رسانههای عربی گزارش دادند که محمد شیاع السودانی، نخست وزیر عراق، روز سهشنبه در دیدار با عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهوری مصر، درباره ازسرگیری احتمالی روابط ایران و مصر گفتوگو کرده است.
آقای السودانی روز دوشنبه در راس هیاتی عالیرتبه که شامل برخی وزرای کابینه او و رئیس بانک مرکزی عراق بود، وارد قاهره شد و به محض ورود به این شهر با مصطفی مدبولی، نخست وزیر مصر، دیدار کرد.
وبسایت العربی جدید گزارش داده که نخست وزیر عراق و رئیس جمهوری مصر روز سهشنبه درباره روابط دوجانبه میان دو کشور در سطوح مختلف گفتوگو کردند. این مذاکرات همچنین بر مسائل منطقهای و بینالمللی «مورد علاقه طرفین» متمرکز بود.
یک مقام عراقی که در این سفر حضور داشت به وبسایت العربی جدید گفت که در این مذاکرات به پیشنهاد بغداد در رابطه با میانجیگری بین تهران و قاهره و «ضرورت» آن پرداخته شد.
ایران و مصر طی ماههای اخیر مذاکراتی در پایتخت عراق داشتهاند، اما قاهره هنوز به طور رسمی آن را اعلام نکرده است.
از سویی در پی سفر اخیر سلطان عمان به تهران، رسانههای ایران گزارش دادند که او در دیدار با علی خامنهای از تمایل مصر برای از سرگیری روابط با جمهوری اسلامی خبر داده و رهبر جمهوری اسلامی از این موضوع استقبال کرده است.
در گزارشهای مختلف از کشور عمان نیز به عنوان یکی از میانجیها بین تهران و قاهره نام برده شده است و از جمله روزنامه نشنال، چاپ امارات متحده عربی اوایل خرداد گزارش داد که به دنبال این میانجیگریها، ایران و مصر طی چند ماه آینده تبادل سفیر میکنند.
یکی از نمایندگان مجلس ایران نیز روز چهارشنبه ۲۴ خرداد تاکید کرد که روابط تهران و قاهرا به زودی ازسرگرفته خواهد شد.
فداحسین ملکی در گفتوگو با وبسایت عصر ایران عنوان کرد که مسئله برقراری روابط تهران و قاهره «در دستور کار دولت قرار دارد» و «اولین حرکت نیز احتمالا ملاقات وزرای خارجه دو کشور و بعد رهبران دو کشور خواهد بود».
وی همچنین درباره زمان دقیق برقراری ارتباط میان دو کشور گفت که عمان در این زمینه مشغول رایزنی است.
روابط ایران و مصر از زمان انقلاب سال ۱۳۵۷ و سرنگونی حکومت محمدرضا پهلوی به این سو پرتنش بوده است، اگرچه دو کشور تماسهای دیپلماتیک خود را حفظ کردهاند. آخرین شاه ایران سال ۱۳۵۹ در مصر درگذشت و در قاهره به خاک سپرده شد که همین امر به تنشها میان تهران و قاهره دامن زد.
روابط دو طرف پس از آنکه حکومت ایران نام خالد اسلامبولی را بر یکی از خیابانهای تهران گذاشت تیرهتر شد. خالد اسلامبولی رهبری تیم ترور انور سادات، رئیس جمهور وقت مصر در سال ۱۹۸۱ را بر عهده داشت. مصر بارها از ایران خواسته که نام خالد اسلامبولی را از آن خیابان بردارد، اما جمهوری اسلامی آن را نپذیرفته است.