دیدهشدن دود بر فراز غزه
خبرگزاری فرانسه تصاویری از غزه منتشر کرده که نشان میدهد از بخشهای از این منطقه دود بلند میشود.
گفته میشود برخی از گروههای شبه نظامی فلسطینی فعال درغزه احتمالا از تمدید دو روزه وقفه عملیاتی بیخبرند و به سمت نیروهای اسرائیلی شلیک کرده اند.
گزارشی از شلیک متقابل سربازان اسرائیلی منتشر نشده است.
فرار حیرتانگیز اما نافرجام گروگان اسرائیلی روستبار
رونی کریبوی، تنها اسرائیلیای که حماس تاکنون به شکل یکجانبه آزاد کرده، در میانه ۵۱ روز اسارت خود موفق شده بود چند روز از دست حماس بگریزد.
به گفته یکی از بستگان نزدیک رونی کریبوی، چند هفته پس ازآغاز جنگ، محل نگهداری او بمباران و افراد مسلح مأمور مراقبت از او کشته میشوند.
به گفته رونی دومین بمب ارتش اسرائیل منفجر نمیشود و او موفق میشود با جراحاتی جزئی خود را از زیر آوار بیرون کشیده و فرار کند.
او ۴ روز در غزه پنهان شده و گرسنه و تشنه در جستجوی راهی برای بازگشت به اسرائیل بود اما موفق نشد.
در نهایت مردم غزه او را یافته و دوباره به اعضای حماس تحویل دادند تا اینکه بامداد دوشنبه آزاد شد.
رونی که صدابردار کنسرتهای موسیقی است، جزو یکی از گروههای هنری بود که قرار بود عصر روز شنبه ۱۵ مهر در برابر هزاران اسرائیلی در کنسرت «نووا» در جنوب اسرائیل جشن موسیقی را ادامه دهد.
رونی یک روز زودتر به محل رفته و به تیمهای قبلی صدابرداران در این جشنواره کمک کرده و بامداد آن روز در حمله حماس به «رعیم» همراه با شماری از دوستانش به غزه ربوده شد.
رونی کریبوی، ۲۵ ساله، زاده اسرائیل است. والدین او از اسرائیلیهای مهاجر از روسیه بودند.
به گزارش رسانههای اسرائیل، حزب «اسرائیل خانه ما» که رهبر آن، آویگدور لیبرمن ارتباط نزدیکی با ولادیمیر پوتین داشته، برای آزادی آقای کریبوی به دفتر ریاستجمهوری روسیه نامه نوشته بود.
ماجرای گریز رونی کریبوی از دست حماس در رسانههای جهانی، مانند شبکه سیانان و خبرگزاری رویترز بازتاب یافته است.
حماس رونی کریبوی را نظر به درخواست ولادیمیر پوتین، بدون هیچ مطالبهای، آزاد کرده همانگونه که قول آزادی شماری از کارگران تایلندی در اسرائیل را نیز به قطر و جمهوری اسلامی ایران داده بود.
اما معلوم نیست که رهبر ایران، از حماس خواسته باشد که رومی گونن، نوه یک مادربزرگ ایرانیتبار را آزاد کند. خانم دبورا (عزیزه) لشم ماه گذشته در گفتوگو با رادیوفردا از رهبر و رئیسجمهور ایران خواسته بود موجبات آزادی نوه او را که زخمی هم شده، فراهم کنند. رومی، ۲۳ ساله، هنوز در اسارت حماس است.
احتمال آزادی تعداد بیشتری از زنان فلسطینی از زندان اسرائیل به خواسته حماس
اسرائیل دوشنبهشب و پس از توافق بر سر تمدید دو روزه وقفه عملیاتی، اسامی۵۰ زن زندانی فلسطینی را در فهرستی قرار داد که میتوانند در معامله برای رهایی تعداد دیگری از اسرائیلیهای ربوده شده، آزاد شوند.
گروه افراطی حماس در رایزنی با مقامهای قطری اعلام کرده بود که خواهان آزادی تعداد بیشتری از زنان زندانی است؛ موضوعی که در نهایت با موافقت اسرائیل روبرو شد.
وزارت دادگستری اسرائیل از چند روز پیش از آغاز معامله تبادل، اسامی ۳۰۰ زندانی فلسطینی برای آزادی احتمالی را در سایت خود منتشر کرده بود که تاکنون ۱۵۰ تن از آنها- عمدتا نوجوان- در برابر۵۰ گروگان اسرائیلی آزاد شده اند.
پیشینه برخی از زندانیان فلسطینی آزادشده
به گزارش رسانههای اسرائیل، یکی از زنان فلسطینی که دوشنبه شب آزاد شدند، نفوذ عارف حماد ، دختری از اهالی محله شیخ جراح در شرق اورشلیم بود که در سن ۱۶ سالگی در زمستان دو سال پیش با چاقو موریا کوهن، زن همسایه یهودی خود را «در برابر چشم ۵ فرزند» او در کوچه مشترک محل زندگی این دو خانواده هدف حمله قرار داده بود.
آن رویداد در اوج بحران در شرق اورشلیم بر سر خانههای فلسطینیان در محله شیخ جراح رخ داده بود.
خانم کوهن در گفتوگو با رسانههای اسرائیل ناخشنودی و نگرانی خود را از آزادی این زن فلسطینی ابراز کرده است.
به گزارش شبکه ۷ اسرائیل و روزنامه یدیعوت آحرونوت، دو زن دیگر فلسطینی که دوشنبه شب در میان ۳۳ فلسطینی آزادشده از زندان اسرائیل در برابر بازگشت ۱۱ اسرائیلی از غزه بودند، به اتهام قتل مردم اسرائیل یا مشارکت در قتل در زندان بودند.
یاسمین شعبان ۴۰ ساله در سال ۲۰۱۴ با بستن کمربند انتحاری در زیر لباس خود در پوشش «زن اسرائیلی حامله» به تلآویو رفته بود.
عاطفه جردات، ۵۰ ساله، مادر محمد جردات، به جرم آگاهی از برنامهریزی فرزندش برای قتل یهودا دیمنتمن، یک دانشجوی یهودی اسرائیلی، در دسامبر ۲۰۲۱ زندانی شده بود. مادر محمد جردات اسلحهای را که پسرش برای این قتل به کار برده بود، پنهان کرده بود.
دیدار «یحیی سنوار و برادرش» با برخی گروگانهای اسرائیلی
رسانههای اسرائیل به نقل از خانواده یکی از اسرائیلیهای آزادشده خبر دادند که یحیی سنوار، رهبر داخلی حماس که از آغاز جنگ از انظار پنهان شده، و همچنین برادرش محمد سنوار، که عضو ارشد شاخه نظامی حماس است، دستکم هر کدام یکبار با گروهی از گروگانهای اسرائیلی دیدار کردهاند.
به گزارش شبکههای ۱۲، ۱۳ و کان اسرائیل، یحیی سنوار در دیدار با گروهی از ربوده شدگان به زبان عبری به آنها گفته: «نگران نباشید، در جای امنی هستید و به شما آسیبی نخواهد رسید».
یحیی سنوار در دوران ۲۲ ساله حبس خود به جرایم ضد امنیت اسرائیل، زبان عبری را در زندان اسرائیل آموخته بود و در دوران زندان هم در مصاحبه با رسانههای اسرائیلی به زبان عبری صحبت کرده بود. او در آن مصاحبهها در حدود ۲۰ سال پیش گفته بود کاری خواهد کرد که همه زندانیان فلسطینی آزاد شوند.
مقامات اسرائیل تأکید دارند که یحیی سنوار طراح اصلی حمله روز ۱۵ مهر به اسرائیل بوده و در تونلهای زیرزمینی غزه پنهان شده و جای خود را عوض میکند.
همچنین به گزارش رادیوی ارتش اسرائیل، یکی از اسرائیلیهای آزادشده در روزهای اخیر گفته است که محمد سنوار نیز با او و گروهی از گروگانها دیدار کرده و خود را به آنها معرفی کرده است.
محمد سنوار تا پیش از این فرمانده شاخه جنوبی یگانهای عزالدین قسام، شاخه نظامی حماس بود، که مسئولیت بخش جنوبی باریکه غزه را در دست داشت.
حماس روز یکشنبه این هفته تأیید کرد که محمد الغندور، فرمانده شاخه شمالی حماس در بمبارانهای اسرائیل همراه با ۴ تن دیگر از فرماندهان ارشد حماس از پای درآمده است.
اسرائیل تأکید دارد که محمد سنوار و احمد الجعبری، یکی دیگر از سران شاخه نظامی حماس، طراحان ربودن گیلعاد شالیط در بهار سال ۲۰۰۶ بودند که اسرائیل برای آزادی او، ۵ سال و نیم بعد، ۱۰۲۷ زندانی فلسطینی، از جمله یحیی سنوار را آزاد کرد.
اسرائیل ۱۳ ماه بعد از آزادی این سرباز اسرائیلی از محل اختفای دقیق احمد الجعبری آگاهی یافت و او را کشت.
یحیی و محمد سنوار، در کنار محمد ضیف و مروان عیسی ۴ فرمانده اصلی داخلی حماس اکنون در صدر فهرست اسرائیل برای نابودی قرار دارند.
تأکید دوباره نخستوزیر کانادا بر رد یهودستیزی
نخستوزیر کانادا در اشاره به افزایش اخیر رویدادهای یهودستیزانه در کشورش، در حساب کاربری خود در شبکه ایکس نوشت «اقدامات خشونتبار و دامنهدار ضدیهودی تأسفآور و غیرقابل قبول است و باید فورا متوقف شود».
جاستین ترودو پرتاب بطری آتشزا به ورودی ساختمان شورای جامعه یهودی مونترال را که یکشنبهشب این هفته رخ داده، محکوم کرد.
از آغاز جنگ اسرائیل و گروه افراطی حماس که از سوی کانادا، آمریکا و اروپا گروهی تروریستی شناخته شده، تعرض به ساختمانهای اداری و مدارس یهودیان در کانادا افزایش یافته است.
حدود ۳۳۵ هزار یهودی در کانادا زندگی میکنند که نزدیک به یکونیم درصد از جمعیت این کشور هستند. یهودیان کانادایی جامعهای قدیمی در آن کشور محسوب میشوند.
با افزایش شمار مهاجران از کشورهای اسلامی، تعداد مسلمانان ساکن کانادا به حدود دو میلیون تن نزدیک شده است.
راهپیماییها و تجمعهای نسبتا بزرگی در حمایت از فلسطینیان در جنگ جاری در دوره اخیر در تورنتو و دیگر شهرهای بزرگ کانادا برگزار شده است.
موافقت ایلان ماسک با نیاز به مبارزه با یهودیستیزی در شبکه ایکس
ایلان ماسک، کارآفرین بینالمللی و مالک شبکه ایکس و شمار دیگری از شرکتهای مهم جهانی در ادامه دیدار خود از اسرائیل و پس از دیدار از بخشی از شهرکهای سوخته و غارت شده بدست حماس در حمله روز ۱۵ مهر، به نخستوزیر اسرائیل گفت آماده کمک (به نابودی حماس) است.
او این موضوع را در واکنش به گفته بنیامین نتانیاهو که از نابودی حماس بعنوان «یک هدف از جنگ جاری و همچنین زمینهساز دستیابی به هرگونه صلح با فلسطینیان» نام برد، مطرح کرد.
ایلان ماسک خطاب به نخستوزیر اسرائیل گفته «کسانی که قصد دارند به قتل دست بزنند، باید خنثی شوند، تبلیغاتی که افراد را برای قتل در آینده آموزش میدهد، باید متوقف شود، و سپس شکوفایی غزه رخ دهد».
روز دوشنبه بنیامین نتانیاهو و شماری از نظامیان ارشد ارتش اسرائیل ایلان ماسک را در بازدید از کیبوتص بئری همراهی کردند.
اعضای گروه افراطی حماس ۱۰۶ تن از ساکنان کیبوتص بئری را که یک کیبوتص قدیمی و موفق در اسرائیل بود، کشته و دهها تن دیگر از اعضای آن را به غزه ربودند.
بنیامین نتانیاهو در بازگشت به اورشلیم پس از بازدید مشترک از کیبوتص بئری، فیلمی ۴۷ دقیقهای را که از روی دوربینهای لباسهای اعضای حماس در روز حمله آنها گرفته شده و بخشی از جزییات ورود، حمله و اقدامات آنها در شهرکهای جنوب اسرائیل را نشان میدهد، برای آقای ماسک پخش کرد.
اسحاق هرتسوگ، رئیسجمهور اسرائیل، شامگاه دوشنبه در دیدار با ایلان ماسک در اورشلیم به او گفت «در پلتفرمی که در مالکیت شما است، فعالیت گسترده یهودستیزی در جریان است و باید برای مقابله با این وضعیت چارهای اندیشیده شود»؛ موضوعی که تأیید آقای ماسک را بدنبال داشت.
بنی گانتس، وزیر ارشد عضو کابینه جنگ اسرائیل هم در دیدار جداگانه به ایلان ماسک گفت درس عبرت گرفته شده از تاریخ برای قوم یهود به اسرائیل نشان داده که باید در مبارزه با یهودستیزی مصمم بود و شبکه ایکس میتواند در این مبارزه نقش مهمی ایفا کند.
بروز نشانههایی از سوی حماس و اسرائیل درباره احتمال گسترش توافق مبادله
گروه افراطی حماس میگوید بدنبال یک توافق آتشبس تازه با اسرائیل است که بر اساس آن بجز زنان و کودکان، گروگانهای دیگری را هم آزاد کند.
خلیل الحیه یکی از مقامهای عالیرتبه حماس بدنبال اعلام تمدید دو روزه وقفه گفت: «امیدواریم اسرائیل در دو روز آتی به مفاد توافق پایبند بماند، چراکه ما بدنبال توافق جدیدی هستیم که بر اساس آن، علاوه بر زنان و کودکان، گروگانهای دیگری هم مبادله شوند».
به گفته این عضو حماس چنین توافقی مستلزم «دوره طولانیتری از آتشبس برای تسهیل مبادله» خواهد بود.
خلیل الحیه در مورد شرایط مورد نظر سازمانش برای مبادله گروگانهای جوان یا نظامی با زندانیان فلسطینی چیزی نگفته، اما پیشتر زیاد نخاله خواستار آزادی «همه» زندانیان فلسطینی در مقابل گروگانهای اسرائیلی شده بود.
نکتهای که به پیچیدگی موضوع میافزاید اما اینکه به گفته خود حماس، همه گروگانهای اسرائیلی در اختیار این گروه نیستند و حتی از محل نگهداری یا سرنوشت تعدادی از آنان اطلاعی در دست نیست.
مقامهای اسرائیلی تاکنون به این موضوع واکنشی نشان ندادهاند، اما پس از اعلام تمدید دو روزه وقفه عملیاتی، اسامی ۵۰ زن زندانی فلسطینی را به دادگاه عالی اعلام کردند. به این ترتیب در حال حاضر، ۲۰۰ زندانی فلسطینی به شکل بالقوه نامزد آزادی در مقابل گروگانهای اسرائیلی هستند.
اعتصاب غذای نمادین فعالان ضد جنگ در مقابل کاخ سفید
گروهی از فعالان اجتماعی و حقوق بشر با هدف افزایش فشار جهت برقرای یک آتشبس دائمی بین اسرائیل و حماس، در مقابل کاخ سفید دست به اعتصاب غذا زدند.
در میان این فعالان عمدتا چپگرا، چهرههایی همچون سینتیا نیکسون بازیگر آمریکایی هم به چشم میخورند. این فعالان خواستار آنند که جو بایدن با اعمال نفوذ بر سران اسرائیل، آنها را به پذیرش آتشبس دائمی ترغیب کند.
این تحصن اعتراضی برای پنج روز پیشبینی شده است. در نشست خبری که همزمان با آغاز این حرکت در مقابل کاخ سفید برگزار شد، ظهران ممدانی یکی از نمایندگان دموکرات ایالت نیویورک، اقدامات جو بایدن را، «زمینهساز بمباران و گرسنگی فلسطینیها» خواند و گفت «اعتصاب غذای علنی ما، تلاشی برای دیدهشدن چیزی است که نادیده گرفته میشود، یعنی تجربه و شرایط فلسطینیها.»
سینتیا نیکسون عضو «سوسیالیستهای دموکرات آمریکا»، با معرفی خود بعنوان «مادر کودکانی یهودی که پدربزرگ و مادربزرگشان از جانبدربردگان هولوکاست هستند»، گفت «تعداد غیر نظامیانی که اسرائیل در طول هفت هفته گذشته در باریکه غزه کشته، بیش از مجموع غیرنظامیانی است که در طول بیست سال جنگ در کل کشور افغانستان کشته شدهاند.» خانم نیکسون گفت «از اینکه گروهی تلفات غیرنظامی را از عوارض جانبی جنگ میشمرند خسته شده و این آمار و ارقام نشان میدهد که هیچ چیزی در این جنگ، عادی و معمولی نیست».
رد مجدد احتمال صلح با حماس از سوی دولت اسرائیل
مشاور نخستوزیر اسرائیل میگوید حماس و صلح با هم سازگار نیستند و رسیدن به صلح با این گروه افراطی، غیر ممکن است.
مارک رگو با این ادعا که همه اسرائیلیها در این زمینه همنظر هستند گفت مردم کشورش دیگر حاضر نیستند حضور گروه و حکومتی تروریستی را در کنار مرزهایشان تحمل کنند.
آقای رگو همچنین در مورد بازسازی نوار غزه پس از پایان جنگ گفت اسرائیل در این زمینه مسئولیتی ندارد و انتظار میرود جامعه بینالمللی منابع مالی اینکار را تأمین کنند. مشاور بنیامین نتانیاهو یادآوری کرد که «اسرائیل نه به دنبال جنگ بوده و نه آنرا شروع کرده. بنابراین مسئولیت ویرانیهای ناشی از آن هم بر عهده این کشور نیست».