لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۴ آبان ۱۴۰۳ تهران ۲۰:۴۹

میزان استفاده از آب‌های زیرزمینی تهران طی یک دهه «دو برابر شده است»


رئیس کمیسیون محیط‌ زیست، سلامت و خدمات شهری شورای شهر تهران می‌گوید میزان استفاده شرکت آب و فاضلاب از آب‌های زیرزمینی پایتخت ایران نسبت به سال ۱۳۹۰ تقریباً دو برابر شده است.

مهدی پیرهادی روز یکشنبه ۱۰ دی‌ماه در ادامه گفت شرکت آبفا در سال ۱۳۹۰ از ۲۸ درصد از آب‌های زیرزمینی استفاده می‌کرد، اما در سال ۱۴۰۱ و امسال این میزان به بیش از ۵۰ درصد افزایش یافته است.

آمارهای رسمی وزارت نیرو حاکی است که در دیگر شهرهای کشور نیز وضعیت مشابهی حاکم است، به‌طوری که در سال گذشته نسبت حجم آب زيرزمينی به کل توليد آب شرب کشور بیش از ۵۳ درصد بوده است.

طی سال‌های گذشته گزارش‌های زیادی از فروریزش زمین به خاطر برداشت بی‌رویه ذخایر آب‌های زیرزمینی منتشر شده است.

بر اساس آمارهای وزارت نیرو، پارسال در کشور بیش از ۷ میلیارد متر مکعب آب برای مشترکان شهری و روستایی تولید شده که بیش از ۳.۷ میلیارد متر مکعب آن از آبهای زیرزمینی بوده است.

از کل آب شرب، تنها ۸۳ درصد به مصرف واقعی خانوارها رسیده و ۱۷ درصد آن در بخش‌های دیگر مصرف شده است.

تحویل هفت میلیارد متر مکعب آب به خانوارهای شهری و روستایی تحت نام «آب شرب» در حالی است که بنابر گزارش وزارت نیرو، ظرفیت تصفیه آب کشور ۵.۵ میلیارد متر مکعب است؛ به عبارتی در بهترین حالت حدود یک چهارم آب تحویلی به مشترکان خانگی، تصفیه نشده است.

مقامات ایران همواره مردم را به «اسراف» در مصرف آب متهم کرده و با افزایش تعرفه پول آب آنچه «بدمصرف‌ها» معرفی کرده‌اند به مبارزه با بحران آب کشور رفته‌اند.

این در حالی است که سرانه مصرف خانگی آب شهروندان ایران با مصرف خانوار‌ها در آلمان برابر است.

از طرفی، عدم راه‌اندازی تأسیسات تصفیه فاضلاب برای تحویل آن به بخش‌های کشاورزی و صنعتی باعث شده است که بخشی از آب مورد نیاز خود را از شرب تأمین کنند.

آمارهای وزارت نیرو نشان می‌دهد ظرفیت اسمی تصفیه‌خانه‌های فاضلاب کشور بسیار اندک و کمتر از شش میلیون متر مکعب در روز است که طی سال‌های گذشته رشدی نداشته است. اصولاً

از سوی دیگر حدود ۴۷ درصد خانوارهای ایرانی به شبکه فاضلاب متصل نیستند.

این در حالی است که برای نمونه در آلمان ۹۰ درصد فاضلاب خانوارها بعد از تصفیه مجدد، تحویل بخش‌های صنعتی و کشاورزی می‌شود.

ایران طی سال‌های گذشته با بحران آب مواجه بوده و آب شرب تنها بخش کوچکی از این بحران بوده است.

علی‌اکبر کاظمی مشاور وزیر نیرو آبان امسال اعلام کرد سالانه ۱۰۰ میلیارد متر مکعب مصرف آب داریم که قریب ۹۰ درصد آن در بخش کشاورزی، ۶ درصد در بخش شرب و بقیه در بخش صنعت مصرف می‌شود.

با استفاده از گزارش‌های ایلنا، وزارت نیرو، رادیو فردا؛ د.خ/ ع.م
XS
SM
MD
LG