دولت ایرلند ضمن ابراز نگرانی شدید نسبت به بحران انسانی در غزه روز چهارشنبه گفت که در پروندهای که آفریقای جنوبی در دادگاه سازمان ملل علیه اسرائیل گشوده و این کشور را متهم به نسلکشی کرده است، ورود میکند.
از سویی رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز از اسرائیل به دلیل عدم امکان ورود مواد غذایی کافی به غزه برای آوارگان گرسنه فلسطینی انتقاد کرد.
سازمان ملل متحد نسبت به قحطی و بحران گرسنگی در نوار غزه هشدار داده. طبق برآورد این نهاد حدود ۷۰ درصد مردم برخی نواحی شمال غزه دچار قحطی شدهاند و امکان مرگ و میر گسترده فلسطینیهای آن منطقه بر اثر گرسنگی میرود.
این شرایط در حالی است که صفهای طولانی کامیونهای حامل مواد غذایی و کمکهای بشردوستانه در مرز مصر و غزه متوقف شدهاند و مقامات نهادهای بینالمللی مخالفتهای اسرائیل با بازگشایی گذرگاههای زمینی بیشتر را دلیل آن میدانند.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز چهارشنبه در شبکه اجتماعی ایکس با اشاره به گفتههای مقامات برنامه جهانی غذا نوشت که غذای کافی برای مردم گرسنه غزه موجود است، اما این غذاها انبار شده و منتظر ورود به نوار غزه از طریق زمینی است.
وی افزود: «پرتاب هوایی کمکهای بشردوستانه مفید است، اما نمیتواند جایگزین صدها کامیون بشود. کمیسیون اروپایی و شورای امنیت سازمان ملل متحد خواستار افزایش فوری و ایمن دسترسیهای انساندوستانه شدهاند. اجازه انجام چنین کاری یک وظیفه است.»
چند روز قبل از این، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، نیز که به گذرگاه رفح، محل ورود کمکهای بشردوستانه به نوار غزه، سفر کرده بود به انتقاد از سیاستهای اسرائیل دراینباره پرداخت و گفت: «اینجا در این گذرگاه، دلشکستگی و بیمهری را میبینیم. در یک طرف صف طولانی کامیونهای امدادی متوقف شدهاند، و طرف دیگر را سایه طولانی گرسنگی فرا گرفته است.»
یک مقام محلی مصر هم اعلام کرد که حدود هفت هزار کامیون حامل کمکهای انساندوستانه در استان سینای شمالی مصر منتظر ورود به غزه هستند.
روز چهارشنبه همچنین ایرلند درباره بحران انسانی در نوار غزه به اسرائیل هشدار شدیدی داد و گفت که در پرونده شکایت آفریقای جنوبی از اسرائیل در دادگاه سازمان ملل ورود میکند.
دولت آفریقای جنوبی با گشودن پروندهای در دیوان بینالمللی دادگستری، اسرائیل را به نسلکشی متهم کرده و این دادگاه هم اعلام کرده از صلاحیت رسیدگی به چنین پروندهای برخوردار است.
مایکل مارتین، وزیر خارجه ایرلند، گفت که اگرچه این امر به دادگاه سازمان ملل بستگی دارد که تصمیم بگیرد در غزه نسلکشی شده است یا نه، اما او میخواهد به صراحت بگوید که حمله روز ۷ اکتبر حماس و آنچه اکنون در غزه میگذرد «گویای نقض آشکار قوانین بینالملل در امور انساندوستانه در مقیاسی گسترده است».
وی اظهار داشت: «گروگانگیر.، ممانعت هدفمند از ارسال کمکهای بشردوستانه برای غیرنظامیان. هدف قرار دادن غیرنظامیان و زیرساختهای غیرنظامی. استفاده بیرویه از سلاحهای انفجاری در مناطق پرجمعیت. استفاده از اهداف غیرنظامی برای برنامههای نظامی. مجازات دسته جمعی تمامی مردم. این فهرست همچنان ادامه دارد. باید متوقف شود. دیدگاه جامعه بین المللی دراینباره روشن است. دیگر بس است.»
شبهنظامیان گروه افراطی حماس که ایالات متحده و بسیاری از کشورهای غربی آن را تروریستی میدانند روز ۷ اکتبر با حمله به جنوب اسرائیل حدود هزار و ۲۰۰ نفر را کشتند و ۲۴۰ نفر را هم به گروگان گرفتند. این رخداد واکنش نظامی شدید اسرائیل را به دنبال داشت که به گفته مقامات وزارت بهداشت غزه، نهادی که تحت کنترل حماس است، این واکنش تاکنون بیش از ۳۲ هزار کشته در نوار غزه بر جای گذاشته است.
وزیر خارجه ایرلند در اظهارات خود توضیح نداد که مداخله کشور خود در پروندهای که آفریقای جنوبی در دیوان لاهه گشوده است، چگونه خواهد بود، اما افزود که این تصمیم پس از بررسی حقوقی و سیاسی مسئله و مشورت با چندین شریک دوبلین از جمله آفریقای جنوبی گرفته شد.
ساعاتی بعد وزارت خارجه ایرلند عنوان کرد گفت که کشور ثالث در این گونه پروندهها طرف کسی را نمیگیرد، اما این مداخله فرصتی برای ایرلند خواهد بود تا تفسیر خود را از یک یا چند ماده از کنوانسیون نسل کشی ارائه دهد.
با استفاده از گزارشهای خبرگزاری رویترز، رادیو فردا و حساب کاربری جوزپ بورل در شبکه اجتماعی ایکس؛ س.ن/ک.ر