لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۵:۴۶

استقبال رضا پهلوی از کارزار «وکالت می‌دهم»


در پی راه‌اندازی هشتگ «من وکالت می‌دهم» در شبکه‌های اجتماعی به‌منظور دعوت از شاهزاده رضا پهلوی برای رهبری اعتراضات مردمی و گذار از جمهوری اسلامی، او با انتشار بیانیه‌ای از این دعوت استقبال کرد.

هم‌زمان در روزهای اخیر، در کنار مخالفت برخی فعالان سیاسی و مدنی با این اقدام، شمار دیگری از چهره‌های سرشناس ازجمله در حوزه ورزش و هنر اعلام کرده‌اند که از آقای پهلوی برای دورۀ گذار از جمهوری اسلامی حمایت می‌کنند.

آقای پهلوی روز یکشنبه یکم بهمن در بیانیه خود نوشت: «ابراز عمومی این اعتماد ازجمله این امکان را به من و دیگر افراد مورد وثوق شما می‌دهد تا با قدرت و صراحت بیشتری به نمایندگی از شما در سطح بین‌المللی گفت‌وگو و مذاکره کنیم.»

او در ادامه این بیانیه از «همه نیروهای دموکراسی‌خواه اعم از شخصیت‌ها، احزاب و گروه‌ها» دعوت به همکاری کرد و شرط این همکاری را سه اصل مشترکِ حداقلیِ «تمامیت ارضی ایران، دموکراسی سکولار مبتنی بر حقوق بشر و حق مردم برای تعیین شکل نظام سیاسی از طریق یک انتخابات آزاد» عنوان کرد.

فرزند آخرین شاه ایران همچنین گفت: «به مسئولیتی که این اعتماد با خود به همراه می‌آورد آگاهم و همچون چهار دهۀ گذشته، بدون هرگونه چشمداشت و یا انگیزه شخصی، با تمام توانم همراه شما در این مبارزه خواهم بود.»

پس از صحبت‌های اخیر شاهزاده رضا پهلوی، درباره لزوم یک مکانیزم هماهنگی در خارج از ایران برای رسیدن به یک جایگزین دموکراتیک، کارزاری بر پایه هشتگ «من وکالت می‌دهم» در شبکه‌های اجتماعی به راه افتاد و برخی شخصیت‌های سیاسی و اجتماعی از رهبری دوران گذار از جمهوری اسلامی توسط او حمایت کردند.

علی کریمی نخستن چهره سرشناس از مخالفان جمهوری اسلامی بود که به این کارزار پیوست و پس از آن، از میان چهره‌های هنر، داریوش اقبالی با اعلام حمایت از رضا پهلوی نوشت: «‎همان‌طور که ایشان بارها اعلام کرده‌اند، من هم این نقش را تنها برای دوران گذر از جمهوری اسلامی مفید و موجه می‌دانم.»

روز گذشته چند تن از ملی‌پوشان سابق تیم فوتبال نیز به جمع حامیان آقای پهلوی پیوستند، ازجمله محمد تقوی، مهرداد پولادی و سوشا مکانی که هر سه از چهره‌های سرشناس دنیال فوتبال هستند.

پرویز صیاد، حسن شماعی‌زاده، حمید فرخ‌نژاد، پرستو صالحی، روناک یونسی و احسان کرمی هم از هنرمندانی هستند که قبلاً به این کارزار پیوسته‌اند.

با این حال این کارزار مخالفانی هم دارد و با توجه به شعارهای معترضان اخیر ایران علیه «شاه و شیخ»، می‌گویند رضا پهلوی گزینه مناسبی برای رهبری دوران از گذار نیست.

این مخالفان که بیشتر در میان فعالان مدنی و سیاسی دیده می‌شوند، موضوع وکالت را در تضاد با «همبستگی و ائتلاف» عنوان می‌کنند و آن را به «خلافت و جانشینی» نزدیک‌تر می‌دانند.

شماری از مخالفان نیز می‌گویند ترجیح می‌دهند این وکالت به فردی از داخل خود ایران، به‌ویژه فردی از زندانیان سیاسی از جمله زندانیان زن، رهبری اعتراضات و نمایندگی معترضان اعطا شود.

مخالفان این طرح معتقدند با توجه به وضعیت اینترنت در ایران، همه مردم قادر به شرکت در «رای‌گیری» برای اعطا کردن یا نکردن وکالت به شاهزاده رضا پهلوی نیستند و به همین دلیل این شیوه «غیردموکراتیک» است.

از میان چهره‌های سرشناس مخالف جمهوری اسلامی که در چهار ماه گذشته بیشتر از دیگران کانون توجه افکار عمومی بوده‌اند، علی کریمی به این کارزار پیوسته است و حامد اسماعیلیون، مسیح علی‌نژاد و گلشیفته فراهانی هنوز واکنشی به این کارزار نشان نداده‌اند.

در سال‌های اخیر و پس از طرح شعارهایی به نفع خانواده پهلوی و ابراز پشیمانی شماری از معترضان از انقلاب سال ۵۷، فعالیت خانواده پهلوی در فضای مجازی و حقیقی افزایش بیشتری یافته است.

شاهزاده رضا پهلوی و شهبانو فرح پهلوی در جریان اعتراضات «زن زندگی آزادی» بارها از معترضان حمایت کرده و خواستار همبستگی همه ایرانیان برای مقابله با جمهوری اسلامی شده‌اند.

با این حال، شعار «مرگ بر ستمگر، نه شاه می‌خواهیم نه رهبر» نیز ازجمله شعارهای گروه‌هایی از مردم داخل کشور در تجمعات اعتراضی‌شان در چهار ماه اخیر بوده است.

XS
SM
MD
LG