ایران خواستار خواستار برگزاری نشست اضطراری وزرای خارجه «سازمان همکاری اسلامی» شد
علی باقری کنی٬ سرپرست وزارت خارجه ایران٬ اعلام کرد که در تماس با مقامات کشورهای اسلامی خواستار برگزاری نشست اضطراری وزرای خارجه سازمان همکاری اسلامی به منظور بررسی و محکومیت ترور اسماعیل هنیه٬ رئیس دفتر سیاسی گروه افراطی حماس، در تهران شده است.
آقای باقری کنی در شبکه اجتماعی ایکس از تماسهای تلفنی خود با وزرای امور خارجه قطر، عربستان سعودی، ترکیه، مصر، عمان، اردن، روسیه، الجزایر، دبیرکل سازمان ملل متحد و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی خبر داده است.
سرپرست وزارت خارجه ایران میگوید در این تماسها «ضمن محکومیت شدید اقدام اسرائیل» در ترور اسماعیل هنیه «نسبت به عواقب تداوم جنایات سبعانه» این کشور هشدار داده است.
او اضافه کرده است: «در این گفتوگوها درخواست برگزاری نشست اضطراری وزرای امور خارجه سازمان همکاری اسلامی را به منظور بررسی و محکومیت این اقدام» و پاسخگو ساختن اسرائیل مطرح کرده که مورد استقبال قرار گرفت.
اسماعیل هنیه، که در فهرست سازمانهای تروریستی ایالات متحده و اروپا هم قرار داشت، بامداد چهارشنبه در تهران کشته شد. اسرائیل درباره نقش احتمالی خود در کشته شدن اسماعیل هنیه سکوت کرده است.
حسن نصرالله میگوید پاسخ حتمی است
حسن نصرالله، دبیرکل حزب الله لبنان٬ گفت که این گروه به قتل یک فرمانده ارشد این گروه توسط اسرائیل قطعا پاسخ خواهد داد.
حسن نصرالله در یک سخنرانی تلویزیونی برای مراسم تشییع فواد شکر، از فرماندهان ارشد حزب الله، گفت که پاسخ به کشتن «فواد شکر قطعی و غیرقابل بحث است و دشمن و آنان که از رژیم اسرائیل حمایت میکنند، قطعا باید منتظر پاسخ بعدی ما باشند.»
ارتش اسرائیل روز سهشنبه اعلام کرد که با حمله هوایی به منطقه ضاحیه در بیروت فواد شکر را از پای درآورده است.
دبیرکل حزب الله لبنان در ادامه سخنرانی خود تاکید کرد که نبرد با اسرائیل وارد مرحله «جدیدی» شده است.
حسن نصرالله گفت: «به گریه خواهید افتاد چون نمیدانید از کدام خطوط قرمز عبور کردهاید.»
دبیرکل حزب الله لبنان تاکید کرد که «تنها راه حل»، پایان جنگ در غزه است.
شلیک دهها راکت از لبنان به سوی شمال اسرائیل
گروه حزب الله لبنان اعلام کرد که دهها راکت به سمت شمال اسرائیل شلیک کرده است.
ارتش اسرائیل هم اعلام کرده است که تعدادی از راکتهای پرتاب شده از لبنان را بر فراز منطقه الجلیل غربی رهگیری کرد و تعداد دیگری از آنها نیز در فضای باز و مناطق غیر مسکونی فرود آمدند که خسارتی بر جای نگذاشتند.
ارتش اسرائیل میگوید، بلافاصله پس از پرتاپ این موشکها، محل شلیک آنها را مورد حمله قرار داده است.
طبق این گزارش، ارتش اسرائیل همچنین روز پنجشنبه مناطقی در نزدیکی رمیش و رامیه در جنوب لبنان را نیز با توپخانه گلولهباران کرده است.
توضیح سخنگوی ارتش اسرائیل درباره عملیات ارتش در چند روز گذشته
دانیل هگاری، سخنگوی ارتش اسرائیل، گفت در فاصله سهشنبه شب تا بامداد چهارشنبه تنها عملیاتی که ارتش اسرائیل در تمامی منطقه انجام داده، حمله هدفمند به فواد شُکر، فرمانده نظامی حزبالله در لبنان بوده است.
آقای هگاری پنجشنبه شب، ۱۱ مرداد تأکید کرد که در آن شب ارتش اسرائیل در نقطه دیگری در خاورمیانه عملیاتی نداشته است.
رسانهها در اسرائیل سخنان آقای هگاری را اظهار نظر غیرمستقیم، اما روشن و مفهوم در این باره دانستند که اسرائیل در ساعت کشته شدن اسماعیل هنیه هیچ عملیات هوایی در ایران یا اطراف آن نداشته است.
اسرائیل هیچ مسئولیتی در کشتن اسماعیل هنیه بر عهده نگرفته اما بلافاصله مسئولیت حمله به فواد شکر را پذیرفت و جزئیات آن را اعلام کرد.
بایدن: از بین بردن هنیه به آتشبس در غزه کمکی نکرده است
جو بایدن در پی گفتوگوی تلفنی با بنیامین نتانیاهو در شامگاه پنجشنبه، ۱۱ مرداد، به خبرنگاران گفت: «از بین بردن اسماعیل هنیه به دستیابی به آتشبس (در غزه) کمکی نکرد.»
به گزارش رویترز، آقای بایدن در جمع خبرنگاران در کاخ سفید در پاسخ به این پرسش که آیا کشتن اسماعیل هنیه بخت دستیابی به توافق آتشبس را از بین میبرد، گفت: «این امر کمکی نمیکند.»
پیشتر رسانهها در آمریکا خبر داده بودند که آقای بایدن «گفتوگوی مستقیمی» با نخستوزیر اسرائیل داشته است.
دولت جو بایدن هر گونه اطلاع پیشاپیش یا دخالت در اقدام برای کشتن اسماعیل هنیه در ایران را رد کرده اما تأکید کرده که اگر اسرائیل مورد حمله قرار گیرد، از متحد خود دفاع خواهد کرد.
رایزنی بلینکن با همتایان سعودی و اماراتی خود درباره بحران در منطقه
وزیر خارجه آمریکا روز پنجشنبه، ۱۱ مرداد، در گفتوگوهای تلفنی جداگانه با همتایان سعودی و اماراتی خود در باره بحران منطقه و راههای جلوگیری از افزایش آن رایزنی کرد.
به گزارش خبرگزاری سعودی، آنتونی بلینکن و فیصل بن فرحان درباره «اهمیت کاهش شدت تنش در منطقه» گفتوگو کردند. جنگ غزه و رویدادهای سودان در میان مسائل مطرح شده در مکالمه تلفنی طرفین بود.
آقای بلینکن به همتای سعودی خود گفت دستیابی به آتشبسی در غزه که آزادی گروگانهای اسرائیلی را تضمین کند، اهمیت دارد.
آقای بلینکن همچنین در گفتوگو با عبدالله بن زاید درباره کوششهای دیپلماتیک برای دستیابی به توافق آتشبس در جنگ غزه، آزادی تمامی اسرائیلیهای ربوده شده به غزه و افزایش کمک انسانی به باریکه غزه رایزنی کرد.
خبرگزاری رسمی امارات افزود عبدالله بن زاید بر اهمیت پایان دادن به افراطگرایی، تنش و خشونت فزاینده در منطقه «که امنیت و صلح منطقهای و بینالمللی را تهدید میکند»، تأکید دارد.
امارات که در چارچوب پیمانهای ابراهیم اقدام به عادیسازی روابط خود با اسرائیل کرد، در طول جنگ غزه مناسبات کامل دیپلماتیک با اسرائیل را حفظ کرده و گردشگران اسرائیلی هنوز نیز روزانه به امارات سفر میکنند.
دولت ترکیه دسترسی به شبکه اینستاگرام را قطع کرد
دولت ترکیه روز جمعه، ۱۲ مردادماه، دسترسی به شبکه اجتماعی اینستاگرام را پس از آن که این شبکه را به سانسور متهم کرد مسدود کرد.
بسیاری از کاربران در ترکیه گزارش دادهاند که نمیتوانند حساب کاربری خود را در این پلتفرم بهروز کنند. خبرگزاری فرانسه در ترکیه این امر را راستیآزمایی کرده است.
رسانهها در داخل و خارج از این کشور این اقدام را نشانه ناخشنودی دولت ترکیه از اقدام اینستاگرام دانستهاند که «مانع
از انتشار پیام تسلیت برای مرگ اسماعیل هنیه شده» بود.
فخرالدین آلتون، مدیر رسانهای نهاد ریاست جمهوری ترکیه، روز چهارشنبه با انتقاد از این شبکه اجتماعی گفته بود اینستاگرام از انتشار پیامهای تسلیت برای «شهید هنیه» جلوگیری میکند.
در حالی که گروه افراطی حماس از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا تروریستی شناخته شده است، ترکیه که عضو ناتو، پیمان آتلانتیک شمالی نیز هست، روابط بسیار نزدیکی با این گروه داشت.
اسماعیل هنیه متحد نزدیک رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه بود که مانند صالح العاروری و شمار دیگری از سران حماس مدتی در ترکیه زندگی میکرد.
آقای اردوغان روز جمعه را که جسد اسماعیل هنیه در قطر به خاک سپرده میشود در ترکیه عزای عمومی اعلام کرده است.
سفر معاون اول پزشکیان به قطر برای شرکت در مراسم خاکسپاری هنیه
محمدرضا عارف، معاون اول مسعود پزشکیان، برای شرکت در آیین خاکسپاری اسماعیل هنیه در قطر صبح جمعه، ۱۲ مرداد، راهی دوحه شد.
پیکر هنیه بعد از مراسم نماز میت با شرکت علی خامنهای و مسعود پزشکیان، روز پنجشنبه از فاصله دانشگاه تهران تا فرودگاه در
خیابانهای تهران تشییع شد و سپس با هواپیما به دوحه در قطر انتقال یافت.
قبرستان لوسیل که دومین شهر بزرگ قطر و در شمال دوحه واقع است برای به خاک سپردن جسد رئیس کشته شده دفتر سیاسی حماس انتخاب شده است. مراسم مذهبی در مسجد محمد بنعبدالوهاب در لوسیل در جریان است.
هنیه در هفت سال اخیر که از غزه خارج شد و به ریاست دفتر سیاسی حماس رسید، غیر از دورهای کوتاه در ترکیه، عمدتا ساکن قطر بود.
اسماعیل هنیه زاده اردوگاه الشاطی در باریکه غزه که سالهای زیادی تا پیش از عضویت در گروه افراطی حماس با رفتن روزانه از غزه به شهرهای جنوبی اسرائیل با کار بنایی برای خانواده پراولادش امرار معاش میکرد، بامداد چهارشنبه این هفته در ۶۲ سالگی در سفر رسمی به تهران برای شرکت در آیین تحلیف مسعود پزشکیان در اقامتگاه رسمی سپاه پاسداران کشته شد.
موجی از گزارشها و گمانهزنیها در خصوص نحوه کشتن هنیه در رسانههای منطقه و جهان در دو روز اخیر منتشر شده که انگشت اتهام را متوجه موساد اسرائیل میکند. اسرائیل هیچ مسئولیتی در حذف هنیه برعهده نگرفته است.
جمهوری اسلامی ایران و گروههای نیابتی مورد حمایت تهران تأکید کردهاند در این ارتباط «انتقام سختی» از اسرائیل خواهند گرفت. اسرائیل تأکید کرده که برای هر احتمالی از سوی ایران، حزبالله و سایر گروههای «تروریستی» آماده است.
هنیه ساعاتی پس از کشته شدن فرمانده شاخه نظامی حزبالله در بیروت از پای درآمد. اسرائیل همچنین روز ۱۱ مرداد اعلام کرد محمد ضیف فرمانده شاخه نظامی حماس در عملیات هوایی روز ۲۳ تیر در خان یونس به طور قطعی کشته شده است.
انتقاد هاآرتص از نتانیاهو: این ترورها نمیتواند جایگزین استراتژی باشد
روزنامه دست چپی هاآرتص روز جمعه، ۱۲ مرداد، نوشت پس از جشنهای روزهای اخیر در اسرائیل بابت کشته شدن سران حماس و حزبالله، اکنون اسرائیل مانده است و بدهیهایی که احتمالا باید بپردازد.
یوسی ورتر در هاآرتص، روزنامه مخالف سیاسی بنیامین نتانیاهو، نوشت احتمال جنگ منطقهای افزایش یافته و بخت دستیابی به توافق معامله برای بازگرداندن اسرائیلیهای ربوده شده در حال احتضار است.
این مقاله حاکی است رئیس ستاد ارتش و سران موساد و سازمان امنیت داخلی اسرائیل معتقدند که نخستوزیر مانع از پیشرفت در توافق بر سر آزادی گروگانهای اسرائیلی در غزه شده است.
به نوشته هاآرتص، بنیامین نتانیاهو اولین نخستوزیر در تاریخ اسرائیل است که آشکارا «به دلایل معلوم» به دنبال طولانی کردن جنگ است، جنگی که در شمال و جنوب فرسایشی شده است: در جنوب ما تلاش میکنیم حماس را فرسوده کنیم، در شمال حزبالله در تلاش است ما را خسته کند، و در این وضعیت، کل کشور مستأصل است.
به نوشته یوسی ورتر، فرسایش اسرائیل یک راهبرد ایرانی است که «یک مشتری مشتاق در اورشلیم» دارد، کسی که زمانی خود را «محافظ امنیت اسرائیل» مینامید.
هاآرتص نوشت رضایت عمومی در اسرائیل از ترور هنیه و کشته شدن فرمانده حزبالله امری بدیهی است و بنیامین نتانیاهو از محبوبیت زیادی از بعد از قتل عام مردم به دست گروه افراطی حماس در روز ۱۵ مهر پارسال برخوردار شده اما ترورها به خودی خود
هیچ هدفی را حاصل نمیکنند؛ این ترورها جایگزینی برای استراتژی نیست.
روایت یدیعوت آخرونوت از آخرین شب زندگی هنیه
رونِن برگمن، گزارشگر روزنامه یدیعوت آخرونوت، روز جمعه، ۱۲ مرداد، نوشت «چراغ سبز» برای از بین بردن اسماعیل هنیه در زمان اقامت او در مهمانخانه رسمی سپاه پاسداران در ساعت ۱:۴۴ دقیقه بامداد چهارشنبه، دهم مرداد، به وقت ایران، داده شده و لحظاتی بعد بمبی که در اتاق محل اقامت هنیه کارگذاری شده بود، منفجر شد.
در غیاب اطلاعات رسمی و قابل تأیید از واقعهای که به مرگ رئیس دفتر سیاسی حماس در تهران ختم شد در سه روز گذشته روایات و گمانههای متنوعی در این باره منتشر شده است.
بنا بر روایت جدید برگمن، خبرنگار سرشناس اسرائیلی، در اقامتگاهی که تمامی آن مختص مهمانان مهم است، اتاق یادشده به مهمانان بلندپایه ویژه اختصاص دارد و هنیه در سفرهای قبلی خود به تهران نیز در آن اقامت کرده بود. هنیه روز دوشنبه به تهران رسید و در این اتاق اقامت کرد تا روز سهشنبه در آیین تحلیف مسعود پزشکیان در مجلس شورای اسلامی حضور یابد.
به نوشته رونن برگمن، تصاویر هنیه روز سهشنبه بارها ثبت شد. در واقع او از میان مهمانانی از ۸۶ هیئت خارجی بیشترین توجه را به خود جلب کرد که دلیل آن موعد زمانی (جنگ غزه) بود.
به نوشته برگمن، هنیه در بازگشت به اتاق بختی برای گریز از بمبی که فعال شد، نداشت و امکان زخمی شدن شدید او هم جز مرگ وجود نداشت.
او افزود: در ساعات بعد، دهها چشم به دهها صفحه رایانه در چند نقطه دوخته شده بود تا ببینند نخستین واکنش از کجا ظاهر خواهد شد.
اندکی پیش از ساعت سه بامداد پسر هنیه در پستی رازآلود در فیسبوک ترکیبی از یک شعر با یک نیایش را برای صبحی که در حال دمیدن است، منتشر کرد.
اما در خود آن اقامتگاه واقع بر تپهای بلند مشرف به پایتخت ایران فعلا سکوت حکمفرما بود و چند تن از مهرههای حماس به برخی پرسشها که آیا رهبر حماس در تهران با حادثهای روبهروشده با تمسخر پاسخ دادند تا اینکه در ساعت ۵:۱۵ صبح پسر هنیه در پست دیگری برای پدرش از خدا آمرزش طلبید و پنج دقیقه بعد، سپاه پاسداران مرگ او را اعلام کرد.
به نوشته برگمن، اگر گزارشهای خارجی در مورد دست داشتن اسرائیل در کشتن هنیه درست باشد، مرگ او همان «عکس پیروزی» است که اسرائیل میتواند در ارتباط با جنگ غزه برای خود متصور شود.
رونن برگمن غیر از یدیعوت آخرونوت برای روزنامه نیویورک تایمز نیز کار میکند و نویسنده چند کتاب در امور جاسوسی اسرائیل و همچنین کتابی با عنوان «جنگ مخفیانه با ایران» است. او خود در گذشته در نهادهای اطلاعاتی اسرائیل کار کرده است.