واشینگتن پست گزارش داد که آمریکا در ازای خودداری ارتش اسرائیل از انجام عملیات زمینی وسیع در رفح در جنوب باریکه غزه پیشنهاد کرده بود که «اطلاعات حساس» و «کمکهای ارزشمند» در اختیار اسرائیل بگذارد.
این روزنامه آمریکایی روز شنبه، ۲۲ اردیبهشت، به نقل از «چهار منبع آگاه» در آمریکا نوشت دولت جو بایدن به اسرائیل پیشنهاد کرد در خصوص محل اختفای سران داخلی گروه افراطی حماس در غزه و همچنین تونلهایی که اسرائیل هنوز به آنها دست نیافته، اطلاعات در اختیار اسرائیل بگذارد.
حماس، گروهی با ماهیت تروریستی از نگاه آمریکا و اتحادیه اروپا، در طول ۱۷ سال حاکمیت خود بر غزه، صدها تونل زیرزمینی در سراسر این باریکه برای فعالیتهای خود برپا کرده و رهبران داخلی آن نیز از آغاز جنگ در این شبکه گسترده تونلها پنهان شدهاند.
واشینگتن پست افزود آمریکا همچنین به اسرائیل پیشنهاد داد در برپایی شهرکهایی با هزاران چادر برای فلسطینیان تخلیه شده از رفح و تأمین غذا، آب و داروی آنها سهیم شود.
به نوشته این روزنامه، این پیشنهاد در هفتههای اخیر در حالی به اسرائیل ارائه شد که مقامات این کشور و آمریکا در حال گفتوگو در خصوص دامنه عملیات برنامهریزی شده اسرائیل در غزه بودند.
دولتهای اسرائیل و آمریکا این گزارش را تأیید یا رد نکردهاند.
میری رگو، وزیر راه و ترابری اسرائیل، هفته گذشته به شبکه ۱۴ تلویزیون اسرائیل گفت ارتش اسرائیل در عملیات خود در غزه به تونل محل اختفای یحیی سنوار، رهبر داخلی حماس، «بسیار نزدیک» شد اما از بیم مخاطراتی که برای جان گروگانها وجود داشت، عملیات را انجام نداد.
اسرائیل در دوره جنگ مروان عیسی، فرد شماره سه در رهبری داخلی حماس را از بین برد.
اسرائیل ارزیابی میکند یحیی سنوار، محمد ضیف و سایر رهبران حماس خود را در تونلها در زیر پوشش شماری از گروگانهای زنده از میان ۱۳۲ شهروند اسرائیلی که هنوز گروگان این گروه هستند، پنهان کردهاند.
برخی مقامات اسرائیلی احتمال وجود شماری از گروگانها همراه با رهبران حماس در رفح را مطرح کرده بودند.
ارتش اسرائیل هفته گذشته بر بخش فلسطینینشین گذرگاه رفح در خط مرزی این شهر با مصر مسلط شد اما از آن به بعد از پیشروی در این خط مرزی یا ورود به داخل شهر رفح خودداری کرده است.
شمار بیشتری از ساکنان رفح منطقه را ترک کردند؛ تکرار عملیات در جبالیا
ارتش اسرائیل روز شنبه از مردم در محلههای بیشتری از شرق رفح که در نزدیکی بخشهایی از جنوب اسرائیل هستند، خواست محل زندگی خود را ترک کرده و به سوی مناطق دیگر بروند زیرا عملیات گسترش خواهد یافت.
گزارشها حاکی است شمار ساکنان رفح از جمعیت حدودا ۱.۱ تا ۱.۴ میلیون نفری این شهر که در چند روز گذشته منطقه را ترک کردهاند، از ۳۰۰ هزار نفر فراتر رفته است.
دانیل هگاری، سخنگوی ارتش اسرائیل، شنبه به رسانههای خارجی در این کشور وعده داد که عملیات در رفح «محدود» و «تاکتیکی» خواهد بود و ارتش از ورود به مناطق پرجمعیت خودداری خواهد کرد.
همزمان ارتش اسرائیل تأیید کرد عملیات در منطقه جبالیا در بخش شمالی باریکه غزه را نیز از سر گرفته است.
ارتش اسرائیل پس از عملیات ماههای نخست جبالیا را ترک کرد اما با این استدلال که گروه افراطی حماس در صدد بازسازی نیروهای خود در محل بوده و حملاتی را علیه اسرائیل سامان داده، تکرار عملیات در جبالیا را ضروری تشخیص داده است. در بمبگذاری نیروهای حماس در جبالیا روز جمعه چهار سرباز اسرائیلی کشته شدند.
حماس همچنین روز جمعه به سوی شهر بئرشبع در جنوب اسرائیل حمله راکتی کرد و خساراتی به چند خانه و مکان عمومی وارد کرد.
این نخستین بار در پنج ماه اخیر بود که حملهای از غزه متوجه بئرشبع شد. حمله حماس در روز شنبه به بندر اسرائیلی اشکلون نیز سه اسرائیلی را زخمی کرد.
منابع فلسطینی در جبالیا گفتند در عملیات ارتش اسرائیل تا بامداد یکشنبه ۱۹ تن کشته و دهها نفر زخمی شدهاند.
درخواست سهگانه گوترش
دبیرکل سازمان ملل در سخنرانی ویدئویی برای کنفرانس حامیان مالی ملل متحد در کویت خواهان توقف فوری جنگ، آزادی گروگانهای اسرائیلی و افزایش کمکهای بشردوستانه به غزه شد.
آنتونیو گوترش روز یکشنبه،۲۳ اردیبهشت، افزود که اما آتشبس تنها نقطه شروع است؛ راه برگشت از ویرانی و آسیبهای جنگ طولانی خواهد بود.
اسرائیل مناسبات بحرانی با آقای گوترش دارد و او و نهادهای سازمان ملل را به نادیده گرفتن نیازهای امنیتی اسرائیل متهم میکند.
جو بایدن روز شنبه گفته بود اگر حماس گروگانهای اسرائیلی را آزاد کند، آتشبس فوری امکانپذیر است و میتواند همین «فردا» باشد.
اسرائیل تأکید دارد جنگ هنگامی پایان خواهد یافت که همه گروگانهای زنده و فوت شده این کشور تحویل داده شوند، تواناییهای نظامی حماس از بین رفته باشد و غزه دیگر تهدید امنیتی برای زندگی مردم اسرائیل نباشد.