برخی نمایندگان مجلس و خبرگزاریهای حکومتی از احتمال عزل یوسف نوری، وزیر آموزش و پرورش گزارش دادند. در این گزارشها «عدم پرداخت حقوق و معوقات معلمان در اسفند ماه» دلیل این برکناری احتمالی ذکر شده با این حال یک نماینده مجلس فاش کرد که وزیر آموزش و پرورش در اسفند ماه همزمان با بحران عدم پرداخت حقوقها و در اوج حملات به مدارس دختران، مدتی «برای سفر زیارتی کربلا» در عراق حضور داشته است.
محمد وحیدی، عضو کمیسیون آموزش مجلس، با بیان اینکه طبق صحبتهای انجام شده با معاونان وزارت آموزش و پرورش و سازمان برنامه و بودجه، تاخیر در پرداخت حقوق اسفند ماه معلمان پیشبینی میشد، افزود که مسئولان هم در جریان آن قرار داشتند، اما «عدم درک درست وزیر آموزش و پرورش و تیم مالی و عدم همکاری درست سازمان برنامه و بودجه» باعث پرداخت نشدن حقوق معلمان در اسفند ماه شد.
این نماینده مجلس همچنین اعلام کرد که یوسف نوری، وزیر آموزش و پرورش در اسفند ماه و در «شرایط حساسی» که فرهنگیان با ان مواجه بودند، «چند روزی در سفر زیارتی کربلا بود و در کشور حضور نداشت».
وحیدی افزود که بعد از تعطیلات سال نوی مجلس «فرآیند استیضاح وزیر آموزش و پرورش» کلید میخورد و آینده این وزارت از سوی مجلس تعیین تکلیف خواهد شد.
همزمان خبرگزاری مهر نوشت: «در پی ناهماهنگی و تاخیر در پرداخت حقوق اسفند ماه فرهنگیان قرار است تغییراتی در سطوح عالی مسئولان وزارت آموزش و پرورش» انجام شود.
اخبار مرتبط با احتمال برکناری یوسف نوری از سمت وزارت آموزش و پرورش به ویژه پس از آن قوت گرفت که محمد مخبر روز ۹ فروردین ماه در نامهای به ابراهیم رئیسی «کوتاهی و نحوه اقدام وزارت آموزش و پرورش را دلیل اصلی مشکلات عدم پرداخت حقوق اسفند ماه معلمان» اعلام کرد.
معاون اول ابراهیم رئیسی در این نامه که متن آن در خبرگزاریهای حکومتی منتشر شد، عنوان کرد که «پس از برگزاری جلسات متعدد با دستگاههای اجرایی و نظارتی و بررسی اسناد و مدارک و توضیحات دستاندرکاران مشخص شد کوتاهی و نحوه اقدام وزارت آموزش و پرورش علت اصلی بروز مشکل عدم پرداخت حقوق اسفند ماه معلمان» بوده است.
معاون اول رئیسی افزود که برای «حل مشکل اجرای رتبهبندی معلمان» نیز «تخصیص صد درصدی اعتبارات مصوب شامل ۳۸ هزار میلیارد تومان» لازم است و «دولت باید از اختیارات خود برای افزایش رقم مصوب استفاده کرده و مطالبات قانونی ۶ ماهه دوم سال ۱۴۰۰ و دوازده ماهه سال ۱۴۰۱ را با فوریت محاسبه و پرداخت» کند.
در بخشی از این نامه، محمد مخبر خطاب به ابراهیم رئیسی عنوان کرده که در ساعات پایانی سال «موضوع با همکاری دستگاهها و سازمانهای ذیربط از جمله سازمان مدیریت و برنامهریزی، خزانهداری کل کشور، بانک مرکزی و بانک ملی و وزارت آموزش و پرورش بررسی و حقوق اسفند و اصلاحیه آن در حداقل زمان پرداخت شد.»
این در حالی است که هزاران معلم در سراسر کشور همچنان حقوق اسفند ماه خود را به طور کامل دریافت نکردهاند و خبرگزاری مهر روز ۱۰ فروردین، یک روز بعد از نامه محمد مخبر، نوشت: «حقوق معلمان و فرهنگیان تا آخرین ساعات روز ۲۹ اسفند پرداخت نشد» و «پرداختهای انجام گرفته نیز ناقص و کمتر از گذشته» بوده است.
مصطفی بابایی، رئیس مرکز اطلاع رسانی و روابط عمومی وزارت آموزش و پرورش نیز روز ۱۰ فروردین ماه تایید کرد که «حقالتدریس و خرید خدمات» چندین ماه معلمان برخلاف اعلام قبلی در اسفند ماه به آنها پرداخت نشده است.
آقای بابایی افزود که «اعتبار ۴ ماه از حقالتدریس معلمان» دریافت شده و شامگاه ۹ فروردین برای بانکهای عامل ارسال و حقالتدریسها، قرار بوده روز دهم فروردین به حساب معلمان واریز شود.
رئیس مرکز اطلاع رسانی همچنین درباره وضعیت حقوق معلمان «خرید خدمت» نیز گفت که «اعتبار حقوق دو ماه معلمان خرید خدمات دریافت شده است» و قرار شده در روزهای آینده به معلمان پرداخت شود.
به دنبال ناتوانی دولت در پرداخت حقوق و معوقات معلمان در اسفند ماه، هزاران معلم در روز ۸ فروردین ماه در شهرهای قزوین، تبریز، ارومیه، همدان، کرمانشاه، اردبیل، بجنورد، زنجان و شمار دیگری از شهرهای ایران در مقابل ادارات آموزش و پرورش اولین تجمع اعتراضی سال ۱۴۰۲ خود را برگزار کردند.
دوره وزارت یوسف نوری به ویژه شش ماه دوم سال ۱۴۰۱ وزارت آموزش و پرورش با دستکم سه چالش عمده مواجه شد. علاوه بر عدم پرداخت حقوق و معوقات معلمان در اسفند ماه، حضور گسترده معلمان و دانشآموزان در اعتراضات سراسری به بازداشت صدها دانشآموز و معلم و همچنین کشته شدن تعدادی از دانشآموزان به دست نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی منجر شد.
پس از آن نیز حمله به صدها مدرسه و مسمومسازی گسترده دانشآموزان دختر در چهار ماه پایانی سال به ویژه در اسفند ماه از جمله چالشهای وزارت آموزش و پرورش در نیمه دوم سال ۱۴۰۱ بود.
در این حملات به گفته سعید کریمی، معاون درمان وزارت بهداشت، دستکم ۱۳ هزار دانشآموز دختر دچار مسمومیت شده و به بیمارستانها و مراکز درمانی منتقل شدند.
یوسف نوری، وزیر آموزش و پرورش دولت رئیسی، اما در هیچ یک از این موارد، پاسخگوی معلمان، دانشآموزان و افکار عمومی در ایران نبوده است و به گفته محمد وحیدی، عضو کمیسیون آموزش مجلس، حتی در اسفند ماه همزمان با اوج بحران حمله به مدارس و کمبود بودجه برای پرداخت حقوق معلمان، برای مدتی به عنوان «سفر زیارتی» در عراق به سر برده است.