جزئیات بیشتری از دادگاه نیلوفر حامدی از زبان وکیل انتخابی او
اعلام حمایت آنجلینا جولی از زندانیان سیاسی در ایران
آنجلینا جولی، بازیگر مطرح بینالمللی، در پستی اینستاگرامی، به «شجاعت» زنان و مردان ایرانی در دفاع از آزادی و حقوق اساسی خود، ادای احترام کرد.
او در پستی اینستاگرامی با انتشار تصاویری از نیلوفر حامدی و الهه محمدی، دو روزنامهنگاری که بهدلیل انتشار اخبار مرگ و خاکسپاری مهسا امینی در زندان هستند و توماج صالحی، خواننده رپ اعتراضی و نرگس محمدی، فعال حقوق بشر که او نیز در زندان به سر میبرد، با زندانیان سیاسی در ایران اعلام همبستگی کرد.
این پست اینستاگرامی در روزهایی منتشر شده که دادگاه نیلوفر حامدی برگزار شد و روز چهارشنبه نیز قرار است دادگاه الهه محمدی برگزار شود.
خانم جولی از آغاز اعتراضات «زن زندگی آزادی» در ایران، بارها از معترضان حمایت کرده است.
نرگس محمدی: همواره برای دفاع از حقوق بشر افتخار کردهام، اما بابت اقدام شورای حقوق بشر شرمندهام
نرگس محمدی، فعال مدنی محبوس در زندان اوین، پیرامون انتخاب نماینده جمهوری اسلامی به عنوان رئیس مجمع اجتماعی شورای حقوق بشر سازمان ملل گفته که همواره با وجود هزینه زیاد به دفاع از حقوق بشر افتخار کرده اما برای اقدام شورای حقوق بشر این سازمان شرمنده است.
این زندانی سیاسی روز سهشنبه با انتشار متن مصاحبه با «رادیو فرانسه» در صفحه اینستاگرام خود نوشت: «به اعتقاد من گزینش جمهوری اسلامی برای ریاست مجمع اجتماعی، دارای تضاد و تناقضهای اساسی و ناامید کننده و ابهامزا است».
علی بحرینی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در دفتر سازمان ملل در ژنو، روز ۲۰ اردیبهشت به عنوان رئیس «مجمع اجتماعی» در شورای حقوق بشر سازمان ملل منصوب شد.
این خبر واکنشهای منفی زیادی در میان فعالان حقوق بشر و کاربران شبکههای اجتماعی درپی داشت و کارزاری اینترنتی نیز علیه آن به راه افتاد.
خانم محمدی در مصاحبه خود با «رادیو فرانسه» با بیان اینکه جمهوری اسلامی یکی از «ناقضان فاحش و آشکار حقوق بشر است» گفته است: حکومتی که «ویرانگر جامعهی مدنی ایران» است، قرار است در این نشست با نهادهای مدنی گفتگو کند.
او در انتها افزوده که این انتخاب نه تنها «یک خطای راهبردی» است که جایگاه شورای حقوق بشر را «متزلل و بیاعتبار» میکند، بلکه «اقدامی خیانتآمیز به حقوق بشر» است.
این انتخاب در حالی صورت گرفته که ایران از جمله کشورهایی است که این شورا بهدلیل نقض مکرر حقوق بشر، برای آن گزارشگر ویژه تعیین کرده است.
شورای حقوق بشر همچنین در اوج برخوردهای خشونتبار جمهوری اسلامی با معترضان در اعتراضات پس از مرگ مهسا امینی، رأی داد که یک کمیته حقیقتیاب برای بررسی سرکوبگریهای حکومت ایران تشکیل شود.
ایران نه تنها به این کمیته اجازه سفر به کشور را نداده است، بلکه در سالهای گذشته با درخواست گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل برای سفر به ایران نیز مخالفت کرده بود.
آزادی موقت ارشک قیصربیگی، کودک ١۵ ساله، به قید وثیقه یک میلیارد تومانی
ارشک قیصربیگی، کودک ١۵ ساله اهل ایلام، با قرار وثیقه یک میلیارد تومانی از کانون اصلاح و تربیت این شهرستان به صورت موقت آزاد شد.
سازمان حقوق بشری ههنگاو روز سهشنبه با اعلام این خبر نوشت که این کودک ساکن شهرستان سرابله پس از یک ماه بازداشت، تا پایان مراحل دادرسی از کانون اصلاح و تربیت ایلام آزاد شد.
آقای قیصربیگی روز هشتم تیر با احضار به دادگاه شهر سرابله بازداشت و پس از بازجویی در بازداشتگاه این نهاد به کانون اصلاح و تربیت ایلام منتقل شد.
ههنگاو پیشتر گزارش داده بود که این کودک «تحت شکنجه پرسنل اداره اطلاعات سرابله» وادار به امضای یک برگه سفید و بدون نوشته شده است.
او پیش از این در جریان اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» در شهر سرابله توسط نیروهای حکومتی بازداشت و در نهایت با تودیع وثیقه آزاد شده بود.
سازمان دیدهبان حقوق بشر اوایل اردیبهشت امسال در گزارشی اعلام کرد که نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی در جریان سرکوب اعتراضات گسترده اخیر، کودکان را بهطور سیستماتیک و غیرقانونی کشته، شکنجه کرده، به آنها تجاوز جنسی کرده و آنها را مفقودالاثر کردهاند.
این سازمان برپایه یافتههای خود اعلام کرد که این روند، بخشی از یک الگوی نقض جدی حقوق بشر از سوی جمهوری اسلامی در ایران است.
محمدحسین آجرلو: نیلوفر حامدی گفت به عملکردم به عنوان روزنامهنگار افتخار میکنم
محمدحسین آجرلو، همسر نیلوفر حامدی، روزنامهنگار زندانی، درباره دومین جلسه دادگاه بدوی این روزنامهنگار که روز سهشنبه، سوم مرداد برگزار شد، نوشته: «نیلوفر در این جلسه گفت به عملکردش به عنوان یک روزنامهنگار افتخار میکند.»
او به دفاعیات همسرش از خود در قبال اتهامات وارده اشاره کرد و در توئیتی نوشت: «در پایان دادگاه وکلا دقایقی فرصت ارائه دفاعیات را داشتند. با توجه به پایان رسیدگی به پرونده، منتظر صدور حکم در روزهای آینده هستیم.»
محمدحسین آجورلو و سعید پارسایی، همسران نیلوفر حامدی و الهه محمدی، روز شنبه ۳۱ تیر در توئیتر، از برگزاری دومین جلسه دادگاه همسرانشان در روزهای سوم و چهارم مرداد خبر داده بودند.
نیلوفر حامدی، خبرنگار روزنامه «شرق» و الهه محمدی، خبرنگار روزنامه «هممیهن» که رخدادهای مربوط به پس از جانباختن مهسا امینی را پوشش خبری داده بودند، در همان روزهای نخست اعتراضات سراسری توسط نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی بازداشت شدند و همچنان در زندان به سر میبرند.
جرقه اعتراضات سراسری در ایران، روز ۲۶ شهریور سال گذشته در پی جانباختن مهسا (ژینا) امینی در بازداشت گشت ارشاد زده شد و دامنه آن به سرعت گسترش یافت.
نیلوفر حامدی اندکی پس از انتشار خبر جانباختن مهسا امینی و الهه محمدی پس از تهیه گزارش از مراسم تشییع ژینا در آرامستان سقز بازداشت شدند.
انتقاد یک کارگردان تئاتر از موضعگیریهای سیاسی محمد خاتمی
همایون غنیزاده، کارگردان شناختهشده تئاتر، در واکنش به این جمله محمد خاتمی، رئیسجمهور پیشین ایران که «خطر خود براندازی نظام را تهدید می کند»، نوشت: «آیا صرف در رنج و عذاب بودن مردم می تواند جریان فکری خاتمی را به واکنش وا دارد یا تنها زمانی که این رنج برای نظام خطرناک میشود ارزش توجه دارد؟»
او در حساب کاربری خود در اینستاگرام، اضافه کرد که «این مرز ظریف دقیقاً نقطه گسست جریان فکری ایشان از مردم و جامعه ایرانی است.»
غنیزاده در پست اینستاگرامی خود افزوده: «باید سؤال را واضحتر پرسید. به راستی اولویت برای اصلاحات مردم هستند یا اولویت حفظ نظام است و بعد در ادامه مردم؟»
محمد خاتمی، رئیس جمهوری پیشین ایران، ۲۳ خردادماه سال جاری، نسبت به «حذف جمهوریت نظام در پى اصلاح موادى از قانون انتخابات توسط مجلس» هشدار داد و این اقدام را «تشدید حرکت به سوى خودبراندازى» توصیف کرد.
در جریان اعتراضات اخیر، نه تنها رهبر جمهوری اسلامی و نظام سیاسی فکری حاکم، بلکه جریان اصلاحات نیز از سوی معترضان مورد انتقاد قرار گرفت.
در شبکههای اجتماعی همکاربرانی از اینکه برخی چهرههای مشهور جریان اصلاحات، به صراحت در مورد سیاستهای جمهوری اسلامی موضعگیری نمیکنند، انتقاد میکنند.
یک وکیل دادگستری به یک سال حبس تعزیری محکوم شد
حساب کاربری دادبان در توئیتر که به معترضان و آسیبدیدگان، مشاوره حقوقی رایگان میدهد، نوشته جلال فاطمی، وکیل دادگستری و عضو کانون وکلای دادگستری مرکز، توسط شعبه ۲۹ دادگاه انقلاب تهران به یک سال حبس تعزیری محکوم شده است.
بر اساس این گزارش، این وکیل دادگستری امکان قرائت رأی دادگاه علیه خود را داشته و از بابت اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام در فضای مجازی» به یک سال حبس محکوم شده است.
جلال فاطمی، در اردیبهشت ۱۴۰۲، در جریان احضار گسترده وکلای دادگستری به شعبه ۷ بازپرسی دادسرای ناحیه ۳۳ تهران، واقع در زندان اوین، احضار و مورد بازپرسی قرار گرفته بود.
این وکیل داذگستری ساکن تهران، پیش از این بابت پروندهای دیگر هم توسط بازپرس شعبه ۲ دادسرای ناحیه ۳۳ تهران، احضار و پس از تفهیم اتهام با تودیع قرار کفالتی به مبلغ ۶۰۰ میلیون تومان، آزاد شده بود.
اوایل تیرماه، در ادامه فشارها بر وکلای مستقل در ایران، نمایندگان مجلس شورای اسلامی تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد کانونها و اتحادیههای وکلای دادگستری را تصویب کردند.
تحقیق و تفحص از عملکرد کانونهای وکلا در حالی در برنامه نهادهای جمهوری اسلامی قرار گرفته که اعضای این کانونها در ابتدای خرداد گذشته از احضار دستهجمعی وکلا از سراسر ایران به دادسرای امنیت تهران خبر داده و تعداد وکلای احضار شده را بیش از ۱۰۰ تن عنوان کردند.
نماینده مجلس: از روابط مدیرکل ارشاد گیلان اطلاع داشتیم
مرتضی محمودوند، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس درباره پرونده مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد گیلان به سایت دیدهبان ایران گفت: «ما پیش از منتشر شدن این فیلم، از روابط مدیر کل ارشاد استان گیلان اطلاع داشتیم و به وزیر تذکر داده بودیم.»
او افزوده: «این موضوع ریشهها و ابعاد پنهانی دارد که با صراحت نمیتوان بیان کرد. هر کسی که این قضیه را بداند و لاپوشانی کند، از دید من خائن به این آب و خاک است.»
اشاره محمودوند به انتشار فیلمی از «رابطه جنسی» دو مرد است که گفته میشود یکی از آنها رضا ثقتی، مدیرکل ارشاد اسلامی گیلان و مؤسس کارگاه حجاب و عفاف است.
پس از چند روز سکوت مقامها و دستگاههای حکومتی در مورد این فیلم، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان با انتشار اطلاعیهای آن را «شائبه خطای مدیرکل ارشاد گیلان» خواند.
در این اطلاعیه آمده که این پرونده برای «رسیدگی دقیق به دستگاه قضا ارجاع شده»، اما انتشار این فیلم نباید سبب «تضعیف جبهه فرهنگی پرافتخار انقلاب اسلامی» توسط «بدخواهان و معاندین» شود.
پس از انتشار این فیلم موجی از واکنش در شبکههای اجتماعی علیه «ریاکاری» مقامات و حامیان حکومت به راه افتاد و پس از آن سایت خبری «گیلخبر» روز چهارشنبه، ۲۸ تیر، بدون اشاره به جزئیات، از برکناری رضا ثقتی از سمت مدیرکلی فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان «به دلیل حواشی ایجادشده» خبر داد.
خبرنگاری که رسایی از او شکایت کرده بود، به حبس و تبعید محکوم شد
مرضیه محمودی، خبرنگاری که اظهارات توهینآمیز حمید رسایی، نماینده سابق مجلس را در حساب کاربری خود در توئیتر بازنشر کرده بود، به «۲۴ میلیون جریمه نقدی و یک سال تبعید به تربت جام» محکوم شد.
خانم محمودی این خبر را در توئیتر خود منتشر کرده و نوشته: «این دومین بار است که سر این پرونده محکوم میشوم. بار قبل شش میلیون جریمه نقدی پرداخت کردم.»
این خبرنگار پیش از این خبر داده بود که برای او بهدلیل بازنشر این جمله رسایی که گفته بود معترضان «میخواهند هر شب با یکی بخوابند و مثل حیوان بچرند»، پرونده قضایی تشکیل شده است.
به نوشته محمودی، رسایی از او در دادگاه خواسته عذرخواهی کند تا او رضایت بدهد، اما «دلیلی بر عذرخواهی نبود».
تاکنون رویه دستگاه قضایی جمهوری اسلامی، محکومکردن افرادی بوده که خطا و فساد مقامهای رسمی را علنی میکنند.
مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران صدور «احکام تحقیرآمیز و نامتناسب» علیه زنان به دلایل مرتبط با حجاب اجباری و همچنین بازگشت گشتهای ارشاد به خیابانها را محکوم کرد و خواستار اقدام فوری در این زمینه شد.
مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران روز سهشنبه سوم مرداد با انتشار بیانیهای نوشت: «وضعیت جاری، یعنی محکومیت زنان به احکام تحقیرآمیز به بهانه کشف حجاب در کنار تلاش آشکار جمهوری اسلامی برای حفظ چهره در سطح بینالمللی، باید به طور گسترده محکوم شود. انفعال یک گزینه نیست.»
این نهاد حقوق بشری همچنین ضمن محکوم کردن تشدید برخوردها با زنان و دختران ایرانی، «کرامت، حقوق و آینده میلیونها زن ایرانی» را در خطر ارزیابی کرد.