ادعای حماس: ۱۳ گروگان اسرائیلی در بمبارانهای غزه کشته شدهاند
گروه حماس روز جمعه ادعا کرد در حملات نیروی هوایی اسرائیل به باریکه غزه در ۲۴ ساعت گذشته ۱۳ تن از گروگانهایی که این گروه از مردم اسرائیل گرفته «کشته شدهاند».
طبق ادعای حماس، چند تن از آنها کسانی هستند که تابعیت کشور خارجی را هم دارند. این ادعا حاکی است که چند گروگان در دو نقطه در بخش شمالی نوار غزه و چند تن در داخل شهر غزه کشته شدهاند.
اسرائیل هنوز به این خبر واکنش نشان نداده است. حماس روز دوشنبه نیز ادعای کشته شدن دو گروگان دیگر را عنوان کرده بود.
نهادهای رسمی اسرائیل تا صبح جمعه با خانوادههای ۱۲۰ تن از ربودهشدگان در تماس بودند.
تا روز ۲۰ مهر رسانههای اسرائیل از وجود ۱۶۲ گروگان در دست حماس خبر داده و نوشتند که نوزادان، کودکان، دختران و زنان بسیاری در میان این افراد هستند. یک بانوی سالمند ۸۵ ساله نیز در بین ربودهشدگان است.
هنوز معلوم نیست که چه شمار از آنها غیر از تابعیت اسرائیلی شهروندی یک کشور دیگر را هم دارند، اما آمریکا، آلمان، بریتانیا و تایلند در میان کشورهایی هستند که وجود شهروندان ربودهشده خود را تأیید کرده و بر ادامه بررسیها ضمن همکاری با اسرائیل خبر دادهاند.
به نوشته یدیعوت آحرونوت، ارزیابی اسرائیل این است که ممکن است نیمی از ربودهشدگان زنده نبوده، بلکه جسد آنها به غزه منتقل شده باشد.
در همین زمینه استیون گیلن، معاون نماینده ویژه آمریکا در امور گروگانهای آمریکایی در جهان به اسرائیل رفته و روز ۲۰ مهر با گال هیرش، نماینده ویژهای که دولت اسرائیل در خصوص سرنوشت ربودهشدگان تعیین کرده، دیدار کرد.
همزمان در شبکههای اجتماعی عدهای از چهرههای شناختهشده عکس و اطلاعات گروگانها را منتشر کردهاند، از جمله گَل گَدوت، هنرپیشه اسرائیلی هالیوود:
حملات راکتی حماس به خاک اسرائیل ادامه دارد
حملات راکتی از غزه به خاک اسرائیل از پیش از ظهر جمعه از سر گرفته شد. آژِیر خطر حملات راکتی در شهرهای اشکِلون و برخی مناطق دیگر نزدیک به غزه به صدا درآمد.
این بندر در ساحل دریای مدیترانه نسبت به شهرکهای جنوبی، فاصله دورتری تا غزه دارد. از آسیب جانی وارده هنوز خبری منتشر نشده است.
بخشی از آسیب وارده به یک خانه در شهر اشکلون در حمله راکتی روز جمعه:
شبکه کان اسرائیل روز جمعه گزارش داد که حماس در پی کشته شدن شمار زیادی از نیروهای شاخه نظامیاش و از دست دادن انبارهای راکت، شبها که تردد در خیابانهای اسرائیل اندک است، راکت شلیک نمیکند و در ساعات اوج روز اقدام به حمله راکتی میکند تا اگر بتواند شمار بیشتری از مردم اسرائیل را هدف قرار دهد.
به گفته این شبکه، حماس فعلا در استفاده از راکتهایش «صرفهجویی میکند».
لوید آستین: اقداماتی که از حماس دیدم از داعش بدتر بود
لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا، روز جمعه پس از ملاقات با وزیر دفاع و رئیس ستاد ارتش در وزارت دفاع در تلآویو، به اورشلیم رفت تا با بنیامین نتانیاهو گفتوگو کند.
او به نخستوزیر اسرائیل گفت: «این هفته وحشتناک شاهد اعمال منزجرکننده تروریستها بودیم. من چیزهای زیادی درباره داعش میدانم ولی اقداماتی که دیدم، از داعش بدتر بود.»
بنیامین نتانیاهو نیز گفت: «حماس داعش است، رئیسجمهور (جو) بایدن نیز گفت حماس از بسیاری از جهات بدتر از داعش است.»
به گفته نخستوزیر اسرائیل، «دنیای متمدن» باید برای کمک به اسرائیل جهت مبارزه با حماس متحد شود، همان گونه که برای مبارزه با داعش متحد شد.
راهپیمایی هزاران اردنی در حمایت از فلسطینیان
هزاران تن از شهروندان اردن روز جمعه در راهپیمایی حمایت از فلسطینیان، اسرائیل را به دلیل عملیات هوایی که در واکنش به حمله حماس آغاز کرده، محکوم کردند.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، روز جمعه در اَمان با ملک عبدالله دوم، پادشاه اردن هاشمی و همچنین با محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی دیدار و درباره بحران میان اسرائیل و حماس گفتوگو کرد.
آقای بلینکن پس از سفر یک روزه خود در روز پنجشنبه به اسرائیل و بیان حمایت قاطع آمریکایی از این کشور که مورد «حمله ظالمانه و تروریستی حماس» قرار گرفته، به اردن رفت.
اردن، متحد آمریکا، دارای ۷۰ درصد جمعیت فلسطینیتبار است. پادشاه اردن متولی اماکن اسلامی شرق اورشلیم، بیتالمقدس است. او در دوره اخیر بارها به اسرائیل نسبت به تشدید بحران با فلسطینیان بر سر حرم شریف هشدار داده بود.
کارکنان سفارت اسرائیل در اردن از آغاز بحران امنیتی جاری از امان به اسرائیل بازگردانده شدهاند.
مقام حزبالله لبنان: درخواستها برای دخالت نکردن در جنگ حماس، تاثیری در ما ندارد
جانشین دبیرکل حزبالله لبنان روز جمعه گفت این گروه تحت تاثیر درخواستها برای در حاشیه ماندن در نبرد میان حماس و اسرائیل قرار نمیگیرد و برای مشارکت در جنگ «کاملا آماده» است.
شیخ نعیم قاسم در جمع طرفداران حزبالله که روز جمعه در حمایت از حماس در جنوب بیروت تظاهرات کردند، گفت: «درخواستهای پشت صحنه از ما توسط قدرتهای بزرگ، کشورهای عربی و نمایندگان سازمان ملل که مستقیم و غیرمستقیم به ما میگویند مداخله نکنید، تاثیری بر ما ندارد».
در حالی که درگیری میان حزبالله و اسرائیل بعد از حمله حماس در مرز لبنان به شکل پراکنده آغاز شده است، او گفت که «حزبالله کاملا وظایفش را میداند. ما مهیا و آمادهایم، کاملا آماده».
این گروه در یک هفته اخیر به سمت خاک اسرائیل راکت و خمپاره شلیک کرده که مرگبارترین درگیری بین طرفین از زمان جنگ یک ماهه سال ۲۰۰۶ بوده است.
شیخ نعیم قاسم در جمع صدها هوادار این گروه که با پرچمهای فلسطین و حزبالله تجمع کرده بودند، تأکید کرد که حزبالله بر اساس «نقشه» خود پیش میرود و افزود: «هر زمان که وقت اقدام فرا برسد، کارمان را انجام میدهیم».
این اظهارات در حالی است که روزنامه یدیعوت آحرونوت پیش از این گزارش داده بود اسرائیل به حزبالله لبنان هشدار داده که اگر در کنار حماس وارد جنگ شود، این گروه و رهبرانش «تمامی قدرت ارتش اسرائیل را در کنار توان ناو دریایی آمریکا که در راه منطقه است»، مشاهده خواهند کرد.
وزیر خارجه آلمان: حماس از مردم غزه به عنوان سپر استفاده میکند
وزیر خارجه آلمان که برای اعلام همبستگی با مردم اسرائیل به این کشور سفر کرده است، میگوید گروه حماس از ساکنان نوار غزه به عنوان «سپر» استفاده میکند.
آنالنا بائربوک روز جمعه در یک نشست خبری مشترک با الی کوهن، همتای اسرائیلیاش، اظهار داشت: «حماس هماکنون خودش را پشت مردم بیگناه مورد محافظت قرار میدهد و از آنها به عنوان سپر در غزه استفاده میکند».
او گفت: «در این روزهای وحشتناک، ما در کنار شما میایستیم و با شما ابراز همدردی میکنیم. ما در این روزها همگی اسرائیلی هستیم».
گزارش خبرگزاریها حاکی است که وزیر خارجه آلمان با بستگان شهروندان آلمانی که احتمال میرود توسط گروه حماس ربوده و به غزه برده شدهاند، دیدار کرد.
وزیر خارجه اسرائیل همچنین همتای آلمانی خود را به خانهای برد که هدف حمله راکتی حماس گرفته بود و در جریان آن سه عضو خانواده شامل پدربزرگ، پدر و فرزند او کشته شدند.
وزیر دفاع اسرائیل: ایده حمله حماس از ایران بود
وزیر دفاع اسرائیل میگوید گروه حماس بخشی از «محور شرارت» با ایران است و ایده حمله این گروه به خاک کشورش از ایران بوده است.
یوآو گالانت روز جمعه ۲۱ مهرماه در یک نشست خبری مشترک با همتای آمریکایی خود، در پاسخ به این پرسش که آیا تهران با حمله روز شنبه حماس از نوار غزه موافقت کرده است، گفت: «مهم نیست، چرا که این ایده ایران بود».
به گزارش خبرنگار رادیو فردا در اسرائیل، او در ادامه تصریح کرد: «ما شاهد کشتار، ربودن و فجایع سنگین دیگر علیه شهروندان خود بودیم. منابع مالی حماس از ایران تامین میشود. برای ما فرقی نمیکند که ایران تا چه میزان در عملیات اخیر دخیل بوده. ما همیشه روابط نزدیک حماس و ایران را زیرنظر داشتهایم».
برگزاری تظاهرات حکومتی در ایران در حمایت از حمله حماس به اسرائیل
رسانههای وابسته به جمهوری اسلامی از برگزاری تظاهرات حکومتی در روز جمعه در حمایت از حمله اخیر حماس به اسرائیل در چند شهر ایران خبر دادند و در قطعنامه پایانی این تجمعهای حکومتی، حمله حماس «عملیات معجزهگون و شگفتانگیز گروههای مبارز فلسطینی» توصیف شده است.
خبرگزاری جمهوری اسلامی، ایرنا، از برگزاری این تجمعات در تهران و استانهایی مانند خوزستان، کرمان، اصفهان، کرمانشاه، همدان، آذربایجان شرقی و خراسان رضوی بعد از برگزاری نمازجمعه خبر داده و در ویدئوهای منتشر شده شعارهای همیشگی «مرگ بر آمریکا» و «مرگ بر اسرائیل» سر داده میشود.
خبرگزاری ایسنا حمله حماس را «زلزلۀ ویرانگر یومالله ۱۵ مهر» لقب داده و برخی رسانهها نیز تظاهرات حکومتی روز جمعه را «راهپیمایی شکرانه پیروزی مبارزان فلسطینی» توصیف کردهاند.
در قطعنامه بعد از این تجمعات که بهطور سنتی توسط سازمان تبلیغات اسلامی، نزدیک به دفتر رهبر جمهوری اسلامی، تهیه میشود، بار دیگر این جمله آمده که «اسرائیل رفتنی است» و همچنین از وزارت خارجه جمهوری اسلامی خواسته شده تا از طریق رایزنی با «سران کشورهای اسلامی» از مردم غزه حمایت و مانع از حمله نظامی اسرائیل به این ناحیه شود.
این در حالی است که مقامهای رسمی جمهوری اسلامی، از جمله علی خامنهای، ضمن حمایت از حماس، دخالت مستقیم ایران در حمله این گروه به خاک اسرائیل را انکار کردهاند.
کشته شدن حدود ۱۸۰۰ نفر در حملات هوایی اسرائیل به نوار غزه
وزارت بهداشت غزه از کشته شدن دستکم هزار و ۷۹۹ نفر در حملات هوایی اسرائیل به نوار غزه تا عصر روز جمعه خبر داد.
بر اساس این گزارش، ۵۸۳ نفر از این قربانیان کودکان و ۳۵۱ نفر زنان بودهاند.
این بیانیه میافزاید بیش از هفت هزار نفر نیز در نوار غزه زخمی شدهاند.
اسرائیل از یک میلیون ساکن نوار غزه خواسته است برای حفظ جان خود، به مناطق جنوبی این باریکه بروند.
شمار افراد کشته شده در اسرائیل بهدنبال حملات گروه حماس نیز دستکم ۱۳۰۰ نفر اعلام شده است. بیش از چهار هزار نفر هم زخمی شدهاند.
جلسه مقامهای ایرانی با گروههای نیابتی در عراق به منظور آمادگی برای جنگ احتمالی با اسرائیل
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، روز ۱۸ مهر در یک سخنرانی برای نیروهای مسلح دست داشتن حکومت خود در حمله گسترده روز ۱۵ مهر حماس به اسرائیل را رد کرد. مقامهای آمریکایی نیز میگویند که هنوز شواهدی از دخالت مستقیم ایران در حمله حماس به اسرائیل به دست نیامده است.
اما اخبار رسیده به رادیوفردا حکایت از آن دارد که جمهوری اسلامی در پی آن است در صورت به درازا کشیدن جنگ اسرائیل و حماس، که میتواند به گستردهتر شدن تنشها بینجامد، نیروهای نیابتی را درگیر کند.
این گزارش در حالی است که حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، شامگاه ۲۰ مهر هنگام ورود به بیروت گفت که «در صورت تداوم حملات اسرائیل علیه غزه، احتمال باز شدن جبهه جدیدی در این جنگ وجود دارد».