مقام فلسطینی: کشتن هنیه چشمانداز هرگونه توافقی در آینده را از بین میبرد
صبری صیدم، وزیر پیشین آموزش تشکیلات فلسطینی به رادیوفردا میگوید اگر نتانیاهو تصمیم به کشتن اسماعیل هنیه گرفته باشد، او چشمانداز هرگونه توافقی در آینده را کشته است، چرا که قطعاً هر کسی در منطقه واکنش نشان خواهد داد.
او میگوید نخستوزیر اسرائیل نه فقط برای صلح در منطقه که برای صلح جهانی هم خطرناک است، چون هدف گرفتن اسماعیل هنیه در تهران به معنی احتمال افزایش تقابل منطقهای است و افزایش تنش همهچیز را پیچیدهتر خواهد کرد.
تصویر اسماعیل هنیه در جلسه هیئت دولت با حضور محمدرضا عارف
خبرگزاری تسنیم تصویری از جلسه روز چهارشنبه، دهم مرداد هیئت دولت با حضور محمدرضا عارف، معاون اول مسعود پزشکیان، رئیسجمهور ایران منتشر کرده که عکس اسماعیل هنیه که چند ساعت قبل، ترور شد نیز به یاد او در این جلسه گذاشته شده است.
پزشکیان که در انتخابات زودهنگام ریاستجمهوری بهدنبال کشتهشدن ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور پیشین ایران پیروز شد، چند ساعت پس از پایان مراسم تحلیف خود نیز با کشتهشدن یک مقام ارشد «جبهه مقاومت» مواجه شد.
گمانههایی مبنی بر تاثیر این ترور بر وعدهٔ پزشکیان برای عادیسازی رابطه با جهان در فضای مجازی منتشر شده است.
اسماعیل هنیه، یکی از بلندپایهترین مقامهای گروه افراطی حماس که روز گذشته در مراسم تحلیف ریاستجمهوری مسعود پزشکیان در مجلس شرکت کرده بود، حوالی ساعت دو بامداد امروز، در تهران ترور شد.
این اتفاق خشم مقامهای جمهوری اسلامی را برانگیخته و سپاه پاسداران و رهبر جمهوری اسلامی از «خونخواهی» و انتقام سخت از عاملان کشتن او سخن میگویند.
دولت ایران سه روز عزای عمومی اعلام کرد
دولت جمهوری اسلامی ایران در پی کشتهشدن اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی گروه افراطی حماس در تهران، با صدور اطلاعیهای سه روز عزای عمومی اعلام کرد.
بر اساس این اطلاعیه، روزهای چهارشنبه، پنجشنبه و جمعه ۱۰ تا ۱۲ مرداد ۱۴۰۳ در سراسر ایران عزای عمومی اعلام شد.
دولت جمهوری اسلامی در این اطلاعیه، ترور هنیه را «اقدامی وحشیانه» نامیده که «با اهداف خاص در آغاز بهکار دولت وفاق ملی صورت گرفت.»
در این بیانیه، اسماعیل هنیه، «مهمان رسمی و دیپلماتیک» جمهوری اسلامی خوانده و تأکید شده که ترور او «همه اصول و قواعد انسانی و حقوق بینالملل را زیر پا گذاشت».
خبرگزاریهای ایران همچنین اعلام کردند جنازهٔ اسماعیل هنیه روز چهارشنبه در تهران برگزار خواهد شد.
واکنش قطر، ترکیه و مصر
رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، در واکنش به ترور اسماعیل هنیه در تهران آن را «خائنانه» خواند و محکوم کرد.
وزرات امور خارجه ترکیه هم ضمن محکوم کردن این اقدام، از جامعهٔ بینالمللی خواست اسرائیل را پیش از گسترش درگیریها به منطقه متوقف کنند و افزود این رویداد «گواه دیگری است که کابینه نتانیاهو به دنبال صلح نیست».
وزارت امور خارجه قطر نیز با صدور بیانیهای، ضمن محکوم کردن ترور رئیس دفتر سیاسی حماس در تهران، آن را «نقض صریح قوانین بینالمللی و انسانی» خواند که باعث «تشدید خطرناک تنش» میشود.
مصر هم در بیانیهای گفت کشتن هنیه «نشاندهندهٔ فقدان ارادهٔ سیاسی اسرائیل برای کاهش تنش است».
زاهر الکاشف، مدیر شبکه تلویزیونی المساوات در نوار غزه، به رادیوفردا میگوید ترور اسماعیل هنیه بر گروه حماس تأثیر خواهد گذاشت اما کشته شدن رهبر سیاسی حماس باعث فروپاشی این گروه نخواهد شد.
واکنش دفتر رسانهای دولت اسرائیل به کشتهشدن هنیه در تهران
در اسرائیل، دفتر رسانهای دولت این کشور، با انتشار عکسی از اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس که در تهران ترور شد، در فیسبوک، عبارت «حذف شد» را به شکل یک مهر، بر روی چهره او به نمایش گذاشت.
این اقدام تا این لحظه رسمیترین واکنش اسرائیل، در زمینه پذیرش مسئولیت این حمله به شمار میرود.
خامنهای اسرائیل را به «مجازات سخت» تهدید کرد
رهبر جمهوری اسلامی در واکنش به ترور اسماعیل هنیه در تهران گفت «خونخواهی» او را «وظیفهٔ خود» میداند و اسرائیل «زمینهٔ مجازاتی سخت برای خود را فراهم ساخت».
علی خامنهای که دیروز در همین صبح با هنیه دیدار کرده بود، در پیامی مکتوب نوشت: «در این حادثهٔ تلخ و سخت که در حریم جمهوری اسلامی اتفاق افتاده است، خونخواهی او را وظیفه خود میدانیم».
تعبیر «مجازات سخت» یادآور تعابیر دیگری از رهبر جمهوری اسلامی در رویدادهایی از این قبیل است. در تازهترین مورد، خامنهای فروردین امسال پس از حملهٔ اسرائیل به ساختمان کنسولگری جمهوری اسلامی در دمشق گفت: «در عرف جهانی حمله به کنسولگری و سفارت هر کشور حمله به خاک آن کشور محسوب میشود و رژیم سرتا پا خباثت صهیونیستی باید برای این جنایت تنبیه شود و خواهد شد.»
در پی این تهدید، جمهوری اسلامی در نیمهشب ۲۵ فروردین صدها پهپاد و موشک کروز و بالستیک به سمت اسرائیل شلیک کرد، اما اغلب پرتابههای شلیکشده پیش از رسیدن به هدف توسط دفاع هوایی اسرائیل و همچنین با کمک آمریکا و متحدانش در منطقه رهگیری و سرنگون شدند.
سپاه پاسداران نیز در دومین اطلاعیه خود پس از ترور هنیه، بهصراحت اسرائیل را مسئول این اتفاق دانسته و افزوده که «بیتردید این جنایت رژیم صهیونیستی با پاسخ سخت و دردناک جبهه مقتدر و عظیم مقاومت بهویژه ایران اسلامی مواجه... خواهد بود.»
هشدار دادستانی ایران به فعالان رسانهای: امنیت روانی جامعه به هم نریزد
در پی ترور اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس در تهران، دادستانی کل جمهوری اسلامی هشدار داد با افرادی که اقدام به «انتشار محتوای خلاف واقع، نشر اکاذیب و توهین به بر هم زدن امنیت روانی جامعه» کنند، براساس قانون برخورد خواهد شد.
این اطلاعیه پس از انتشار گسترده این خبر و افزایش میزان واکنشها به آن در فضای مجازی فارسیزبان صادر میشود.
دادستانی کل کشور در این اطلاعیه به فعالان رسانهای و مجازی کشور هشدار داد که از پرداختن به موضوعاتی که «امنیت روانی جامعه» را مخدوش میکند، پرهیز کنند.
در اطلاعیه یادشده، به جزئیات و مصادیق این اقدام اشارهای نشده است.
با این حال براساس این اطلاعیه به دستگاههای ذیربط دستور داده شده ضمن «رصد فضای مجازی، رسانهها و یا افرادی که اقدام به شایعهپراکنی یا برهم زدن امنیت روانی جامعه میکنند به دستگاه قضایی معرفی شوند».
جمهوری اسلامی بر اساس یک رویه، در مواقع بروز بحران یا اتفاقاتی از این دست، از شفافسازی خودداری کرده و به جای آن با افرادی که در این زمینه به ابراز نظر میپردازند، برخورد میکند.
واکنش پزشکیان به ترور هنیه: دیروز دست او را بالا بردم و حالا باید او را تشییع کنم
مسعود پزشکیان، رئیسجمهور ایران در واکنش به ترور اسماعیل هنیه در تهران، در شبکه ایکس نوشت که جمهوری اسلامی از «تمامیت ارضی و عزت و حیثیت و افتخار و شرف خود دفاع، و اشغالگران تروریست را از اقدام بزدلانه خود پشیمان خواهد کرد.»
او به حضور هنیه در مراسم تحلیف خود اشاره و اضافه کرده که «دیروز دست فاتح او را بالا بردم و امروز باید بر روی شانههایم او را تشییع کنم.»
پزشکیان که پیش از این در نامهای به هنیه، به حمایت از «جبهه مقاومت» در دوران ریاستجمهوری خود تأکید کرده بود، اضافه کرده: «پیوند دو ملت سربلند ایران و فلسطین مستحکمتر از قبل خواهد شد و مسیر مقاومت و دفاع از مظلوم پر قدرتتر از همیشه دنبال میشود.»
حضور هنیه در مراسم تحلیف پزشکیان و خوشوبش گرم آنها با یکدیگر، روز سهشنبه در فضای مجازی و رسانههای ایران بسیار خبرساز شده بود.
حزبالله لبنان در بیانیهای که در واکنش به ترور اسماعیل هنیه در تهران منتشر کرد، او را «از رهبران بزرگ مقاومت عصر حاضر» خواند و نوشت این رویداد «عزم آنان را در برابر دشمن صهیونیستی قویتر میسازد».
خبرگزاری ایسنا در کنار انتشار این بیانیه نوشت اسماعیل هنیه در «حمله خائنانه صهیونیستها به محل اقامتش در تهران» کشته شد اما توضیحی دربارهٔ «خائنانه» بودن این حمله نداد.