ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا، سنتکام، اعلام کرد نفتکشی که مورد حمله موشکی حوثیهای مورد حمایت ایران در آبهای یمن قرار گرفته است، حامل نفت روسیه به چین بود.
بیانیه سنتکام میافزاید حوثیها نفتکش «ام/تی ویند» تحت مالکیت یک شرکت یونانی که با پرچم پاناما حرکت میکرد را روز شنبه ۲۹ اردیبهشت مورد هدف یک موشک بالستیک ضد کشتی قرار دادند و اگرچه این حمله تلفات جانی نداشت، اما اتاق فرمان کشتی خسارت دیده است.
در ادامه این گزارش آمده که کارکنان کشتی هرچند درخواست کمک ارسال کردند ،اما سپس توانستند سیستم حرکت و راهبری را راهاندازی کنند و به مسیر خود ادامه دهند.
پیشتر شرکت امنیت دریایی بریتانیاییِ آمبری گزارش داده بود که این نفتکش در سواحل شهر «المخا» در جنوب غربی یمن مشرف بر تنگه استراتژیک باب المندب مورد اصابت موشک قرار گرفته است.
اطلاعات شرکتهای ردیابی نفتکشها نشان میدهد نفتکش «ام/تی ویند» بعد از بارگیری نفت روسیه در بندر نووُراسیسک این کشور، از طریق دریای سیاه به دریای مرمره در آبهای ترکیه وارد شده بود و از چهار روز پیش با گذشتن از کانال سوئز به سمت بابالمندب در حرکت بود.
همزمان شرکت «تانکر ترکرز» گزارش داده است این نفتکش جزو شناورهای موسوم به «ناوگان تاریک» است که به شکل پنهانی در کار حمل نفت ونزوئلا به چین نیز هست.
ایران، ونزوئلا و روسیه از صدها نفتکشی که با خاموش کردن سیستم سینگال خود در تلاش برای دور زدن تحریمهای آمریکا و فروش پنهانی نفت این کشورها هستند، استفاده میکنند.
این نفتکشها به «ناوگان تاریک» یا «ناوگان ارواح» موسوم هستند.
هنوز روسیه و چین واکنشی به حمله موشکی حوثیها به نفتکش «ام/تی ویند» نشان ندادهاند، اما حوثیها ۸ اردیبهشت نیز یک نفتکش حامل نفت روسیه به هند را مورد هدف قرار داده بودند.
روز ۵ فروردین نیز سنتکام اعلام کرده بود اصابت موشک بالستیک حوثیها به یک نفتکش چینی باعث آتشسوزی موقت در این شناور شد اما حریق پس از نیم ساعت خاموش شد.
آن گزارش حاکی بود که حوثیها در ساعات مختلف چهار موشک بالستیک ضدکشتی به سمت نفتکش «هووانگ پو» متعلق به چین و دارای پرچم پاناما شلیک کردند و موشک پنجم باعث حریق در این شناور شد.
شبهنظامیان حوثی مورد حمایت ایران که کنترل پایتخت یمن و بیشتر مناطق پرجمعیت این کشور را در دست دارند، چند ماه است با ادعای آنچه حمایت از مردم فلسطین در برابر حملات اسرائیل میخوانند، حمله به کشتیهای مرتبط به اسرائیل در دریای سرخ را آغاز کردهاند.
حملات آنها به مسیر کشتیرانی بینالمللی در دریای سرخ باعث شده که حمل و نقل جهانی از طریق کانال سوئز دچار اختلال شود و شرکتهای کشتیرانی را مجبور کرده که مسیرهای طولانیتر و گرانتری را در اطراف جنوب آفریقا انتخاب کنند.
در یکی از حملات مرگبار به کشتیرانی بینالمللی در دریای سرخ در اسفندماه گذشته سه خدمه کشتی باری «ترو کانفیدنس»، شامل دو فیلیپینی و یک ویتنامی کشته و چند نفر دیگر زخمی شدند.
این نخستینبار بود که حملات شبه نظامیان مورد حمایت ایران به کشتیها در یکی از شلوغترین مسیرهای دریایی جهان کشته بر جا گذاشت.