کشورهای گروه بریکس درباره جنگ غزه «نشست فوقالعاده» برگزار میکنند
نشست فوقالعاده گروه قدرتهای اقتصادی نوظهور، بریکس، درباره جنگ غزه عصر سهشنبه با حضور اعضای اصلی و دعوت شده برای عضویت در این گروه و همچنین با حضور دبیرکل سازمان ملل، به شکل «ویدئو کنفرانس» برگزار میشود.
دفتر رییس جمهور آفریقای جنوبی در بیانیهای مطبوعاتی اعلام کرد که این کشور ریاست «نشست فوقالعاده و مجازی» گروه بریکس را درباره «وضعیت غزه و خاورمیانه» بر عهده خواهد داشت.
در این بیانیه عنوان شده که علاوه بر برزیل، روسیه، هند، چین، آفریقای جنوبی، کشورهایی که با عضویت آنها در بریکس موافقت شده یعنی ایران، آرژانتین، مصر، عربستان سعودی، امارات متحده عربی و اتیوپی نیز در این نشست حضور دارند.
همچنین آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، در این نشست مجازی شرکت خواهد کرد.
در همین حال خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، ایرنا، عنوان کرد که برگزاری نشست فوقالعاده بریکس درباره جنگ غزه با پیشنهاد ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری اسلامی ایران، انجام میشود.
این خبرگزاری دولتی افزود که در این «نشست فوقالعاده» که از طریق «ویدئو کنفرانس» برگزار میشود، سران بریکس و اعضای «بریکس پلاس» مواضع خود را در مورد جنگ غزه بیان خواهند کرد.
گروه بریکس متشکل از چین، روسیه، هند، آفریقای جنوبی و برزیل به عنوان قدرتهای اقتصادی نوظهور در سال ۲۰۰۹ و با هدف هماهنگی بیشتر در امر تجارت و اقتصاد تشکیل شد.
نشست قبلی سران بریکس در روزهای پایانی مرداد ماه سالجاری در ژوهانسبورگ آفریقای جنوبی، تحت تاثیر جنگ روسیه علیه اوکراین و بدون حضور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، برگزار شد.
در جریان اجلاس سران بریکس در ژوهانسبورگ، این گروه با عضویت ۶ کشور دیگر شامل ایران، آرژانتین، مصر، عربستان سعودی، امارات متحده عربی و اتیوپی موافقت کردند.
با وجود موافقت کشورهای بریکس با گسترش اعضای این گروه، فرایند رسمی عضویت این ۶ کشور از جمله ایران از ژانویه سال ۲۰۲۴ آغاز خواهد شد.
رئیس صلیب سرخ با رهبر حماس در قطر دیدار کرد
کمیته بینالمللی صلیب سرخ اعلام کرد که میریانا اسپولیاریک، رئیس این نهاد جهانی، روز دوشنبه با اسماعیل هنیه، رهبر حماس، در قطر دیدار کرد.
این نهاد در بیانیه خود تاکید کرده که کمیته بینالمللی صلیب سرخ نقشی در هیچ از یک مذاکرهها برای آزادی گروگانهایی که حماس در اختیار گرفته است، نداشته اما این آمادگی را دارد تا روند آزادی کسانی را که طرفین جنگ بر سر آن توافق کردهاند، تسهیل کند، امری که تاکنون نیز دو بار انجام داده است.
بیانیه یادشده در ادامه افزوده که کمیته بینالمللی صلیب سرخ اصرار دارد که نمایندگان آن بتوانند با گروگانها برای بررسی وضعیت سلامتیشان و تحویل دارو به آنها ملاقات کنند.
این بیانیه در حالی منتشر شده که جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، روز دوشنبه از قریبالوقوع بودن توافق بر سر آزادی افرادی که گروه افراطی حماس به گروگان گرفته است، خبر داد.
ارتش اسرائیل میگوید به قلب شهر غزه رسیده است
یک سخنگوی وزارت دفاع اسرائیل، روز دوشنبه ۲۹ آبان گفت، ارتش اسرائیل «بسیار سادهتر از آنچه حماس انتظارش را داشت»، به قلب شهر غزه رسید و نیروهای اسرائیلی همچنان طبق برنامه در حال پیشروی هستند.
دانیل هاگاری، سخنگوی وزارت دفاع اسرائیل، در نشست خبری روزانه خود گفت: «ما ضمن محاصره غزه اقدام به حملاتی کردیم که به قلب این شهر رسید. خیلی سریع بسیار سادهتر از آنچه حماس انتظارش را داشت، به قلب شهر رسیدیم.»
او افزود: «سربازان ما طبق برنامه به پیشروی ادامه میدهند و این زمان میبرد. جنگ مرحله به مرحله پیش میرود.»
آقای هاگاری گفت، ارتش اسرائیل در مناطق زیتون و جبالیا در شمال غزه به دنبال اعضای حماس است و «هماکنون جبالیا را تحت محاصره دارد و شروع به نابودی گردانهای حماس در آن منطقه کرده است».
این سخنگوی وزارت دفاع اسرائیل همچنین گفت نیروهای اسرائیلی طی روزهای گذشته درگیر جنگ رو در رو با گردان زیتون بودهاند که یکی از گردانهای مرکزی حماس در منطقه زیتون در شمال نوار غزه است.
گوترش: شمار قربانیان غیرنظامیان جنگ در غزه «بیسابقه» است
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، روز دوشنبه گفت، شمار غیرنظامیانی که در غزه کشته شدهاند در مقایسه با هر جنگی که از زمان ریاست او بر این نهاد جهانی، سال ۲۰۱۷، به این سو رخ داده، «بیسابقه» بوده است.
آقای گوترش در یک نشست خبری گفت: «چیزی که مشخص است این است که طی چند هفته، هزاران کودک کشته شدهاند. این چیزی است که اهمیت دارد. ما شاهد کشتار غیرنظامیان در ابعادی هستیم که از زمانی که من دبیرکل [سازمان ملل متحد] شدهام، در هیچ جنگی نظیر نداشته و بیسابقه بوده است.»
وی در پاسخ به سئوالی درباره آینده غزه پس از جنگ، این امکان را که غزه تحت الحمایه سازمان ملل بشود، رد کرد و خواستار «رویکردی چندجانبه» شد که در نهایت به اجرای راهحل دو کشوری منجر شود.
آقای گوترش گفت: «همه باید کمک کنند تا شرایط انتقال قدرت فراهم شود و به تشکیلات خودگردان فلسطین، اجازه دهند که مسئولیت در غزه را بر عهده بگیرد.»
سازمان جهانی بهداشت شرایط بیمارستانهای غزه را «فاجعهبار» خواند
یک مقام ارشد سازمان جهانی بهداشت روز دوشنبه شرایط بیمارستانهای غزه را «فاجعهبار» خواند و گفت، اغلب آنها عملا کارایی خود را از دست دادهاند و بقیه آنها هم احتمالا جوابگوی هزاران نوزادی که پیشبینی میشود تا ماه آینده به دنیا بیایند، نخواهند بود.
این اظهارات ساعتی پس از آن بیان شده است که وزارت بهداشت غزه اعلام کرد اصابت یک بمب به طبقه دوم بیمارستانی در شمال غزه دوازده کشته بر جای گذاشت. این وزارتخانه تحت تسلط حماس است.
گزارشها حاکی از وقوع درگیریهای شدید در اطراف بیمارستان اندونزیایی در غزه است که هزاران بیمار را در خود جای داده. این درگیری یک روز پس از آن رخ داد که سازمان بهداشت جهانی ۳۱ نوزاد نارس را از بیمارستان شفا که بزرگترین بیمارستان غزه است خارج کرد.
درخواست دموکراتها از بایدن درباره کمکهای بشردوستانه به غزه
جمعی از سناتورهای دموکرات آمریکا، روز دوشنبه ۲۹ آبان، از جو بایدن، رئیسجمهور این کشور خواستند اسرائیل را به اقدام فوری در مورد تسهیل رساندن کمکهای بشردوستانه به غیرنظامیان غزه و باز کردن مجدد گذرگاه بزرگ مرزی تشویق کند.
آنها در بخشی از نامه خود نوشتهاند: «نگرانی ما از این بابت است که افزایش و طولانی شدن این رنج در غزه، نه تنها از تحمل غیرنظامیان فلسطینی آن ناحیه خارج باشد، بلکه با شدت یافتن تنشهای موجود و از دست رفتن اتحادهای منطقهای برای اسرائیل، بر امنیت غیرنظامیان اسرائیلی نیز تاثیر منفی خود را بگذارد.»
تیمی بالدوین، تیم کین و کریس وان هولن از جمله یازده سناتور دموکراتی هستند که در نامهای به بایدن این درخواست را مطرح کردهاند. کاخ سفید هنوز در این مورد اظهارنظری نکرده است.
این سناتورها نامه خود را در حالی به دست جو بایدن رساندهاند که دولت او از نزدیک شدن به توافقی برای آزادسازی تعدادی از ۲۴۰ اسرائیلی گروگان گرفته شده توسط گروه افراطی حماس خبر داده است.
با وجودی که این سناتورها در نامه خود درخواست آتشبس را مطرح نکردهاند اما از وضعیت وخیم انسانی در غزه سخن گفته و خواستار اقدام برای رساندن مداوم آب، غذا، سوخت و دیگر نیازهای اولیه به آن ناحیه شدهاند. آنها همچنین خواستار بازگشایی گذرگاه کرم شلوم (گذرگاه میان اسرائیل و غزه)، محافظت از غیرنظامیان و مناطق غیرنظامی و تضمین دسترسی غیرنظامیان به مراقبتهای پزشکی شدهاند.
اسرائیل میگوید یک کارگاه تولید راکت حماس را در داخل مسجدی کشف کرده است
ارتش اسرائیل میگوید نیروهایش یک «کارگاه تولید راکت» گروه حماس و مقداری سلاح و همچنین ورودی یک تونل را درون مسجدی در محله زیتون شهر غزه کشف کردهاند.
دنیل هگاری، سخنگوی ارتش اسرائیل، عصر دوشنبه در یک نشست خبری گفت حماس از این مسجد به عنوان محل تولید سلاح استفاده میکرد و در زیرزمین مسجد هم کارگاه تولید راکت یافت شده است.
او گروه افراطی حماس را متهم کرد که از «اسلام و نمادهایش برای ترور» استفاده میکند و وعده داد که ارتش اسرائیل به افشای بهرهگیری حماس از اماکن غیرنظامی ادامه خواهد داد.
محله زیتون یکی از پایگاههای نیروهای شبهنظامی حماس است و ارتش اسرائیل عکسهایی از آنچه که میگوید حماس از این مسجد برای اهداف خود استفاده میکرده، منتشر کرده است.
از زمان حمله روز ۱۵ مهر حماس به مناطق جنوبی اسرائیل، صدها راکت نیز از نوار غزه به سوی شهرهای اسرائیل شلیک شده که اکثر آنها توسط سامانه دفاعی گنبد آهنین این کشور رهگیری و منهدم شده است.
این گروه افراطی در فهرست سازمانهای تروریستی ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا قرار دارد.
بایدن: به معامله برای آزادی گروگانهای حماس نزدیک میشویم
جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، روز دوشنبه گفت توافق برای آزادی افرادی که گروه افراطی حماس به گروگان گرفته، نزدیک است.
مایک هرتزوگ، سفیر اسرائیل در آمریکا، نیز روز یکشنبه به شبکه ایبیسی نیوز گفت که با وجود درگیریهای مداوم اسرائیل امیدوار است تعداد قابل توجهی از گروگانها در روزهای آتی توسط حماس آزاد شوند.
خبرگزاری رویترز هفته گذشته به نقل از یک مقام آگاه در غزه گزارش داد که میانجیهای قطری در تلاش برای دستیابی به توافقی هستند که در آن حماس ۵۰ گروگان را در برابر یک آتشبس سهروزه و افزایش ارسال کمکهای ارسالی به غیرنظامیان در غزه، آزاد کند.
حدود ۲۴۰ نفر در جریان حمله غافلگیرانه و مرگبار گروه افراطی حماس در ۱۵ مهرماه به اسرائیل، گروگان گرفته شدهاند.
بر اساس آمار اسرائیل حدود هزار و ۲۰۰ نفر که اکثراً غیرنظامی بودند در این حمله کشته شدند که مرگبارترین روز در تاریخ ۷۵ ساله اسرائیل محسوب میشود.
حماس نیز اعلام کرده که از آن زمان تا کنون بیش از ۱۳ هزار فلسطینی از جمله پنجهزار و ۵۰۰ کودک در اثر بمباران بیوقفه اسرائیل کشته شدهاند.
به صدا در آمدن آژیر حمله هوایی در تلآویو
حماس آخرین آمار کشتهشدگان در نوار غزه را ۱۳ هزار و ۳۰۰ نفر اعلام کرد
وزارت بهداشت نوار غزه که تحت کنترل حماس است میگوید از زمان حمله شبهنظامیان این گروه به اسرائیل در روز ۱۵ مهر، تعداد تلفات در سرزمینهای فلسطینی از ۱۳ هزار و ۳۰۰ نفر عبور کرده است.
در بیانیه این وزارتخانه که روز دوشنبه منتشر شد، آمده که بیش از پنج هزار و ۶۰۰ نفر از این تعداد، کودکان و سه هزار و ۵۵۰ نفر نیز زن هستند.
بر اساس این گزارش، ۳۱ هزار نفر نیز در ۴۵ روزی که از جنگ میگذرد زخمی شدهاند.
وزارت بهداشت غزه پیشتر گفته بود که بهدلیل شدت درگیریها در نوار غزه نمیتواند آمار دقیقی از تلفات در این باریکه ارائه کند.
اسرائیل میگوید آمار ارائه شده از سوی این گروه افراطی اغراقشده است ولی سازمان بهداشت جهانی این آمار را درست ارزیابی میکند.
گروه افراطی حماس از سوی ایالات متحده و آمریکا در فهرست سازمانهای تروریستی قرار دارد.