روزنامه شرق قریب به صد روز پس از آغاز اعتراضات در ایران روز دوشنبه در گزارشی به برخورد نهادهای امنیتی با دانشجویان دانشگاه ارومیه طی این مدت پرداخت و نوشت که حدود ۵۰ دانشجو به دانشگاه ارومیه ممنوعالورود شدهاند.
گزارش این روزنامه میگوید، اولین تجمع اعتراضی دانشجویان دانشگاه ارومیه حدود دو هفته پس از جان باختن مهسا امینی رخ داد و دانشجویان بدون هیچ کنشی که از نگاه حکومت ایران «ساختارشکنانه» باشد در روزهای یازدهم و دوازدهم مهر مقابل سلف مرکزی دانشگاه تجمع کردند، اما واکنش به این تجمع مسالمتآمیز «چیزی جز تهدید و تحدید دانشجویان نبود».
به نوشته شرق، پس از این تجمعات نهادهای امنیتی خارج از دانشگاه در تماس با دانشجویان و خانوادههایشان آنها را تهدید کردند که همین باعث شد تا چندین هفته خبری از تجمع در دانشگاه ارومیه نباشد تا روز هفتم آبان که تجمع دیگری در دانشگاه شکل گرفت و علیرغم آن که اغلب دانشجویانی که با آنها تماس گرفته شده بود در تجمع حضور نداشتند، برخوردی شدید با دانشجویان صورت گرفت.
شرق در ادامه این گزارش به مجموعهای از برخوردهای امنیتی با دانشجویان دانشگاه ارومیه متعاقب تجمع روز هفتم آبان پرداخته که عبارتند از تماسهای تلفی تهدیدآمیز، احضار به حراست دانشگاه، تشکیل پروندههای انضباطی و ممنوع الورود کردن دانشجویان به دانشگاه.
این گزارش به نقل از منابع مطلع میگوید که «از دانشکده فنی حدود ۲۰ نفر، از دانشکده دامپزشکی حدود ۱۵ نفر و به صورت کلی حدود ۵۰ دانشجو به دانشگاه ارومیه ممنوعالورود شدهاند».
به نوشته شرق، اتهامی که به دانشجویان وارد شده «بلوا و آشوب» بوده که در شیوهنامه جدید تنبیهات آن تشدید شدهاست و ز اخطار کتبی بدون درج در پرونده فراتر رفته و در ابتدای امر «محرومیت از تسهیلات رفاهی دانشگاه از قبیل وام، خوابگاه، تغذیه و غیره از یک ماه تا مدت زمان باقی مانده از تحصیل» را به دنبال دارد. این اتهام همچنین میتواند تا منع موقت از تحصیل به مدت سه نیمسال پیش برود.
این روزنامه مینویسد، «دانشجویانی که ممنوعالورود شدهاند هم با استناد به شیوهنامه جدید از استفاده از امکانات رفاهی دانشگاه مثل سلف، خوابگاه، کتابخانه و ... منع شده و سامانه آموزشی، تغذیه و خوابگاه برایشان غیرفعال شدهاست».
گزارش شرق همچنین میگوید که مسئولان دانشگاه ارومیه تاکید کردهاند که تمام این دستورات از بیرون دانشگاه صادر شده و کار از دست حراست دانشگاه خارج است.
از آغاز اعتراضات اخیر در ایران، دانشجویان از اهداف اصلی نیروهای امنیتی بودهاند بهطوری که صدها فعال دانشجویی در شهرهای مختلف بازداشت شدند. پایگاه حقوق بشری هرانا در تازهترین گزارش خود شمار دانشجویان بازداشتی شناساییشده را ۶۸۷ نفر عنوان کرده است.