«مبادلهٔ بیش از ۱۵۰۰ زندانی» میان ایران و کشورهای دیگر از ابتدای سال گذشته
وزیر دادگستری جمهوری اسلامی با بیان اینکه در مجموع ۱۵۳۱ زندانی ایرانی و خارجی بین ایران و کشورهای دیگر مبادله شدهاند، مدعی «گسترش همکاریهای حقوقی و قضایی بین ایران با سایر کشورها» شد.
امینحسین رحیمی روز شنبه در گفتوگو با خبرگزاری ایرنا گفت: «۲۹۸ زندانی ایرانی در سایر کشورها از ابتدای سال ۱۴۰۱ تا امروز به کشور بازگردانده شدند.»
او در این زمینه گفت در این مدت «هزار و ۲۳۳ زندانی اتباع خارجی در ایران» نیز در چارچوب توافقهای دوجانبه به کشورهای متبوع خود انتقال یافتند.
با این حال او به جزئیات این مبادلهها و کشورهای مبدأ و مقصد زندانیان اشارهای نکرد.
در ماههای گذشته مبادلهٔ زندانیان سیاسی میان ایران و کشورهای غربی با واکنش گستردهٔ رسانهها و کاربران شبکههای اجتماعی روبرو شده است.
در همین زمینه در خرداد گذشته اسدالله اسدی که با اتهام برنامهریزی و تلاش برای بمبگذاری در فرانسه، در بلژیک به تحمل زندان محکوم شده بود با چهار شهروند کشورهای بلژیک، دانمارک و اتریش مبادله شد.
جمهوری اسلامی بارها افراد دوتابعیتی را به «گروگان» گرفته و آنها در راستای نیازهای مالی و سیاسی خود، مبادله کرده است.
بادامچیان: نظام با مهسا امینی مدارا کرد
نزدیک به یک سال پیش، مهسا ژینا امینی در بازداشت گشت ارشاد در تهران جان خود را از دست داد؛ با این حال اسدالله بادامچیان، دبیرکل حزب موتلفه اسلامی، معتقد است که حکومت با او «مدارا» کرده است.
بادامچیان در مصاحبهای که خبرگزاری ایلنا روز شنبه منتشر کرد مدعی شده است که مهسا امینی، دختر ۲۲ ساله اهل سقز، در تهران «با لباس مبتذل» به پارک رفته و در مقابل «تذکر» ماموران گشت ارشاد «شروع کرد به فحاشی و دعوا».
این در حالی است که عکسها و ویدئوهایی که ظاهر مهسا امینی را نشان میدهند و همچنین گزارش شاهدان عینی، همگی خلاف ادعاهای دبیرکل حزب موتلفه را نشان میدهد: نه لباس او «مبتذل» بود و نه «فحاشی و دعوا» کرده بود.
جان باختن مهسا ژینا امینی در بازداشت گشت ارشاد جرقه بزرگترین و گستردهترین اعتراضات علیه جمهوری اسلامی را در داخل و خارج از کشور زد، اعتراضاتی که همچنان ادامه دارد.
پوتین به گروه واگنر دستور داد سوگندنامه وفاداری امضا کنند
سه روز پس از سقوط جت خصوصی که گفته میشود فرمانده شبهنظامیان واگنر و معاون او در میان کشتههای آن هستند، خبرگزاریها از روسیه گزارش میدهند که رئیسجمهور روسیه به جنگجویان این گروه فرمان داده تا «سوگند وفاداری» امضا کنند.
به گزارش رویترز، فرمان ولادیمیر پوتین روز جمعه سوم شهریور در وبسایت کرملین منتشر شد و در جزئیات آن آمده است هرکسی که به نمایندگی از ارتش در «عملیات ویژه» دخیل است، موظف به امضای نامه وفاداری رسمی به عنوان گامی در راه ایجاد «پایههای معنوی و اخلاقی دفاع از میهن است».
در متن سوگند تأکید شده که افراد باید از فرماندهان ارشد و رهبران کشور «پیروی کامل» داشته باشند. این فرمان شامل همه پیمانکاران نظامی شده است.
با گذشت حدود ۵۵۰ روز از جنگ روسیه در اوکراین، مسکو هنوز از آن با عنوان «عملیات ویژه» یاد میکند.
هرچند ولادیمیر پوتین یک روز پس از سقوط هواپیما در مسیر مسکو- سنپترزبورگ، به بازماندگان سرنشینان تسلیت گفت، اما کرملین هنوز مرگ قطعی یوگنی پریگوژین و معاون او، دیمیتری اوتکین را تأیید نکرده و اعلام داشته که این امر مستلزم روشن شدن نتایج آزمایشهای مورد نیاز است.
کرملین کماکان گزارشها در مورد دستور ولادیمیر پوتین برای مجازات یوگنی پریگوژین به دلیل شورش او در روز سوم تیر امسال را «کذب محض» میداند.
شورای نگهبان: ممکن است کسانی که تأیید نشده بودند این بار تأیید صلاحیت شوند
با نزدیک شدن به انتخابات مجلس در ایران، سخنگوی شورای نگهبان روز شنبه در یک نشست خبری این احتمال را مطرح کرد که کسانی که پیشتر تأیید صلاحیت نشدهاند، این بار بتوانند از سد این شورا بگذرند.
هادی طحان نظیف روز شنبه گفت: «ممکن است کسانی که در گذشته تأیید نشده باشند، اکنون با به دست آمدن اسناد و مدارکی تأیید صلاحیت شوند.»
با نزدیک شدن به موعد برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری که قرار است در اسفندماه سال جاری برگزار شود، اظهار نظر مقامها و حامیان حکومت در ایران هم روزبهروز در این باره بیشتر میشود.
در همین زمینه اسدالله بادامچیان، دبیرکل حزب موتلفه اسلامی، هم با اشاره به رد صلاحیت علی لاریجانی در انتخابات ریاست جمهوری گذشته روز شنبه گفته است: «اگر آقای لاریجانی در این دوره انتخابات شرکت کند، آنها هم او را تأیید میکنند و جفا تمام میشود.» اشاره او به گفته علی خامنهای است که پس از رد صلاحیت لاریجانی چنین اظهار نظر کرد که به او «جفا» شده است.
نگرانی از احتمال مشارکت اندک مردم در انتخابات مجلس بعد از اعتراضهای سراسری سال گذشته به حدی است که علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، ۱۴ خرداد امسال در یک سخنرانی، آن را «انتخابات بسیار مهم» خواند و گفت «توپخانههای دشمن» از ۹ ماه پیش از برگزاری آن مشغول «بمباران انتخاباتی» است.
این در حالی است که در دوره پیشین انتخابات مجلس، بر اساس آمارهای دولتی، بیش از نیمی از واجدان شرایط رأیدهی در انتخابات شرکت نکردند.
وجود «۱۲۰ مدرسه عشایری خطرآفرین» در خوزستان
رئیس ادارهٔ آموزش و پرورش عشایری خوزستان اعلام کرد حدود «۱۲۰ مدرسه عشایری» در این استان نیاز به بازسازی و نوسازی دارند.
رضا فرامرزی روز شنبه در گفتوگو با ایسنا گفت: «این مدارس خطرآفرین، سنگی و یا در فضای روستایی نامناسبی هستند که برای دایر کردن مدرسه اجاره شدهاند.»
او در ادامه با بیان اینکه «۱۴۳ مدرسهٔ چادری» هم در این استان وجود دارد، افزود این مدارس «در مناطق صعبالعبور هستند که به دلیل نبود جادهٔ مناسب برای استقرار کانکس یا انتقال مصالح برای ساخت مدرسه، ناچار هستیم از مدارس چادری استفاده کنیم.»
آقای فرامرزی با اشاره به اینکه رفتوآمد «یکی از چالشهای اصلی دانشآموزان عشایری است» گفت تنها نصف هزینهٔ این رفتوآمد از سوی آموزشوپرورش پرداخت میشود و چون والدین این دانشآموزان «بیبضاعت» هستند، این مسئله به ترک تحصیل دانشآموزان منجر میشود.
دانشآموزان مناطق روستایی و عشایری در ایران سالها است که از عدم دسترسی به امکانات مناسب آموزشی و مدارس ناایمن و خطرناک رنج میبرند.
فدراسیون فوتبال اسپانیا جنی هرموسو را به اقدامات قانونی تهدید کرد
فدراسیون فوتبال اسپانیا روز شنبه، چهارم شهریور، جنی هرموسو، بازیکن تیم ملی فوتبال زنان این کشور را به دلیل سخنانش در مورد «بوسه اجباری» رئیس فدراسیون از او، به «دروغگویی» متهم کرد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه و گاردین، فدراسیون با تهدید خانم هرموسو به اقدامات قانونی به ظن «دروغگویی»، اعلام کرد که او «با رضایتمندی» بوسه یادشده را با لوئیس روبیالس، رئیس فدراسیون که دارای «رابطه نزدیک» با یکدیگر هستند، ردوبدل کرده است.
فدراسیون از جمله با استناد به عکسهایی که در آن دیده میشود خانم هرموسو پای خود را بلند کرده تا به قد آقای روبیالس برسد و «او را ببوسد»، مدعی است که این فوتبالیست زن خود «محرک» بوسه بود. رئیس فدراسیون نیز روز جمعه گفت که «قربانی فمینیسم جعلی» شده است.
خانم هرموسو اما در بیانیهای جدید در پی تهدید فدراسیون اعلام کرد که او به بوسه رضایت نداده بود و ایجاد تردید در حرفش را «تحمل نخواهد کرد».
فدراسیون همچنین احتمال داده که علیه ۷۹ عضو تیم فوتبال زنان نیز به ظن «افترا» شکایت کند. فوتبالیستهای تیم ملی زنان اسپانیا اعلام کردهاند تا برکناری آقای روبیالس، از هرگونه حضور در زمین فوتبال خودداری میکنند.
جنجال این بوسه در جریان جشن قهرمانی تیم ملی فوتبال زنان اسپانیا در هفته گذشته، همچنان پیروزی این تیم در رقابتهای جام جهانی زنان سال ۲۰۲۳ را تحتالشعاع قرار داد و مقامات ارشد دولت مادرید و چهرههای مطرح افکار عمومی اسپانیا و همچنین اروپا خواهان کنارهگیری آقای روبیالس هستند.
داریوش رحمانیان، استاد تاریخ در دانشگاه تهران، «در آستانه اخراج»
در ادامه انتشار اخبار فشار بر دانشجویان و استادان دانشگاه، خبرهایی در شبکههای اجتماعی منتشر شده است حاکی از این که داریوش رحمانیان، استاد ممتاز تاریخ در دانشگاه تهران، در آستانه اخراج قرار گرفته است.
علی شریفی زارچی که خود استاد دانشگاه شریف تهران است، در توئیتی نوشت: «دانشگاه تهران، دکتر داریوش رحمانیان، تاریخنگار، نویسنده و دانشیار گروه تاریخ را با حذف درسهای ترم آینده در وضعیت تعلیق قرار داد.»
هنوز درباره دلیل این تصمیم دانشگاه تهران خبر رسمی منتشر نشده است.
پیش از این نیز شماری از استادان دانشگاههای تهران، فردوسی مشهد، دانشگاه اصفهان، دانشگاه هنر تهران، دانشگاه کرمان، دانشگاه حکیم سبزواری، دانشگاه بهشتی و دیگر دانشگاههای ایران به خاطر حمایت از دانشجویان معترض از کار «تعلیق» یا «اخراج» شدهاند.
ابعاد «تعلیق» و «اخراج» استادان بسیار گسترده بوده و محدود به چند دانشگاه نیست و شوراهای صنفی دانشجویان کشور پیشتر در گزارشی موج «تعلیق» و «اخراج» استادان دانشگاه را بخشی از «پروژه بزرگتر تصفیه دانشگاهها در سراسر کشور» خواند.
برنامه جشنواره فیلم ونیز در حمایت از سعید روستایی و «مبارزان آزادی» در ایران
جشنواره فیلم ونیز روز جمعه در بیانیهای اعلام کرد که در حمایت از سعید روستایی، کارگردان ایرانی فیلم برادران لیلا، و زنان و مردان ایرانی که «برای آزادی مبارزه میکنند»، روی فرش قرمز برنامهای اجرا خواهد کرد.
پس از آن که دادگاهی در ایران آقای روستایی را به دلیل ساخت فیلم «برادران لیلا» و نمایش آن در جشنواره کن سال ۲۰۲۲ به ۶ ماه زندان محکوم کرد که یک بیستم آن قابل اجرا و مابقی آن تا ۵ سال تعلیق شده است، جشنواره معتبر کن هم این حکم را محکوم کرد.
این فیلم که دست و پا زدنهای یک خانواده ساکن تهران در بحبوحه مشکلات اقتصادی را روایت میکند، پس از نمایش در جشنواره کن در ایران ممنوع شد.
حال جشنواره معتبر فیلم ونیز هم به جشنوارهها و فیلمسازان خارجی دیگر پیوسته و از معترضان به حکومت در ایران اعلام حمایت کرده است.
سعید روستایی در سال ۲۰۱۹ با فیلم «متری شش و نیم» در این جشنواره شرکت کرد. این جشنواره سال گذشته هم از جعفر پناهی، دیگر فیلمساز معترض، ابراز حمایت کرده بود.
فرود اضطراری دو پرواز در ایران «به دلیل نقص فنی»
خبرگزاری تسنیم گزارش داد دو پرواز ایرانی از مبدأ تهران و مشهد به مقصد کشورهای همسایه «به دلیل نقص فنی» مجبور به فرود اضطراری شدند.
این خبرگزاری گزارش داد هواپیمای ایرباسِ پرواز روز شنبه قشمایر از تهران به استانبول به دلیل نقص فنی به فرودگاه بینالمللی پایتخت بازگشت.
رئیس روابط عمومی هواپیمایی قشمایر با بیان اینکه این پرواز با «هواپیمای بکآپ» انجام خواهد شد، به تسنیم گفت: «تمام مسافران در سلامت کامل بهسر میبرند.»
این خبرگزاری نزدیک به سپاه همچنین خبر داد پرواز روز شنبه مشهد-نجف هواپیمایی سپهران نیز به دلیل بروز نقص فنی در «فرودگاه هاشمینژاد مشهد» به صورت اضطراری فرود آمد.
ایران به دلیل تحریمهایی که در چهار دهه گذشته در جریان بوده، نمیتواند هواپیمای مسافربری و تجهیزات آن را از بازارهای بینالمللی خریداری کند و ناوگان هوایی کشور به شدت فرسوده است.
خبر اخراج علی شریفی زارچی از دانشگاه شریف واکنشبرانگیز شد
علی شریفی زارچی، استاد دانشگاه شریف، روز شنبه از اخراج خود از این دانشگاه خبر داد و در واکنش، دبیر هیئت اجرایی جذب اساتید دانشگاه شریف تأیید کرد که محمدرضا عارف، یکی از اعضای این هیئت، از جمله رأیدهندگان به اخراج این استاد دانشگاه بوده است.
آقای شریفی زارچی از جمله افرادی بود که به فرآیند «جذب ۱۵ هزار عضو هیئت علمی همسو با حکومت» واکنش نشان داده و از سخنگوی وزارت علوم خواسته بود که صراحتاً در خصوص «صحت با عدم صحت نامه خیلی محرمانه رئیس دفتر رییسجمهور و نامه محرمانه وزیر کشور» درباره جذب اعضای هیئت علمی پاسخگو باشد.
سعید بهزادیپور، دبیر هیئت اجرایی جذب اساتید دانشگاه شریف درباره اخراج این استاد مدعی شد که او همکاری «پبمانی» با دانشگاه شریف داشته که بهمن ۱۴۰۰ به پایان رسید و «درخواست تمدید عضویت پیمانی» نداده است.
او خبر داد هیئت اجرایی جذب دانشگاه که رسول جلیلی، رئیس دانشگاه، و محمدرضا عارف، معاون اول پیشین رئیس جمهور در دولت محمد خاتمی، از اعضایش هستند، «رأی به پایان همکاری» با شریفی زارچی دادند.