مسعود پزشکیان، رئیس جمهور ایران، روز یکشنبه، اول مهرماه، برای حضور در نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد راهی نیویورک شد.
این نخستین حضور پزشکیان در سازمان ملل متحد به عنوان رئیس جمهور ایران محسوب میشود.
هفتاد و نهمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد از سهشنبه سوم مهرماه تا شنبه هفتم مهرماه برگزار خواهد شد و همچون همیشه، سران کشورها در حاشیه این نشست عمومی، دیدارهای دوجانبه، چند جانبه و رسانهای هم خواهند داشت.
همزمان با دو جنگ بزرگ قرن ۲۱ در غزه و اوکراین، سازمان ملل متحد دستور جلسه کلی نشست این دوره را «همکاری در جهت گسترش صلح، توسعه پایدار و کرامت انسانی برای نسلهای فعلی و آتی» اعلام کرده است.
مسعود پزشکیان با تأکید بر برنامهاش برای دیدار و گفتوگو با ایرانیان مقیم آمریکا ادعا کرد که «تصویری که رسانهها از ایران ارائه میکنند، با واقعیت منطبق نیست» و ایران «خیلی امنتر و آزادتر از تصویری است که از آن ارائه میشود».
مسعود پزشکیان با اشاره به شعارهای دوره انتخابات گفت ایران «متعلق به همه ایرانیان است؛ چه ایرانیان داخل کشور و چه کسانی که از کشور رفتهاند».
پیشتر هم روسای جمهور قبلی ایران در آستانه سفر به نیویورک، موضوعات مشابهی را مطرح کرده بودند. در عمل اما، رفتار جمهوری اسلامی با ایرانیان دوتابعیتی و مقیم خارج همواره در تضاد با این صحبتها بوده و بسیاری از ایرانیان مقیم خارج از کشور، در سفر به ایران با مشکلات زیادی روبهرو شدهاند.
تعداد زیادی از ایرانیهای دوتابعیتی در سفر به ایران، از سوی نهادهای امنیتی بازداشت و به جرائمی همچون جاسوسی متهم شدهاند. اموال و داراییهای بسیاری از آنان هم توقیف یا بلوکه شده و حتی در مواردی، اعضای خانوادههای آنان در داخل ایران، برای مجاب کردن این افراد به بازگشت به کشور، تحت فشار قرار گرفتهاند.
رئیس جمهور ایران روز یکشنبه همزمان برای گفتوگو با رسانههای آمریکایی، علاوه بر مقامها و رهبران سایر کشورهای عضو سازمان ملل متحد ابراز تمایل و آمادگی کرد.
مسعود پزشکیان در عین حال، بدون نام بردن از اسرائیل، از اقدامات این کشور در غزه، بخصوص حمله به بیمارستانها و مدارس، و سکوت سایر کشورهای قدرتمند در این زمینه انتقاد کرد و سازمان ملل متحد را جایگاهی برای طرح این مسائل دانست.
رایزنیهای عباس عراقچی در نیویورک
وزیر خارجه ایران پیش از مسعود پزشکیان راهی نیویورک شد.
عباس عراقچی در نیویورک با عبداللطیف بنراشد الزیانی و عبدالله علی الیحیا وزاری خارجه بحرین و کویت و جاسم محمد البدیوی دبیر کل شورای همکاری خلیج فارس دیدار و بر سیاست حسن همجواری کشورهای منطقه تأکید کرد. آقای عراقچی در این دیدارها، همچنین درباره وضعیت غزه و لبنان هم با همتایان خود رایزنی کرد.
وزیر خارجه ایران در نخستین روز حضور خود در نیویورک همچنین با گیر پدرسون نماینده ویژه سازمان ملل متحد در امور سوریه و سیگرید کاگ، هماهنگکننده سازمان ملل متحد برای بازسازی و امور بشردوستانه غزه، و رئیس کمیته بینالمللی صلیب سرخ هم دیدار و گفتوگو کرد.
این نخستین بار است که عباس عراقچی به عنوان وزیر خارجه جمهوری اسلامی در سازمان ملل متحد حاضر میشود، اما او در محافل دیپلماتیک بینالمللی چهره ناشناختهای نیست. آقای عراقچی در دوران ریاست جمهوری حسن روحانی، معاون محمدجواد ظریف وزیر خارجه وقت، و مذاکرهکننده ارشد ایران در پرونده توافق هستهای موسوم به برجام بود.