لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۴:۴۲

ادامه مذاکره درباره آتش‌بس در جنگ غزه؛ ارزیابی تازه از هزینه بازسازی غزه


ویرانه یک ساختمان در رفح در جنوب غزه
ویرانه یک ساختمان در رفح در جنوب غزه

رسانه‌های اسرائیل و منطقه روز جمعه، ۱۴ اردیبهشت، از «پاسخ منفی» گروه افراطی حماس به آخرین پیشنهادهای میانجی‌گران برای آتش‌بس و تبادل شماری از گروگان‌های اسرائیلی با زندانیان امنیتی فلسطینی خبر می‌دهند.

بر اساس این گزارش‌ها، یحیی سنوار، رهبر داخلی حماس که موضع او پاسخ نهایی این گروه به پیشنهاد آتش‌بس را تعیین می‌کند، «اصلاحیه‌ای» بر پیشنهاد کشورهای میانجی تنظیم کرده که قرار است هیئتی از حماس آن را برای مذاکرات بیشتر به قاهره ببرد.

ارزیابی شده که هیئت حماس که توسط آمریکا و اتحادیه اروپا گروه تروریستی قلمداد می‌شود روز جمعه دوباره به قاهره برسد.

اسامه حمدان و سهیل الهند، دو مقام ارشد حماس در خارج از اراضی فلسطینی، در روزهای گذشته گفته بودند که موضع این گروه نسبت به پیشنهاد مصر «منفی» است. اما اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس، روز پنج‌شنبه از «فضای مثبت» حاکم بر مذاکرات خبر داد.

به گزارش رسانه‌های اسرائیل، کابینه جنگ این کشور در نشستی طولانی از شامگاه پنج‌شنبه تا بامداد جمعه آخرین تحولات در ارتباط با مذاکرات را بررسی کرده و منتظر دریافت پاسخ نهایی حماس بود.

به نوشته یدیعوت آخرونوت و هاآرتص، کابینه اسرائیل از تصمیم به بستن قطعی شبکه قطری الجزیره در اسرائیل که قرار بود در این نشست اعلام شود، خودداری کرد تا به بخت موفقیت در مذاکرات لطمه نزند.

خانواده‌های گروگان‌های اسرائیلی که در دست حماس در غزه هستند، تا بامداد جمعه در برابر محل برگزاری کابینه جنگ تظاهرات کرده و بر لزوم پذیرش شروط حماس برای عملی شدن معامله تأکید کردند.

وزیر خارجه آمریکا پنج‌شنبه در پایان سفر دو روزه خود به اورشلیم گفت اسرائیل مایل به انجام «سازش بزرگ» برای دستیابی به توافق آتش‌بس و آزادی ربوده‌شدگان خود است و تنها مانع چنین توافقی، حماس است.

آنتونی بلینکن در گفت‌وگو با شبکه ان‌بی‌سی در مورد اصرار نخست‌وزیر اسرائیل به انجام عملیات زمینی ارتش در رفح و اثر آن بر معامله اسرائیل با حماس، گفت: افراد چیزهایی می‌گویند، بیایید روی کاری که آن‌ها انجام می‌دهند، تمرکز کنیم... ما بر این تمرکز کرده‌ایم که ببینیم آیا این معامله می‌تواند اتفاق بیفتد و خواهیم دید که حماس چه می‌کند.

با این حال، آقای بلینکن بار دیگر تأکید کرد که آمریکا هنوز «یک طرح روشن و معتبر برای حفاظت از غیرنظامیان» در رفح در صورت عملی شدن ورود زمینی ارتش اسرائیل به این بخش جنوبی باریکه غزه ندیده و «راه‌های بهتری» برای تحقق اهداف اسرائیل از چنین عملیاتی وجود دارد.

مقامات اسرائیلی به تایمز اسرائیل گفته‌اند این کشور «تحت هیچ شرایطی با اعلام پایان جنگ موافقت نمی‌کند» اما کابینه جنگ آتش‌بس ۴۰ روزه، آزادی حدود یک هزار زندانی امنیتی فلسطینی در برابر ۳۳ گروگان زنده و بازگشت ساکنان به بخش شمالی غزه را پذیرفته است.

یک منبع اسرائیلی نیز پنج‌شنبه به شبکه سی‌ان‌ان گفت بنیامین نتانیاهو زیر فشار شدید وزیران راستگرای دولت ائتلافی خود است تا به جای پیشنهاد آتش‌بس بر عملیات زمینی در رفح تمرکز کند.

در این میان، کیبوتص «بئری» یکی از شهرک‌هایی که اکثر ساکنان آن در حمله غافلگیرانه حماس در روز ۱۵ مهر سال گذشته کشته و گروه دیگری از آن‌ها توسط حماس ربوده شدند، پنج‌شنبه شب اعلام کرد درور اور، یکی از گروگان‌هایی که تاکنون تصور می‌شد زنده به غزه ربوده شد، در جریان حمله حماس کشته و جسد او به غزه انتقال یافته بود.

درور اور سی و هفتمین فرد از میان ۱۳۳ گروگان اسرائیلی است که ارتش این کشور مدارک قطعی در مورد مرگ او گردآوری کرده است.

بازسازی غزه دست‌کم به ۱۶ سال زمان و ۴۰ میلیارد دلار نیاز دارد

برنامه توسعه سازمان ملل متحد ارزیابی کرد بازسازی ویرانه‌های غزه در جنگ هفت ماه اخیر «در خوش‌بینانه‌ترین حالت» تا سال ۲۰۴۰ میلادی و حتی بیش از آن، طول خواهد کشید.

کارشناسان این نهاد مبلغ حدودی ۴۰ میلیارد دلار را برای بازسازی غزه ذکر کرده‌اند. این رقم دو برابر ارزیابی است که سازمان ملل و مقامات تشکیلات فلسطینی برای بازسازی این باریکه در حدود ماه چهارم جنگ ارائه کرده بودند.

بیش از ۷۹ هزار خانه «به طور کامل» ویران شده و ۳۷۰ هزار خانه دیگر نیز آسیب دیده و نیاز به بازسازی دارد.

این در حالی است که جنگ در غزه هنوز پایان نیافته و حملات اسرائیل به این باریکه هم‌چنان ادامه دارد.

گزارش کارشناسان سازمان ملل حاکی است جنگ کنونی ماحصل ۴۴ سال تلاش برای توسعه غزه را منهدم کرده و به زیرساخت‌های بهداشتی، آموزشی، آب و فاضلاب و سایر متعلقات این باریکه آسیب زده است.

عبدالله الدرداری، مدیر دفتر منطقه‌ای برنامه توسعه سازمان ملل برای کشورهای عربی، پنج‌شنبه گفت باید صد میلیون دلار برای شروع فوری برنامه‌ریزی جهت بازسازی اختصاص یابد حتی اگر هنوز طرح‌های روشنی برای اداره غزه بعد از پایان جنگ وجود نداشته باشد.

به گفته این مقام سازمان ملل، هزینه و زمان بازسازی غزه که اکنون نیز در شرایط بحران حاد قرار گرفته، «با هر روز بیشتر جنگ، به طور تصاعدی افزایش خواهد یافت».

منابع: یدیعوت آخرونوت، هاآرتص، الاخبار، تایمز اسرائیل، سی‌ان‌ان، گاردین/ ف. ر./ ف. دو.
XS
SM
MD
LG