ارتش اسرائیل روز دوشنبه اعلام کرد که طی شب گذشته به ۲۰۰ هدف «مرتبط با حماس» در نوار غزه حمله کرده است.
ارتش اسرائیل در تلگرام اعلام کرد که برخی از این اهداف «شامل دو ورودی تونل، درون مدرسهای در بیت حانون بود که از آن حملاتی علیه ارتش اسرائیل صورت میگرفت.»
اسرائیل گروه افراطی حماس را به استفاده از غیرنظامیان به عنوان سپر متهم میکند، اما حماس این اتهام را رد میکند.
ارتش اسرائیل همچنین اعلام کرد که افراد حماس روز دوشنبه بار دیگر به سمت اسرائیل راکت شلیک کردند که باعث به صدا درآمدن آژیر خطر موشکی در شهرهای مرزی نزدیک نوار غزه شد.
ارتش اسرائیل تلاش برای جابهجایی دائمی سکنه غزه را رد کرد
ارتش اسرائیل تلاش برای بیرون راندن دائمی فلسطینیان از نوار غزه را رد کرد.
دفتر هماهنگکننده امور بشردوستانه سازمان ملل متحد در آخرین برآورد خود اعلام کرد که حدود ۱.۸ میلیون نفر در نوار غزه آواره شده و به پناهگاههای شلوغ و غیربهداشتی رفتهاند که این رقم تقریباً ۷۵ درصد از کل جمعیت نوار غزه است.
اما به گزارش خبرگزاری فرانسه، جاناتان کانریکوس، سخنگوی ارتش اسرائیل، روز دوشنبه در گفتوگو با رسانهها گفت: ما سعی نمیکنیم کسی را آواره کنیم، ما سعی نمیکنیم کسی را بهطور دائم از محلی جابهجا کنیم. ما از غیرنظامیان خواستهایم که میدان نبرد را تخلیه کنند و یک محدوده و منطقه مشخص بشردوستانه در داخل نوار غزه فراهم کردهایم.»
کانریکوس همچنین بهطور مشخص گفت که اسرائیل در تلاش نیست ساکنان غزه را وادار به فرار به مصر کند و گفت: «ما سعی نکردهایم هیچکسی را به آنجا تخلیه کنیم. مصر موضع خود را کاملاً روشن بیان کرده و گفته است که آنها این را نمیخواهند.»
درگیری پهپادی در دریای سرخ
ارتش ایالات متحده اعلام کرد که موشکهای بالیستیک شلیکشده توسط شورشیان حوثی یمن، روز یکشنبه سه کشتی تجاری را در دریای سرخ مورد اصابت قرار دادند و همزمان، یک ناو جنگی ایالات متحده در این منطقه، برای دفاع از خود سه پهپاد را در طول این حمله چندساعته سرنگون کرد.
به نوشته خبرگزاری آسوشیتدپرس، حوثیهای مورد حمایت ایران مسئولیت دو حمله از این حملات پهپادی را بر عهده گرفتهاند.
ایالات متحده متعهد شده است که در پاسخ به این حمله، «همه واکنشهای متناسب» را در نظر بگیرد.
ستاد فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا در بیانیهای اعلام کرد: «ما دلایل زیادی داریم که نشان میدهد این حملات، هرچند بهدس حوثیها در یمن انجام میشود، اما تسهیلکننده آن، بهطور کامل ایران است.»
نخست وزیر قطر بر لزوم آتشبس میان اسرائیل و حماس تاکید کرد
محمد بن عبدالرحمن بن جاسم آل ثانی، نخست وزیر و وزیر خارجه قطر، روز یکشنبه با آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده، درباره آخرین تحولات در نوار غزه و سرزمینهای اشغالشده فلسطین گفتوگو کرد.
گزارش خبرگزاری رسمی قطر حاکی از آن است که نخست وزیر قطر در این گفتوگو بر ضرورت کاهش تنشها و برقراری آتشبس تاکید کرده است.
قطر در هفته گذشته با میانجیگری خود زمینه توافق آتشبس کوتاه مدت میان گروه افراطی حماس و اسرائیل و آزاد کردن شماری از گروگانهای اسرائیلی در ازای آزادی دهها زندانی فلسطینی را فراهم آورد.
نخست وزیر قطر روز یکشنبه در ادامه گفتوگوی خود با آنتونی بلینکن نسبت به از سرگیری بمباران نوار غزه پس از وقفه انساندوستانه ابراز نگرانی کرد و گفت که این امر از یک سو به بحران انسانی در غزه دامن میزند و از سوی دیگر کار را برای میانجیگری پیچیدهتر میکند.
وی همچنین خواستار بازگشایی فوری کریدورهای بشردوستانه برای اطمینان از انتقال امن کمکها به غزه شد.
گسترش عملیات زمینی اسرائیل به سراسر نوار غزه
وزارت دفاع اسرائیل روز یکشنبه اعلام کرد که ارتش این کشور عملیات زمینی خود را به کل نوار غزه گسترش داده است.
دانیل هگاری، سخنگوی این نهاد، در نشستی خبری گفت: «وزارت دفاع اسرائیل عملیات زمینی خود علیه مواضع حماس را از سر گرفته و آن را به کل نوار غزه تسری داده است.»
وی سپس بر «اهمیت کمکهای نیروی هوایی به نیروهای زمینی» تاکید کرد و گفت: «حملات هوایی علیه قرارگاههای تروریستها، تاسیسات تولید اسلحه، تونلهای تروریستها، و اماکنی که از آنجا موشک پرتاب میکنند، خطراتی را که متوجه نیروهای زمینی است، محدود میکند.»
سخنگوی وزارت دفاع اسرائیل افزود: «سیاست ما روشن است. ما با قدرت به هر تهدیدی علیه سرزمینمان واکنش نشان خواهیم داد.»
اسرائیل در حملهای هوایی فرمانده گردان شاطی حماس را کشت
وزارت دفاع اسرائیل شامگاه یکشنبه اعلام کرد که ارتش این کشور در حملهای هوایی با یک فروند جت جنگی، فرمانده گردان شاطی را کشته است.
دانیل هگاری در یک نشست خبری گفت که این فرمانده مسئول حملات روز هفتم اکتبر به اسرائیل بود.
وزارت دفاع اسرائیل همچنین متعاقب این نشست خبری در بیانیه مشترکی با سازمان امنیتی اسرائیل اعلام کرد که که یک فروند جنگنده ارتش اسرائیل بر اساس اطلاعاتی که این دو نهاد به دست آورده بودند، هیثم الخواجری، فرمانده گردان شاطی را هدف قرار داد و کشت. تحت فرماندهی او، تروریستهای حماس در روز هفتم اکتبر به جنوب اسرائیل حمله کرده و دست به کشتار زدند.»
این بیانیه میافزاید که هیثم الخواجری همچنین فرمانده شبهنظامیان حماس بود که در منطقه شاطی با سربازان ارتش اسرائیل میجنگند.
ارتش اسرائیل اواسط ماه نوامبر کنترل ارودگاه پناهندگان الشاطی در شمال نوار غزه را به دست گرفت.
حمله مجدد اسرائیل به اردوگاه پناهجویان جبالیا
برخی گزارشهای تصویریِ تایید شده و همچنین گزارش خبرگزاری رسمی فلسطین (وفا)، از حملات مجدد اسرائیل به اردوگاه پناهجویان جبالیا در روز یکشنبه ۱۲ آذر حکایت دارد.
شبکه خبری سیانان ویدیویی را تایید و پخش کرده که ستونهایی از دود را نشان میدهد که پس از حمله روز یکشنبه، از آن اردوگاه به هوا بلند شده است.
ویدیوی دیگری که خبرگزاری رویترز منتشر کرده، دو پسر گریان را نشان میدهد که در زیر آوار به دنبال پدر و برادر خود که پس از حمله هوایی گم شدهاند، میگردند.
اسرائیل در روز شنبه نیز جبالیا را هدف حمله قرار داده بود. بر اساس گزارش وزارت آموزش عالی و تحقیقات علمی فلسطین، در جریان این حمله، سفیان تایه، دانشمند برجسته فلسطینی کشته شد.
اسرائیل در روزهای شنبه و یکشنبه، به صورت آنلاین هشدار داده بود که ارتش این کشور، «عملیات خود علیه حماس و دیگر سازمانهای ترریستی در نوار غزه» را از سر گرفته است.
مشخص نیست که ساکنان اردوگاه جبالیا به اینترنت دسترسی داشته و هشدارهای ارتش اسرائیل را دیده باشند.
دادستان دیوان کیفری لاهه خواستار پایبندی حماس و اسرائیل به قوانین بینالمللی شد
دادستان دیوان بینالمللی کیفری روز یکشنبه از اسرائیل و گروه افراطی حماس خواست به قوانین بینالمللی پایبند باشند و اجازه ارسال کمکهای بشردوستانه به نوار غزه را بدهند.
گروه افراطی حماس که آمریکا و اتحادیه اروپا آن را تروریستی میدانند، هفتم اکتبر امسال، نیمه مهرماه، به خاک اسرائیل حمله کرد و متعاقب آن حملات اسرائیل به غزه با هدف ریشهکن کردن این گروه آغاز شد، که آوارگی صدها هزار تن از ساکنان بخش شمالی غزه را به دنبال داشت.
از آن زمان تأمین نیازهای اولیه ساکنان غزه، تأمین سرپناه برای آوارگان، و ارسال کمکهای بشردوستانه به این منطقه با چالشهایی مواجه بوده است.
اکنون کریم خان، دادستان دیوان بینالمللی کیفری، پس از بازدید چهار روزه از مکانهای حملات هفتم اکتبر، و نیز دیدار با مقامهای تشکیلات خودگردان فلسطینی در کرانه باختری اشغالی، گفته است: «در مورد دسترسی بشردوستانه، قانون اجازه شک و تردید را نمیدهد».
او گفته است که «غیرنظامیان به شدت محتاج غذا، آب و تجهیزات پزشکی هستند، این اقلام باید بدون تأخیر و با سرعت و در مقیاس بالا، دسترسی داشته باشند». دادستان دیوان کیفری لاهه همچنین هشدار داد که حماس نباید از این کمکها سوء استفاده کند.
آقای خان همچنین به اسرائیل پیشنهاد داد که در مورد جنایاتی که حماس در جریان حملات هفتم اکتبر مرتکب شده، به دادگاه لاهه کمک کند. اسرائیل عضوی از دادگاه مستقر در لاهه نیست و صلاحیت آن را به رسمیت نمیشناسد.
گلوله باران جنوب لبنان توسط اسرائیل در پاسخ به حملات موشکی و راکتی حزبالله
اسرائیل روز یکشنبه اعلام کرد به دنبال شلیک یک موشک ضدتانک گروه شبهنظامی حزبالله که باعث زخمی شدن چند تن در شمال اسرائیل شد، جتهای این کشور چندین هدف این گروه مورد حمایت ایران را بمباران کردند.
در بیانیه ارتش اسرائیل آمده که همزمان چند راکت نیز از خاک لبنان شلیک شد و باعث به صدا درآمدن آژیر خطر در روستایی در شمال اسرائیل شد.
علاوه بر پاسخ نیروی هوایی، توپخانه ارتش اسرائیل محل شلیک این راکتها را گلولهباران کردند.
ساعتی پیشتر بیمارستانی در شهر صفد اسرائیل اعلام کرده بود در نتیجه حمله موشکی و خمپارهای حزبالله به دهکده بیت هیلل در شمال این کشور، ۱۲ تن شامل ۱۱ مرد و یک زن دچار جراحتهای سطحی شدهاند.
ارتش اسرائیل نیز گفته بود چهار سربازش در این حملات زخمهای جزئی برداشتند.
با پایان وقفه بشردوستانه در جنگ میان اسرائیل و گروه افراطی حماس، تبادل آتش میان اسرائیل و حزبالله لبنان نیز که متوقف شده بود، از روز شنبه از سر گرفته شده است.
کاخ سفید: «مذاکره رسمی» برای وقفه جدید در جنگ غزه در جریان نیست
سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید میگوید در حال حاضر هیچ «مذاکره رسمی» برای یک وقفه بشردوستانه جدید در جنگ میان اسرائیل و گروه افراطی حماس در جریان نیست.
جان کربی روز یکشنبه در گفتوگو با شبکه تلویزیونی انبیسی در عین حال گفت که واشینگتن امیدوار است مذاکرات در این زمینه به جریان بیفتد.
او افزود این که دسترسی صلیب سرخ جهانی به گروگانهای در بند گروه حماس فراهم نشده است، «غیرقابلقبول» است.
این مقام شورای امنیت ملی آمریکا یادآوری کرد حماس پذیرفته بود که صلیب سرخ هنگام برقراری وقفه بشردوستانه به گروگانها دسترسی داشته باشد و گفت: «این اتفاق رخ نداد و هنوز نیز رخ نداده است.»
وقفه بشردوستانه میان اسرائیل و حماس که با میانجیگری قطر و مصر شکل گرفته بود، روز جمعه به پایان رسید و مذاکرات برای تمدید آن به نتیجه نرسید.
ارتش اسرائیل بلافاصله عملیات نظامی علیه مواضع حماس را از شنبه آغاز کرده است.