گفتوگوی تلفنی جو بایدن با دو گروگان آمریکایی آزاد شده
جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، اعلام کرد که با یهودیت رعنان و دخترش ناتالی، که روز جمعه از اسارت گروه حماس آزاد شدهاند، تلفنی گفتوگو کرده است.
جو بایدن میگوید به این دو گروگان آمریکایی گفته است که دولت او ، «در دوران بهبود و التیام» از آنها به طور کامل حمایت خواهد کرد.
انبیسی نیوز: ایران در حال حاضر به دنبال جنگ مستقیم با آمریکا نیست
انبیسی نیوز به نقل از دو دستیار در کنگره آمریکا و یک مقام پنتاگون روز جمعه نوشت، جامعه اطلاعاتی آمریکا معتقد است ایران در حال حاضر به دنبال جنگ مستقیم با ایالاتمتحده نیست، اما به دنبال افزایش فشار بر اسرائیل و آمریکا از طریق نیروهای نیابتی خود در منطقه است.
این منابع مطلع گفتهاند، رویکرد کنونی ایران، با این حال، خطر اشتباه محاسباتی و درگیری ناخواسته منطقهای را افزایش میدهد.
انبیسی نیوز میگوید، به دنبال حمله حماس به اسرائیل در ۱۵ مهرماه سال جاری و تحرکات نظامی اسرائیل برای حمله زمینی به غزه، گروههای نیابتی ایران در لبنان و دیگر مناطق در تلاشند تا بر برنامه اسرائیل در این عملیات اثر بگذارند.
این دو دستیار در کنگره نیز گفتهاند که به نظر میرسد تلاشهای تهران تلاشی برای وادار کردن اسرائیل به محدود کردن دامنه کارزار نظامی در غزه باشد.
بایدن: حمله حماس به اسرائیل با هدف برهم زدن توافق با عربستان بود
جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا روز جمعه گفت که هدف حماس برای حمله به اسرائیل تا حدی به برای بر هم زدن فرایند عادیسازی روابط با عربستان سعودی است.
آقای بایدن که در یک گردهمایی انتخاباتی صحبت میکرد، اظهار داشت: «یکی از دلایل این که چرا حماس علیه اسرائیل اقدام کرد، این بود که آنها میدانستند من در آستانه برگزاری نشستی با سعودیها هستم. »
رئیس جمهور آمریکا با طرح این مساله که چرا حماس حمله مرگبار ۱۵ مهرماه را انجام داد، گفت، «حدس بزنید چرا؟» زیرا «سعودیها میخواستند اسرائیل را به رسمیت بشناسند» و تقریباً میتوانستند به طور رسمی این کار را انجام دهند.
دولت جو بایدن در ماههای گذشته به طور پیوسته تلاشهایی برای عادیسازی روابط بین اسرائیل و عربستان انجام داد و گزارشهایی در خصوص توافقات اولیه بین دو کشور منتشر شده بود. آمریکا همچنین طرحی را برای برقراری دالان جدید ترابری میان هند تا به اروپا از راه اسرائیل و عربستان اعلام کرده بود.
این طرح با هدف تأمین انرژی و آسانسازی تجارت، که مسیرهای راهآهن کشورهای عضو پروژه و بنادر آنها را به یکدیگر وصل میکند، به عنوان تقابلی در برابر برنامه عظیم زیرساختی چین ارزیابی شده است.
رهگیری موشکها «از یمن به سوی اسرائیل» توسط ناو آمریکایی
شبکه سیانان روز جمعه، ۲۸ مهر، در گزارشی از حمله موشکی پنجشنبه شب از سواحل یمن، که ظاهرا با هدف اصابت به اسرائیل پرتاب شده بود، خبر داد که ناو آمریکایی موشکها و پهپادها از مبدا یمن را به مدت ۹ ساعت رهگیری کرده است.
بر اساس این گزارش، چنین حملهای از یمن در ابعادی بزرگتر از موارد شناخته شده پیشین از این کشور بود.
یک مقام آمریکایی آشنا به این وضعیت به سیانان گفت ناو آمریکایی در تعقیب ۹ ساعته خود، غیر از موشکها ۱۵ فروند پهپاد برخاسته از سواحل یمن را نیز رصد کرده است.
این مقام که نام او برده نشد، افزود موشکها و پهپادها در امتداد دریای سرخ به سوی شمال حرکت کردند و مسیر حرکت آنها هیچ شکی باقی نگذاشت که به سوی اسرائیل شلیک شده است.
پنتاگون پنجشنبه شب ارزیابی کرده بود که ممکن است هدف موشکها و پهپادها اسرائیل بود اما مقام آمریکایی به سیانان گفت تردید زیادی نمانده بود که اسرائیل نشانهگیری شده است.
ناو یواساس کارنی، که یک روز پیش از این رویداد از آبراه سوئز به سوی جنوب حرکت کرده بود، موشکها و پهپادها را رهگیری
کرد.
پت رایدر، سخنگوی پنتاگون گفته بود موشکها توسط نیروهای حوثی مورد حمایت ایران در یمن شلیک شده است.
ارتش اسرائیل روز جمعه گفت این کشور از توان مقابله با احتمال حملات موشکی مشابه رخداد روز پنجشنبه از یمن نیز برخوردار است.
احمد علمالهدی، امام جمعه مشهد و پدر همسر ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور ایران، روز جمعه گفت: «دیپلماسی فعال ایران (در روزهای اخیر) باعث افزایش مقاومت شد و سفرهای وزیر خارجه به لبنان، عراق و سوریه سبب شد حشدالشعبی عراق، حزبالله لبنان و رزمندگان یمن در حالت آمادهباش قرار گیرند.»
نشست قاهره درباره غزه روز شنبه برگزار میشود
همزمان با هفته سوم جنگ اسرائیل و حماس در غزه، دولت مصر روز شنبه، ۲۹ مهر، میزبان یک نشست از مقامات کشورهای منطقه نهادهای بینالمللی برای بررسی این بحران است.
این نشست که وزارت خارجه مصر از هفته قبل برگزاری آن را اعلام کرد، کاهش تنش میان اسرائیل و حماس، کمک به غیرنظامیان در نوار غزه و کوشش احتمالی برای پیشبرد صلح بر اساس راهکار دو کشوری (تشکیل کشور فلسطین در کنار موجودیت اسرائیل) را به بحث میگذارد.
رسانههای عربی به نقل از منابع دیپلماتیک گزارش دادهاند که به دلیل رد دعوت از برخی از کشورها یا اعتراض ایالات متحده به حضور کشورهایی همچون روسیه و چین، مصر هنوز نام و شمار کشورهای دعوت شده به نشست قاهره را اعلام نکرده است.
سامح شکری، وزیر خارجه مصر، تأکید کرده که برقراری آرامش، کمک انسانی و جلوگیری از احتمال گسترش این بحران از جمله موضوعهای مهم در دستور کار نشست است.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل که برای بازدید از بخش مصری گذرگاه الرفح با باریکه غزه از دو روز پیش در مصر حضور دارد، یکی از حاضران در نشست روز شنبه قاهره است.
برخی از کشورهای منطقه در سطح سران و نخستوزیر در گردهمایی قاهره حضور دارند و شماری از کشورهای اروپایی نیز هیئتهایی را راهی آن کردهاند.
محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی که از ابتکار مصر حمایت کرده، در کنار عبدالفتاح سیسی، رئیسجمهور مصر و محمد بنسلمان، ولیعهد عربستان از حاضران در کنفرانس قاهره است.
روزنامه اسرائیلی هاآرتص به نقل از منابع سیاسی اسرائیل نوشته است که کشورشان با این اجلاس همکاری نخواهد کرد و در آن مشارکتی ندارد.
گذرگاه رفح میان مصر و غزه باز شد
روز شنبه، ۲۹ مهر، با بازشدن گذرگاه الرفح میان مصر با باریکه غزه در بخش مصری این گذرگاه، کامیونها و تریلیهای حامل کمکهای انسانی با عبور از دروازه گذرگاه وارد غزه شد.
سفارت آمریکا در اورشلیم پیشتر در این روز خبر داده بود که گذرگاه ساعت ده صبح به وقت محلی گشوده خواهد شد.
معلوم نیست که فلسطینیهایی که تابعیت کشورهای خارجی را دارند، تا چه هنگام بتوانند با عبور از این گذرگاه، از باریکه غزه خارج شوند.
آمریکا از چند روز پیش به فلسطینیهایی که تابعیت آمریکایی دارند، گفته بود خود را به بخش جنوبی و در نزدیکی الرفح برسانند تا هر زمان که گذرگاه در بخش مصری آن گشوده شد، به سرعت از این باریکه خارج شوند.
بر اساس گزارشها، در ساعات اولیه گشایش گذرگاه ۲۰ تریلر حامل کمکهای انسانی شامل غذا و دارو وارد غزه میشود.
جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، که با عبدالفتاح سیسی، رئیسجمهور مصر، برای گشایش این گذرگاه به توافق رسیده، روز جمعه این امر را مورد تأیید قرار داد.
دولت اسرائیل در پایان سفر روز چهارشنبه جو بایدن در بیانیهای اعلام کرد که با انتقال کمک به غزه از بخش مصری گذرگاه الرفح مخالفتی ندارد و مانعی در این راه نخواهد بود.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل برای بررسی وضع الرفح در منطقه حضور دارد.
هشدار سفر از طرف ستاد امنیت ملی اسرائیل به تمام اسرائیلیها
ستاد امنیت ملی اسرائیل روز شنبه به شهروندان این کشور توصیه کرد که «به هیچ وجه در کشورهای عربی اقامت نکنند» و اسرائیلیهای احتمالی باقیمانده «در اردن و مصر از این دو کشور خارج شوند».
ستاد امنیت ملی و وزارت خارجه اسرائیل هشدار سفر به شهروندان این کشور در «تمامی کشورهای خاورمیانه» و به ویژه کشورهای عربی را تشدید کردند. این هشدار در مورد مراکش در شمال آفریقا نیز صادر شده است.
این دو نهاد از اسرائیلیها خواستند از سفر به بنگلادش، اندونزی، مالدیو و ترکیه نیز خودداری کنند و در صورت اقامت کنونی در آن، این کشورها را ترک کنند.
کار سفارت اسرائیل در کشورهای منطقه و مراکش که در سالهای گذشته با آنها رابطه سیاسی برقرار کرد، فعلا تعلیق و سفرا و تمامی دیپلماتهای اسرائیلی از این کشورها خارج شدهاند.
اسرائیل در روزهای گذشته هواپیمایی را به ترکیه فرستاد تا اسرائیلیهای باقیمانده در این کشور را که یکی از محبوبترین مقاصد گردشگری برای اسرائیلیها است، به کشور خود برگرداند.
ارتش اسرائیل روز شنبه بر سردر خانهای که قبلا متعلق به صالح العروری از سران حماس در خارج بود، اعلامیه بزرگی آویزان کرد و در آن نوشت این خانه اکنون مقر اطلاعات اسرائیل است.
این خانه در دهکده العروره، در نزدیکی رامالله در کرانه باختری قرار دارد.
صالح العروری مسئول امور بینالملل حماس در خارج، بعد از اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس، مهره دوم در خارج از سرزمینهای فلسطینی محسوب میشود.
به گفته شبکه ۱۳ تلویزیون اسرائیل، اطلاعات این کشور صالح العروری را مهره نزدیک به جمهوری اسلامی ایران ارزیابی میکند، در حالی که یحیی سنوار، رهبر داخلی حماس در غزه، ارتباطات نزدیکتری با قطر دارد.
اسرائیل معتقد است که صالح العروری در طراحی عملیات اولیه حماس نقش مهمی داشته است.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل گفته است که تمامی سران و فعالان حماس خود را «مرده» بدانند. ژنرال دانی یاتوم، رئیس پیشین موساد و ناداو آرگامان، رئیس پیشین سازمان امنیت داخلی اسرائیل، در روزهای گذشته گفتند کارزار هدف قرار دادن سران حماس در هر جای جهان که باشند، آغاز شده است.
سران داخلی حماس و خانوادههایشان از پیش از آغاز عملیات این گروه مخفی شدهاند. با این حال، اسرائیل در دو هفته اخیر شماری از آنها را کشته است.
مرگ ۱۷ تن از نیروهای سازمان کمکرسانی اونرا در نوار غزه
«اونرا»، آژانس امدادرسانی سازمان ملل برای فلسطینیان، روز شنبه، ۲۹ مهر، اعلام کرد که ۱۷ تن از نیروهایش در دو هفته «جنگ شوم» میان حماس و اسرائیل، در بخش نوار غزه کشته شدهاند، اما شمار واقعی ممکن است بیشتر باشد.
فیلیپ لازارینی، کمیسر این نهاد، همچنین اعلام کرد که ۳۵ ساختمان از تأسیسات آن در حملات هوایی اسرائیل آسیب دیده است. در این آمده است که در برخی از موارد یادشده، ساختمانها به طور «مستقیم هدف قرار گرفتهاند».
به گفته آقای لازارینی، تاکنون نیم میلیون نفر از مردم در ساختمانهای این نهاد در نوار غزه پناه گرفتهاند.
اسرائیل اعلام کرده که حماس از تأسیسات زیادی واقع در غزه برای اهداف خود سوء استفاده میکند و آنها را به محل فعالیت شبهنظامیان در مناطق پرجمعیت تبدیل کرده بود.
اسرائیل در گذشته شماری از فلسطینیان کارمند در «اونرا» در کرانه باختری را نیز به ظن ارتباط با سازمانهای مسلح فلسطینی و فعالیت در راه اهداف این سازمانها، بازداشت و محاکمه کرده است.
ارتش اسرائیل با این حال، در مورد بیانیه روز شنبه فیلیپ لازارینی هنوز اظهار نظر نکرده است.
هشدار وزیر دفاع اسرائیل به حزبالله برای ورود به جنگ
وزیر دفاع اسرائیل روز شنبه، ۲۹ مهر، در حالی که دهها هزار نفر از نظامیان کشورش در جبهه جنوبی در نزدیکی مرز غزه مستقر هستند، در میان نظامیان در نزدیکی مرز شمالی اسرائیل گفت: «حزبالله تصمیم گرفته است که در این جنگ شرکت کند.»
یوآو گالانت گفت حزبالله با این تصمیم خود «بهای سنگینی خواهد پرداخت».
او افزود: ما باید هوشیارانه برای هر احتمالی آماده شویم، چالشهای بزرگتری در انتظار ما است.
ژنرال گالانت از شهرکهای اسرائیلی مجاور در مرز شمال نیز بازدید و با مسئولان محلی آن دیدار کرد.
وزیر دفاع اسرائیل همچنین گفت: «روزی که حمله آغاز و به جنگ کشیده شد، به عنوان روزی که نابودی نهایی و کامل سازمان حماس کلید خورد، در یادها خواهد ماند.»