یک روز پس از واکنش سفارت ایران در پاریس مبنیبر اینکه حمله به در ورودی بخش کنسولی با «آتش زدن چند لاستیک» صورت گرفته است، یک رسانۀ فرانسوی گزارش داد که این حمله با «کوکتل مولوتوف» انجام شده بود.
سفارت جمهوری اسلامی در فرانسه، بامداد ۱۸ شهریورماه هدف حمله قرار گرفت که در جریان آن، ورودی بخش کنسولی سفارت به آتش کشیده شد.
آثار آتش بر ورودی ساختمان که در خیابان فرنل، در منطقه شانزدهم پاریس، قرار دارد، بهروشنی قابل به مشاهده است. همچنین بخشهایی از دیوار بیرونی بخش کنسولی، بر اثر دود آتش تیرهرنگ شده است.
شورای انقلابی دادخواهان و کارزار حقوق بشر ایران، روز شنبه نمایشگاهی را در پایتخت سوئد و تحت عنوان «آنچه باقی ماند» از عکسها و اشیای بهجامانده از کشتهشدگان بهدست جمهوری اسلامی، برگزار کرد.
عسل جزیده، از آسیبدیدگان چشمی در اعتراضات «زن، زندگی، آزادی»، با انتشار ویدئویی در شبکه اجتماعی ایکس به افرادی که او را «پروژه» مینامند، واکنش نشان داد.
دستکم ۱۴۰ چشمپزشک اوایل آذر پارسال در بحبوحۀ اعتراضات سراسری با امضای بیانیهای شهادت دادند که از شروع اعتراضات در اواخر شهریور ۱۴۰۱ شمار قابل توجهی از معترضان بهدلیل «اصابت گلولههای ساچمهای و پینتبال به چشمشان» به مراکز درمانی مراجعه کردند که تعداد زیادی از آنها، بینایی یک یا دو چشم خود را از دست دادند.
سازمان حقوق بشر ایران هم در ۱۴ بهمن ۱۴۰۱ طی گزارشی با اشاره به موارد متعدد شلیک نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی به صورت و چشم معترضان، تأکید کرد که شلیک نیروهای امنیتی به چشم معترضان «سیستماتیک و هدفمند» بوده است.
بازداشت شش معترض فعال در فضای مجازی در کهگیلویه و بویراحمد
سازمان اطلاعات سپاه پاسداران در استان کهگیلویه و بویراحمد روز شنبه از بازداشت شش فعال فضای مجازی خبر داد و آنها را به «برنامهریزی برای تجمع و اغتشاشآفرینی در روزهای آتی» متهم کرد.
نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی همواره از اعتراضات مردمی ایران با عنوان «اغتشاشات» یاد میکنند و به بهانۀ «اغتشاشگر» خواندن معترضان، مطالبات مدنی شهروندان را سرکوب میکنند.
اطلاعات سپاه کهگیلویه و بویراحمد به هویت بازداشتشدگان اشاره نکرده اما مدعی شده است این شش نفر «در پنج صفحه فضای مجازی با تشویش اذهان به دنبال تحریک افکار عمومی برای ایجاد ناامنی بودند».
این نهاد امنیتی صرفاً افزوده که بازداشتشدگان از افراد «فعال» در اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ بودهاند و بدون ارائه سند و مدرک آنها را دارای «سوءسابقه» خوانده است.
حکومت جمهوری اسلامی اقدامات گستردهای را در هفتههای اخیر در چارچوب آنچه فرمانده سپاه پاسداران «پیشگیری» از اوجگیری دوباره اعتراضات خواند، به اجرا گذاشتهاند؛ فشارهای امنیتی از جمله تهدید، بازداشت، احضار و اخراج اساتید دانشگاه، دانشجویان معترض و دیگر اقشار مختلف جامعۀ ایران از جمله کنشگران مدنی و صنفی از جمله این اقدامات در آستانۀ سالگرد جان باختن مهسا ژینا امینی بهشمار میروند.
آمار بانک مرکزی: رکورد تاریخی رشد پایه پولی در ایران
آمارهای بانک مرکزی ایران نشان میدهد که رشد پایه پولی در فروردین امسال نسبت به ماه مشابه پارسال با ثبت یک رکورد تاریخی به ۴۵ درصد رسیده است.
پایه پولی نتیجه چاپ پول بدون پشتوانه بانک مرکزی بهدلیل استقراض گسترده دولت است که منجر به افزایش تورم میشود.
آمارهای بانک مرکزی نشان میدهد فروردین امسال بدهی دولت ابراهیم رئیسی به بانک مرکزی، ۶۵ هزار میلیارد تومان نسبت به ماه مشابه پارسال افزایش یافته است.
همچنین بدهی بانکها به بانک مرکزی نیز با رشد ۱۴۸ درصدی نسبت به فروردین سال گذشته به ۳۵۵ هزار میلیارد تومان رسیده است.
علت اصلی رشد بدهی بانکها به بانک مرکزی ناشی از آن است که دولت علاوهبر استقراض مستقیم از بانک مرکزی، بهصورت غیرمستقیم و یا از طریق بانکهای کشور از بانک مرکزی استقراض میکند.
مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی نیز ۱۲ اردیبهشت با انتشار گزارشی از رشد ۶۱ درصدی بدهیهای دولت و شرکتهای دولتی در سال ۱۴۰۱ نسبت به شهریور ۱۴۰۰ خبر داد.
مجموع بدهیهای دولت و شرکتهای دولتی تا پایان پارسال حدود سه هزار و ۱۳۸ تریلیون تومان برآورد شده که معادل حدود ۲۹ درصد از تولید ناخالص داخلی ایران است.
نازیلا معروفیان به قید کفالت از زندان اوین آزاد شد
برخی منابع حقوق بشری گزارش دادند که نازیلا معروفیان، روزنامهنگار زندانی در اوین، روز شنبه به قید کفالت آزاد شد و بهاین ترتیب، اعتصاب غذای او نیز پایان یافت.
محمد سعادتی، استاد دانشگاه بیرجند، نیز اخراج شد
همزمان با تداوم موج اخراج اساتید دانشگاهی در آستانۀ سالگرد اعتراضات سراسری، محمد سعادتی، استاد دانشگاه بیرجند، نیز خبر داد که پس از ۱۳ سال تدریس در دانشگاه به او اعلام شده که «امکان تمدید قرارداد مقدور نیست».
این استاد دانشگاه با بیان اینکه هفته گذشته این مسئله به صورت شفاهی به او اعلام شده نوشت روز شنبه «نامۀ اخراج» خود را دریافت کرده است.
او در شبکۀ اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) تصریح کرده که پیشتر، به صورت شفاهی به او اعلام شده بود بهدلیل عدم «صلاحیت عمومی»، دانشگاه بیرجند با این استاد دانشگاه قطع همکاری خواهد کرد.
اخراج اساتید دانشگاههای ایران در هفتههای اخیر موج گستردهای از انتقادها را از سوی نهادهای مختلف دانشجویی، شخصیتهای سیاسی و دانشگاهی در پی داشته است.
ابعاد «تعلیق» و «اخراج» استادان چنان گسترده است که شوراهای صنفی دانشجویان کشور پیشتر آن را بخشی از «پروژه بزرگتر تصفیه دانشگاهها در سراسر کشور» خوانده است.
آقای سعادتی در پایان تأکید کرده که او هیچگونه «کسر امتیاز آموزشی و پژوهشی» نداشته و مشکل او مربوط به بخش «گزینش و استعلام» است.
مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، هرانا، میگوید که از میان اساتید منتقد در دانشگاههای مختلف کشور که از اواخر تیرماه تاکنون به بهانههای گوناگون از تدریس کنار گذاشته شده و یا با محدودیتهایی مواجه شدهاند، توانسته هویت ۲۹ تن را - با احتساب محمد سعادتی - تأیید کند.
افزایش شمار کشتهشدگان زلزلۀ مراکش به بیش از هزار تن
شمار کشتهشدگان زلزلۀ شامگاه ۱۷ شهریورماه در جنوب مراکش به بیش از هزار تن رسیده است.
رسانههای دولتی این کشور، حوالی عصر شنبه به نقل از وزارت کشور مراکش شمار قربانیان این زلزلۀ قوی را یکهزار و ۳۷ تن اعلام کردند.
شمار مجروحان این حادثه نیز به دستکم یکهزار و ۲۰۰ نفر افزایش یافته است.
زلزلهای به بزرگی ۶.۸ شامگاه جمعه ساعت ۱۱ به وقت محلی، جنوب مراکش را لرزاند. مرکز این زمینلرزه در «إغيل» در استان الحوز در جنوب مراکش گزارش شده است.
گزارشها حاکی است که در این زلزله صدها ساختمان تخریب شده است و ساکنان مناطق زلزلهزده شب را بیرون از منازل خود و در فضاهای سر باز به صبح رساندند.
حمله به سفارت جمهوری اسلامی در پاریس
ورودی بخش کنسولی سفارت جمهوری اسلامی در پاریس، صبح روز شنبه به آتش کشیده شد.
تا لحظه تنظیم این خبر، در خبرگزاریهای رسمی فرانسه در مورد چگونگی و عامل یا عاملان این آتشسوزی اطلاعرسانی نشده است.
بر پایۀ شنیدههای غیررسمی رادیو فردا «یک مرد با انتشار یک پیام صوتی که سپس برای دریافتکنندگان پاک شده است» اظهار کرده که به آتش کشیدن سفارت را «برای مردم ایران» انجام داده است.
رادیو فردا بهطور مستقل نمیتواند درستی این شنیدهها را تأیید کند.
محل ورودی بخش کنسولی سفارت جمهوری اسلامی، در خیابان فرنل، پشت در ورودی اصلی سفارت قرار دارد.
در همین حال، ساعاتی پس از انتشار خبر این حمله، خبرگزاری دولتی ایرنا به نقل از یک سخنگوی سفارت جمهوری اسلامی در پاریس نوشت که اوضاع سفارت، «در کنترل است و خللی در روند فعالیتهای آن وارد نشده است».
بر اساس این گزارش، بامداد شنبه افرادی ناشناس اقدام به «آتش زدن چند لاستیک» در مقابل در ورودی ساختمان بخش کنسولی سفارت جمهوری اسلامی کردند که در نتیجۀ آن، «آسیب جزئی» به در ورودی این ساختمان وارد شد.
خبرگزاری دولت جمهوری اسلامی همچنین به نقل از رایزن رسانهای سفارت ایران در پاریس، عاملان این حمله را «منتسب به گروههای معاند و ضدانقلاب» دانسته و گفته این افراد «تحت تعقیب» هستند.
تجمع اعتراضی خانوادۀ یکی از بازداشتشدگان اعتراضات در مقابل فرمانداری آبدانان
وبسایت حقوق بشری «ههنگاو» روز شنبه با انتشار این ویدئو، از تجمع اعتراضی خانواده وحید چاوران، از بازداشتشدگان اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» در آبدانان، مقابل فرمانداری این شهر در استان ایلام خبر داد.
وحید چاوران، یکی از چهار معترض زندانی در بازداشتگاه مرکزی ایلام است که در اعتراض به وضعیتشان در زندان از ۱۲ شهریور اعتصاب غذا کرده و لبهای خود را دوختهاند.