بازداشت خواهر میلاد سعیدیانجو
زهرا سعیدیانجو، خواهر میلاد سعیدیانجو، که در جریان سرکوب اعتراضات «زن زندگی آزادی» در ایذه کشته شده بود، بازداشت شد.
فاطمه حیدری، خواهر جواد حیدری، یکی دیگر از کشتهشدگان همین اعتراضات، در توئیتی از بازداشت او خبر داد و نوشت دلیل بازداشتش «همدردی با خانوادههای داغدار است».
امید و زهرا سعیدیانجو دهم اسفند گذشته نیز بهدلیل تصمیم برای برگزاری مراسم زادروز برادرشان میلاد در ایذه بازداشت شده بودند. میلاد سعیدیانجو ۲۵ آبان ۱۴۰۱ در ایذه با گلولهٔ مأموران حکومتی کشته شد.
احضار نرگس محمدی برای پنجمین پرونده طی شش ماه اخیر
نرگس محمدی، فعال حقوق بشر زندانی، برای پنجمین پرونده خود طی شش ماه گذشته به دادسرای امنیت اوین ناحیه ۳۳ احضار شد.
حساب اینستاگرام خانم محمدی روز دوشنبه نوشت: «۲۸ خرداد ماه نرگس محمدی طی ابلاغیهای از سوی شعبه دوم دادسرای امنیت، به این شعبه احضار شده که همچون دفعات پیشین، حاضر به اعزام نشده است.:
بر اساس این گزارش، طی شش ماه گذشته این پنجمین پرونده علیه نرگس محمدی است که با شکایت وزارت اطلاعات و به موجب فعالیتهایش در زندان اوین، در سه شعبه دادسرای امنیت به جریان افتاده است.
این گزارش میافزاید که به موجب این پنج پرونده، این زندانی سیاسی یازده بار با احضاریههایی که در دفتر بند زنان اوین به او ابلاغ شده، احضار شده که در هیچ کدام از جلسات شرکت نکرده است.
نرگس محمدی بارها اعلام کرده که «حکومت نمیتواند با پروندهسازیها و برگزاری محاکمات و صدور احکام پی در پی او را وادار به سکوت کند و در هیچ دادگاهی حضور نخواهد یافت».
واکنشها به صدور حکم حبس علیه توماج صالحی
صدور حکم بیش از شش سال حبس برای توماج صالحی، خواننده معترض زندانی، واکنشهای بسیاری را در شبکههای اجتماعی برانگیخته است.
مهدی یراحی، خواننده، روز یکشنبه در حساب توئیتر خود نوشت: «بازداشت وحشیانه توماج صالحی و حکم «۶ سال و ۳ ماه» حبسی که امروز برای او اعلام شده، جملگی ضد انسانی و به غایت غیر قانونی است.»
مسیح علینژاد از چهرههای مخالف جمهوری اسلامی نیز در کانال تلگرامی خود نوشت: «توماج صالحی این هنرمند شجاع و مردمی حتی یک ساعت هم نباید در زندان باشد. جای جوانان آزادیخواه و آگاه ایرانی زندان نیست.»
خانم علینژاد افزود: «جمهوری اسلامی با جنگ روانی و پخش شایعاتی بیاساس افکار عمومی را برای صدور حکمی سنگین برای توماج آماده کرده بود تا در نهایت بتواند با صدور حکم شش سال و سه ماه حبس با اعتراضات کمتری مواجه شود. ما صدای توماج هستیم و تا لحظه آزادی او و سایر زندانیان دربند به مبارزه خود با جمهوری اسلامی ادامه خواهیم داد.»
بعضی از کاربران نیز با اشاره به احتمال صدور حکم اعدام علیه این خواننده، نوشتند که جمهوری اسلامی «به مرگ» گرفته بود تا مردم «به تب راضی» شوند.
دانشجویان دانشگاه الزهرا: هنوز خبری از سرنوشت فرشته علیزاده نیست
جمعی از دانشجویان دانشگاه الزهرا با انتشار بیانیهای به مناسبت سالگرد حادثه ۱۸ تیر، نوشتند که ۲۴ سال پس از این حادثه، هنوز خبری از سرنوشت فرشته علیزاده، یکی از دانشجویان این دانشگاه که در جریان این حادثه مفقود شد، در دست نیست.
در این بیانیه که روز یکشنبه در کانال تلگرامی شوراهای صنفی دانشجویان کشور منتشر شد، آمده است: «امروز ۲۴مین سالی است که فرشته پس از آن هرگز به خوابگاه فرزانگان دانشگاه الزهرا بازنگشت و آخرین خبری که از او در دست است به تماسی تلفنی از یک تلفن کارتی در میدان ولیعصر با مادرش برمیگردد که در آن خبر داده که برای بازگشت به شهرش بلیط قطار گرفته، قطاری که هیچگاه به آن نمیرسد.»
در ادامه این بیانیه آمده است: «فرشته علیزاده دانشجویی است که در ۱۸ تیر سال ۷۸ همگام با واقعه تلخ کوی دانشگاه، همچون سعید زینالی مفقود شد و هیچکدام از نهادهای امنیتی مسئولیت این اتفاق را برعهده نگرفته و بعد از گذشت ۲۴ سال هنوز هم هیچ خبری از سرنوشت دقیق مسئول برد انجمن الزهرا در دست نیست غیر از آنکه نامش گذری تلخ و دردآلود را در ذهنها رقم بزند که حتما جوانی او نیز به گورهای تاریک خاوران ختم شده است و همین بیخبری سبب شد که مادرش ۶ ماه پس از گمشدن او دق کند و از دنیا برود.»
دانشجویان دانشگاه الزهرا در پایان تاکید کردند: «همگام با دیگر دانشگاههای کشور که امروز عرصه اصلی بیداری و حقطلبی است، در راه شکستن قفس ظلم و پرگشودن در هوای آزادی همراه و همصدا خواهیم ماند.»
حکم قضایی برای «درمان بیماری روحی واگیر بیحجابی»
بر اساس حکم یک قاضی در مجتمع قضایی ارشاد که تصویر آن دیروز منتشر شد، یک زن بهدلیل «بیحجابی» به تحمل دو ماه حبس، دریافت گواهی سلامت هر دو هفته یک بار و همچنین دو سال ممنوعالخروجی محکوم شده است.
علی امیدی، دادرس محاکم کیفری ۲ تهران که این رأی را صادر کرده، در متن حکم خود حق آزادی پوشش را تحت عنوان «بیحجابی» یک «بیماری روحی واگیر» توصیف کرده است که به «شیوع هرزگی جنسی» میانجامد و به همین دلیل متهم پرونده را به حبس، شش ماه «مشاوره برای درمان بیماری» و ممنوعالخروجی از کشور محکوم کرده است.
محاکمه زنان مخالف حجاب اجباری در محاکم قضایی ازجمله اقدامات حکومت ایران برای سرکوب زنان است، بهخصوص پس از فروکشکردن اعتراضات خیابانی «زن زندگی آزادی» است، با این حال گزارشهای رسمی و غیررسمی نشان میدهد که شمار چشمگیری از زنان بهخصوص در شهرهای بزرگ کشور همچنان بر مخالفت خود با حجاب اجباری پافشاری میکنند و بر تعداد آنان نیز افزوده میشود.
بلاتکلیفی خانواده فلاحی با گذشت ۹ ماه از بازداشت
عرفان کرمویسی، وکیل سه عضو خانواده فلاحی از بلاتکلیفی ۹ ماهه موکلانش در بازداشت خبر داد.
این وکیل پایه یک دادگستری در اینستاگرام خود با اشاره به اخذ آخرین دفاعیات در بازپرسی پرونده از نصرالله، ارغوان و اردوان فلاحی و همپروندهای آنها پروین میرآسان نوشت: «کماکان تصمیمی در شعبه ۶ بازپرسی دادسرای اوین در خصوص پرونده گرفته نشده است.»
آقای کرمویسی افزوده است که در این زمینه «کیفرخواست و یا حتی قراری مبنی بر تبدیل قرار بازداشت موقت به قرار وثیقه» صادر نشده است.
نصرالله فلاحی پدر ۶۶ ساله خانواده و دختر ۲۲ ساله او ارغوان روز ۱۳ آبان در شیراز بازداشت شدند. اردوان، پسر ۲۴ ساله خانواده، نیز روز ۱۲ آبان در اصفهان بازداشت شد.
به گفته آقای کرمویسی، «اتهامات محاربه و افساد فی الارض از عناوین اتهامی خانواده فلاحی حذف شده است و در خصوص این اتهامات منع تعقیب صادر» شده است.
دادگاه دانشجویان معترض به مسمومیتهای مشکوک برگزار میشود
تشکل «دانشجویان متحد» از برگزاری دادگاه فعالان دانشجویی معترض به «مسمومیتهای سریالی» در مدارس و خوابگاههای دانشجویی در روز دوشنبه ۱۹ تیر خبر داد.
این تشکل دانشجویی اعلام کرد که قرار است ضیاء نبوی و هستی امیری در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران حاضر شوند.
پیش از این ضیا نبوی، زندانی سیاسی سابق و فعال دانشجویی، که همراه هستی امیری و برخی دیگر از فعالان دانشجویی، در اوایل اردیبهشت گذشته به دادسرای اوین احضار شده بود، اعلام کرد که به خاطر «تجمع ۱۶ اسفند دانشجویان علامه در اعتراض به مسمومیتهای سریالی دانشآموزان» به «تبلیغ علیه نظام» متهم شده است.
به گفته «دانشجویان متحد» در آن تاریخ پروندهای در شعبه ۲ بازپرسی اوین برای تعدادی از دانشجویان گشوده شد که پس از صدور کیفرخواست برای هستی امیری و ضیاء نبوی، اینک دادگاه این دانشجویان برگزار میشود.
بر اساس گزارش شوراهای صنفی دانشجویان کشور، در جریان تجمع ۱۶ اسفند دانشجویان دانشگاه علامه که در اعتراض به «مسمومیتهای سریالی» برگزار شده بود، «نیروهای حراست با همکاری بسیج دانشجویی» به شدت دانشجویان معترض را مورد ضرب و جرح قرار دادند.
در حالی که برخی ویدئوهای منتشر شده در شبکههای اجتماعی از برخورد با حامیان حجاب اجباری که مقابل قوه قضائیه تجمع کرده بودند حکایت دارد، یک مقام این قوه از این تجمعکنندگان و «مزاحمتهایی که برای مردم ایجاد کردهاند» انتقاد کرد.
علیاصغر رفاهی، مدیرکل دفتر ارتباطات مردمی قوه قضائیه، روز یکشنبه ۱۸ تیر به خبرگزاری میزان گفت از این افراد که مقابل این دفتر تجمع کرده بودند، درخواست شد نمایندگان خود را معرفی کنند، اما «توجه نکردند».
او افزود به تعدادی از این تجمعکنندگان وقت ملاقات داده شد، اما این افراد حامی حجاب اجباری توجه نکردند و «بعضاً با داد و فریاد مطالبات خود را مطرح میکردند».
ادعای وزیر ارتباطات: ۴۰ میلیون کاربر اینترنت از پلتفرمهای داخلی استفاده میکنند
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات دولت ابراهیم رئیسی، روز یکشنبه ادعا کرد که «نزدیک ۴۰ میلیون نفر از پلتفرمهای داخلی استفاده میکنند» و شهروندان ایرانی از این پلتفرمها بیش از پیش «استقبال» کردهاند.
عیسی زارعپور در یک برنامه گفتوگوی صوتی موسوم به «پاسخگویی بیواسطه اعضای هیئت دولت با مردم» مدعی شد فقط حدود «یک میلیون کاربر» در کشور از پلتفرمهای خارجی استفاده میکنند و این پلتفرمها هم «حتماً باید در داخل کشور مانند قوانینی که در اروپا وجود دارد، نمایندگی داشته باشند».
این ادعا در شرایطی مطرح میشود که نیک کلِگ، معاون امور جهانی و ارتباطات در متا پلتفرم، شرکت مادر برخی از شبکههای اجتماعی محبوب جهان مانند اینستاگرام و فیسبوک چهارم اسفند پارسال اعلام کرد که بهرغم تشدید فیلترینگ حکومتی در ایران در پی اعتراضات سراسری، «هنوز دهها میلیون کاربر ایرانی از اینستاگرام استفاده میکنند.»
زارعپور همچنین مدعی شده که سرعت اینترنت ثابت در ایران نسبت به گذشته ۲۰ درصد افزایش یافته است.
وزیر ارتباطات جمهوری اسلامی در «پاسخگویی بیواسطه با مردم» گفته که «هیچ سایت علمی» در ایران فیلتر نشده و علت عدم دسترسی کاربران داخل کشور به چندین هزار وبسایت جهانی ناشی از «تحریمها» است.
کاربران ایرانی علاوه بر نارضایتی گسترده از فیلترینگ بهویژه پس از اعتراضات سراسری ۱۴۰۱، با مشکلات دیگری چون کیفیت پایین اینترنت، قطع هر از گاهی اینترنت و هزینه گزاف فیلترشکنها برای عبور از محدودیتهای ایجاد شده توسط حکومت، دستوپنجه نرم میکنند.
در همین حال، زمزمههایی مبنی بر افزایش قیمت اینترنت در کشور به گوش میرسد و وزیر ارتباطات گفته که این موضوع در حال بررسی است.