دو عضو تیم خبری المیادین بر اثر حملات اسرائیل به جنوب لبنان کشته شدند
ارتش اسرائیل روز سهشنبه اعلام کرد که «سه باند تروریستی» از حزبالله لبنان را در مرز جنوب لبنان با شمال اسرائیل هدف قرار داده است.
براساس این گزارش، اعضای مسلح حزبالله در نزدیکی این مرز اقدام به شلیک با خمپاره ضد تانک کرده بودند. یک خمپاره نیز به شهرک مرزی مطولا اصابت کرده بود که آسیب جانی نداشت اما به یک خانه که کسی در آن نبود، آسیب زد. به گزارش یدیعوت آحرونوت، خمپارههایی نیز به مزارع کیبوتص برعام در گالیل غربی اصابت کرد که آن نیز آسیب جانی نداشت.
دهها هزار تن از ساکنان بخشهای شمالی اسرائیل از ماه گذشته از این مناطق تخلیه شده و تنها کشاورزان و صاحبان مرغداریها و دامداریها و کارگران معدود باقیمانده در آن، هر روز از نقاط دیگر اسرائیل با همراهی ارتش به این مزارع و تأسیسات میروند ولی غروب به اماکنی که فعلاً خانوادهها در آن اسکان یافتهاند، برمیگردند.
ارتش افزود در واکنش خود نقاطی را هدف قرار داده که از آنجا به سوی اسرائیل تعرض شده بود. گزارشها از مرز حاکی است که جنگندههای اسرائیل به اهدافی در جنوب لبنان حمله کردند.
شبکه تلویزیونی المیادین که با ایران و حزبالله همسویی دارد، اعلام کرد که در آتشباریهای اسرائیلی در روز سهشنبه دو شهروند و دو عضو تیم خبری این شبکه در کفرکیلا آن کشته شدهاند. این شبکه اسامی کشتههای خود را فرح عمر، گزارشگر و ربیع المعامری، فیلمبردار اعلام کرد.
حزبالله روز دوشنبه نیز مسئولیت حمله به یک مقر ارتش اسرائیل در یکی از شمالیترین نقاط اسرائیل را برعهده گرفت. ارتش اسرائیل با تأیید آن رویداد گفت خسارات مالی وارد شده اما کسی از نیروهایش آسیب ندید. تصاویر از محل نشان میداد که آسیب وارده به مقر اسرائیلی، نسبتا سنگین بود.
در این میان، حزبالله شامگاه دوشنبه اعلام کرد که شمار نیروهای کشته آن از روز ۱۶ مهر (یک روز پس از آغاز حمله گروه افراطی حماس به اسرائیل) به ۷۷ تن افزایش یافته است. شبکه کان اسرائیل ارزیابی کرد که شمار واقعی اعضای کشته شده حزبالله حدود ۹۰ نفر باشد.
حماس و حزبالله، از سوی آمریکا، اروپا و برخی کشورهای دیگر به عنوان گروههای تروریستی شناخته شدهاند.
هشدار هرتسوگ درباره «تعرض» گروههای نیابتی ایران به عرصه نظم بینالملل
در پی انتشار فیلمی از سوی انصارالله، شاخه نظامی حوثیها در یمن که تسلط شماری از نیروهای این گروه بر یک کشتی با مدیریت ژاپن را نشان میداد، اسحاق هرتسوگ، رئیسجمهور اسرائیل گفت «تروریسم ناشی از ایران جهان را تهدید میکند».
آقای هرتسوگ دوشنبه شب در بیانیه خود افزود «نیروهای هرجومرجطلب و وحشی که روز هفتم اکتبر (۱۵ مهر) به اسرائیل حمله کردند، نه تنها مرزها و شهروندان ما را هدف قرار دادند، بلکه تمامی هنجارهای ارزشمند جهان متمدن را زیر پا گذاشتند، و حال به سوی دزدی دریایی در دریاهای آزاد حرکت میکنند».
رئیسجمهور اسرائیل افزود «ایران و گروههای نیابتی آن نه تنها به اسرائیل حمله میکنند، که به نظم بینالملل متعرض شدهاند».
به گفته آقای هرتسوگ، «جامعه جهانی باید با قدرت و با قاطعیت در برابر این تهدید اقدام کند».
براساس فیلمی که انصارالله روز دوشنبه منتشر کرد، نیروهای مسلح این گروه، از یک بالگرد بر فراز کشتی ژاپنی «گالاکسی لیدر» هنگام حرکت کشتی در بخش جنوبی دریای سرخ پیاده شده و با ورود به کابین هدایت کشتی، کاپیتان و خدمه را غافلگیر کردند.
در بخش دیگری از فیلم، یکی از نیروهای مسلح حوثی دیده میشد که وارد کشتی شده و فریاد «الله اکبر» و «لبیک...» سر میدهد.
ژاپن در تلاش برای برای آزادی کشتی یادشده است. این کشتی که مالکیت بریتانیایی دارد، حامل خودرو و در راه عبور از ترکیه به سوی هند بود که روز یکشنبه گروه انصارالله ربایش آن را اعلام کرد.
حوثیها مدعی بودند که کشتی «اسرائیلی» است اما اسرائیل اعلام کرد که خدمه و مالکیت کشتی اسرائیلی نیست. دفتر نخستوزیری اسرائیل روز یکشنبه ایران را «پشت پرده» این حمله معرفی کرد.
حوثیها روز یکشنبه گفته بودند هر کشتی که خدمه اسرائیلی داشته باشد، یا در مالکیت اسرائیل باشد یا مدیریت آن را اسرائیلیها در دست داشته باشند، برای این گروه «هدف مشروع» خواهد بود.
مخالفت نتانیاهو با پیشنهاد «اعدام فلسطینیهایی که به اسرائیل حمله میکنند»
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، بامداد سهشنبه ۳۰ آبان اعلام کرد که دولت او با پیشنهاد یکی از احزاب متحد برای تعیین «مجازات اعدام برای تروریستها» در این مرحله زمانی مخالف است و مانع از اختصاص نشستهای کنست به این پیشنهاد میشود.
بیانیه آقای نتانیاهو پس از یک نشست جنجالی در کنست در روز دوشنبه صادر شده است.
ایتامار بنگویر، رهبر جنبش راستگرای «اقتدار ملی» و نمایندگان این جنبش درخواست بررسی تعیین مجازات اعدام برای فلسطینیانی را که به اسرائیلیها حمله کنند، به طور رسمی به کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی کنست ارائه کردند.
ارائه درخواست آنها در حالی بود که خانوادههای اسرائیلیهای ربوده شده به غزه از چند روز پیش از این وزیر و جنبش او درخواست کرده بودند، از مطرح کردن این پیشنهاد خودداری کند زیرا جان عزیزان آنها را در دست حماس و گروههای مسلح فلسطینی دیگر در غزه با مخاطرات بیشتری روبهرو خواهد کرد.
شماری از نمایندگان خانوادههای افراد ربوده شده روز دوشنبه به نشست کمیسیون یادشده در کنست رفتند و در حالی که عکس عزیزان خود را در دست داشتند، به نمایندگان «اقتدار ملی» گفتند به جای آنکه به فکر مرگ تروریستها باشید، برای حفظ زندگی اسرائیلیها تلاش کنید.
یاردن گونن، خواهر بزرگ رومی گونن، دختر ۲۳ ساله ربوده شده در نشست کنست نمایندگان مجلس را به خودداری و تلاش برای آزادی ربودهشدگان فراخواند و از خواهر خود سخن گفت. یاردن گونن نوه خانم دبورا لشم، مادربزرگ زاده تهران است که رادیوفردا به تازگی با او مصاحبه کرد. به گزارش رسانههای اسرائیل، ایتامار بنگویر و همحزبیهای او با این خانوادهها به تندی برخورد کرده درخواست آنها را رد کردند.
«اقتدار ملی» میگوید که حکم اعدام ممکن است عاملی بازدارنده برای «تروریستهای فلسطینی» در دست زدن به حمله علیه جان مردم اسرائیل باشد. اما برخی از مقامات اطلاعاتی پیشین به رسانههای اسرائیل گفتند چنین مجازاتی تاثیری معکوس خواهد داشت.
به گزارش رسانههای اسرائیل، مخالفت بنیامین نتانیاهو با مطرح شدن بحث اعدام در پارلمان این کشور به مفهوم پایان پیشنهاد راستگرایان در این زمینه است.
در ۷۵ سال موجودیت اسرائیل تنها آدولف آیشمن، از رهبران نازیها در پی یک محاکمه طولانی، در این کشور اعدام شده است.
اسرائیل ناچار شده در دهههای گذشته در معاملات با حزبالله، حماس و گروههای دیگر فلسطینی صدها و گاه بیش از هزار تن از فلسطینیانی را که در زندانهای امنیتی این کشور بوده و به دلیل ارتکاب قتل اسرائیلیها به حبس ابد محکوم بودند، آزاد کند.
تأیید محاصره جبالیا از سوی ارتش اسرائیل
ارتش اسرائیل میگوید شهر جبالیا در شمال نوار غزه را محاصره کرده و در حال «آماده شدن برای مرحله بعدی» است.
جبالیا از جنوب به شهر غزه متصل است و شاهد بخشی از شدیدترین درگیریهای هفتههای اخیر بوده است.
ارتش اسرائیل پیشتر گفته بود که طی ۲۴ ساعت گذشته با استفاده از پهپاد و هواپیماهای جنگنده به بیش از ۲۵۰ هدف مرتبط با حماس، از جمله سه تونل در این منطقه حمله کرده است.
انتقاد خانوادههای تعدادی از گروگانها از شیوه برخورد نخستوزیر و اعضای کابینه
خانوادههای شماری از اسرائیلیهای ربوده شده به غزه در حمله گروه افراطی حماس، از شیوه دیدار بنیامین نتانیاهو با خانوادهها بهشدت انتقاد کرده و آن را «تحقیرآمیز» خواندند.
قرار بود نخستوزیر و شماری از وزیران عضو کابینه محدود جنگ شامگاه دوشنبه در ساختمان وزارت دفاع در تلآویو با خانوادههای ربودهشدگان دیدار کنند.
اما زمانی که خانوادهها به محل رسیدند، با این توجیه که تالار اختصاص یافته به این دیدار برای پذیرش همه این افراد «جا ندارد»، تنها به ۹۰ تن از نمایندگان خانوادهها امکان ورود به ساختمان داده شد. سایر بستگان گروگانها ناچار شدند ساعتها در هوای سرد و بارانی در خیابان منتظر بمانند.
شبکههای تلویزیونی اسرائیل این صحنهها را برای خانوادههایی که یک ماه و نیم است که از ربودهشدن عزیزانشان رنج میبرند، بهشدت تحقیرآمیز و خفتبار توصیف کردند.
تعدادی از نمایندگان خانوادهها هم که مجوز ورود را بدست آورده بودند، در اعتراض به این برخورد نشست را ترک کرده و به رسانهها گفتند کابینه جنگ حاضر نشده درباره تقدم آزادی ربودهشدگان بر سایر اهداف جنگ، تعهد بدهد.
آنها این امر را «شکستن پیمان نانوشته دیرینه میان ملت و دولت در دفاع از امنیت و جان مردم» دانسته و از بنیامین نتانیاهو و اعضای کابینه جنگ انتقاد کردند.
با این حال، آقای نتانیاهو در پایان نشست چند ساعته با خانوادههایی که موفق به دیدار با او شده بودند، گفت بازگرداندن شهروندان، «هدف عالی» کابینه است و «به آن متعهد هستیم».
در حالیکه برخی از خانوادههای کودکان و مادران ربودهشده، از انجام معامله احتمالی اسرائیل با حماس حمایت میکنند، برخی دیگر از خانوادهها، که احتمال میدهند عزیزانشان، بهویژه مردان و دختران جوان در میان آزادشدگان در معامله احتمالی نباشد، تأکید دارند اسرائیل باید تنها به توافقی تن دهد که آزادی «همه ربودهشدگان» را شامل شود.
گروه دوم از خانوادهها نگرانند که عزیزانشان به سرنوشت افرادی مانند رون آراد، کمک خلبان به اسارت گرفتهشده اسرائیلی در سال ۱۹۸۷ در لبنان دچار شوند. اسرائیل سالها در جستجوی رون آراد بود، اما سرانجام در دهه گذشته مرگ او را در اسارت تأیید کرد.
رسانههای اسرائیل این روزها پیاپی سرنوشت رون آراد و دلایلی را که به گم شدن رد او منجر شد، یادآوری کرده و با آن دسته از مقاماتی که آن زمان مسئول پرونده او بودند، گفتوگو میکنند.
در تحولی دیگر تعداد زیادی از خانوادههای گروگانهای اسرائیلی که دوشنبه برای دیدار با نمایندگان پارلمان به کنست رفته بودند، با طرح جنجالی «برقرار شدن حکم اعدام برای تروریستها» مخالفت کردند.
یکی از اعضای این خانوادهها خطاب به ایتامار بن گویر سیاستمدار تندرو و وزیر امنیت داخلی اسرائیل گفت «از وضعیت گروگانها برای اهداف خود، بهرهبرداری نکن و بجای صحبت از مرگ، درباره زندگی حرف بزن».
ادامه عملیات اسرائیل در جبالیا
ارتش اسرائیل میگوید عملیات زمینیاش در منطقه جبالیا در شمال نوار غزه ادامه دارد.
بر اساس بیانیه ارتش اسرائیل نیروهای زمینی با کمک پهپادها و جنگندههای نیروی هوایی سه تونل حماس را در حوالی اردوگاه جبالیا نابود کرده اند.
در این بیانیه که در تلگرام ارتش اسرائیل منتشر شده آمده که در بخشهای دیگری از نواحی شمالی غزه دهها تن از اعضای حماس کشته شده اند و مقادیر قابل توجهی سلاح و مهمات هم کشف و ضبط شده است.
این بیانیه میگوید نیروهای حماس سلاحها را در منازل مسکونی و حتی در اتاق کودکان مخفی کرده بوده اند.
تأیید نقش مهندسان اسرائیلی در ساخت زیرزمینهای بیمارستان شفاء از سوی ایهود باراک
نخستوزیر پیشین اسرائیل در گفتو گو با شبکه سیانان، از پایبندی کشورش به قوانین بینالمللی و اصل تناسب (در واکنش نظامی و تلفات غیرنظامی) سخن گفت.
ایهود باراک که با کریستین امانپور صحبت میکرد همچنین نقش مهندسان اسرائیلی در ساخت بیمارستان شفاء و اتاقهای زیرزمینیاش را هم تأیید کرد.
آقای باراک در پاسخ به کریستین امانپور تأکید کرد که این اتاقهای زیرزمینی چند دهه پیش برای استفاده بهینه از فضای مجتمع درمانی شفاء و با کمک اسرائیل ساخته شده بودند.
ساخته شدن این بیمارستان و زیرزمینهایش بدست اسرائیل پیشتر هم مطرح شده بود، اما ایهود باراک شناختهشدهترین چهرهای است که تاکنون در این مورد صحبت کرده است.
افزایش احتمال توافق آتشبس موقت
اسماعیل هنیه رهبر دفتر سیاسی حماس با انتشار بیانیهای از نزدیکبودن به توافقی برای یک آتشبس موقت با اسرائیل خبر داده است.
خبرگزاری فرانسه با انتشار جزئیاتی از توافق احتمالی نوشته این توافق شامل توقف پنجروزه عملیات زمینی و محدود شدن حملات هوایی اسرائیل خواهد بود.
از سوی دیگر، طرف فلسطینی بین ۵۰ تا ۱۰۰ گروگان غیرنظامی را آزاد خواهد کرد و اسرائیل هم در مقابل، ۳۰۰ زن و کودک فلسطینی زندانی را آزاد میکند.
خبرگزاری فرانسه این جزئیات را به نقل از منابعی در حماس و جهاد اسلامی منتشر کرده است.
یکی از مقامات حماس در گفتوگو با شبکه الجزیره با تأیید ضمنی این جزئیات گفته بحث فعلی بر سر طول دوره آتشبس است.
عزت محمد الرشق با تکرار صحبتهای اسماعیل هنیه گفته جزئیات توافق به اطلاع مقامهای قطری رسیده و از سوی آنها اعلام خواهد شد.
اسرائیل هنوز در این مورد اظهار نظر نکرده، اما در ساعات گذشته جو بایدن و مقامهای قطری به نزدیک بودن توافق اشاره کرده بودند.
تأیید کشته شدن دستکم دو نظامی اسرائیلی دیگر
ارتش اسرائیل با به روزرسانی آمار تلفاتش، از کشتهشدن دو سرباز دیگر در شمال نواز غزه خبر داد.
بر اساس بیانیه ارتش این دو سرباز، ۲۰ ساله و ۲۶ ساله بودند و در درگیریهای دوشنبه کشته شدند.
به این ترتیب تعداد نظامیان اسرائیلی کشته شده در طول عملیات زمینی در غزه به ۷۲ نفر رسید.
با احتساب ۳۱۸ نظامی کشته شده در روز اول جنگ در پانزدهم مهرماه، مجموع تلفات نظامی اسرائیل به ۳۹۰ تن رسیده که با اختلاف زیاد، بیشترین تلفات نظامی این کشور در سالهای اخیر محسوب میشود.
جزئیات تازه از تلفات حمله به اردوگاه نصیرات
حمله دوشنبه شب اسرائیل به اردوگاه آوارگان نصیرات در مرکز نوار غزه تلفات زیادی بهجا گذاشته است.
به گفته منابع خبری فلسطینی در این حمله دستکم ۱۵ تن کشته شدهاند و «تعداد قابل توجهی» هم زیر آوار ماندهاند.
ارتش اسرائیل هنوز در این مورد اظهار نظر نکرده است.