پس از افشاگری اخیر اسرائیل درباره ربوده شدن الیزابت تسورکوف، محقق روس-اسرائیلی در عراق، دولت بغداد اعلام کرد که تحقیقات در این باره را آغاز کرده است.
یک سخنگوی دولت عراق روز جمعه ۱۶ تیر به خبرگزاری رویترز گفت که دولت منتظر نتایج این تحقیقات است و اظهارنظر بیشتری در این زمینه نمیکند.
پیشتر اسرائیل از دست داشتن کتائب حزبالله در ربوده شدن این محقق خبر داده، اما خبرگزاری رویترز نوشت که نتوانسته با سخنگوی این گروه شبهنظامی عراقی تحت حمایت جمهوری اسلامی تماس برقرار کند.
این در حالی است که یک روز قبل، مسئول امنیتی کتائب حزبالله دست داشتن در ربودن یک محقق روس-اسرائیلی در بغداد را رد کرده بود.
ابوعلی عسگری روز پنجشنبه ۱۵ تیر با انتشار بیانیهای در کانال تلگرامی خود نوشت که ناپدید شدن الیزابت تسورکوف در عراق «یک نشانه بسیار خطرناک است و ما باید به آن توجه کنیم.»
دفتر نخست وزیر اسرائیل روز چهارشنبه اعلام کرده بود که این دانشجوی دوره دکتری دانشگاه پرینستون که چند ماه پیش در عراق ناپدید شده، در بازداشت کتائب حزبالله است و دولت عراق را مسئول حفاظت از جان او میداند.
مقام کتائب حزبالله مدعی است که این گروه شبهنظامی نقشی در ناپدید شدن خانم تسورکوف نداشته و «سرویسهای امنیتی» باید شبکههای مرتبط با این ماجرا را کشف و «به دست عدالت بسپارند».
دولت اسرائیل در بیانیه خود تأکید کرده بود که این فرد با گذرنامه روسیه وارد عراق شده تا کارهای مطالعاتی دکترای خود را در خاک عراق برای دانشگاه آمریکایی پرینستون دنبال کند.
خانواده خانم تسورکوف روز ۱۴ تیر به رسانههای اسرائیل گفتند آخرین تماس آنها با الیزابت در عراق حدود سه ماه و نیم پیش بود. به گفته خواهرش، الیزابت در عراق بیمار شد و مورد عمل جراحی قرار گرفت.
از روی مجموعهای از گزارشها چنین برمیآید که او تا پیش از ناپدید شدن رد پایش در هفته نخست فروردین امسال، چهار ماه و نیم در عراق اقامت داشته است.
با این حال، یک مقام ارشد پیشین شورای امنیت اسرائیل ارزیابی کرد که روند آزادی احتمالی این فرد «طولانی باشد».
سرهنگ ذخیره تالیا لنکری، معاون سابق شورای امنیت اسرائیل، روز پنجشنبه، ۱۵ تیر، به شبکه اسرائیلی «کان» گفت تلاشها برای آزادی الیزابت تسورکوف ممکن است «هفتهها» یا حتی «ماهها» طول بکشد.
به گفته خانم لنکری، اسرائیل نمیتواند در روند کوشش برای آزادی این «پژوهشگر دانشگاهی» مداخله نکند.
گروه شبهنظامی «کتائب حزبالله» در سال ۲۰۰۹ در فهرست سازمانهای تروریستی آمریکا قرار گرفت. این گروه تاکنون مسئولیت حملات متعدد علیه نیروهای آمریکا و ائتلاف بین المللی را به عهده گرفته است.