لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۴:۵۹

تمرکز اسرائیل بر «تونل‌های تروریست‌ها» و «عملیات ویژه» همزمان با سفر بلینکن


آنتونی بلینکن
آنتونی بلینکن

در روز ۹۱ از جنگ ارتش اسرائیل با گروه افراطی حماس در باریکه غزه، دو مقام ارشد آمریکایی با مأموریت جلوگیری از گسترش بحران و بررسی آینده غزه پس از پایان جنگ وارد منطقه شده و یکی از آن‌دو مذاکرات با سران اسرائیل را آغاز کرده‌ است.

ساعاتی پیشتر وزیر دفاع اسرائیل از رویکردی تازه‌ برای «هدف قراردادن دقیق» فعالان و سران حماس خبر داده بود.

آمریکا از سال ۱۹۹۷ حماس را ذیل گروه‌های تروریستی قرار داده و اروپا نیز آن را تروریستی می‌داند.

متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، پنج‌شنبه‌شب، ۱۴ دی، گفت آنتونی بلینکن، وزیر خارجه در چهارمین سفر خود به منطقه از پس از حمله گروه حماس به اسرائیل، «گفت‌وگوهای سختی در مورد برنامه‌های دوران پس از جنگ در غزه انجام خواهد داد».

آقای بلینکن که قرار بود این هفته وارد اسرائیل شود، پنج‌شنبه شب آمریکا را به سوی دیدار از ترکیه، یونان، اردن، قطر، امارات متحده عربی و عربستان ترک کرد و در ادامه از اسرائیل، کرانه باختری و مصر دیدار خواهد داشت.

متیو میلر گفت اولویت‌های راهبردی از نظر آمریکا از آغاز این بحران «ثابت» مانده... جلوگیری از گسترش درگیری... افزایش کمک‌های بشردوستانه و گام‌های دیگری که باید به دلیل تغییر ماهیت درگیری برداشته شود.

آقای میلر اظهار داشت آمریکا با متحدان و شریکان خود در منطقه و دنیا در مورد دوران پس از جنگ غزه «سخت» کار کرده و آماده ادامه این مذاکرات است.

همزمان، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر و یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل، در روز پنج‌شنبه با آموس هوکشتاین، نماینده ویژه دولت آمریکا که به اسرائیل سفر کرده، دیدارهای جداگانه انجام دادند.

آقای نتانیاهو به این مقام آمریکایی گفت اسرائیل متعهد است در وضعیت امنیتی مرزهای خود با لبنان «یک تغییر بنیادین» ایجاد کند تا ساکنان اسرائیلی در مناطق شمالی به خانه‌های خود بازگشته و در امنیت زندگی کنند.

بنیامین نتانیاهو اضافه کرد راهکار دیپلماتیک برای تحقق اهداف او در قبال مرز شمالی اولویت دارد اما اگر لازم باشد، این اهداف را «از راه‌های دیگر» عملی خواهد شد.

یوآو گالانت در پی دیدار با آموس هوکشتاین، در یک نشست خبری گفت حماس بعد از جنگ بر غزه حکومت نخواهد کرد و اسرائیل اداره‌کننده امور مدنی غزه نخواهد بود و عناصری از فلسطینیان که دشمن اسرائیل نباشند و نتوانند علیه اسرائیل اقدام کنند، مسئول خواهند بود.

ژنرال گالانت همچنین گفت برای دوران پس از جنگ باید یک سازوکار کنترل مدنی در غزه ایجاد شود که ضمن همکاری اسرائیل، مصر، فلسطینیان و نیروهای چند ملیتی به رهبری آمریکا و با مشارکت کشورهای اروپای غربی و کشورهای عربی میانه‌رو، در بازسازی غزه مشارکت کنند.

وزیر دفاع اسرائیل اظهار داشت وارد کردن «ضربات دقیق» به فعالان و سران حماس در غزه رویکرد ارتش کشورش در ادامه جنگ جاری در این باریکه است.

به گفته ژنرال گالانت، عملیات نظامیان اسرائیلی در غزه بر تخریب «تونل‌های تروریستی» باقی‌مانده و «عملیات ویژه» متمرکز خواهد بود.

رسانه‌های اسرائیل گزارش دادند بنیامین نتانیاهو پنج‌شنبه شب یک نشست دولت را برای بررسی راهکارهای غزه پس از جنگ، به دلیل مباحثات شدیدی که میان وزیران درگرفت و شماری از آن‌ها از رئیس ستاد ارتش سوالات سختی را مطرح کردند، نیمه‌کاره گذاشت.

ارتش اسرائیل پنج‌شنبه شب از تشکیل یک کمیسیون بیرونی برای بررسی ناکامی‌ اطلاعاتی که نتوانسته بود حمله حماس را پیش‌بینی کند، خبر داد.

سخنگوی ارتش گفت کمیسیون در حالی که جنگ ادامه دارد، کار خود را با ریاست ژنرال ذخیره شائول موفاز آغاز خواهد کرد.

آقای موفاز در دهه‌های گذشته رئیس ستاد ارتش و همچنین یک دوره وزیر دفاع بوده است.

عملیات میدانی

به گزارش رویترز، حملات هوایی اسرائیل در طول روز پنج‌شنبه برخی از خانواده‌های فلسطینیان جابه‌جا شده را وادار کرد سوار بر گاری‌های بسته به الاغ، همراه با کودکان خود و برخی وسایل اولیه از اردوگاه‌های البریج، المغازی و النصیرات بگریزند.

حملات هوایی روز ۱۴ دی به مرگ ۲۰ تن، از جمله ۹ کودک در مناطق یادشده منجر شد.

سخنگوی ارتش اسرائیل بامداد جمعه گفت در شبانه‌روز اخیر با حمله به بیش از یکصد «هدف تروریستی» در البریج، خان یونس و نقاط دیگر در غزه، «باندهای خرابکاران» و عوامل حملات راکتی به اسرائیل از پای درآمدند.

ارتش اسرائیل روز جمعه همچنین از بسته شدن جاده صلاح‌الدین و لزوم عبور فلسطینیان باقی‌‌مانده در شمال غزه از جاده الرشید خبر داد. سخنگوی ارتش به زبان عربی گفت الرشید در این روز تا ساعت ۱۶ به وقت محلی برای عبور گشوده است.

دانیل هگاری، سخنگوی ارتش اسرائیل، پنج‌شنبه شب خبر داد هیئتی از ارتش با دستیابی به مستندات توانسته تعیین کند که سه شهروند دیگر اسرائیلی که از بعد از حمله حماس در فهرست ناپدیدشدگان بودند، به لیست افراد اسیر در غزه اضافه شده‌اند.

به گفته وی، شمار اسرائیلی‌هایی که اکنون اسیر محسوب می‌شوند ۱۳۶ تن است.

لبنان

همزمان رسانه‌های لبنانی روز جمعه از رشته حملات هوایی اسرائیلی در مناطق جنوبی لبنان خبر می‌دهند.

روز پنج‌شنبه سران و فعالان حماس و حزب‌الله از شرکت در آیین خاکسپاری صالح العاروری در اردوگاه فلسطینی شتیلا خودداری کردند زیرا ظاهرا از هدف قرار گرفتن از سوی اسرائیل نگران بودند.

العاروری یکی از مهره‌های اصلی گروه حماس بود که سه‌شنبه شب این هفته در حمله منتسب به اسرائیل در بیروت کشته شد.

اسرائیل هرچند مسئولیت کشتن العاروری را برعهده نگرفته اما گفته است با «تمامی کسانی» که در برنامه‎‌ریزی و اجرای حمله روز ۱۵ مهر گروه حماس به مردم اسرائیل دست داشتند، «تسویه حساب» خواهد کرد.

در این میان، جوزپ بورل، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز جمعه برای یک سفر سه روزه وارد بیروت شد تا در مورد وضعیت مرزهای اسرائیل و لبنان با هدف جلوگیری از گسترش بحران با سران بیروت دیدار کند.

منابع: هاآرتص، یدیعوت آحرونوت، گزارش‌های ارتش اسرائیل، رویترز/ ف. ر./ ف. دو.
XS
SM
MD
LG