انتقاد روسیه از حملات آمریکا به مواضع گروههای نیابتی ایران
روسیه در واکنش به حملات تلافیجویانه آمریکا به گروههای مورد حمایت ایران در سوریه و عراق، ایالات متحده را به گسترش «هرجومرج و ویرانی» در خاورمیانه متهم کرد.
سرگئی لاوروف روز شنبه با محکوم کردن حملات آمریکا گفت: «واشینگتن که از تنبیهناپذیری خود اطمینان دارد، بذر هرجومرج و ویرانی را در خاورمیانه میکارد.»
او همچنین درباره خطر واقعی بیثباتی در مناطق بزرگی از خاورمیانه هشدار داد.
کاخ سفید تأیید کرده است در عملیات تلافیجویانه ایالات متحده علیه نیروی قدس سپاه و گروههای وابسته، سه نطقه در عراق و چهار نطقه در سوریه در نخستین یاعات بامداد شنبه مورد حمله قرار گرفتند.
تعداد کشتهشدگان ناشی از حملات تلافیجویانه آمریکا به نزدیک ۴۰ تن رسید
خبرگزاری رویترز شمار تلفات در عملیات هوایی آمریکا را که از جمعه شب در تلافی کشته شدن سه نظامی آمریکایی در حمله شبهنظامیان متحد ایران در منطقه آغاز شد، تا اوایل عصر شنبه ۱۴ بهمن نزدیک به ۴۰ تن اعلام کرد.
این آمار کشتهها در هر دو کشور عراق و سوریه را دربرمیگیرد.
دولت عراق ظهر شنبه تلفات در این کشور را بدون تفکیک میان شبهنظامیان با غیرنظامیها، ۱۶ تن اعلام کرده بود.
گروه دیدهبان حقوق بشر سوریه نیز از مقر خود در بریتانیا به ۲۳ کشته در مناطق شرقی سوریه اشاره کرده و آنها را عمدتا نیروهای نیابتی وابسته به ایران با تابعیت سوری و عراقی معرفی کرد.
آمریکا برای هدف قرار دادن ۸۵ نقطه که منافع وابسته به سپاه پاسداران نامیده شدند، بمبافکنهای پیشرفته دورپرواز از مدل «بییک» را نیز از پایگاههایی در خاک خود راهی خاورمیانه کرد.
جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، تأکید کرده که عملیات این کشور در روزهای آینده ادامه خواهد یافت.
ژنرال داگلاس سیمز، مدیر عملیات در ستاد نیروهای مسلح آمریکا، به رویترز گفت به نظر میرسد عملیات موفقیتآمیز بوده است.
این مقام نظامی آمریکا افزود اصابت بمبها به تسلیحات شبهنظامیان انفجارهای ثانویه بزرگی را در پی آورده ولی آمریکا حملات را با این آگاهی انجام داد که ممکن است به مرگ افرادی در این سایتها منجر شود.
حسین اکبری، سفیر ایران در سوریه، به خبرگزاری فارس گفته که اهداف وابسته به ایران درسیبل عملیات آمریکا نبوده و اصولا «زیرساختهای سوریه» تخریب شد.
شمار تلفات حملات آمریکا به ۴۵ تن رسید؛ سخنگوی «حرکتالنجبا»: علاقهمند به تشدید تنش نیستیم
سخنگوی «حرکت النجبا»، از گروههای شبهنظامی مورد حمایت ایران در عراق، در پی حملات تلافیجویانه آمریکا در گفتوگو با خبرگزاری اسوشیتدپرس ضمن محکوم کردن این حملات گفت: «ما علاقهای به تشدید یا گسترش تنشهای منطقهای نداریم.»
حسین الموسوی در این مصاحبه ادعا کرد اغلب نقاطی که آمریکا در عراق مورد هدف قرار داد، در زمان حمله «خالی از مبارزان و پرسنل نظامی» بودند.
این گروه در کنار «حشدالشعبی» و برخی گروههای شیعه تحت حمایت ایران، «مقاومت اسلامی عراق» را تشکیل دادهاند که مسئولیت حمله هفته گذشته به پایگاه نظامی «برج ۲۲» آمریکا در اردن را بر عهده گرفت.
در این حمله سه عضو ارتش آمریکا کشته شدند و در واکنش به این اتفاق، آمریکا حملاتی علیه مواضع نیروی قدس سپاه پاسداران و گروههای مورد حمایت ایران در عراق و سوریه را ترتیب داد.
دولت عراق تعداد کشته شدگان حملات در این کشور را ۱۶ تن اعلام کرده که در میان آنان غیرنظامیان هم بودند.
از سوی دیگر گروه دیدهبان حقوق بشر سوریه که مخالف دولت بشار اسد است و در بریتانیا فعالیت میکند، در آخرین گزارش خود اعلام کرد شمار تلفات حملات آمریکا در سوریه به ۲۹ تن رسید.
این گروه آنها را از اعضای گروههای شبهنظامی مورد حمایت ایران توصیف کرده است.
به این ترتیب شمار کشته شدگان حملات بامداد شنبه آمریکا در تلافی حمله هفته گذشته به پایگاه «برج ۲۲» به ۴۵ تن رسید.
ارتش اردن مشارکت در حملات آمریکا به عراق را رد کرد
فرماندهی نیروهای مسلح اردن گزارشها درباره مشارکت این کشور در حملات بامداد جمعه آمریکا به مواضع گروههای نیابتی ایران در عراق را رد کرد.
بر اساس بیانیهای که شبکه خبری دولتی «المملکت» اردن روز شنبه منتشر کرد، یک مقام نظامی در این مرکز فرماندهی گفته است: «نیروی هوایی سلطنتی اردن در حملات هوایی نیروی هوایی آمریکا در داخل خاک عراق مشارکتی نداشت.»
خبرگزاری دولتی پترا در اردن نیز به نقل از یک منبع دیگر در ارتش این کشور گزارشها درباره همراهی نیروی هوایی اردن با این حملات را تکذیب کرد.
پیشتر برخی رسانهها از نقش هواپیماهای جنگنده اردنی در حملات تلافیجویانه آمریکا علیه نیروهای مورد حمایت ایران در عراق خبر داده بودند.
به گزارش سیانان، مشخص نیست که آیا اردن در حملات ایالات متحده در داخل خاک سوریه نقش داشته یا از این حملهها پشتیبانی لجستیکی کرده است.
هفته گذشته در حمله پهپادی گروه موسوم به «مقاومت اسلامی عراق»، شامل گروههای شبهنظامی شیعه تحت حمایت ایران، به پایگاه «برج ۲۲» در خاک اردن، سه عضو ارتش آمریکا کشته شدند.
مقام ارشد آمریکایی: عراق قبل از حمله ایالات متحده از آن مطلع شده بود
یک مقام ارشد دولت آمریکا به شبکه انبیسی گفت که دولت عراق پیش از حملات هوایی شب گذشته از ایالات متحده هشدار دریافت کرده بود.
این مقام ارشد روز شنبه گفته است: «این هشدار شدیدی نبود، اما نمیتوان گفت که آنها مطلع نبودند.»
انبیسی به نقل از این مسئول دولت آمریکا نوشته است که حملات شب گذشته به شکل مستقیم به مواضع سپاه پاسداران جمهوری اسلامی و پاسخی مستقیم به کشته شدن سه عضو ارتش آمریکا در پایگاه نظامی این کشور در اردن بود.
او همچنین گفت: «چیزی که دیشب دیدید و دوباره خواهید دید، بیاهمیت نیستند. کارهای دیگری هم قرار است انجام دهیم. بعضی از این اقدامات را خواهید دید و بعضیها را نه.»
این در حالی است که در پی حملات شب گذشته، وزارت امور خارجه عراق کاردار سفارت آمریکا در بغداد را احضار کرد تا به او درباره «تجاوزات آمریکا به خاک این کشور» اعتراض کند.
شورای امنیت سازمان ملل درباره حملات آمریکا جلسه اضطراری برگزار میکند
شورای امنیت سازمان ملل دوشنبه ۱۶ بهمن جلسهای اضطراری برای بحث درباره حملات آمریکا به مواضع گروههای نیابتی جمهوری اسلامی در سوریه و عراق برگزار خواهد کرد.
نماینده دائمی روسیه در سازمان ملل درخواست برگزاری این جلسه اضطراری را به منظور آنچه «تهدید صلح و امنیت بینالمللی بر اثر حملات آمریکا» خوانده، ارائه داده است.
پیشتر سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه با محکوم کردن حملات آمریکا در بیانیهای ادعا کرده بود این حملات برای «بیشتر شعلهور کردن درگیری در منطقه» طراحی شده و لازم است وضعیت فعلی در شورای امنیت سازمان ملل بررسی شود.
روسیه از زمان جنگ داخلی سوریه، حضور نظامی گستردهای در این کشور دارد و به دولت بشار اسد برای مقابله با مخالفان حکومتش یاری میرساند.
حملات هوایی تازه آمریکا و بریتانیا به مواضع حوثیهای مورد حمایت ایران
آمریکا و بریتانیا شامگاه شنبه حملات هوایی تازهای علیه مواضع حوثیهای مورد حمایت جمهوری اسلامی انجام دادند.
این حملات با پشتیبانی کشورهای استرالیا، بحرین، کانادا، دانمارک، هلند و نیوزیلند انجام شد.
بنابر بیانیه مشترک این هشت کشور، در این عملیات ۳۶ نقطه در ۱۳ مکان در یمن هدف قرار گرفتند.
به گفته لوید آستین، وزیر دفاع ایالات متحده، در این عملیات تاسیسات و انبار تسلیحات، سامانهها و پرتابگرهای موشکی، سامانههای دفاع هوایی و رادارهای حوثیها مورد حمله قرار گرفتند.
رسانههای شبهنظامیان حوثی از حمله هوایی آمریکا و بریتانیا به مناطق النهضین و عطان در جنوب صنعا و همچنین مناطقی از ذمار، البیضا و الحجه خبر دادند.
خبرگزاری فرانسه نیز به نقل از شاهدان عینی از شنیده شدن صدای انفجارهای شدید در صنعا گزارش داده است.
حملات شامگاه شنبه یک روز پس از حملات آمریکا به مواضع شبهنظامیان مورد حمایت ایران در عراق و سوریه انجام شده است.
آمریکا در این حملات برای اولین بار از بمب افکنهای راهبری «بی-۱» که از تگزاس به پرواز درآمده بودند استفاده کرد. در این حمله هفت نقطه در عراق و سوریه بمباران شدند.
سنتکام: نیروهای ائتلاف ۳۶ هدف حوثیها را در ۱۳ نقطه یمن مورد حمله قرار دادند
ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده، سنتکام در بیانیه اعلام کرد که نیروهای آمریکایی و بریتانیایی با حمایت استرالیا، بحرین، کانادا، دانمارک، هلند و نیوزیلند حملاتی علیه شبه نظامیان حوثی مورد حمایت ایران انجام دادند.
در بیانیه سنتکام آمده است که این عملیات شنبه ۱۴ بهمن ساعت ۱۱:۳۰ شب به وقت صنعا انجام شد و در این عملیات ۳۶ هدف متعلق به حوثیها در ۱۳ نقطه در مناطق تحت کنترل شبه نظامیان تحت حمایت ایران مورد حمله قرار گرفت.
ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا میگوید در این عملیات بر حمله به تاسیسات و پایگاهایی متعلق به حوثیها متمرکز بود که از آنها برای حمله به کشتیهای تجاری بینالمللی و کشتیهای نیروی دریایی ایالات متحده در منطقه مورد استفاده قرار میگرفت.
طبق این بیانیه٬ چندین انبار مهمات زیرزمینی، پایگاه فرماندهی و کنترل، سامانههای موشکی، مکانهای ذخیره و عملیات پهپاد، رادارها و بالگردها بمباران شدند.
سنتکام میگوید هدف از این حملات تضعیف «قابلیتهای حوثیها برای ادامه حملات غیرقانونی آنها به کشتیهای آمریکایی و بریتانیایی و همچنین کشتیهای تجاری بینالمللی در دریای سرخ، تنگه باب المندب و خلیج عدن است.»
ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا اضافه کرد که این حملات جدا و متمایز از اقدامات چندملیتی برای تامین امنیت دریانوردی در چارچوب «عملیات نگهبانان رفاه» صورت گرفت.
وزیر دفاع آمریکا: دور تازه حملات پیام واضحی برای حوثیهای مورد حمایت ایران است
لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا، در بیانیهای اعلام کرد که حملات به مواضع شبه نظامیان حوثی مورد حمایت ایران در یمن در راستای کاهش توانایی آنها در «انجام حملات بیثباتکننده» به کشتیرانی بینالمللی است.
لوید آستین با اشاره به این که این عملیات با مشارکت نیروهای آمریکایی و بریتانیایی و با حمایت استرالیا، کانادا، دانمارک، هلند، نیوزیلند و بحرین صورت گرفت، تصریح کرد: «این اقدام جمعی پیام واضح و روشنی به حوثیها است که اگر به حملات غیرقانونی خود به کشتیرانی بینالمللی و ناوهای نیروی دریایی ادامه دهند، عواقب بیشتری را متحمل خواهند شد.»
وزیر دفاع آمریکا همچنین تاکید کرد: «ما در دفاع از جان [افراد] و جریان آزاد تجارت در یکی از حیاتیترین مسیرهای دریایی جهان، تردید نخواهیم کرد.»
در همین حال، محمد البخیتی، عضو دفتر سیاسی حوثیها در واکنش حملات تازه آمریکا و بریتانیا گفت که عملیات نیروهای این گروه علیه اسرائیل ادامه خواهد داشت.
تصاویر مشارکت جنگندههای بریتانیایی در عملیات علیه حوثیها