ابراهیم رئیسی: آمران به معروف باید حمایت «اجرایی و قضایی» داشته باشند
ابراهیم رئیسی که در روزهای اخیر هدف انتقادهای رسانههای اصولگرا درباره تکذیب مقامهای دولتی درباره دستورش برای بازگشت گشتهای ارشاد بود، روز جمعه خواستار حمایت از «آمران به معروف و ناهیان از منکر» شد.
او در دیدار با رئیس و اعضای ستاد امر به معروف و نهی از منکر گفت: علاوه بر «ضمانتهای قانونی»، بخشهای اجرایی و قضایی هم باید از آمران به معروف و ناهیان از منکر حمایت کنند.
رئیسجمهور اسلامی ایران ادعا کرد که این حمایتها با «کمک مردم» باعث «سالمسازی فضای عمومی و اداری» خواهد شد.
جمهوری اسلامی همواره با توجیه دینی «امر به معروف و نهی از منکر»، با زنان مخالف حجاب اجباری برخورد میکند.
ابراهیم رئیسی در ادامه هشدار داد که «مطالبهگری» برای اجرای امر به معروف و نهی از منکر، بدون توجه به «آداب» آن «مشکلآفرین» خواهد شد.
بعد از فاش شدن محتوای لایحه «حمایت از عفاف و حجاب» در خردادماه، گروهی در شبکههای اجتماعی نوشتند که دبیرخانه ستاد امر به معروف از مخالفان این لایحه است و حتی محمدصالح هاشمی گلپایگانی، دبیر وقت این ستاد، به نشانه اعتراض به لایحه، «استعفا» داده است.
چند روز بعد رئیس این ستاد، محمد حسین طاهریآکردی را به عنوان دبیر جدید ستاد امر به معروف و جانشین هاشمی گلپایگانی معرفی کرد.
این در حالی است که در روزهای گذشته، مقامهای دولت ابراهیم رئیسی تلاش کردند که نقش او را در «راهاندازی دوباره گشت ارشاد» انکار کنند، اما حسین شریعتمداری، مدیر کیهان، که نزدیک به حکومت است میگوید که نباید «نقش خداپسندانه» ابراهیم رئیسی در این طرح را کمرنگ کرد.
وضعیت ۹ شهروندی که چندی پیش در اصفهان بازداشت شدند همچنان نامعلوم است
وبسایت حقوق بشری «هرانا» روز جمعه گزارش داد وضعیت ۹ شهروندی که حدود ده روز پیش در اصفهان بازداشت شدند همچنان نامشخص است و هیچ یک از آنها تماس یا ملاقاتی با خانواده خود نداشته است.
بازداشتشدگان شامل مینا ندایی، روزبه دانا، مرجان بَشتام، هدی صادقی، سما عموشاهی، مهشاد کشانی، محمدرضا قطبی زاده، و دو نفر به نامهای کوچک عرفان و امیر هستند که به نوشته هرانا، در زندان دستگرد اصفهان و بازداشتگاه اداره اطلاعات به سر میبرند.
مقامهای قضایی جمهوری اسلامی هیچ اظهار نظری درباره بازداشت این ۹ شهروند نکردهاند.
هفت شهروند در تهران بهدلیل مصرف «مشروبات الکی تقلبی» مسموم شدند
مرکز اورژانس تهران از انتقال هفت تن به بیمارستان بهدلیل مصرف مشروبات الکلی تقلبی در محله «نیاوران» خبر داد.
این مرکز اعلام کرد که در ساعات ابتدایی بامداد جمعه، سه شهروند مسمومشده به بیمارستان بهارلو و چهار تن به بیمارستان لقمان منتقل شدند.
در هفتههای اخیر بسیاری بهدلیل مصرف «مشروبات الکلی تقلبی» راهی بیمارستان شدند و در این میان تعدادی نیز جان خود را از دست دادهاند.
موج مسمومیتهای ناشی از مصرف «مشروبات الکلی تقلبی» از هفته آخر خردادماه از استان البرز آغاز شد و پس از آن به استانهای آذربایجان غربی، هرمزگان، مازندران، تهران و گیلان نیز گسترش یافت.
با این حال، احمدرضا رادان، فرمانده کل انتظامی کشور، سه هفته پیش گفت که مطمئن است این مسمومیتها «به هیچ عنوان» زنجیرهای نیست.
در موج جدید مسمومیت و مرگ در اثر مصرف «مشروبات الکلی تقلبی»، شهر کرج و استان البرز بیشترین تعداد جان باختگان را داشت.
به گفته احمد مهدوی، رئیس مرکز اورژانس البرز، دستکم «۱۹۱ تن در این استان دچار مسمومیت الکلی شدند»، «۱۷ تن جان باختهاند» و «چهار تن در بخش مراقبتهای ویژه بستری بوده و تعدادی از افراد هم نابینا» شدهاند.
در همین حال، آریا حجازی، مدیرکل پزشکی قانونی خراسان رضوی، نیز از افزایش «مرگ در اثر مسمومیت با الکل تقلبی» طی یک سال اخیر در این استان خبر داد و گفت که دستکم ۳۰ تن در اثر مسمومیت ناشی از مشروبات الکلی تقلبی در این استان جان باختهاند.
پیشتر نیز عباس مسجدی، رئیس سازمان پزشکی قانونی، اعلام کرده بود که آمار جان باختگان مسمومیت الکلی در سال ۱۴۰۱ دستکم ۶۴۴ نفر بوده است که نسبت به سال ۱۴۰۰ حدود ۳۰ درصد رشد داشته است.
اختلال «شدید» در اینترنت زاهدان
سایت حالوش که اخبار مربوط به سیستان و بلوچستان را پوشش میدهد خبر داد که روز جمعه، ۳۰ تیرماه، همچون جمعههای گذشته و همزمان با برگزاری نماز جمعه اینترنت زاهدان دچار اختلال شدید شده است.
تصویر مهسا امینی بر هواپیمای بارسلونیها هم نقش بست
گزارشها حاکی است که جواد سیدی، زندانی سیاسی در بند ۴ زندان اوین، به دلیل کشیدن «نقاشیهای سیاسی» ممنوعالملاقات شده است.
باربد گلشیری، هنرمند گورنگار، روز پنجشنبه در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: «جواد_سیدی، زندانی سیاسی محبوس در اوین، به دلیل کشیدن نقاشیهای "سیاسی" از ملاقات با پدر بیمارش محروم شده. از ۵۰ نقاشی او سی نقاشی را پاره و مابقی را ضبط کردهاند.»
باربد گلشیری چهار اثر قدیمیتر از جواد سیدی که «جان سالم به در بردهاند » را توییت خود منتشر کرده است.
رئیس انجمن بازیگران سینما: حداقل حقوق شهروندی بازیگران زن سلب شده است
رئیس انجمن بازیگران سینمای ایران در واکنش به صدور حکم قضایی برای سه بازیگر سینما گفت که این احکام، حقوق شهروندی اعضای خانه سینما را از آنها گرفته است.
در ویدئویی که در شبکههای اجتماعی منتشر شده است، پژمان بازغی در مراسم نمایش یک فیلم میگوید اهالی سینما تحت «فشار» قرار گرفتهاند.
احکام صادر شده برای آزاده صمدی، لیلا بلوکات و افسانه بایگان، به گفته او «حداقل حقوق شهروندی اعضای خانه سینما» را از آنها سلب کرده است.
او این حقوق حداقلی را «داشتن تلفن، اینستاگرام و حق کار کردن» دانسته است که با حکمهای صادر شده از این سه بازیگر گرفته شده است.
آقای بازغی همچنین در گفتوگو با خبرگزاری صبا گفته که از وزارت ارشاد انتظار میرفت «حمایت بیشتری» از سینماگران انجام دهد.
او توضیح داده که «وزارت متبوع ما وزارت ارشاد است و وقتی اتفاقاتی از این دست رخ میدهد به تنهایی از دست ما کاری برنمیآید».
پیش از این اتحادیه تهیهکنندگان و کانون کارگردانان سینمای ایران، دو صنف دیگر خانه سینما، در بیانیه مشترکی حکم صادر شده برای آزاده صمدی را که در آن الزام مراجعه به مراکز روانشناسی آمده بود، «توهین به شعور اهالی سینما» دانستند.
اما قوه قضائیه احکام مشابهی برای لیلا بلوکات و افسانه بایگان صادر کرد که با واکنشهای گسترده مواجه شد.
این سه بازیگر به اتهام ظاهر شدن با «کلاه» در اماکن عمومی محاکمه شدند و ممنوعیت فعالیت در حکم هرسه آمده بود.
همچنین خانم بلوکات به تحمل حبس در زندانهای سمنان و خانم بایگان به دو سال حبس تعزیری که به مدت پنج سال تعلیق شده، محکوم شدند.
رسانه قوه قضائیه: سپیده قلیان در دادگاه یک «پارچه بسیار کوچک» بر سر داشت که آن را هم برداشت
یک رسانه وابسته به قوه قضائیه اعلام کرد دلیل برگزار نشدن جلسه محاکمه سپیده قلیان در روز ۲۸ تیر، اصرار دادگاه بر پوشش «چادر» نبوده و خانم قلیان با یک پارچه «بسیار کوچک» روی سر وارد دادگاه شد که بعد آن را هم «از سر برداشت.»
خبرگزاری میزان نوشته است که سپیده قلیان «ضوابط لازم» را برای حضور در دادگاه علنی رعایت نکرد و به همین دلیل دادگاه با تصمیم قاضی برگزار نشد.
این رسانه که مواضع رسمی قوه قضائیه را منعکس میکند، در پاسخ به اظهارات روز ۲۸ تیر وکیل سپیده قلیان، مدعی شد که اصرار دادگاه بر پوشش «چادر» و الزامی بودن آن «نادرست» است.
همتی «گشت ارشاد مدیران» را به ابراهیم رئیسی یادآوری کرد
رئیس پیشین بانک مرکزی ایران در واکنش به انتشار گزارشهایی درباره تلاش برای سلب مسئولیت از ابراهیم رئیسی درباره بازگشت «گشت ارشاد» به خیابانها، وعده او درباره «گشت ارشاد مدیران» را یادآوری کرد.
روزنامه اعتماد روز پنجشنبه گزارش داد که ابراهیم رئیسی بهدلیل نگرانی از انتخابات آینده حاضر نیست مسئولیت خود در دستور به راهاندازی گشت ارشاد برای مقابله با زنان مخالف حجاب اجباری را بر عهده بگیرد.
عبدالناصر همتی، رئیس بانک مرکزی در دولت قبل که رقیب رئیسی در انتخابات سال ۱۴۰۰ بود، روز پنجشنبه در توئیتر نوشت: «رئیسجمهور هم مسئولیت راهاندازی مجدد روش گشت ارشاد را به عهده نمیگیرد! خوب، حالا که نظر جامعه را میدانید چه اصراری بر ادامه این روش دارید؟»
او همچنین با طعنه به وعده آقای رئیسی که در دوران تبلیغات انتخاباتی سال ۱۴۰۰ گفته بود موافق «گشت ارشاد مدیران» است، خطاب به او گفت: «انتخابات هم که درپیش است، فکر نمیکنید همان گشت ارشاد مدیران را بچسبید به صواب نزدیکتر باشه؟»
رسانههای طرفدار دولت در ماههای اخیر مدعی شدهاند که چند وزیر و معاون وزیر در قالب «گشت ارشاد مدیران» توبیخ یا از کار برکنار شدهاند، با این حال هویت آنها را فاش نکردهاند.
عباس عبدی: مخالفت با حجاب اجباری فقط روی کاغذ جرم مانده است
عباس عبدی، فعال سیاسی اصلاحطلب، درباره اظهارات یک مقام نیروی انتظامی جمهوری اسلامی گفت جرم بودن مخالفت با حجاب اجباری «فقط روی کاغذ» جرم باقی مانده است.
او با نقل قولی از جانشین فرمانده نیروی انتظامی که گفته بود «حجاب خط قرمز ماست» و «قطعاً ایستادن پای حوزه عفاف و حجاب هزینههایی بهدنبال خواهد داشت» روز چهارشنبه در توئیتر نوشت: «این چه جرمی است که مبارزه با آن هزینهزا است؟ اگر با سرقت، قتل و فساد مبارزه شود، هزینه دارد یا افتخار آفرین و سرمایهزا است؟ این جرم فقط روی کاغذ جرم مانده است».
همزمان با بازگشت گشت ارشاد به خیابانهای شهرهای ایران، احمدرضا رادان، فرمانده کل نیروی انتظامی، روز پنجشنبه «مأموریت پلیس در برخورد با بیحجابی» را «بیبازگشت» توصیف کرد.
رئیس قوه قضائیه جمهوری اسلامی نیز در این روز اعلام کرد که تا زمان تصویب لایحه «حجاب و عفاف» و تبدیل آن به قانون «باید بر اساس قوانین فعلی در این حوزه عمل» شود.
از سوی دیگر، ابراهیم رئیسی از طرف حامیان تندروی خود تحت فشار قرار گرفته است تا در این زمینه موضعگیری روشن داشته باشد.
پس از انتشار اطلاعیهای از سوی نیروی انتظامی مبنی بر آغاز فعالیت دوباره گشت ارشاد بر اساس «تأکید ریاست جمهور»، برخی مقامهای دولت ابراهیم رئیسی این ادعا را مطرح کردند که فعالیت دوباره گشت ارشاد با دستور رئیسی نبوده است.