آمریکا برای «شهرکنشینان افراطی» اسرائیل ممنوعیت صدور ویزا اعلام کرد
آمریکا در اقدامی کمسابقه علیه اسرائیل، روز سهشنبه گفت که «ممنوعیت صدور ویزا» برای شهرکنشینان افراطی اسرائیل که در کرانه باختری به شهروندان فلسطینی حمله کنند، درنظر میگیرد.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، در بیانیهای اعلام کرد این سیاست محدودیت ویزا اشخاصی را هدف میگیرد که «صلح، امنیت و ثبات» در کرانه باختری را با اقدامات خشونتآمیز خود به خطر انداختهاند.
او اقدامات این شهرکنشینان را «غیرقابل قبول» خوانده و گفته است آمریکا برای هر اقدام خشونتبار علیه غیرنظامیان ساکن در کرانه باختری «صرفنظر از آن که چه کسی مرتکب است و چه کسی قربانی» پاسخگویی و مسئولیت طلب خواهد کرد.
آقای بلینکن همچین خبر داده که آمریکا به دولت اسرائیل تأکید کرده که باید اقدامات بیشتری برای پاسخگو کردن شهرکنشینان افراطی که حملات خشونتآمیزی علیه شهروندان فلسطینی در کرانه باختری میکنند، انجام دهد.
در این بیانیه تأکید شده که حکومت خودگردان فلسطین و اسرائیل هردو برای حفظ ثبات در کرانه باختری مسئولیت دارند و هرگونه بیثباتی در این منطقه به مردم دو کشور آسیب میزند و منافع امنیتی اسرائیل را به خطر میاندازد.
وزیر امور خارجه آمریکا هفته گذشته درباره این اقدام دولت جو بایدن وعده داده بود و خبرگزاری آسوشیتدپرس اعلام کرده که اکنون با اجرای این ممنوعیت، «دهها شهرکنشین اسرائیلی و خانوادههای آنها» تحت تأثیر قرار میگیرند.
واشنگیتن از روز ۱۵ مهر و به دنبال حمله گروه افراطی حماس از نوار غزه به خاک اسرائیل بهشدت از عملیات نظامی اسرائیل حمایت کرده است. اما در هفتههای اخیر، دولت آمریکا در چند نوبت از اسرائیل خواسته تمهیدات بیشتری برای کاهش تلفات غیرنظامیان فلسطینی ساکن نوار غزه درنظر بگیرد.
اقدام روز سهشنبه دولت آمریکا تنها یک ماه پس از آن صورت گرفته که واشینگتن به شهروندان اسرائیلی اجازه داد بدون ویزا به آمریکا سفر کنند و حالا میتواند ویزای اسرائیلیهایی را که قبلا اجازه ورود یافتهاند، باطل کند.
برخی فلسطینیهای آزادشده از «ضرب و شتم» و «تحقیر» در زندانهای اسرائیل خبر میدهند
شماری از زندانیان سابق فلسطینی که در جریان تبادل زندانیان و گروگانها بین اسرائیل و حماس آزاد شدند، در گفتوگو با خبرگزاریها، از «ضرب و شتم، محرومیت و وخامت شدید شرایط در زندانهای اسرائیل» پس از حملات خونین گروه افراطی حماس در روز هفتم اکتبر سخن میگویند.
یکی از این زندانیان، روبا عسی، فعال ۲۳ ساله، هفته گذشته پس از آزادی به خبرنگاران گفت که مقامات زندان اسرائیل، پس از حمله گروه حماس به شهرکهای اسرائیلی، «همه چیز» را از زندانیان فلسطینی گرفتند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، او گفته از روز هفتم اکتبر، آنها تحت «وضعیت اضطراری» اعلام شده توسط مقامات زندان قرار داشتند.
این فلسطینی آزادشده گفته زندانبانان، دیگر به آنها اجازه «خروج» از سلولهای خود حتی برای خرید مواد غذایی یا ملاقات نمیدادند و به صورت «مکرر و غافلگیرکننده»، سلولهای آنها مورد بازبینی قرار میگرفت.
گروههای مدافع حقوق زندانیان فلسطینی همچنین از توقف بازدید نمایندگان صلیب سرخ از محل نگهداری زندانیان فلسطینی خبر میدهند.
کمیته بینالمللی صلیب سرخ بر اساس دستورالعملهای خود در مورد مسائل محرمانه، در مورد این ادعای مطرحشده از سوی گروههای فلسطینی اظهار نظر نکرده است.
خبرگزاری فرانسه در عین حال به نقل از زندانیان دیگری نوشته که برخی زندانیان در زندانها به شدت مورد «ضرب و شتم» و «تحقیر» قرار گرفته و از آنها خواسته شده اسرائیل را «ستایش» و حماس را «لعن و نفرین» کنند و حتی پس از این اقدام نیز از شدت «ضرب و جرح» آنها کم نشده است.
برخی زندانیان پیشین از شرایط زندانهای اسرائیل بعد از حملهٔ حماس به شهرکهای این کشور با عنوان «قبرستان زندگان» یاد کرده و از «انتقامجویی» زندانبانان از زندانیان بهخاطر این حمله سخن گفتهاند.
مقامات اسرائیلی حاضر به اظهارنظر و واکنش نسبت به این ادعاها نشدهاند.
مدیر منطقهای عفو بینالملل اوایل این ماه در بیانیهای گفته بود: «شهادتها و شواهد ویدئویی حاکی از موارد متعدد شکنجه و سایر بدرفتاریها توسط نیروهای اسرائیلی از جمله ضرب و شتم شدید و تحقیر عمدی فلسطینیهایی است که در شرایط وخیم بازداشت به سر میبرند.»
پادشاه اردن: جهان باید تلاش اسرائیل برای تبعید اجباری فلسطینیها را محکوم کند
پادشاه اردن روز سهشنبه گفت جهان باید هرگونه تلاش اسرائیل برای ایجاد شرایطی را که به جابهجایی و تبعید اجباری فلسطینیها در داخل نوار غزه یا بیرون مرزهای آن منتهی شود، محکوم کند.
ملک عبدالله دوم بعد از دیدار با رئیسجمهور قبرس در امان، پایتخت اردن، بار دیگر خواستار «آتشبس فوری» شد و هشدار داد بمباران ادامهدار اسرائیل باعث «وخامت خطرناک» وضعیت در غزه شده است.
او پیش از این گفته بود تلاش برای کوچاندن اجباری ساکنان غزه به کشورهای همسایه ازجمله اردن «جنایت جنگی و خط قرمز» برای همه حاکمان منطقه است.
اردن که دهههاست به پناهگاه آوارگان فلسطینی تبدیل شده، نگران است که اسرائیل علاوه بر مردم غزه، ساکنان کرانه باختری را نیز از منطقه براند.
تأکید امیر و نخستوزیر قطر بر ادامه تلاشها برای احیای وقفه دوباره در جنگ غزه
نخستوزیر قطر اعلام کرد تلاشهای میانجیگرانه برای احیای وقفه بشردوستانه در جنگ میان اسرائیل و گروه افراطی حماس ادامه دارد و به گفته او هدف اصلی این تلاشها «پایان جنگ» است.
محمد بن عبدالرحمان آل ثانی روز سهشنبه در دوحه با اشاره به چالشهایی که باعث شد این وقفه بیش از یک بار تمدید نشود، تأکید کرد تلاشها و هماهنگیها برای رسیدن به توافق ادامه دارد و مصر و آمریکا نیز همچنان در این مسیر نقش خواهند داشت.
او گفت: «وقفه بشردوستانه و آزادی گروگانها در اولویت است، اما رسیدن به توافقی برای توقف کامل جنگ و راهحل دیپلماتیک اهمیت دارد.»
درگیری میان ارتش اسرائیل و حماس جمعه هفته گذشته بعد از یک هفته وقفه از سر گرفته شده است. توافق اولیه بر سر چهار روز توقف درگیری بود که یک بار تمدید شد و تا صبح جمعه ادامه یافت.
در همین حال امیر قطر نیز روز سهشنبه در آیین گشایش نشست شورای همکاری خلیج فارس در دوحه از انفعال جامعه بینالمللی درباره جنگ غزه انتقاد کرد و آن را «شرمآور» خواند.
شیخ تمیم بن حمد آل ثانی تلفات ساکنان نوار غزه بر اثر عملیات ارتش اسرائیل را «کشتن سیستماتیک و عامدانه غیرنظامیان» دانست و گفت کشورش به شکل مداوم در حال فعالیت برای احیای وقفه در این جنگ است، اما اضافه کرد که چنین وقفههایی «جایگزین آتشبس دائمی» نیست.
بورس اسرائیل گزارشها درباره اطلاع برخی سرمایهداران از حمله حماس را رد کرد
بورس اسرائیل روز سهشنبه گزارشی در این زمینه که برخی سرمایهداران این کشور، پیش از وقوع حمله روز ۱۵ مهر گروه افراطی حماس، از این حمله «اطلاع» داشتهاند و از آن «سود» بردهاند را «نادرست» خواند و انتشار آن را «غیرمسئولانه» اعلام کرد.
تحقیقات انجام شده توسط رابرت جکسون و جاشوا میتس، دو استاد حقوق آمریکایی نشان میدهد از چند روز قبل از حمله حماس به مردم اسرائیل، معاملهگرانی در بازار بورس آمریکا به ناگهان معاملاتی انجام دادند که همگی بر کاهش قریبالوقوع ارزش سهام اسرائیلی در روزهای آتی تأکید داشت.
آنها نوشتهاند بانک لیومی، بزرگترین بانک اسرائیل، ۴.۴۳ میلیون سهم خود را از ۲۳ شهریور تا ۱۳ مهر فروخت و به این ترتیب ۳.۲ میلیارد شِکِل (۸۵۹ میلیون دلار) سود کرد.
اما بازار بورس تل آویو میگوید این دو محقق دچار «خطای محاسباتی» شدهاند، چون فهرست سهام به «آگورا» (معادل یکصدم شِکِل) بوده که شبیه واحدهای خرد پنس و سِنت نوشته میشود و بنابراین سود ناشی از این فروش سریع تنها «۳۲ میلیون شِکِل» میشود.
یک مقام بورس تل آویو به خبرگزاری رویترز گفته است بررسی سود ناشی از پیشفروش کوتاهمدت بانک لیومی در هفته منتهی به روز ۳۰ شهریور افزایش ۴.۵ میلیون فروش سهم را نشان میدهد و سپس ثابت شده است.
ینیو پاگوت گفته است در مقطع دو ماه پیش از حمله حماس، چیز غیرعادی در معاملات کوتاهمدت بورس تل آویو دیده نمیشد.
او همچنین گفته است این پیش فروش را یک بانک نامشخص اسرائیلی انجام داده است و احتمال این که یک سازمان «تروریستی» مانند حماس بتواند اینگونه سود یا پولشویی کند، ضعیف است.
رسانههای اسرائیل، ابراز نگرانی کرده بودند که ممکن است افراد و عوامل مرتبط با گروه افراطی حماس در این معاملات نقش داشتهاند.
محاکمه نتانیاهو دوباره از سر گرفته شد
با وجود درگیر بودن بنیامین نتانیاهو در جنگ با گروه افراطی حماس، محاکمه این دولتمرد ۷۴ ساله در دادگاه اسرائیل به ظن اقداماتی که ممکن است فساد باشد، از روز ۱۳ آذر سرگرفته شده است.
به گزارش رسانههای اسرائیل، تیم وکلای مدافع آقای نتانیاهو با این استدلال که اکثر اعضای این تیم از دو ماه پیش در خدمت ذخیره ارتش هستند و در جبهه جنگ حضور دارند، از دادگاه خواست تا ادامه رسیدگی به اتهامات نخستوزیر برای مدتی به تعویق بیفتد.
قضات هنوز به این درخواست پاسخ ندادهاند.
بنیامین نتانیاهو از سالها پیش که این اتهامات مطرح شد، خود را «بیگناه» نامیده است.
آخرین وضعیت پیشروی نیروهای اسرائیلی در حوالی خانیونس
منابع فلسطینی گزارش دادند که تانکهای ارتش اسرائیل ظهر روز سهشنبه ۱۴ آذر وارد بخشهایی از خان یونس شده و از جمله در شهرک بنیسهیلا در حومه شرقی خان یونس موضع گرفتند.
این گزارش از پیشروی شمار دیگری از نیروهای زمینی ارتش اسرائیل به سوی منطقه موسوم به «حمد سیتی» خبر میدهد.
«حمد سیتی» مجتمعی از ساختمانهای تازه ساخت است که با بودجه قطر در خان یونس برپا شده و ظاهراً شماری از سران و وابستگان گروه افراطی حماس نیز ساکن آن بودند.
نشست کنست در مورد وضعیت و شرایط گروگانهای اسرائیلی حماس
مقامات وزارت بهداشت اسرائیل روز سهشنبه ۱۴ آذر در یک نشست «کنست»، پارلمان اسرائیل، گفتند که گروه افراطی حماس به آن دسته از اسرائیلیها و خارجیهایی که هفته گذشته در معامله با اسرائیل از اسارت غزه آزاد کرد، به زور قرصهای آرامبخش خورانده بود تا هنگام آزادی و تحویل آنها به نیروهای صلیب سرخ، آرام بوده و چهرهای شاد از خود نشان دهند.
به نوشته روزنامه هاآرتص، بستگان شماری از اسرائیلیهایی که هنوز در اسارت حماس هستند، در این نشست حضور داشتند. یاردِن گُونِن، خواهر بزرگ رومی گونن، نوه ربوده شده دبورا لشم، یک مادربزرگ ایرانیزاده، نیز در این جلسه حضور یافته بود.
شیر سیگال، که مادرش خانم آویوا هفته گذشته از اسارت آزاد شد و پدرش هنوز در دست حماس است، در نشست کمیته «کنست» گفت مادرش شاهد رویدادهای هولناکی بوده است؛ آنها را با زنجیر بسته بودند، شکنجه کردند، امکانات درمانی نداشتند، بسیاری از غذا محروم بودند و حتی به آنها آب نمیدادند.
خانم سیگال به نمایندگان «کنست» گفت به فاصله سه ساعت از اینجا (اورشلیم) گروگانهای اسرائیلی در شرایطی شبیه هولوکاست قرار داده شدهاند.
به نوشته هاآرتص، برداشت اولیه از برخی اظهارات آزادشدگان این احساس را داده بود که شرایط نگاهداری آنها تا حدی بد نبوده اما اکنون با دریافت جزئیات و شواهد بیشتر، معلوم شد که ربودهشدگان در دست حماس در شرایط وخیمی قرار دارند و از جمله دخترانی نیز که آزاد شدند، به شدت تهدید شدهاند که نگویند در اسارت چه بر سر آنها رفته است.
کشته شدن ۱۹ تن دیگر از کارکنان سازمان ملل در بمبارانهای غزه
«انروا»، آژانس امدادرسانی سازمان ملل متحد ویژه فلسطینیان، روز سهشنبه ۱۴ آذر اعلام کرد که ۱۹ تن دیگر از کارکنان خود را در بمبارانهای اسرائیلی در باریکه غزه از دست داده است.
هنوز جزئیات بیشتری در مورد رویدادهای منجر به افزایش تلفات کارکنان این آژانس اعلام نشده است.
با احتساب این آمار، شمار کارکنان «انروا» که از روز نخست حمله گروه افراطی حماس به اسرائیل و آغاز جنگ آن کشور علیه حماس کشته شدند، به ۱۳۰ تن افزایش یافت.
کارکنان و امدادگران «انروا» همگی افراد محلی فلسطینی هستند که کمکهای سازمان ملل را به ساکنین غیرنظامی ارائه میکنند.
حدود یک میلیون نفر از بیش از دو میلیون تن جمعیت غزه در نتیجه جنگ جاری، در ۹۹ مدرسه و سایر تأسیسات زیر نظر «انروا» در بخش جنوبی غزه پناه گرفتهاند.
فیلیپ لازارینی، کمیسر ارشد «انروا»، گزارشهای مربوط به احتمال گشایش یک اردوگاه جدید در منطقه الرفح در مرز غزه با مصر را رد کرد. او گفت دیگر «هیچ مکان امنی» در باریکه غزه باقی نمانده است.
فرانسه داراییهای یحیی سنوار را مسدود میکند
فرانسه روز سهشنبه اعلام کرد که داراییهای یحیی سنوار از رهبران گروه افراطی حماس را به عنوان بخشی از موج جدید تحریمها علیه این گروه مسدود میکند.
آمریکا و اتحادیه اروپا حماس را یک سازمان تروریستی میدانند، و تحریمهایی را علیه این گروه با رهبران آن وضع کردهاند.
چند هفته پیش نیز بریتانیا، رهبران ارشد گروه افراطی حماس و حامیان مالی این گروه را تحریم کرده که بازتاب مجموعهای از اقدامات مشابه از سوی ایالات متحده است.
در حکمی که در روزنامه رسمی فرانسه منتشر شده، وجوه مالی و منابع اقتصادی، یحیی سنوار، از پنج دسامبر به مدت شش ماه مسدود میشود. با این همه از میزان داراییهای این رهبر ارشد حماس در فرانسه اطلاعی در دست نیست.