امیرعبداللهیان: اسماعیل هنیه گفت حماس میتواند «چندین سال» به جنگ با اسرائیل ادامه دهد
وزیر امور خارجه ایران روز دوشنبه گفت اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی گروه افراطی حماس، به او اطلاع داده که این گروه توانایی ادامه جنگ با اسرائیل برای «چندین سال» را دارد.
حسین امیرعبداللهیان درباره این ادعا توضیح بیشتری نداد و در عین حال گفت حماس و دیگر گروههایی که آنها را «جنبشهای مقاومت منطقه» خواند، به جمهوری اسلامی وابسته نیستند.
او افزود: «جنبشهای حماس و حزب الله لبنان قدرت ساخت و خرید سلاح را دارند و تصمیمات آنها در خصوص اقداماتشان مستقل بوده و ما دخالتی در آن نداریم.»
مقامهای اسرائیل بعد از حمله حماس در روز ۱۵ مهر، بارها از قصد خود برای «نابودی» کامل این گروه خبر دادهاند و گفتهاند تا رسیدن به این هدف عملیات نظامی را متوقف نمیکنند.
بعد از حمله حماس به اسرائیل که به کشته شدن ۱۲۰۰ تن ختم شد، علی خامنهای دست داشتن جمهوری اسلامی در آن را رد کرد.
خبرگزاری رویترز هم اواخر آبان گزارش داد در سفر اسماعیل هنیه به تهران، رهبر جمهوری اسلامی به او گفته است ایران به حمایت سیاسی و معنوی از حماس ادامه خواهد داد ولی مستقیماً دخالت نخواهد کرد.
وزیر دفاع اسرائیل: نمیخواهیم به شکل دائمی در غزه بمانیم
وزیر دفاع اسرائیل روز دوشنبه گفت که این کشور قصد ندارد بعد از پایان جنگ با گروه افراطی حماس به شکل دائمی در نوار غزه باقی بماند.
یوآو گالانت اعلام کرد که اسرائیل آمادگی دارد درباره گزینههای جایگزین تسلط بر غزه مذاکره کند، به این شرط که که آنها با کشورش «خصومت» نداشته باشند.
او همچنین خبر داد که اسرائیل آماده بوده تا با حزبالله، گروه لبنانی مورد حمایت جمهوری اسلامی، به توافقی دست یابد که مشروط به ایجاد «منطقه امن» در امتداد مرز میان دو کشور و تضمین مناسب باشد.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، پیش از این گفته بود اسرائیل پس از «نابودی حماس» باید کنترل امنیتی غزه را برای مدتی به شکل نامحدود در اختیار داشته باشد.
«ابراز نگرانی» کاخ سفید از احتمال استفاده اسرائیل از فسفر سفید در حمله به لبنان
سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید روز دوشنبه گفت دولت آمریکا در جریان گزارشهای منتشر شده جدید درباره احتمال استفاده ارتش اسرائیل از «فسفر سفید» در بمباران جنوب لبنان قرار گرفته و در این زمینه ابراز نگرانی کرد.
جان کربی در جمع خبرنگاران گفت: «ما مطمئنا نگرانیم. سوالاتی خواهیم پرسید و تلاش میکنیم اطلاعات بیشتری به دست آوردیم.»
او در عین حال یادآوری کرد که فسفر سفید «کاربرد قانونی نظامی» برای روشن کردن فضا و جلوگیری از حرکت نیز دارد.
این مقام شورای امنیت ملی آمریکا با تأیید این که آمریکا فسفر سفید در اختیار اسرائیل قرار داده است، افزود واشینگتن انتظار دارد «اهداف قانونی» در استفاده از این ماده رعایت شود.
او بار دیگر بر مخالفت دولت آمریکا با آتشبس عمومی در جنگ میان اسرائیل و گروه افراطی حماس که باعث شود این گروه کنترل نوار غزه را همچنان در اختیار داشته باشد، تأکید کرد.
آقای کربی در ادامه گفت: «قطعا از وقفههای بشردوستانه بیشتر حمایت میکنیم. در این زمینه فعال هستیم و با شرکای خود در منطقه شامل کشورهای عربی و اسرائیل در تماس هستیم تا بار دیگر شاهد وقفهها در جنگ باشیم.»
او همچنین خبر داد بعد از توقف کمکرسانی به غزه از طریق مصر در روزهای شنبه و یکشنبه، جریان این کمکهای بشردوستانه بار دیگر آغاز میشود.
شهردار یک شهر مرزی لبنان کشته شد
رویترز و خبرگزاری آلمان روز دوشنبه به نقل از رسانههای لبنان خبر دادند که بر اثر گلولهباران ارتش اسرائیل، شهردار یک شهر لبنان واقع در نزدیکی مرز با اسرائیل کشته شد.
خبرگزاری ملی لبنان (انانای) اعلام کرد که حسین منصور، شهردار شهر طیبه، همراه با یک عضو خانوادهاش بر اثر اصابت خمپارههای اسرائیلی جان خود را از دست دادند و روستای بلده نیز گلولهباران شد.
آتشباری اسرائیل پاسخی به دستکم پنج حمله حزبالله، گروه مورد حمایت جمهوری اسلامی، در بعدازظهر دوشنبه بود.
ارتش اسرائیل تأیید کرده که چندین راکت از داخل لبنان به روستاهای غرب ناحیه جلیل در شمال اسرائیل شلیک شده بود و در واکنش به آن، هواپیماهای این کشور یک مقر نظامی حزبالله در جنوب لینان را هدف قرار دادند.
تعداد سربازان کشته شده اسرائیل در عملیات زمینی غزه به ۱۰۴ تن رسید
ارتش اسرائیل روز دوشنبه اعلام کرد از آغاز عملیات زمینی در نوار غزه، ۱۰۴ سرباز این کشور کشته و ۵۸۲ تن از نیروهای نظامیاش نیز مجروح شدهاند.
به این ترتیب از روز ۱۵ مهر، مجموع تعداد کشته شدگان نظامی این کشور به ۴۳۳ تن رسیده و هزار و ۶۴۵ نفر نیز زخمی شدهاند.
این آمار تجمیعشده شامل سربازانی است که در آن روز بر اثر حمله گروه افراطی حماس به خاک اسرائیل جان خود را از دست دادند یا زخمی شدند و همچنین نظامیانی که در تبادل آتش با گروه حزبالله لبنان در شمال اسرائیل کشته و مجروح شدهاند.
به نوشته روزنامه اسرائیلی هاآرتص، در حال حاضر ۳۴ سرباز بستری شده در بیمارستانها وضعیت وخیم دارند و سایرین در وضعیت مناسب یا خوب هستند.
در حمله روز ۱۵ مهر حماس، درمجموع ۱۲۰۰ اسرائیلی کشته شدند و ۲۴۰ تن نیز به عنوان گروگان به نوار غزه منتقل شدند.
تحریمهای احتمالی فرانسه علیه شهرکنشینان افراطی کرانه باختری
وزیر امور خارجه فرانسه اعلام کرد که این کشور در حال بررسی اعمال تحریمها در چارچوب قوانین داخلی خود علیه برخی افراد در شهرکهای غیرقانونی اسرائیل در کرانه باختری است.
کاترین کولونا روز دوشنبه پیش از نشست اتحادیه اروپا گفت: «وضعیت در کرانه باختری ما را نگران کرده است، به ویژه به دلیل موارد خشونت بیش از حد توسط شهرکنشینان افراطی».
رویترز نوشت که فرانسه در هفتههای اخیر زمینه گفتوگو میان اعضای اتحادیه اروپا دربارهٔ تحریمهای احتمالی این اتحادیه علیه شهرکنشینان اسرائیلی که فلسطینیها را در کرانه باختری هدف قرار دادهاند، فراهم کردهاست.
اما این موضوع تاکنون با موافقت همه اعضای اتحادیه اروپا مواجه نشده است. پیشتر آمریکا علیه این شهرکنشینان افراطی ممنوعیت صدور روادید اعمال کرده است.
درگیریهای شدید در دو شهر بزرگ نوار غزه ادامه دارد
جنگ بین اسرائیل و حماس روز دوشنبه در سراسر غزه تشدید شد و نگرانیهایی را که سازمان ملل در آخر هفته نسبت به برهم خوردن نظم عمومی و مهاجرت گسترده فلسطینیها به مصر مطرح کرد، تشدید کرد.
غزه که یک نوار ساحلی باریک است، از زمان آغاز درگیریها که بیش از دو ماه پیش رخ داد، تحت محاصره کامل اسرائیل بوده است و مرز با مصر تنها راه خروج از آن است.
سفیران شورای امنیت سازمان ملل متحد روز دوشنبه برای بازدید از گذرگاه مرزی رفح با نوار غزه وارد مصر شدند. چند روز پیش از آن، ایالات متحده قطعنامه شورای امنیت برای آتشبس را وتو کرد.
در حال حاضر بیشتر ۲.۳ میلیون نفر از مردم ساکن غزه از خانههای خود رانده شدهاند و ساکنان میگویند که یافتن پناهگاه در این منطقه پرجمعیت غیرممکن است.
نیروهای اسرائیلی روز دوشنبه در دو شهر بزرگ غزه، یعنی شهرهای غزه و خان یونس، با افراد مسلح نبرد کردند و گزارشها حاکی است که غیرنظامیان متعددی همچنان در بین این تبادل آتش گرفتار ماندهاند.
ایتالیا، فرانسه و آلمان خواستار «تحریمهای ویژه» علیه حماس و حامیانش شدند
وزیران خارجه سه کشور ایتالیا، فرانسه و آلمان در نامهای مشترک به جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، از این اتحادیه خواستند که یک رشته تحریمهای موردی و ویژه را علیه حماس و حامیانش اِعمال کند.
در این نامه که به دست خبرگزاری رویترز رسیده، وزیران خارجه این سه کشور اروپایی تأکید کردند: «پذیرش سریع این رژیم تحریمی ما را قادر میسازد پیام سیاسی قوی دربارهٔ تعهد اتحادیه اروپا علیه حماس و همبستگی ما با اسرائیل ارسال کنیم».
جمهوری اسلامی ایران از حامیان اصلی گروه افراطی حماس بهشمار میآید و مشخص نیست درخواست تحریمهای جدید سه دولت اروپایی ایران را نیز دربر میگیرد یا نه.
بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل روز یکشنبه از رهبران غربی انتقاد کرد و به کابینه خود گفت که رفتار این کشورها با اعلام حمایتشان از هدف اسرائیل برای نابودی حماس ناسازگار است.
آقای نتانیاهو روز یکشنبه در توضیحی در این باره در یک نشست کابینه خود گفت که به رهبران فرانسه، آلمان و دیگر کشورها گفته بود: «شما نمیتوانید از یک سو از حذف حماس حمایت کنید و از سوی دیگر ما را برای پایان دادن به جنگ تحت فشار قرار دهید، پایانی که مانعِ از بین رفتن حماس میشود.»
صدها نفر از اعضای هیئت علمی دانشگاه هاروارد در ایالات متحده، روز یکشنبه طوماری را امضا کردند که از مدیران این دانشگاه میخواهد «تحت فشار سیاسی» برای اخراج رئیس این دانشگاه قرار نگیرند.
کلودین گی، رئیس دانشگاه هاروارد به همراه رؤسای دانشگاههای امآیتی و پنسیلوانیا، سهشنبه گذشته در جلسه استماع کنگره آمریکا در مورد افزایش موارد یهودیستیزی در دانشگاههای خود پس از شروع جنگ اسرائیل و حماس شهادت دادند.
آنها در مورد برخورد انضباطی با دانشجویانی که اظهارات ضدیهودی میکنند پاسخ مستقیم ندادند و گفتند که تشخیص این امر «به زمینه و شرایط» بستگی دارد.
در پی این جلسه پرتنش، ۷۴ تن از نمایندگان کنگره آمریکا روز جمعه ۱۷ آذر خواهان کنارهگیری این رؤسا شدند.
در مخالفت با این درخواست نمایندگان کنگره، عصر یکشنبه دستکم ۵۷۰ استاد دانشگاه هاروارد طوماری را امضا کرده و به هیئت ۱۳ نفرهای که قدرت برکناری رئیس دانشگاه را دارد، تحویل دادند.
خبرگزاری دولتی سوریه از حمله اسرائیل به مناطقی در حومه دمشق خبر داد
خبرگزاری دولتی سوریه، سانا، بامداد دوشنبه گزارش داد که مناطقی در اطراف دمشق، پایتخت این کشور، هدف حمله هوایی اسرائیل قرار گرفته است.
به نوشته سانا، این مناطق با موشکهای شلیکشده از جنگندههای اسرائیلی در بلندیهای جولان هدف قرار گرفتند و موشکهایی که توسط پدافند هوایی سرنگون نشدند «خسارات مادی» برجای گذاشتند.
در همین حال دیدبان حقوق بشر سوریه گزارش داد که در جریان حملاتی سه منطقه، شامل فرودگاه بینالمللی دمشق و دو منطقه در اطراف پایتخت، هدف قرار گرفتند و این حملات هشت مجروح برجای گذاشت.
در هفتههای اخیر حملات منسوب به اسرائیل در مناطق مختلف سوریه افزایش یافته و طی ده روز گذشته سپاه پاسداران و حزبالله لبنان کشته شدن مجموعاً پنج نفر از نیروهای خود در این حملات را تأیید کردهاند.