در پی افت قیمتهای جهانی نفت در سال جاری، دولت عربستان با کسری ۱۱.۷ میلیارد دلاری بودجه در ۹ ماه ۲۰۲۳ مواجه شده است. با اینحال، درآمدهای غیرنفتی بودجه به شدت جهش یافته است.
بر اساس گزارش وزارت دارایی عربستان در روز پنجشنبه ۱۱ آبان، تنها در سه ماهه سوم سال که قیمتهای جهانی نفت به شدت کاهش داشت، کسری بودجه ۹ میلیارد و ۵۴۰ میلیون دلار بوده است.
پارسال با اوجگیری قیمتهای جهانی نفت به خاطر تهاجم روسیه به اوکراین، درآمدهای بودجه دولت عربستان ۳۰ میلیارد دلار بیش از اهداف تعیین شده محقق شده بود، اما طبق ارزیابی اوپک، متوسط قیمت سبد نفتی این سازمان در ۹ ماه سال جاری میلادی با افتی ۲۱ درصدی نسبت به دور مشابه پارسال به ۸۲ دلار رسیده است.
پیشتر صندوق بینالمللی پول گزارش داده بود که دولت عربستان برای جلوگیری از کسری بودجه نیاز دارد که قیمت نفت در بازارهای جهانی نزدیک ۸۶ دلار باشد. این رقم برای ایران بالای ۳۰۷ دلار ارزیابی شده بود.
عربستان طی چند ماه گذشته تولید نفت خود را نیز کاهش داده تا قیمتهای جهانی نفت بالا برود، اما قیمت نفت تنها بعد از ماه سپتامبر رو به رشد نهاد و عربستان از بابت افت حجم صادرت نفت نیز دچار زیان شده است.
در ماه سپتامبر قیمتهای جهانی به ۹۴ دلار رسید و در ماه اکتبر باز هم مقدار اندکی رشد داشت؛ اما در ابتدای ماه جاری میلادی به حدود ۸۶ دلار کاهش یافته است.
بدین ترتیب انتظار نمیرود در سه ماهه چهارم سال ۲۰۲۳ بودجه دولت عربستان با کسری مواجه شود.
آمارهای اوپک نشان میدهد متوسط تولید روزانه نفت عربستان در سه ماهه سوم ۲۰۲۳ حدود ۹ میلیون بشکه بوده، در حالی که این رقم در نیمه ابتدایی سال حدود ۱۰ میلیون و ۲۵۰ هزار بشکه بود.
به رغم سقوط درآمدهای نفتی، بخش غیرنفتی عربستان شکوفایی قابل توجهی داشته و بخش بزرگی از کسری بودجه نفت را جبران کرده است.
گزارش وزارت دارایی عربستان نشان میدهد درآمدهای نفتی کشور در سه ماهه سوم سال نسبت به دور مشابه سال ۲۰۲۲ با افتی ۳۶ درصدی به کمی بیش از ۳۹ میلیارد دلار رسیده، اما درآمدهای غیرنفتی بودجه با جهشی ۵۳ درصدی به نزدیک ۳۰ میلیارد دلار اوج گرفته است.
عربستان چندین سال است که برنامه گسترده برای متنوع کردن اقتصاد کشور و توسعه اقتصاد غیرنفتی را آغاز کرده است. انتظار میرود در سال جاری تولید ناخالص داخلی غیرنفتی کشور شاهد رشد ۶ درصدی باشد.