کابینه جنگ اسرائیل روز جمعه ۲۵ اسفند برای بررسی پاسخی که از گروه افراطی حماس در زمینه انجام توافق جدید بین طرفین دریافت کرده، تشکیل جلسه داده است.
حماس از سوی آمریکا و اروپا به عنوان گروهی تروریستی شناخته میشود.
اسرائیل این پیشنهاد را در این روز در نشست کابینه امنیتی بزرگتر خود نیز بررسی میکند.
رسانههای اسرائیل اعلام کردند داوید برنئا، رئیس موساد، تشکیلات اطلاعات خارجی و عملیات ویژه اسرائیل، پنجشنبه شب آخرین پاسخ حماس به پیشنهاد توافق را از مقامات قطر دریافت و آن را به دولت اسرائیل منتقل کرد.
به گزارش هاآرتص و یدیعوت آحرونوت، حماس این بار پیشنهاد کرده معاملهای دو مرحلهای انجام دهد که در گام نخست، این گروه کودکان، زنان، مردان سالمند و مردان بیمار اسرائیلی را که در گروگان دارد، در برابر هفتصد تا یک هزار زندانی امنیتی فلسطینی از زندانهای اسرائیل، آزاد کند.
به نوشته یدیعوت آحرونوت، حماس پیشنهاد کرده یکصد زندانی فلسطینی محکوم به حبس ابد در برابر چند زن جوان اسرائیلی که در گروگان حماس هستند و این گروه آنها را در سن سربازی میداند، معامله شوند.
گام دوم پیشنهادی در پاسخ حماس، معامله «همه در برابر همه» است؛ با این مفهوم که بقیه اسرائیلیهای گروگان در دست حماس آزاد شده و اسرائیل با آتشبس نهایی و بیرون بردن همه نظامیان خود از غزه موافقت کند.
سندی که به اسرائیل رسیده خواهان بازگشت ساکنان فلسطینی راندهشده از بخش شمال نوار غزه و افزایش کمکهای بشردوستانه نیز است، اما این بار حماس گفته تعیین ضربالاجل برای خروج اسرائیل از غزه، پس از انجام مرحله نخست، مورد توافق قرار خواهد گرفت.
آمریکا، قطر و مصر به عنوان میانجیگران در هفتههای اخیر تلاش کرده بودند تا چنین توافقی پیش از ماه رمضان بدست آید و موجب آتشبسی شود که دستکم چند هفته در طول این ماه، امکان دهد تا نیازمندیهای انسانی مردم جنگزده غزه مورد رسیدگی گستردهتر نهادهای امدادی قرار گیرد.
رؤسای موساد و سیآیای هفته گذشته در دیداری که رسانههای اسرائیل آن را «مثبت» نامیدند، تلاش کردند تا با وجود آغاز ماه رمضان، دستیابی به توافق را امکانپذیر کنند.
اسرائیل ماه گذشته «طرح کلی پاریس» را که در نشست رؤسای موساد و سیآیای در پایتخت فرانسه با حضور نخستوزیر قطر و رئیس سازمان امنیت مصر تنظیم شد، پذیرفته بود اما حماس پاسخی داد که اسرائیل آن را «متوهمانه» نامید و رد کرد.
ساعاتی پیش از نشست کابینه جنگ اسرائیل در روز ۲۵ اسفند برای بررسی آخرین پاسخی که این کشور از گروه حماس دریافت کرده، دفتر نخستوزیری اسرائیل در بیانیهای اعلام کرد حماس بر سر «خواستههای بیاساس» خود اصرار ورزیده است.
خانوادههای ۱۳۴ گروگان اسرائیلی که هنوز دردست حماس هستند، روز جمعه همزمان با تشکیل کابینه جنگ اسرائیل، در اورشلیم و تلآویو تجمع اعتراضی تشکیل داده و بر لزوم پذیرش توافق پیشنهادی تأکید کردند.
بنیامین نتانیاهو پنجشنبه شب در دیدار دیگری با خانوادههای گروگانها درخواستهای آنها را شنید.
آقای نتانیاهو به این خانوادهها گفت فشار قطر بر حماس «تغییر کرده است». او توضیح بیشتری نداد اما وال استریت جورنال در روزهای اخیر نوشته بود قطر سران حماس را که ساکن قطر هستند، تهدید کرده اگر توافق جدید را نپذیرند، از آن کشور اخراج خواهند شد.
اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس که ساکن قطر است، پنجشنبه گفته بود اگر اسرائیلیها «از کارشکنی دست بردارند، میتوان به توافق رسید».
ارزیابی شده دهها تن از گروگانهای اسرائیلی کشته شده و جسد آنها در دست حماس در غزه است.
جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا، پنجشنبه شب گفته بود نمیتواند از «پیشرفت ملموس» در مذاکرات بر سر گروگانهای اسرائیلی خبری بدهد اما «امیدوار است» که «به چنین مرحلهای برسیم».
حماس در روز ۱۵ مهر با حمله هزاران تن از اعضای مسلح خود به اسرائیل، بیش از یک هزار و ۲۰۰ اسرائیلی را کشت و ۲۵۳ اسرائیلی دیگر را گروگان گرفت و به غزه برد.
در توافق پیشین که سه ماه قبل عملی شد، اسرائیل ۱۱۰ تن از مردم خود را همراه با چند کارگر خارجی از حماس تحویل گرفت و در برابر، صدها زندانی از جمله زنان فلسطینی را آزاد کرد.
اسرائیل پایان جنگ را به «فروپاشی» توانمندیهای نظامی حماس موکول کرده است.
با وجود فشار جامعه جهانی بر اسرائیل و اظهارات رئیسجمهور آمریکا که حمله اسرائیل به رفح از نظر او «خط قرمز» است، آقای نتانیاهو پنجشنبه بر ورود نظامیان اسرائیلی به رفح، جنوبیترین بخش باریکه غزه، به منظور «از بین بردن آخرین گردانهای حماس» تأکید کرد.
نخستوزیر اسرائیل گفت بدون انهدام این گردانها «پیروزی قطعی» اسرائیل تضمین نخواهد شد.
دانیل هگاری، سخنگوی ارتش اسرائیل نیز گفت مناطق مشخصی در سایر نقاط غزه برای پذیرش فلسطینیانی که از رفح تخلیه شوند، در نظر گرفته شده، که او آنرا «جزایر بشردوستانه» نامید و بر تأمین نیازمندیهای انسانی در این «جزایر» تأکید کرد.
شمار تلفات فلسطینیان، بدون تفکیک نیروهای کشته شده حماس با غیرنظامیان، از ۳۱ هزار تن فراتر رفته است.