تقدیر مسیح علینژاد از وریا غفوری
مسیح علینژاد، از چهرههای شاخص اپوزیسیون ایران، در یک توییت برای تقدیر از وریا غفوری، فوتبالیست سرشناس، نوشت که او «هرگز بر سر آرمانهایش معامله نکرد»:
گزارشها از بازداشت دوباره یک معترض
حمیده زراعی، یکی از بازداشتشدگان اعتراضات اخیر، روز دوشنبه، هشتم خرداد، باردیگر توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده است.
ویدئویی از این زندانی سیاسی در شبکههای اجتماعی منتشر شده که در آن با تشریح وضعیت خود میگوید: «اگر این ویدئو را میبینید، یعنی من دستگیر شدم.»
خانم زراعی در این ویدئو که در روز ۱۹ اردیبهشت ضبط شده، توضیح میدهد که از اطلاعات سپاه با او تماس گرفته شده تا برای صحبت در مورد ماشینش که در بازداشت قبلی ضبط شده، به این نهاد امنیتی مراجعه کند و احتمال بازداشت مجدد او وجود دارد.
او پیشتر در مراسم چهلم حدیث نجفی توسط نیروهای امنیتی بازداشت و ۱۸ بهمنماه سال گذشته به دنبال «عفو عمومی» از زندان کچویی کرج آزاد شده بود.
زراعی ۱۳ اردیبهشت، طی ابلاغیهای به اتهام «فعالیت تبلیغی به نفع گروه های مخالف نظام جمهوری اسلامی» به شعبه ۲۲ بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب کرج احضار شده بود.
«مرگ» یکی دیگر از بازداشتشدگان اعتراضات بهدلیل خودکشی
حساب توئیتری «۱۵۰۰ تصویر» که اخبار مربوط به اعتراضات را پوشش میدهد، از مرگ یکی دیگر از بازداشتشدگان اعتراضهای سال گذشته بر اثر «خودکشی» خبر داد.
«۱۵۰۰ تصویر» نوشته امید مرادپور، ۲۵ ساله در جریان اعتراضهای ۱۴۰۱ در شیراز بازداشت شده بود و «میتوانست به قید وثیقه آزاد شود، اما به دلیل شرایط مالی نتوانست وثیقه را تامین کند و مدت بیشتری در زندان ماند».
در ادامه این گزارش آمده که آقای مرادپور دو هفته پیش، بعد از تحمل «ماهها» حبس آزاد شد، اما دو روز پیش «خودکشی» کرد.
پیش از این گزارشهایی درباره خودکشی بعد از آزادی تعدادی از بازداشتشدههای اعتراضهای ۱۴۰۱ منتشر شده بود.
سازمان دیدهبان حقوق بشر روز ۵ اردیبهشت، در گزارشی از «شکنجه و تجاوز جنسی» به افراد زیر ۱۸ سال در جریان اعتراضها خبر داده و اعلام کرده بود دو نوجوان ۱۶ و ۱۷ ساله بعد از این اتفاقها خودکشی کردند.
دفاع دوباره محسنی اژهای از اعدام معترضان
رئیس قوه قضائیه ایران با دفاع از عملکرد این قوه در صدور حکم اعدام برای تعدادی از شرکت کنندگان در اعتراضهای پس از مرگ مهسا امینی، گفت کسانی که «باید اعدام شوند»، طبق قانون «مجازات» میشوند.
غلامحسین محسنی اژهای روز نهم خرداد، ادعا کرد کسانی که در جریان اعتراضها «فریب خورده» بودند، رها شدند و رهبر جمهوری اسلامی آنها را «مشمول عفو» قرار داد.
او بار دیگر اعتراضهای سال گذشته را به «دشمن» ربط داد که به گفته او «خواب» براندازی جمهوری اسلامی را دیده بود، اما «تیرش به سنگ خورد».
وی همچنین با اشاره به مقاومت مدنی زنان ایرانی علیه حجاب اجباری، آن را «چالش عفاف و حجاب» خواند و گفت در این زمینه هم «دست دشمن» در کار است.
محسنی اژهای از نیروهای انتظامی و امنیتی خواست «جریانات سازمان یافته» در زمینه «بیحجابی» را شناسایی کنند، چون به گفته او با «ضد انقلاب» ارتباط دارند و باید به «اشد مجازات» برسند.
رئیس قوه قضائیه ایران در جریان اعتراضها در آبان ماه سال گذشته و پس از بیانیه نمایندگان مجلس ایران که خواستار اعدام معترضان شده بودند، با صدور حکم اعدام برای افراد متهم به «محاربه» موافقت کرده بود.
او با «اغتشاش» دانستن اعتراضات گفته بود: «همکاران قضائی هر چه زودتر در راستای محاکمه و مجازات بازدارنده عناصر و مسببین اغتشاشات اخیر اقدام کنند.»
اژهای، اواخر آذر ماه سال گذشته و بعد از اعدام محسن شکاری که «به بستن یک خیابان و مجروح کردن یک بسیجی» متهم شده بود، با دفاع از اعدام این جوان معترض، انتخاب حکم اعدام برای مجازات محاربه را از «اختیارات» قاضی دانسته بود.
این در حالی است که از زمان اعدام اولین معترضان در رابطه با اعتراضات سراسری و همچنین اصرار قوه قضائیه بر اجرای حکم اعدام برای دیگر معترضان بازداشتشده که تا روزهای اخیر ادامه داشته، برخی حقوقدانان و افراد معمم از تعیین مجازات اعدام برای اتهام «محاربه» انتقاد کردهاند.
موج واکنشها به توئیت مستندساز حکومتی درباره قاعدگی زنان
در حالی که با داغ شدن هشتگ «از پریود بگو» در توئیتر فارسی، زنان کاربر در این شبکه اجتماعی از خاطرات و محدودیتها در ایران در این زمینه میگویند، توئیت یک مستندساز نزدیک به حکومت در این حوزه خبرساز شد.
حسین شمقدری با انتشار عکسی از غرفه «تبلیغ نوار بهداشتی» یک برند در مرکز خرید باملند که همین هشتگ را روی دیوار نشان میداد و عدهای تجربههای خود را زیر آن نوشته بودند، به طعنه نوشت: «تبریک به مسئولین فرهنگیمون.»
این توئیت با واکنشهای گسترده روزنامهنگاران، چهرههای فرهنگی و دیگر کاربران مواجه شده است؛ آنها از دیدگاه شمقدری در این زمینه انتقاد کرده و او را به زمینهسازی برای برخورد قضایی با آگاهسازی درباره قاعدگی زنان دانستهاند.
برخی کاربران توئیتر فارسی هم از «برخورد دوگانه» شمقدری که سازنده مستندی با نام «انقلاب جنسی» بود، انتقاد کردهاند.
حسین شمقدری در پاسخ به نظر یکی از کاربران که پرسیده این غرفه چه اشکالی دارد، نوشته است: «از پریود محارمتون هم در جمع صحبت میکنین؟!!» برای همین جمله هم بیش از دویست نظر ثبت شده که اغلب به او اعتراض کردهاند.
بعد از توئیت حسین شمقدری، هشتگ «از پریود بگو» دوباره در توئیتر فارسی مورد توجه قرار گرفت.
حسین شمقدری به تازگی مستندی درباره محاکمه حمید نوری، از متهمان اعدامهای تابستان ۱۳۶۷، در سوئد ساخته که با نام «بیوتنها» عرضه شد. او پسر جواد شمقدری معاون امور سینمایی وزارت ارشاد دو دولت دوم محمود احمدینژاد است.
انتشار فهرستی از مادران باردار «زیر ۱۸ سال» در کرمان
یک کاربر توئیتر با انتشار فهرستی که مربوط به «مادران باردار مرکز بهداشت سرآسیاب کرمان» عنوان کرده، بارداری چندین دختر کمتر از ۱۸ سال را به نمایش گذاشته است.
در این فهرست، سن یکی از مادران «۱۱ سال و ۱۰ ماه و ۷ روز» ذکر شده است. سن ۱۷ زن باردار ثبت شده در این فهرست، زیر ۱۸ سال است.
جمهوری اسلامی در سالهای اخیر با تبلیغ «فرزندآوری» بر اساس دیدگاههای علی خامنهای، از تبلیغ کودک همسری و ازدواج افراد کمتر از ۱۸ سال ابایی نداشته است.
اسفند سال گذشته برنامهای از شبکه ۳ تلویزیون حکومتی ایران پخش شد که نشان میداد دو روحانی در جشن تکليف دختران ۹ ساله با مضمون «ازدواج» و «شوهر» شعر میخواندند؛ این ویدئو با واکنشهای زيادی در شبکههای اجتماعی مواجه شد.