وزارت خزانهداری آمریکا نزدیک به ۵۰ فرد و نهاد دخیل در پولشویی «میلیاردها دلار» منابع مالی حاصل از صادرات نفت ایران برای نهادهای نظامی جمهوری اسلامی را تحریم کرد.
بر اساس بیانیهای که روز سهشنبه ۵ تیرماه در وبسایت خزانهداری ایالات متحده منتشر شده، افراد و نهادهای تحریم شده از کشورهای مختلف جهان با ایجاد «شبکه بانکی سایه (مخفی)» از طرف وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و همچنین سپاه پاسداران جمهوری اسلامی در تأمین میلیاردها دلار منابع مالی برای توسعه حوزه نظامی ایران دخیل بودهاند.
والی آدیمو، معاون وزارت خزانهداری آمریکا، میگوید شبکه یاد شده از سال ۲۰۲۰ دستیابی نهادهای نظامی ایران به شبکه مالی بینالمللی برای پولشویی میلیاردها دلار منابع نفتی و دیگر درآمدهای غیرقانونی را تسهیل کرده است.
تحریمهای روز سهشنبه شبکه گستردهای از افراد و نهادهای مستقر در هنگکنگ، امارات، جزایر مارشال، ایران و ترکیه را به لیست سیاه اضافه کرده است.
اقدام جدید، دارایی این افراد و شرکتها در ایالات متحده را مسدود میکند و بهطور کلی آمریکاییها را از معامله با آنها منع میکند. کسانی که با آنها معاملاتی انجام دهند نیز در معرض تحریمهای ثانویه قرار میگیرند.
در لیست تحریمی روز جاری نام چهار ایرانی ذکر شده که همه آنها در ارتباط با وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح بودهاند.
جست و جوی نام آنها در اینترنت نشان میدهد این افراد با نامهای سیدرضی میرمحمد علی، سیاوش نوریان، رامین جلالیان و سید محمد مثنایی نجیبی صاحب صرافی ارزی هستند.
در گزارش خزانهداری نیز به نام صرافیهای آنها اشاره شده که این صرافیهای فعال در ایران و امارات نیز تحت تحریم قرار گرفتهاند.
در میان شرکتهای خارجی ۱۳ شرکت در امارات، ۲۰ شرکت در هنگکنگ و بقیه در ترکیه و جزایر مارشال ثبت شدهاند.
تاکنون گزارشهای زیادی از استفاده جمهوری اسلامی و نهادهای نظامی آن از دلالهای بینالمللی برای فروش نفت و انتقالات مالی مربوط به آن منتشر شده است.
بخش قابل توجهی از درآمدهای نفتی ایران در دست همین شبکههای پولشویی تلف میشود.
برای نمونه، آمارهای شرکتهای ردیابی نفتکشها نشان میدهد ایران در سال گذشته روزانه بیش از ۱٫۵ میلیون بشکه صادرات نفت خام، و میعانات گازی و بشکه نفت کوره داشته که با توجه به قیمتهای جهانی نفت، میبایست دستکم ۴۶ میلیارد دلار درآمد برای ایران به همراه میآورد.
ولی آمارهای گمرکی نشان میدهد ایران در سال گذشته تنها ۳۶ میلیارد دلار درآمد نفتی داشته است که به معنی تلف شدن نزدیک به یک پنجم درآمدهای نفتی به دست دلالها یا تخفیفهای نفتی به پالایشگاههای چین است.