نیروی دریایی آمریکا روز چهارشنبه، ۱۴ تیر، اعلام کرد ایران در ساعتهای اولیه این روز تلاش کرده دو نفتکش را در نزدیکی تنگه هرمز توقیف کند و به روی یکی از آنها آتش گشوده است.
بر اساس این گزارش، شناورهای دریایی ایران بعد از آن که نیروی دریایی آمریکا به سیگنال اضطراری یک نفتکش پاسخ داد، عقبنشینی کردند و دو کشتی تجاری به راه خود ادامه دادند.
به گفته تیم هاوکینز، سخنگوی ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا، نیروهای ایرانی تلاش کردند دو نفتکش تجاری را که به «شکل قانونی در آبهای بینالمللی» در حرکت بودند، توقیف کنند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از او اضافه کرد که شلیک ایرانیها به نفتکش دوم باعث خسارت جانی یا آسیب جدی نشده است.
همین خبرگزاری به نقل از شرکت آمبرِی که در زمینه اطلاعات دریایی و دریانوردی خدمات ارائه میکند نوشت که نفتکش دوم متعلق به مالکی یونانی و با پرچم باهاما حامل نفت خامی است که از امارات متحده عربی به مقصد سنگاپور انتقال مییابد.
نیروی دریایی آمریکا میگوید ایران در دو سال اخیر حداقل پنج کشتی تجاری را توقیف کرده و به چندین کشتی دیگر حمله کرده است.
جان کربی، سخنگوی ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید روز ۲۲ اردیبهشت گفته بود: ایران در دو سال گذشته، حقوق ناوبری ۱۵ کشتی با پرچمهای بینالمللی را به شکلهای گوناگون از جمله «آزار و اذیت و یا حمله و مداخله» نقض کرده است.
اغلب این اتفاقات در اطراف تنگه هرمز رخ داده که ۲۰ درصد از نفت خام دنیا از آن عبور میکند.
مقامهای ایرانی هنوز درباره اتفاق روز چهارشنبه اعلام موضع نکردهاند.
در یکی از جدیدترین اقدامات ایران، نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی روز هفتم اردیبهشت نفتکش ادونتج سوئیت را با این ادعا که به یک لنج ایرانی برخورد کرده توقیف کرد. این نفتکش با پرچم جزایر مارشال در دریای عمان در حال تردد بود.
شش روز پس از آن نیز سپاه پاسداران نفتکش نیووِی را که با پرچم پاناما حرکت میکرد، در آبهای آزاد تنگه هرمز توقیف و دلیل این اقدام را «شکایت شاکی و دستور مقام قضایی» عنوان کرد.
روز ۹ خرداد روزنامه آمریکایی وال استریت جورنال نوشت که امارات متحده عربی به دنبال توقیف دو نفتکش توسط ایران، آمریکا را «تحت فشار» قرار داده است تا اقدامات جدیتری برای مقابله با جمهوری اسلامی در خلیج فارس انحام دهد.
اما مقامهای امارات متحده عربی یک روز بعد این گزارش را تکذیب کردند و گفتند این کشور، پس از ارزیابی مناسبات امنیتی خود، دو ماه پیشتر از ائتلاف امنیتی دریایی خاورمیانه به رهبری ایالات متحده خارج شده است.
خبرگزاری رویترز هم روز ۲۵ خرداد به نقل از یک مقام آمریکایی در منطقه خبر داد که ایران یک پهپاد انتحاری را علیه هدفی تمرینی (کشتی) در خلیج فارس آزمایش کرده و بدون هشدار به سایر کشتیهای منطقه، اقدام به شلیک یک موشک یا پهپاد دیگر نیز کرده است.