سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی اعلام کرد که مقامهای جمهوری آذربایجان به تهران پیام دادهاند که قصدی برای اقدام نظامی علیه جمهوری ارمنستان ندارند.
ناصر کنعانی روز دوشنبه ۲۰ شهریور در جریان نشست خبری هفتگی خود گفت: «ما با مقامات هر دو کشور جمهوری آذربایجان و ارمنستان در تماس هستیم و مقامات ارمنستان نسبت به احتمال درگیری نظامی جدید از سوی آذربایجان اظهار نگرانی کردند.»
او افزود: «اما مقامات باکو به ما پیام دادند که هیچ قصدی برای حمله نظامی ندارند و نقل و انتقالات اخیر یک اقدام متعارف نظامی در آستانه فصل زمستان است چرا که تردد در مناطق کوهستانی سخت و دشوار میشود.»
این مقام وزارت خارجه جمهوری اسلامی همچنین گفت که با توجه به «اهمیت تحولات قفقاز و تأثیرات هرگونه ناآرامی و بیثباتی و تنش جدید در منطقه بر کل منطقه» جمهوری اسلامی «با حساسیت و جدیت» تحولات در این زمینه را دنبال میکند.
همزمان با این اظهارات، وزارت دفاع جمهوری آذربایجان اعلام کرد که رئیس ستاد کل نیروهای مسلح این کشور به ترکیه سفر کرده است.
بر اساس این گزارش، کریم ولیاف که معاونت وزارت دفاع جمهوری آذربایجان را نیز بر عهده دارد، قرار است که با مقامهای نظامی ترکیه درباره همکاریهای نظامی میان دو کشور گفتوگو کند.
ترکیه از حامیان باکو در برابر ارمنستان در مناقشه قرهباغ به شمار میرود.
سه مقام ارشد دولت آذربایجان روز جمعه در دیدار با دیپلماتهای خارجی در باکو، ارمنستان را به «تشدید تحرکات نظامی» و حمایت بیشتر از جداییخواهان قرهباغ متهم کرده بودند و نخستوزیر ارمنستان نیز آخر هفته در تماس با مقامات ارشد چند کشور غربی و ایران بر لزوم انجام مذاکرات «فوری» با الهام علیاف، پیش از تشدید خشونت در قرهباغ کوهستانی و در امتداد مرزهای ارمنستان و آذربایجان تأکید کرد.
در حالی که احتمال تنش نظامی میان باکو و ایروان افزایش یافته، آرمان سرکیسیان، معاون وزیر دفاع ارمنستان نیز روز دوشنبه درباره این احتمال گفت: «خطر همیشه وجود دارد، باید اقداماتی انجام شود تا به طور کلی ماجرا به عملیات نظامی بزرگ کشیده نشود.»
مقامات محلی قرهباغ که متکی به ایروان هستند، روز شنبه ۱۸ شهریور گفتند که آذربایجان «موافقت» کرده کمکهای زمینی با نظارت نیروهای حافظ صلح روسیه و صلیب سرخ به مردم این مناطق ارسال شود.
به گزارش رادیو اروپای آزاد، مقامات یادشده نیز موافق بودهاند که کمکها برای ارامنه مستقیماً از جاده آغدام که قلمروی آذربایجان است، ارسال شود.
هرچند باکو محاصره دالان لاچین را انکار میکند اما در دوره اخیر فشار آورده که از جاده آغدام به جای لاچین برای ارسال کمک به مردم منطقه استفاده شود.
تنشهای جدید در حالی است که به تازگی وزارت دفاع آمریکا نیز خبر داده که ۸۵ نظامی و ۱۷۵ شهروند این کشور برای برگزاری رزمایش مشترک راهی ارمنستان شدهاند.
این وزارتخانه اعلام کرد رزمایش موسوم به «متحد عقاب ۲۰۲۳» از دوشنبه به مدت ۹ روز انجام خواهد شد و هدف آن آماده کردن نیروهای این کشور برای انجام ماموریتهای حفظ صلح بینالمللی است.