دفاع وزیر ارشاد از توقیف جوایز سینمایی ایسفا
حدود یک هفته پس از آن که اعلام شد محمدمهدی اسماعیلی، وزیر ارشاد دستور داده سیزدهمین دوره جوایز انجمن فیلم کوتاه ایران (ایسفا) بهدلیل پوسترش توقیف شود، او بر این تصمیم تأکید و از آن دفاع کرد.
رئیس مرکز روابط عمومی این وزارتخانه روز شنبه ۳۱ تیر گفته بود چون در این پوستر از «تصویر زن بیحجاب» استفاده شده است، «شخص وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی» در واکنش به این «تخلف» دستور توقف آن را صادر کرده است.
محمدمهدی اسماعیلی روز چهارشنبه چهار مرداد در حاشیه جلسه هیئت دولت گفت این دستور را «بهعلت بیتوجهی به قانون حجاب صادر کردیم».
او همچنین اعلام کرد «به دستگاههای تابعه وزارت ارشاد دستور دادیم بهصورت جدی مسئله حجاب را پیگیری و اجرا کنند».
در پوستر طراحیشده برای این رویداد سینمایی که ایسفا به عنوان یکی از صنوف خانه سینما برگزار میکند، عکسی از سوسن تسلیمی در فیلم «مرگ یزدگرد» ساخته بهرام بیضایی استفاده شده بود.
این فیلم در سال ۱۳۶۱ و زمانی که هنوز قاعده حجاب اجباری در ایران اجرا نمیشد، ساخته شد. رعایت نشدن حجاب اجباری یکی از دلایلی بود که این فیلم توقیف شد و هرگز در ایران به نمایش عمومی درنیامد.
برگزارکنندگان جشن ایسفا روز ۲۵ تیر همزمان با رونمایی از این پوستر،اعلام کردند که در سیزدهمین دوره آن، «نشان ایسفا» به سوسن تسلیمی اهدا خواهد شد.
خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه پاسداران، و برخی حساب های توئیتری طرفدار جمهوری اسلامی با اشاره به انتشار تصویری از کارکنان فروشگاه اینترنتی کتاب «طاقچه» که حجاب اجباری ندارند، از قطع همکاری مؤسسات انتشاراتی حکومتی با این فروشگاه خبر دادهاند.
فارس همچنین به نقل از یکی از این مؤسسات نوشته که نهادهای قضایی باید با این فروشگاه اینترنتی که از طریق وبسایت و اپلیکیشن، کتابهای بازار نشر ایران را عرضه میکند، برخور کنند.
در نامهای که یکی از کاربران حامی جمهوری اسلامی در توئیتر منتشر کرد، حسین سعیدی، مدیرعامل «بهنشر»، انتشارات آستان قدس رضوی خطاب به مدیرعامل فروشگاه اینترنتی طاقچه نوشته به دلیل «عدم پایبندی به قوانین و مقررات مدنی و شرعی توسط کارکنان طاقچه» همه همکاریهای میان طرفین را لغو میکند.
انتقادها از حجاب وزیر خارجه لیبی در ایران
شماری از کاربران شبکههای اجتماعی در بحبوحه برخورد جمهوری اسلامی با زنان مخالف حجاب اجباری، از پوشش وزیر خارجه لیبی که به ایران سفر کرده، انتقاد کردهاند.
این انتقاد پس از انتشار تصاویر استقبال حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران از نجلاء المنقوش صورت میگیرد.
جمهوری اسلامی پیش از این نیز برخورد مشابهی با دیپلماتهای روس و حتی گردشگران چینی در ایران داشته است.
پذیرش پوشش دیپلماتهای خارجی به ویژه دیپلماتهای کشورهایی که روابط نزدیک یا استراتژیک با ایران دارند، در شرایطی صورت میگیرد که زنان ایرانی بر سر حجاب، ضربوشتم، بازداشت، زندانی و جریمه مالی میشوند.
وکیل محمد قبادلو روز چهارشنبه، چهارم مرداد، خبر داد که حکم قصاص او توسط دیوان عالی کشور نقض شده است. همزمان وکیل عباس دریس از صدور دستور توقف اجرای حکم اعدام او خبر داد.
محمد قبادلو متولد ۱۳۷۹ از بازداشتشدگان اعتراضات سراسری است که به اتهام «محاربه» و «افساد فیالارض» با ادعای قتل یک مأمور انتظامی و مجروح کردن پنج مأمور دیگر از طریق زیر گرفتن آنها با خودروی سواری به اعدام محکوم شده بود.
عباس دریس هم در اعتراضات آبان ۱۳۹۸ به همراه برادرش محسن دریس در ماهشهر بازداشت و به «محاربه، اخلال در نظم و مشارکت در قتل رضا صیادی، یکی از نیروهای یگان ویژه نیروی انتظامی موسوم به نوپو» متهم شد.
سپس دادگاه انقلاب ماهشهر در آذرماه ۱۴۰۱ او را به «اعدام» محکوم کرد و شعبه ۳۹ دیوان عالی کشور نیز این حکم را تأیید کرد.
پیمان قاسمخانی: هنر امروز ایران یعنی ترانه «برای...»
پیمان قاسمخانی، فیلمنامهنویس و کارگردان، در مصاحبهای گفته است امروز هنرمندان ایرانی از مردم «عقب» افتادهاند.
در ویدئویی که از این مصاحبه با مجله فیلم امروز در توئیتر منتشر شده، آقای قاسمخانی به به ترانه «برای...» شروین حاجیپور اشاره کرده و گفته که «هنر امروز» را در چنین اثری میتوان دید.
این فیلمنامهنویس آثار کمدی همچنین تأیید کرده که آثار تولید شده در فضای رسمی تاثیری بر اجتماع ندارد و گفته همزمان با انتشار اثر شروین حاجیپور، «هم ما هم سانسورچیها آدمهای کوچولویی بودیم که سر چیزهای کوچولویی میجنگیدیم.»
پیمان قاسمخانی همچنین به «حس بهدردنخور بودن» اشاره و تاٰکید کرده که سینماگران امروز فقط میتوانند مردم را سرگرم کنند.
ترانه «برای...» در نخستین روزهای بعد از آغاز اعتراضات سراسری پس از جان باختن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد منتشر و به یکی از نمادهای این اعتراضها تبدیل شد.
نیروهای امنتی شروین حاجیپور را به خاطر انتشار این ترانه بازداشت کردند، اما چند ماه بعد، «برای...» نخستین جایزه بهترین ترانه برای تغییرات اجتماعی را از جوایز معتبر «گرمی» در آمریکا به دست آورد.
اظهارات پیمان قاسمخانی در حالی منتشر میشود که سینماگران در اعتراضهای سراسری سال ۱۴۰۱ از گروههای حامی معترضان بودند و تعدادی از آنها با برخوردهای امنیتی مواجه شدند.
امسال نیز چند بازیگر زن به دلیل سر باز زدن از رعایت حجاب اجباری به دادسرا احضار شدهاند و برای سه تن از آنها مجازاتهایی مانند ممنوعیت از کار، مراجعه اجباری به روانپزشک و حبس در نظر گرفته شده است.
معاون سازمان تبلیغات تأیید کرد حرفهای روحانیون در زمینه حجاب «اثر» ندارد
معاون تبلیغ و امور فرهنگی سازمان تبلیغات اسلامی، با انتقاد از «بزرگان» حوزههای علمیه، مدعی شد که حتی در زمینه «دکوراسیون منزل» روایتهای دینی وجود دارد و همزمان گفت که حرف روحانیون در زمینه حجاب اجباری تأثیری ندارد.
عزت زمانی با تأکید بر حرفهای اسلام در «حوزه مشکلات مردم» گفت «بزرگان و علمای حوزه وارد این فضا نشدند که اگر میرفتند و اگر امروز بروند دست مبلغان ما پر میشود.»
او از جریان تبلیغاتی وابسته به حکومت خواست وارد «فاز حل مشکلات بشوند» و در ادامه افزود «در خصوص دکوراسیون منزل هم روایت داریم، ولی متاسفانه نظامات سکولار به ما اجازه نمی دهد که وارد جریان حل مشکلات شویم.»
این در حالی است که جمهوری اسلامی سالانه بودجه زیادی را به دستگاههای تبلیغاتی و نهادهای دینی اختصاص میدهد و روند افزایش بودجه این نهادها هر سال با انتشار جزئیات قانون بودجه خبرساز میشود.
معاون سازمان تبلیغات اسلامی در بخش دیگری از حرفهایش که خبرگزاری حوزه منتشر کرده، خواستار تشکیل «لشکر مردمی» شده و اعتراف کرده که «حرف زدن ما معممین» در زمینه حجاب اجباری تاثیر ندارد.
زمانی در این باره گفت: «یقین داریم که حرف زدن ما معممین در زمینه حجاب امروزه روی خیلی ها اثر ندارد، ولی صدها خانم هستند که با نیمچه حجاب نیز می توانند روی مسئله حجاب کار جدی و قوی داشته باشند.»
او با پذیرش آنچه کمتر شدن «دایره اثرگذاری» خوانده اشاره کرده «همه تصور دارند که همه مسایل را باید روحانیت حل کند، چون لباس پوشیده است.
این سخنان چند روز بعد از اظهارات علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، بیان شده که «تبلیغ» را اولویت اول حوزههای علمیه خوانده بود.
مادر غزاله چلابی، از معترضان کشتهشده در آمل، از کندن نردههای فلزی دور محل دفن فرزندش و قرادادن دیوار بتونی به جای آن با هدف جلوگیری از تجمع بر سر مزار این معترض با نزدیکشدن سالروز تولد او خبر داد.
فاطمه مجتبایی در پستی اینستاگرامی نوشته: «امسال عاشورا به بهانه اینکه همه هیئتهای عزادار حسینی از کنار مزارت عبور میکنند، از ترسشان برای اینکه آثار جنایت خود را مخفی کنند تمام نردههای آهنی دور امامزاده را کنده و بهجایش بلوک سیمانی کردند. این نخود مغزها نمیداننند که راهت و آرمانت در قلب تک تک ایرانیان و همه آزدگان جهان به ثبت رسیده است.»
جمهوری اسلامی نه تنها در مقابل کشتن و آسیبهای جسمی به معترضان پاسخگو نیست، بلکه به مزار آنها نیز آسیب وارد کرده یا برای خانواده و دوستدارانشان برای حاضرشدن بر سر مزار، محدودیت ایجاد میکند.
پیام محمد قبادلو از زندان: هر لحظه زبری طناب دار را دور گردنم حس میکنم
محمد قبادلو، معترض محکوم به اعدام، در پیامی از زندان گفت که «هر لحظه زبری طناب دار را دور گردنم حس میکنم. هر لحظه آمادهام اسمم را برای انفرادی صدا بزنند.»
معصومه احمدی، مادر این زندانی، پیام فرزندش محمد قبادلو را منتشر کرده است.
این جوان زندانی در ادامه پیامش خطاب به خانواده فرید کرمپور، مامور یگان ویژه، که به «کشتن» او متهم است، نوشته که «من هیچوقت قصد نداشتم کسی را بکشم... حتی چهرهاش را ندیدم.»
محمد قبادلو متهم است که در اعتراضات نیمه دوم سال ۱۴۰۱، استوار فرید کرمپور از پرسنل ناجا را با ماشین زیر گرفته است. پس از اعلام شکایت اولیای دم کرمپور، پروندهای در دادگاه کیفری یک تهران برای محمد قبادلو تشکیل شد که به صدور حکم قصاص منتهی شد.
دادبان، حساب توئیتری که به معترضان و آسیبدیدگان مشاوره حقوقی رایگان میدهد، نوشته: «پرونده محمد قبادلو، پر از تناقض است. گزارش پزشکی قانونی نشان میدهد مامور پلیس در نتیجه اصابت جسم سخت به سر و مسلما در یک درگیری کشته شده نه تصادف. روایت درگیری در روز تشیع جنازه این مامور نیز توسط فرماندهان پلیس تأیید شده است.»
وکلای همه معترضان بازداشتشدهای که تاکنون اعدام شدهاند، پروندههای موکلان خود را پر از تناقض و دارای اشکالات اساسی اعلام کردهاند.
برگزاری دادگاه الهه محمدی در سیصدویکمین روز بازداشت این روزنامهنگار
امروز چهارشنبه، ۴ مرداد، قرار است همزمان با سیصدویکمین روز بازداشت الهه محمدی، روزنامهنگاری که از مراسم خاکسپاری مهسا امینی گزارشی نوشت، دادگاه او برگزار شود.