لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۶:۰۱

ده‌ها هزار نفر در چند شهر اسرائیل خواهان کناره‌گیری نتانیاهو شدند


معترضان در تل‌آویو
معترضان در تل‌آویو

همزمان با آغاز هفتمین ماه از حمله گروه افراطی حماس به خاک، ده‎‌ها هزار تن از مردم اسرائیل در تجمع‌های اعتراضی با درخواست برکناری دولت بنیامین نتانیاهو شرکت کرده و خواهان معامله‌ای شدند که به آزادی اسرائیلی‌های گروگان در دست حماس منجر شود.

حمله حماس که توسط آمریکا و اروپا گروه تروریستی شناخته می‌شود به پاسخ اسرائیل در باریکه غزه انجامید که تاکنون جان هزاران نفر را گرفته، اما به نجات تمام گروگان‌های اسرائیلی نینجامیده است.

اقدامات اعتراضی مخالفان دولت بنیامین نتانیاهو شنبه شب، ۱۸ فروردین، در تل‌آویو، اورشلیم، حیفا، بئرشبع و همچنین در قیصریه، شهر ساحلی که اقامتگاه شخصی بنیامین نتانیاهو در آن واقع است، برگزار شد.

نمایندگان معترضان در سخنرانی‌های شنبه شب خواهان برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی برای عوض کردن دولت و نخست‌وزیر شده و بر لزوم پذیرش شرایطی که امکان آزادی بقیه گروگان‌های اسرائیلی را فراهم کند، تأکید داشتند.

تجمع اعتراضی در تل‌آویو به برخورد میان پلیس و گروهی از معترضان کشیده شد و همزمان، راننده یک خودرو شخصی پس از برخورد با معترضان و زخمی کردن پنج تن از آن‌ها بازداشت شد. این راننده گفت در وضعیت ایجاد شده کنترل خود را از دست داد و «اشتباهی پایش را روی ترمز» گذاشت.

رهبران جناح اپوزیسیون اسرائیل زخمی ‌شدن پنج معترض به دست راننده خودروی شخصی را با رویکرد «اقتدارگرایانه» دولت حاکم مرتبط دانسته و آن را محکوم کردند.

یائیر لاپید، رهبر اپوزیسیون، در پستی در شبکه ایکس نوشت رویداد تل‌آویو «نتیجه مستقیم تحریکات و ماشین سم‌پراکنی دولتی است».

به نوشته آقای لاپید، «تا زمانی که ربوده‌‌شدگان اسرائیلی بازگردانده نشوند و این دولت وحشتناک سقوط نکند، معترضان از اعتراض دست نخواهند کشید».

ولادیمیر بلیاک، عضو دیگر حزب «یش آتید» به رهبری یائیر لاپید در شبکه ایکس نوشت: «خون معترضان توسط آن دسته از وزیران و اعضای کنست ریخته شد که حامی ائتلاف بزهکار نتانیاهو هستند».

اسحاق هرتسوگ، رئیس‌جمهور اسرائیل نیز در بیانیه‌ای گفت خشونت رخ داده «خط قرمزی است که نمی‎‌بایست زیر پا گذاشته می‌شد».

آقای هرتسوگ با محکوم کردن رخداد تل‌آویو گفت «باید با عاملان آن برخورد شده و نگذاشت که وضعیتی شبیه شرایط پیش از ششم اکتبر تکرار شود».

اشاره رئیس‌جمهور اسرائیل به ده ماه اقدامات اعتراضی جمع وسیعی از مردم اسرائیل علیه اصلاحات قضایی مورد نظر بنیامین نتانیاهو بود که تا پیش از حمله گروه افراطی حماس به خاک اسرائیل جریان داشت و وقوع جنگ آن اختلافات را کنار زد.

تجمع‌های شنبه شب نخستین اقدام اعتراضی با شرکت شمار زیادی از مردم اسرائیل پس از حمله حماس به اسرائیل محسوب می‌شد.

تظاهرات در حالی گسترش یافت که ارتش اسرائیل روز شنبه به خانواده العاد کاتسیر، یک مرد ۴۷ ساله اسرائیلی از ساکنان کیبوتص جنوبی «نحل عُوز»، خبر داد که او چند ماه پس از آن‌که گروگان حماس بود، کشته شد.

پدر العاد کاتسیر در روز حمله حماس در ۱۵ مهر کشته شده و مادر سالمند او نیز ۵۰ روز گروگان حماس بود.

گروه جهاد اسلامی فلسطین دو فیلم از العاد کاتسیر در دورانی که هنوز زنده بود، منتشر کرده بود.

ارتش اسرائیل جمعه شب جسد العاد کاتسیر را پس از نبش قبر او در حیاط خانه‌ای در شهر خان یونس در غزه به اسرائیل برگردانده بود.

به گزارش شبکه کان اسرائیل، ارزیابی شده که از حدود ۱۳۳ گروگان اسرائیلی اسیر در دست حماس، اکنون کمتر از یکصد تن زنده باشند و جسد بقیه در اختیار حماس باشد.

کابنیه جنگ اسرائیل روز یک‌شنبه، ۱۹ فروردین برای اعزام دوباره هیئت امنیتی و اطلاعاتی اسرائیل به قاهره برای انجام دور دیگری از مذاکرات غیر مستقیم با حماس، تشکیل جلسه داده است.

سخنگویان حماس هفته گذشته پیشنهادهای جدید میانجی‌گران مصری، قطری و آمریکایی برای معامله تبادل افراد با اسرائیل را رد کرده و بر لزوم برقراری کامل آتش‌بس و خروج همه نظامیان اسرائیل از نوار غزه تأکید کردند.

با وجود احتمال شرکت ویلیام برنز، رئیس سی‌آی‌ای در دور جدید مذاکرات قاهره در این هفته، حماس تأکید کرد که از مطالبات خود عدول نکرده است.

هیئت حماس به ریاست خلیل الحیه، معاون رئیس دفتر سیاسی حماس، یک‌شنبه به مصر سفر می‌کند اما این گروه اعلام کرد «به تمامی شروط قبلی» خود پایبند است و آن را «در هر مذاکره‌ای مورد تأکید قرار می‌دهد».

جنگ غزه در شرایطی یک‌شنبه وارد هفتمین ماه شده که ارتش اسرائیل برای احتمال گسترش جنگ و اقدام تلافی‌جویانه جمهوری اسلامی ایران نسبت به کشته شدن هفت افسر سپاه پاسداران در عملیات منسوب به اسرائیل در هفته گذشته در دمشق، آماده شده است.

منابع: هاآرتص، شبکه کان و یدیعوت آحرونوت/ ف. ر./ ف. دو.
XS
SM
MD
LG