لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲۰ آبان ۱۴۰۳ تهران ۰۳:۰۳

آمریکا برای مقابله با اقدامات ایران در توقیف کشتی‌ها، ناو و تفنگدار دریایی به منطقه اعزام می‌کند


نیروهای آمریکا در منطقه خلیج فارس (عکس از آرشیو)
نیروهای آمریکا در منطقه خلیج فارس (عکس از آرشیو)

ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده٬ سنتکام٬ روز پنجشنبه ۲۹ تیر ماه اعلام کرد، وزیر دفاع آمریکا در واکنش به تلاش‌های اخیر ایران برای توقیف کشتی‌های تجاری در منطقه خلیج فارس و تنگه هرمز علاوه بر ارسال جنگنده‌های اف- ۳۵ و اف- ۱۶ و ناوشکن مجهز به موشک‌های هدایت‌شونده، دستور اعزام بخشی از نیروهای واحد آبی-خاکی ارتش این کشور را به منطقه تحت پوشش مسئولیت سنتکام صادر کرد.

در بیانیه سنتکام آمده است که اعزام این نیروها توان، قابلیت و انعطاف‌پذیری نیروهای دریایی ایالات متحده در منطقه را افزایش خواهد داد.

آمریکا می‌گوید، ایران در دو سال اخیر نزدیک به ۲۰ کشتی تجاری با پرچم‌های بین‌المللی را مورد آزار و اذیت، حمله یا توقیف قرار داده است.

ژنرال مایکل کوریلا، فرمانده سنتکام در این زمینه گفت که سنتکام خود را به دفاع از آزادی ناوبری در محدوده مسئولیتش که شامل برخی از آب‌راه‌های مهم جهان است، متعهد می‌داند.

او اضافه کرد: «نیروهای اعزامی، قابلیت‌های منحصر بفردی دارند تا با اتکا به آنها بتوانیم به همراه شرکایمان در منطقه از جریان آزاد تجارت بین‌المللی بیشتر محافظت کنیم و نظم بین‌المللی مبتنی بر قوانین را برقرار سازیم.»

در همین زمینه، مقامات آمریکایی به آسوشیتدپرس گفتند، لوید آستین، وزیر دفاع روز پنجشنبه استقرار گروه آمادگی آبی-خاکی «یو اس اس باتان» و یگان اعزامی ۲۶ نیروی دریایی به منطقه تحت مسئولیت سنتکام را صادر کرد.

طبق این گزارش، گروه آمادگی متشکل از سه کشتی از جمله یک ناو تهاجمی آبی خاکی است و یک یگان معمولاً متشکل از حدود ۲۵۰۰ تفنگدار نیروی دریایی است.

پیشتر وزارت دفاع آمریکا، پنتاگون، در دوشنبه گذشته اعلام کرد که ایالات متحده قرار است چندین فروند هواپیمای جنگنده اف-۳۵ و ناوشکن «توماس هادنر» را - که پیش از این در دریای سرخ مستقر بوده به منطقه خلیج فارس و تنگه هرمز اعزام کند.

مقامات دفاعی آمریکا نیز هفته گذشته از استقرار تعدادی هواپیمای اف-۱۶ در منطقه در طول تعطیلات آخر هفته خبر دادند. همچنین از دو هفته پیش، هواپیماهای جنگنده اِی-۱۰ برای مواجهه با فعالیت‌های ایران، در منطقه مستقر شده‌اند.

در حالی خبر اعزام نیروهای بیشتر آمریکا به منطقه اعلام می‌شود که فرمانده نیروی دریایی سپاه در همین روز با اشاره به توقیف یک نفتکش ایرانی و تدارک برای تخلیه محموله آن در آمریکا، تهدید کرد هر شرکت نفتی که این محموله را تخلیه کند، مسئول خواهد بود.

علیرضا تنگسیری در ادامه تهدید خود گفت٬ اعلام می‌کنیم ما آن شرکت نفتی را که بخواهد نفت ما را از این کشتی خالی کند مسئول می‌دانیم، ضمن این‌که آمریکا را هم مسئول می‌دانیم.

تهدیدهای این مقام ارشد سپاه دو روز بعد از انتشار گزارش روزنامه آمریکایی وال استریت جورنال درباره هراس شرکت‌های آمریکایی از تخلیه محموله نفتکش «سوئز راجان» مطرح می‌شود.

این گزارش تصریح کرده بود دادستان‌های فدرال ایالات متحده نمی‌توانند ۸۰۰ هزار بشکه نفت توقیف‌شدۀ ایران را به حراج بگذارند، زیرا شرکت‌های آمریکایی حاضر به تخلیه این محموله نفتی از نفتکش یونانی لنگر گرفته در تگزاس نیستند.

مقامات جمهوری اسلامی بارها با طرح اتهاماتی نظیر «برخورد با تاسیسات دریایی یا شناورها»، «آلوده کردن محیط زیست» و غیره چندین نفتکش خارجی را توقیف کرده و بعد از دریافت امتیازات از کشورهای خارجی، از جمله رفع توقیف نفتکش‌های ایرانی در آب‌های بین‌المللی، آنها را آزاد کرده‌اند.

سازمان‌های بین‌المللی دریایی در هفته‌های اخیر نسبت به تهدید کشتی‌های تجاری در خلیج فارس و تنگه هرمز هشدار داده بودند.

حوزه تحت نظارت عملیاتی سنتکام شامل خاورمیانه، از جمله ایران، اسرائیل، مصر، و آسیای مرکزی است.

سنتکام یا فرماندهی مرکزی در اول ژانویه ۱۹۸۳ یعنی چهار سال پس از اشغال افغانستان توسط شوروی و انقلاب در ایران، ایجاد شد. اما از آن زمان تاکنون حوزه مسئولیتش تغییر کرده است. دلیل به کار رفتن کلمه «مرکزی» در نام این نهاد نظامی آمریکا به دلیل منطقه جغرافیایی بود که تحت کنترل و مدیریت می‌گرفت، این منطقه شامل اروپا، آفریقا و هندوچین بود.

XS
SM
MD
LG