعگیریهای حمید فرخنژاد علیه رهبر جمهوری اسلامی موج حملات رسانههای حکومتی و مقامات جمهوری اسلامی به او را دنبال داشته است. این بازیگر آقای فرخنژاد روز ۲۴ آذر در یک پست اینستاگرامی، علی خامنهای را مستقیما خطاب قرار داد و او را «دیکتاتور» خواند.
عضو شورای عالی فضای مجازی میگوید محدودیت پلتفرمهای خارجی موقتی است
یک عضو شورای عالی فضای مجازی روز سهشنبه ۲۹ آذر ادعا کرد که محدودیت اینستاگرام و واتساپ «موقتی است و برطرف میشود».
رضا تقیپور در گفتوگویی با تلویزیون جمهوری اسلامی تاکید کرد که محدودیتهای ایجاد شده برای پلتفرمهای خارجی به خاطر شرایط غیرعادی امنیتی در کشور است.
او در این زمینه مثال فضای جنگی را زد و گفت: «مواقعی است که زمان جنگ است و همانطور که میدانید فعالیتهای اقتصادی شکل دیگری پیدا میکند و فعالیتهای روزمره شکل عادی را ندارد».
آقای تقیپور در ادامه عنوان کرد که تصمیم به فیلترینگ پلتفرمهای خارجی را شورای امنیت کشور گرفته و این محدودیت همیشگی نیست.
این اظهارات در حالی است که به تازگی حسین جلالی، نماینده رفسنجان در مجلس شورای اسلامی، گفته بود که از پلتفرمهای خارجی دیگر به هیچ عنوان رفع محدودیت نخواهد شد.
از سویی رسانههای داخلی روز ۲۷ آذر به نقل از مقامات جمهوری اسلامی گزارش دادند که اگر به درخواست تهران برای معرفی نمایندهای از سوی شرکت متا در ایران پاسخ داده نشود، فیلتر بودن دو اپلیکیشن اینستاگرام و واتساپ در کشور همیشگی خواهد شد.
دستگاههای امنیتی جمهوری اسلامی به دنبال اعتراضات اخیر در ایران، اینستاگرام و واتساپ را فیلتر کردند که این امر نه تنها کاربران معمولی بلکه کسبوکارهای بسیاری را در کشور که به این پلتفرمها متکی بودهاند با مشکل مواجه کرده است.
به نوشته روزنامه همشهری، مرکز ملی فضای مجازی تاکنون دو نامه به شرکت متا، یکی با ایمیل و یکی «به صورت فیزیکی»، فرستاده که مهلت تعیینشده در نامه دوم نیز به پایان رسیده است.
این روزنامه به نقل از ابوالحسن فیروزآبادی، رئیس این مرکز، نوشته که «عدم پاسخ متا به نامه ایران مقدمهای برای فیلتر قانونی اینستاگرام بهحساب میآید».
مقامات ایران شبکههای اجتماعی خارجی را عامل اعتراضات سراسری در کشور میدانند. از جمله غلامرضا جلالی، رئیس سازمان پدافند غیرعامل جمهوری اسلامی،در بحبوحه اعتراضات با ادعای اینکه «پلتفرمهای خارجی تلاش کردند فضای افکار عمومی را به بیگانگان واگذار کنند»، گفت: «آنهایی که برای تلگرام، واتساپ و اینستاگرام فرش قرمز پهن کردند، مسئول ناامنیهای اقتصادی و مسائل اجتماعی هستند».
حسن اسدی زیدآبادی با قرار وثیقه آزاد شد
حسن اسدی زیدآبادی، وکیلدادگستری و فعال سیاسی، پس از تحمل ۳۵ روز بازداشت روز سهشنبه با قرار وثیقه از زندان آزاد شد. این در حالی است که هنوز اتهام این وکیل دادگستری مشخص نشده است.
رسانههای ایران با انتشار عکسی از او و همسرش در حالی که دختر خردسالش را مقابل زندان بغل کرده است، از آزادی او خبر دادند. همسر آقای اسدی زیدآبادی پیشتر از بازداشت او توسط ماموران اطلاعات سپاه در صبح روز ۲۵ آبان خبر داده و در حساب توئیتر خود نوشته بود که همه وسایل الکترونیک او را نیز ضبط کردهاند.
آقای اسدی زیدآبادی از اعضای شورای مرکزی سازمان دانشآموختگان ایران و از فعالان سیاسی نزدیک به مهدی کروبی است که نخستین بار در ۱۲ آبان ۱۳۸۸ از سوی وزارت اطلاعات بازداشت و پس از ۴۰ روز آزاد شد.
او یکسال بعد به اتهام «اجتماع و تبانی علیه نظام»، «تبلیغ علیه نظام»، «تشویش اذهان عمومی»، «توهین به رئیسجمهوری»، «شرکت در تجمعات غیرقانونی» و «نشر اکاذیب» به پنج سال حبس محکوم شد و تا سال ۱۳۹۴ زندانی بود.
معرفی اعضای کمیته حقیقتیاب
اعضای مرکزی کمیته حقیقتیاب شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد برای تحقیقات مستقل درباره سرکوب مرگبار اعتراضات توسط جمهوری اسلامی معرفی شدند؛ سه زن به نامهای سارا حسین از بنگلادش بهعنوان رئیس کمیته، شهین سردار علی از پاکستان، و ویویانا کرستیسویک از آرژانتین.
طرح نمایندگان آمریکایی برای ابطال ویزای فرزندان مقامات ایران
پایگاه خبری المانیتور امروز از طرح جدید قانونگذاران آمریکایی برای هدف قرار دادن فرزندان مقامهای جمهوری اسلامی دستاندرکار سرکوب در این کشور خبر میدهد.
بر اساس این گزارش، این طرح را نمایندگانی چون جو ویلسون، جاش گاتهایمر، کلودیا تنی و ویسنته گونزالس برای ابطال ویزا و اقامت اعطاشده به بستگان سرکوبگران حکومت جمهوری اسلامی در آمریکا ارائه کردهاند.
این طرح در صورت تصویب به وزیر خارجه آمریکا دستور میدهد بررسی کند که آیا گروه گستردهای از مقامات ایرانی از جمله اعضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، دفتر علی خامنهای و نیروی انتظامی و اعضای نزدیک خانواده آنها در این کشور حضور دارند یا خیر. این بررسی شامل ویزای دریافتشده و نیز درخواست برای دریافت ویزا است.
بر اساس متن این لایحه پیشنهادی، هرگونه روادید صادر شده برای افرادی که در نقض حقوق بشر و فساد گسترده در ایران دخیل هستند، باید لغو شود.
در ادامه پافشاری جمهوری اسلامی بر «تروریستی» بودن تیراندازی به شهروندان معترض در ایذه، دادستانی انقلاب استان خوزستان از بازداشت دو نفر از «عوامل اصلی» این ماجرا خبر داد.
صادق جعفری چگنی، دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان خوزستان، روز سهشنبه، ۲۹ آذر، گفت که این دو نفر، صبح امروز «در اقدام عملیاتی مشترک وزارت اطلاعات، سپاه و فراجا» بازداشت شدند. وی همچنین اضافه کرده که دو تن از از این افراد، در «درگیری مسلحانه» با ماموران، کشته شدند.
این در حالی است که زینب مولایی راد، مادر کیان پیرفلک، در مراسم خاکسپاری پسرش در برابر هزاران تن و در حضور نیروهای امنیتی تأکید کرد که ادعای حکومت در مورد حمله تروریستی دروغ است و نیروهای حکومتی خود اتومبیل این خانواده را «به رگبار گلوله بستند».
فروشگاه نشر چشمه هنوز پلمب است
علیرغم ادعای خبرگزاری دولتی ایرنا مبنی بر فک پلمب فروشگاه نشر چشمه در خیابان کریمخان، حسن کیائیان، صاحب این انتشاراتی، امروز با انتشار دلنوشتهای از تداوم بستهبودن این فروشگاه خبر داد.
این در حالی است که روز ۲۶ آذر پس از آنکه مدیر این فروشگاه از پلمبشدن آن خبر داد، خبرگزاری ایرنا بهنقل از «یک مقام آگاه فرهنگی» ادعا کرد پلمب این محل به دلیل «سوءتفاهم» در همراهی با فراخوان اعتصاب صورت گرفته بود اما با «رفع این سوءتفاهم»، دستور فک پلمب صادر شده است.
آقای کیائیان امروز در اینستاگرام خود با انتشار عکسی از این فروشگاه نوشت: «وقتی به یادم میآید که چند روزی است بسته مانده، قلبم فشرده میشود.»
صاحب انتشارات چشمه توضیح بیشتری درباره دلیل پلمب و نتیجه پیگیری ماجرا نداده است.