جاوید رحمان: اقدامات جمهوری اسلامی علیه مردم ایران میتواند مصداق «جنایت علیه بشریت» باشد
گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران میگوید اقدامات جمهوری اسلامی ایران در نقض حقوق بنیادین مردم این کشور میتواند مصداق «جنایت علیه بشریت» باشد.
جاوید رحمان روز دوشنبه ۲۹ اسفند دز گزارشی به شورای حقوق بشر سازمان ملل اعلام کرد که جمهوری اسلامی ایران در سرکوب اعتراضات شش ماه اخیر ۷۱ کودک را کشت، عامدانه پستان، اندام جنسی و چشمان دختران معترض را هدف قرار داد و در ۷۵ روز نخست از سال جاری میلادی، ۱۴۳ تن را اعدام کرد.
گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور ایران افزود تعدد موارد قتل و شدت عمل در بازداشتهای بهدور از موازین بینالمللی، ناپدیدسازی قهری، شکنجه، تجاوز، خشونت جنسی و آزار معترضین جزو اعمالی است که میتواند ذیل «جنایت علیه بشریت» تعریف شود.
فعالان زندانی پرونده محیط زیست «به مرخصی آمدند»
گزارشها از ایران حاکی است که همه فعالان زندانی پرونده محیط زیست، جز مراد طاهباز، برای تعطیلات نوروز به مرخصی آمدهاند.
بهمن دارالشفایی، فعال توئیتری، روز دوشنبه خبر داد که نیلوفر بیانی، سپیده کاشانی، هومن جوکار، امیرحسین خالقی، طاهر قدیریان و سام رجبی برای نخستین بار پس از پنج سال همه با هم بیرون از زندان هستند و سال تحویل را در کنار خانوادههایشان سپری میکنند.
هنوز مشخص نیست چرا به مراد طاهباز مرخصی داده نشده است.
مراد طاهباز ۶۶ ساله که تابعیت سهگانه بریتانیا، ایران و آمریکا را دارد هفته گذشته پس از تحمل بیش از چهار سال حبس، بهدلیل وضعیت جسمانیاش، به مرخصی آمد اما روز ۲۷ اسفند و در حالی که بیش از ۴۸ ساعت از مرخصی او نمیگذشت، دوباره به زندان اوین بازگردانده شد.
فعالان پرونده محیط زیست از بهمن سال ۱۳۹۶ با اتهاماتی نظیر «جاسوسی» و «همکاری با دول متخاصم» زندانی بودهاند.
تحریمهای جدید حقوق بشری اتحادیه اروپا و بریتانیا علیه جمهوری اسلامی بهدلیل «سرکوب وحشیانه»
مقامهای بریتانیایی و کشورهای عضو اتحادیه اروپا از اِعمال تحریمهای جدید علیه جمهوری اسلامی به دلیل نقض حقوق بشر در ایران خبر دادند.
جیمز کلورلی، وزیر خارجه بریتانیا، روز دوشنبه ۲۹ اسفند در حساب توئیتر خود نوشت که دولت لندن رئیس و چهار عضو هیئتمدیرهٔ بنیاد تعاون سپاه پاسداران را تحریم کرد.
بنیاد تعاون سپاه پاسداران که شامل یک شبکهٔ بزرگ اقتصادی و تجاری زیر نظر فرماندهان ارشد این نیروی نظامی است، پیشتر از سوی آمریکا تحریم شده است.
کشتهشدگان اعتراضات مهمان سفرههای هفتسین امسال
در آستانه نوروز ۱۴۰۲ و شش ماه پس از آغاز اعتراضات «زن زندگی آزادی»، شمار چشمگیری از ایرانیان در شبکههای اجتماعی تصاویری از سفرههای هفتسین خود را به یاد کشتهشدگان این اعتراضات منتشر کردهاند.
در بسیاری از این سفرهها، عکس مهسا امینی، جانباختگان اعتراضات و بازداشتشدگانی که اعدام شدهاند، دیده میشود.
بر اساس گزارش نهادهای حقوق بشری، در جریان سرکوب اعتراضات «زن زندگی آزادی» حدود ۵۰۰ معترض ازجمله دهها کودک کشته شدند. حدود ۳۰ هزار معترض بازداشت و چهار نفر از بازداشتشدگان هم در محاکمههای «فوری و غیرعادلانه» اعدام شدند.
یک شهروند ایرانی نیز نام شمار بسیاری از جانباختگان اعتراضات را بر روی میز شیشهای که سفره هفتسین را روی آن پهن کرده، نوشته است.
برخی از خانوادههای کشتهشدگان و دادخواهان از جمله خانواده کیان پیرفلک عکسهایی از خود در کنار هفتسین منتشر کردهاند.
برخی هنرمندان نیز با کشیدن طرحهایی از جانباختگان و بازداشتشدگان اعتراضات یاد کردند.
برخی کاربران در شبکههای اجتماعی از بههوش آمدن هستی حسینپناهی یک روز پیش از نوروز خبر دادند. او دانشآموز ۱۶ساله اهل دهگلان کردستان است که از ۱۹ آبان در جریان سرکوب اعتراضات «زن زندگی آزادی» بهدلیل آنچه ضربه باتون مأموران بر سرش عنوان شد، به کما رفته بود.
عکس خانواده کیان پیرفلک در کنار مادران دادخواه
زینب مولائیراد، مادر کیان پیرفلک در استوری حساب کاربری خود در اینستاگرام عکسی از خود و همسرش بههمراه شماری از مادران دادخواه در کنار سفره هفتسین منتشر کرده است.
تحریمهای حقوق بشری و پهپادی جدید استرالیا علیه ۴۲ فرد و نهاد در جمهوری اسلامی
استرالیا در مجموع ۴۲ فرد و نهاد جمهوری اسلامی را بهدلیل «نقض فاحش حقوق بشر در ایران» و همچنین «تأمین پهپادها برای روسیه» تحریم کرد.
پنی وانگ، وزیر خارجه استرالیا، دوشنبه ۲۹ اسفند از تحریم ۱۴ فرد ازجمله چهار نفر که در بازداشت مهسا امینی دست داشتهاند، خبر داد و اضافه کرد که ۱۴ نهاد نیز به دلیل نقض فاحش حقوق بشر در ایران تحریم شدهاند.
تا لحظهٔ انتشار این خبر مشخصات و هویت تحریمشدگان اعلام نشده است، اما خانم وانگ تأکید کرد: «استرالیا در کنار مردم ایران ایستاده است.»