وزیر خارجه جمهوری اسلامی در مصاحبهای با یک روزنامه چاپ پاریس گفت اعلام موضوع رئیس جمهور فرانسه در حمایت از اعتراضات سراسری «زن، زندگی، آزادی» در پی مرگ مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد اشتباه بود.
حسین امیرعبداللهیان در گفتوگو با روزنامه فیگارو چاپ پاریس که در شماره روز پنجشنبه ۲۸ اردیبهشت منتشر شد، بار دیگر موج گسترده اعتراضات سراسری در ایران را که همچنان ادامه دارد «اغتشاشات و جنگ روانی و رسانهای گسترده علیه مردم ایران» خواند.
او با اشاره به مواضع فرانسه درباره این اعتراضات گفت: «آقای مکرون اشتباه کرد که در آن زمان دیدگاه خاصی در مورد ایران ارائه کرد، اما به سرعت فهمید که هیچ اتفاقی در ایران نخواهد افتاد.»
در همان ماههای آغازین اعتراضات سراسری ایران پس از جان باختن مهسا امینی در اواخر شهریورماه ۱۴۰۱، کشورهای غربی ضمن دفاع از حق مردم ایران برای اعتراض، عوامل سرکوب در ایران را تحریم کردند.
امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه نیز در آبانماه پارسال، در مصاحبهای در مورد اعتراضات ایران گفت: «اتفاقی بیسابقه در حال وقوع است.»
آقای مکرون در پاسخ به پرسشی دربارهٔ ماهیت آنچه در ایران در حال وقوع است نیز افزود: «فرزندان انقلاب در حال انجام انقلاب [دیگر] هستند و آن را [انقلاب پیشین را] در کام خود فرو میبرند.»
او همان زمان با گروهی از فعالان زن ایرانی متشکل از مسیح علینژاد، رویا پیرایی، لادن برومند و شیما بابایی در کاخ الیزه دیدار کرد و این دیدار که اولین دیدار رسمی و علنی یک رئیس جمهور فرانسه با چهرههای مخالف جمهوری اسلامی به شمار میرفت، خشم مقامهای وزارت خارجه ایران را برانگیخت.
پیش از این دیدار، دیدار حضوری مکرون با ابراهیم رئیسی در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک که همزمان با روزهای آغازین اعتراضات ایران بود، انتقادبرانگیز شده بود.
حسین امیرعبداللهیان درباره روابط فرانسه و جمهوری اسلامی پیش از اعتراضات، به فیگارو گفت: «آقای مکرون، با دولتی که در حال حاضر در ایران بر سر کار است، خوب شروع کرده بود. او با آقای رئیسی ارتباطات خوب و سازندهای داشت.»
وزیر خارجه جمهوری اسلامی اضافه کرد: «آقای مکرون حتی از همتای ایرانی خود خواسته بود تا برای برقراری آتشبس بین روسیه و اوکراین مداخله کند.»
این مقام ایرانی در مصاحبه خود که یک هفته پس از آزادی دو شهروند فرانسوی زندانی منتشر میشود همچنین گفته است که دو کشور «به تماسهای خود برای رهایی از سوءتفاهمات بین دو کشور ادامه میدهند.»
عبداللهیان گفت که در جریان یک گفتوگوی «نزدیک به دوساعته» با کاترین کولونا وزیر خارجه فرانسه در ماه گذشته میلادی در پکن، توافقهایی میان تهران و پاریس صورت گرفت که آزادی این دو شهروند فرانسوی، بخشی از این توافقها بود.
او به جزئیات بیشتر درباره دیگر توافقهای احتمالی اشاره نکرد، اما بار دیگر مدعی شد که مسئله زندانیان خارجی بر عهده دستگاه قضایی جمهوری اسلامی است.
این در حالی است که جمهوری اسلامی متهم است با بازداشت خودسرانه و «گروگانگیری» اتباع خارجی یا دوتابعیتی در تلاش برای فشار بر کشورهای خارجی در جهت خواستههای خود است.
دو روز پیش، وزیر خارجه فرانسه از ضعف جسمی بنجامین برییر و برنارد فیلان دو شهروند فرانسوی که به تازگی از زندانهای جمهوری اسلامی آزاد شدهاند خبر داد و اعلام کرد که این دو اکنون در بیمارستان بستری هستند.
خانم کولونا گفت که اکنون ۳۵ نفر از ۱۲ کشور اتحادیه اروپا، از جمله فرانسه، در ایران زندانی هستند.